ytrent

  • 1
  • /
  • 3

Mini Yükleyici

İş makinaları inşaatlarda işleri kolaylaştırmasının yanı sıra maliyeti ve iş gücünü azaltmaktadır. Mini yükleyici, isminden de anlaşılacağı üzere diğer iş makinalarına kıyasla daha küçük yapıya sahip iş makinaları olarak bilinmektedir. Daha çok işgücü konusunda ağırlık isteyen işlemlerin kolaylaştırılmasına ve farklı ataşmanların kullanılmasına yarayan bu makinalar birçok alanda da yardımcı olabilmektedir. Temel anlamda hafriyatlar için kullanılsa da büyük kar sapmaları için, kaldırımları ve asfaltları temizlemek için de kullanılabilmektedir. Kar sapmaları ve yol temizliği adına kullanılması için ise kar küreme araçları mini yükleyicilere bağlanabilmektedir.

Mini yükleyiciler, çok ağır olmayan temel kazma işlemlerinde kullanılmasının yanı sıra kazıma işlemlerinde, doldurmalarda, serme ve yükleme işlemlerinde sıklıkla kullanılan makinaların başında gelmektedir. Oldukça iyi manevra kabiliyetine sahip olan makinalar dar alanlarda da kullanıcıya oldukça kolaylık sağlamaktadır. Genelde motor hacimleri birbirinden çok uzak olmamakla birlikte 40 Hp ile 75 Hp arasında değişkenlik göstermektedir.

Mini yükleyici fiyatları da diğer iş makinalarında olduğu gibi birtakım unsurların değişkenliğine göre artış ya da azalış gösterebilmektedir. Öncelikli olarak, makinanın marka ve modeli ile birlikte üretim yapıldığı yıl fiyatı en çok etkileyen unsurlardan olmaktadır. Bir diğer unsur ise, makinanın sahip olduğu motor hacmi ve yük taşıma kapasitesi olmaktadır. Motor hacmi ve yük taşıma kapasitesi arttıkça, buna bağlı olarak fiyatta artış göstermektedir. Bir diğer unsur olarak, mini yükleyicilerin fabrika çıkış modellerinin üzerine opsiyonlu seçenekler sunulması ile değişmektedir. Kepçe şekli, kepçe boyu, kazıcı çeşidi vb. unsurlar, mini kazıcı yükleyici fiyatları için belirleyici olmaktadır.

Mini yükleyicilerin birçok fonksiyonel özelliği bulunmakla birlikte sık rastlananlardan birisi taşımadır. Büyük ya da ağır malzemelerin taşınmasında kullanılmaktadır. Diğer fonksiyonel özelliklerinden birisi de doldurma özelliğidir. Doldurma işlemlerinde kepçe, işlem yapacağı zeminin üzerine uygun şekilde ayarlanır ve bu şekilde doldurma işlemi gerçekleştirilir. Çalışma yapılmış olan zeminler üzerinde düzeltme yapmak için de kullanıldığı bilinmektedir. Yükleme ve boşaltma gibi oldukça meşakkatli ve iş gücü çok olan işlemleri de fonksiyonel yapısı sayesinde gerçekleştirebilmekte, son derece etkili bir yardım makinası olmaktadır.

Mini Yükleyici Kullanım Alanları

İnşaat alanlarının yanı sıra ağır sanayide ve yol çalışmalarında da yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Mini yükleyicilerin ortalama 2,5 ton ile 3,5 ton arasında taşıma limitleri bulunmaktadır. Mini yükleyiciler veya mini kazıcı yükleyiciler, küçük bir traktöre monte edilmiş kepçeden oluşmaktadırlar. Bu makinalar en çok aşağıdaki alanlarda kullanılmaktadır.

  • Peyzaj işlemlerinde
  • Kanal işlemlerinde
  • İnşaat Alanlarında
  • Yol ve asfalt çalışmalarında
  • Hafriyat işlerinde
  • Çeşitli yem ve yağ fabrikalarında
  • Gıda fabrikalarında

Görüldüğü üzere birçok sektörde ve iş alanında mini yükleyiciler kullanılmaktadır. Diğer bir adı mini loder olan bu makinalar, ağır iş yüklerinin kolaylaştırılması adına tercih edilmektedirler.

Mini Yükleyici Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diğer lastikli motorlu araçlarda olduğu gibi, mini yükleyicilerin de kullanılması gereken bir standart hava basıncı bulunmaktadır. Üreticiler tarafından mini yükleyici modelleri ve kullanım alanına göre belirlenen bu hava basıncının, kullanıcı tarafından kontrol edilmesi ve bu şekilde çalıştırılması gerekmektedir. Ayrıca bu makinaların ortalama 2,5 ton ile 3,5 ton arasında taşıma limitleri bulunmaktadır. Dolayısıyla fabrikasyon çıkışında ki standart kapasitesi aşılmamalı ve ağırlığına göre yüklemeler yapılmalıdır. Mini yükleyici makinalarının belirli çalışma kapasiteleri bulunmaktadır ve buna bağlı olarak bu kapasitelerin üzerine çıkılmaması gerekmektedir. Mini yükleyici aşırı zorlanmamalı ve yüklemeler aşılmamalıdır. Aynı zamanda kullanılacağı toprak ya da zemin üzerinde yavaş çalışılmalıdır. Zira daldırma işlemi hızlı olursa birtakım hasarlar verebilmektedir. İşlem yapılacak zemin ya da toprağın özelliğine göre bir kova seçimi de yapılması gerekmektedir.

Mini yükleyici makinalarının, diğer motorlu taşıtlar ve makinalar gibi belirli olarak takip edilmesi gereken periyodik bakımları bulunmaktadır. Gerek verimli şekilde çalışması için gerekse amortisman faydası için periyodik bakımlarının aksatılmaması gerekmektedir.