Freze
Endüstriyel üretim alanlarında oldukça sık kullanılan freze, talaş kaldırma ve benzeri işlerde oldukça verimlilik sağlar. Bu makinalar talaşı kaldırarak delme, yüzey işleme gibi şekillendirmeler yapar. Kendi etrafında dönen bir kesiciye sahiptir ve bir takım tezgahıdır. Sanayi sektörünün en önemli makinalarından biri olan freze, işlenen yüzey üzerinde hareket ederek çalışır.
Freze Tezgahı Çeşitleri
Freze tezgahları, tezgah milinin bulunduğu yere ve yaptıkları işe göre çeşitlenir. Freze makinası tezgahı çeşitleri ile ilgili aşağıda bilgi verilmiştir:
- Yatay Freze Tezgahları: Freze kesicisinin bağlı olduğu tezgah mili ekseni, tezgah tablasına paraleldir. Bu nedenle yatay freze tezgahı olarak adlandırılır.
- Düşey Freze Tezgahları: Freze kesicinin takıldığı başlık ve konumu diktir. Başlık dönebilir özellikte olduğundan dikey ve yatay şekilde işler yapılabilir.
- Üniversal Freze Tezgahları: Yatay ve düşey freze tezgahlarını bir araya getiren tasarıma sahiptir. Tezgah tablası freze miline göre 45 dereceye kadar döndürülebilir.
- Kalıpçı Freze Tezgahları: Bu frezelerin farkı, taşak kaldırmayı mastar adlı şablona göre gerçekleştirmesidir.
- CNC Freze Tezgahları: Veri işleme ve değerlendirme özelliğine sahip gelişmiş tezgahlardır.
Farklı özelliklere sahip freze çeşitleri kullanım alanı açısından da birbirlerinden farklılık gösterir. Düz ya da açılı yüzey işleme, kanal açma, dairesel bölüntüler yapma, dişli çark açma gibi çeşitli işleriniz için en uygun freze çeşidini tercih etmelisiniz. Bu sayede işlerinizi daha verimli ve yüksek performanslı bir şekilde tamamlayabilirsiniz.
Freze Ne İşe Yarar?
Talaşları kaldırma ve şekil verme işlemi için kullanılan frezeler, döner merkezli kesiciye sahiptir. Şekil verilecek ürünü etkili bir biçimde ortaya çıkarır. Freze işlemleri sayesinde endüstriyel alanda farklı ürünler hazırlamak mümkündür. Takım çevresinde yer alan dişler yardımıyla gerçekleştirilen frezeleme, takımın kendi etrafından dönmesi ve parçanın ilerlemesini sağlar. Freze takımları hız çeliğinden üretişmiş yekpare ya da sert metalden üretilmiş uçlu olabilirler. Yekpare olanlar değiştirilemez; ancak uçlu frezeleri değiştirmek mümkündür. Frezelerde diş sayısı da önemlidir ve malzemeye göre seçim yapılır.
Yapılacak işleme ve çeliğin sertliğine göre freze milinin ebatı ve yapısı değişiklik gösterir. Çünkü işleme farklı zorlukları beraberinde getirir. Parçanın sertliği ve istenilen şekle uygun olarak freze mili tercih edilmelidir. Freze içeriği parçaları, kullanım esnasında asla hareket etmemeli, sabit durmalıdır. Çünkü freze mili parçaya değdiğinde parça hareket eder veya titrerse işlem başarısız olur. Bunun için manyetik tabla parçayı çeker ve hareketsiz bir şekilde durmasını sağlar.
Freze Fiyatları Neye Göre Belirlenir?
Endüstriyel alandaki pek çok çalışmada kullanılan freze, farklı türdeki ürünleri imal etme konusunda yardımcı olur. Bu ürünlerin en iyi şekilde üretilebilmesi konusunda oldukça önemli bir makinadır. Freze fiyatları genel olarak bu frezelerin sahip olduğu özelliklere göre değişmektedir. Yatay, düşey veya üniversal frezeler arasında fiyat farkları görülür. Çünkü bunların çalışma şekilleri ve kullanım alanları birbirlerinden farklıdır. Ayrıca fiyatların belirlenmesinde etkili olan önemli faktörlerden biri de markadır. Çeşitli üretici firmalar freze üretimi yapmaktadır. Kullandıkları malzemelerin kaliteleri farklı olduğu için fiyatları da oldukça değişkendir.
Üretim yaparken şekillendirme aşamasında önemli görevlere sahip olan frezeler arasından ihtiyacınıza uygun olanı tercih etmeniz gerekir. Bu sayede daha yüksek performanslı ve verimli bir şekilde çalışabilirsiniz. Şarjlı freze gibi farklı çeşitler, size farklı alanlarda üretim ve şekillendirme konusunda yardımcı olur. Kanal açma, düz bölüntüler oluşturma ya da işleme gibi işleriniz için en uygun frezeyi kullanarak istediğiniz ürünü daha kolay ve pratik bir şekilde üretebilirsiniz.