- 1
- /
- 2
Jeneratör
Mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren makineye jeneratör adı verilir. Mekanik enerji kaynaklarına örnek olarak yanmalı motor, buhar motoru, su veya elektrik motoru verilebilir. Elektriğin sürekli olduğu ancak ara ara kesintilerin yaşandığı, elektrik altyapısının olmadığı bölgelerde bir yedek enerji türü olarak kullanılır. Jeneratörler en basit şekliyle motor ve alternatörden oluşur. Özellikle şiddetli hava koşullarının olduğu bölgeler ve elektrik bulunmayan şantiyeler için jeneratör önemli bir alettir.
Jeneratör Nasıl Çalışır?
Her jeneratörde bir motor bir de alternatör bulunur. Çeşidine göre jeneratörlerin motorlarında benzin, dizel, doğalgaz gibi çeşitli yakıtlar kullanılır. Jeneratör çalışma prensibi ise şu şekildedir:
- İlk olarak yakıt, ısı enerjisine dönüştürülür.
- Elektrik enerjisi elde edebilmek için mekanik enerjiye dönüştürülür.
- Son olarak elde edilen mekanik enerji, alternatöre gönderilir.
- Alternatör parçası, mekanik etkinin dönüşümü sonucu mıknatıslanmaya başlar ve elektrik enerjisi üretilir.
Elektrik enerjisi üretebilmek için dönüş etkisinin gerçekleşmesi ve ardından mıknatıslanma enerjisine dönüştürülmesi gerekir.
Jeneratörde bulunan ana parçalar ise şunlardır:
- Motor
- Alternör
- Kontrol Panosu
- Şase – Yakıt Deposu
- Radyatör
- Kabin
- Yağlama Sistemi
- Egzoz Sistemi
- Marş ve Akü Sistemi
Yakıt Tipine Göre Jeneratör Çeşitleri
Jeneratörler kullandıkları yakıta göre birbirlerinden ayrılır. Jeneratör benzinli, dizel, doğalgazlı ve LPG’li olmak üzere farklı yakıt türleri ile çalışır. Yakıt tipine göre jeneratör çeşitleri ile ilgili aşağıda bilgi verilmiştir:
- Dizel Yakıtlarla Çalışan Jeneratörler: İçten yanmalı motora sahip otomobillerin kullandığı teknolojiyi kullanırlar. Sahip oldukları dizel yakıtı oksijen ile tepkimeye sokarlar ve yakarlar. Bunun için ise pistonlarda sıkıştırılan ve atmosferden alınan hava sıkıştırılır. Böylece sıcaklık artar. Dizel yakıt kendiliğinden alev alma özelliğine sahip olduğu için bu jeneratörlerde yanma işlemi için bujilere gerek yoktur.
- Benzinli Yakıtlarla Çalışan Jeneratörler: Yakıt tüketimi bakımından yüksek olan benzinli jeneratörler, değişen yük için maksimum 500-700 saat çalışır. 1 kW’lık modeller, saatte yarım litre benzin tüketirken 10 kW’lık jeneratörler, saatte 3 litreye kadar benzin tüketebilmektedir.
- Doğalgazla Çalışan Jeneratörler: Bu jeneratör çeşitleri, elektrik enerjisinin sürekli bir seviyede üretilmesini sağlar. Şebeke elektriğinin olmadığı veya elektrik kalitesinin iyi olmadığı yerlerde, doğalgazlı jeneratörler ile elektrik enerjisi üretilebilir. Jeneratör doğal gazlı çeşitler, daha düşük maliyetli enerji ürettikleri gibi sürekli çalışma durumunda uzun süre yüksek performans gösterirler.
- LPG Sistemi ile Çalışan Jeneratörler: Yakıtta tasarruf sağlama açısından idealdir. Benzin, LPG’den %28 daha fazla yakıt tüketir. Ayrıca egzoz gazları açısından bakıldığında da LPG, benzine göre daha iyi sonuçlar verir.
Jeneratör Fiyatları Neye Göre Belirlenir?
Genel olarak bakıldığında jeneratör fiyatları, markaya göre oldukça değişkenlik gösterir. Ayrıca jeneratörün watt değeri, büyüklüğü, çalışma ve kullanma şekli de fiyatların belirlenmesinde etkilidir. Markaya göre değişiklik göstermekle birlikte genel olarak benzinli jeneratör fiyatları, dizel jeneratörlere göre daha uygundur. Yani jeneratörün hangi güç kaynağı ile çalıştığı da fiyatları etkileyen bir durumdur. Jeneratörler manuel ve otomatik olarak ikiye ayrılır. Otomatik modeller, güç kesintilerini kendi kendine algılar ve çalışır. Bu sayede daha iyi ve uzun süreli çalışırlar. Bu da fiyat açısından manuel modellere göre daha yüksek olmasında etkilidir.
Farklı watt değerlerine sahip pek çok jeneratör vardır. Bunlar fiyat olarak birbirinden farklıdır. Yüksek watt değerine sahip modeller, daha yüksek performans gösterir. Bu da fiyat olarak diğerlerine nazaran daha yüksek olmalarında etkilidir. Jeneratör fiyatları belirlenirken hangi kullanım alanına hitap ettiğine de bakılır. Sürekli elektrik üretmek, yedek enerji olarak, mobil enerji kaynağı olarak veya portatif güç kaynağı olarak kullanmak için üretilen jeneratörler de farklı fiyatlarla sunulur. Jeneratörler özelliklerine göre farklı fiyatlara sahiptir. Geniş ürün yelpazesini inceleyerek ihtiyaçlarınıza ve bütçenize uygun olanı tercih edebilirsiniz.