ytrent

  • 1
  • /
  • 5

SİLİNDİRLER

Başlıca ve en yaygın ulaşım yöntemimiz karayolları ağıdır. Karayolları ve yolların yapımında yol silindiri makinası en büyük rolü üstlenmektedir. Sadece yollarla da sınırlı değildir. Çoğu şantiye de işlerini yapmak için sabit bir zemine ihtiyaç duyar. Bu sebeple toprağın sıkıştırılması gerekir, böylece yeraltında süreci bozabilecek herhangi bir hava cebi kalmamış olur. Dolayısıyla toprağı düzgün bir şekilde sıkıştırmak ve düzleştirmek için özel inşaat ekipmanı gereklidir. Bu noktada devreye giren bir iş makinası olarak yol silindirleri, ağırlığının hareketi ile farklı malzemelerden çerçevelenmiş zemini düzleştiren ve paketleyen bir tür mekanik makinadır. En yaygın sıkıştırma ekipmanı türlerinden biri yol silindiridir. Yol silindirlerinin uzun bir geçmişi vardır. İlk üretilen modellerden bazıları bir at tarafından çekilmiş ve tarımsal amaçlar için kullanılmıştır. Aslında modern silindirler, bir buhar motoruyla çalıştırıldıkları zamandan beri hala buhar silindirleri olarak anılmaktadır. Adın "buhar" kısmı ortalıkta dolaşıp durmuş olsa da silindirler nadiren buharla çalışır ve yaptıkları sıkıştırma türünde çok daha uzmanlaşmıştır. Düz silindirler en temel yol silindiri türlerinden biridir. Diğer silindir türlerinden daha hafiftirler ve bir kişi tarafından istenilen yöne yönlendirilirler. Bu sebeple zemin sıkıştırma silindiri olarak yol ve inşaatlar haricinde spor sahaları ve kriket sahaları için de kullanılırlar. Özellikleri nedeniyle keçi ayaklı silindirler ise pnömatik lastik silindirden çok farklı olduğundan, bir silindir gerçekten diğeriyle aynı şekilde çalışmayacaktır. Görüldüğü gibi farklı amaçlara hizmet edebilecek farklı silindir türleri mevcuttur ve farklı silindir tipleri hakkında bilgi sahibi olmak, bir inşaat projesi için önemlidir. Çünkü şantiyeniz için en uygun silindirler ancak bu bilgiler vasıtasıyla satın alınabilir. Ayrıca yanlış bir seçim kötü işçiliğe, yapıyı batıracak hava ceplerine veya tehlikeli olabilecek engebeli alanlara neden olabilir. Gelin hep birlikte yol silindirleri türleri ve bu silindirlerin özellikleri hakkında bilgileri irdeleyelim.

Kafesli (Izgara) Silindirleri

Izgara silindirleri, adından da anlaşılacağı gibi, çelik çubuklardan oluşan bir ağa sahip olan silindir türüdür. Yapısındaki çelik çubuklar, tambur üzerinde ızgara benzeri bir desen oluşturmaktadır. Bazen ızgara, daha fazla temas basıncı uygulamak için beton bloklar veya kayalar veya çelik ataşmanlarla da desteklenebilmektedir. Bu tip silindirler genellikle bir traktör veya kamyonun arkasında çekilebilmektedir. Izgara silindirleri yüksek temas basıncı sağlar ancak çok az yoğurma etkisi sağlar ve çoğu iri taneli toprağı sıkıştırmak için daha uygundur.

Pnömatik Silindirler

Pnömatik silindirler ya da diğer bir adıyla pnömatik tekerlekli silindirler, ön veya arka uçlarında birkaç sıra lastik bulunan özel bir büyük, üzerine binilen silindir türüdür. Kauçuk lastiklerin kullanımı, %80 kapsama alanı ve yüzey üzerinde eşit basınç sağlar. Ayrıca böylece silindirin dayanıklılığı da arttırılmış olmaktadır. Soğuk serilmiş bitümlü kaplamaların, yumuşak zemin kaplama malzemelerinin veya gevşek zemin katmanlarının sıkıştırılması için bu kullanılır. Bu silindirler aynı zamanda sıkı dereceli kumları ve plastik limitlerine yaklaşan nem içeriğine sahip ince taneli kohezyonlu toprakları sıkıştırmak için de uygundur ancak sıkıştırma düz teker silindir ile olduğu kadar yüksek değildir. Bu silindir yol çalışması için sıkça kullanılan iş makinalarından biridir.

Titreşimli Silindirler

Bu tip silindir, 0,9 m ila 1,5 m çapında ve 1,2 m ile 1,8 m genişliğinde bir veya iki düz yüzeyli çelik tekerlek ile donatılmıştır. Bu karşılık 4 ile 6 ton ağırlığında kendinden tahrikli titreşimli silindirler de mevcuttur. Bu iş makinasında titreşimler, içindeki bir eksantrik milin dönmesiyle üretilir. Dolayısıyla bu silindirler kullanımı açısından diğerlerinden biraz farklıdır. Granüler temel tabakaları sıkıştırmak için bir titreşimli silindir kullanılır. Bazen asfalt beton işleri için bu silindirden yararlanılmaktadır.