ytrent

Finişer

Haznesinde bulunan asfalt veya betonu belli bir kalınlıkta zemine seren iş makinasında finişer adı verilir. Karayolu gibi yol çalışmalarında kullanılan temel bir makinadır ve diğer adı asfaltlama makinasıdır. Asfaltı düz bir şekilde döşeme işlevine sahiptir. Asfaltı daha sonradan bir rulo ile sıkıştırmadan önce küçük bir sıkıştırma da yapar. Farklı çeşitleri bulunur ve oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir.

Finişer Çeşitleri Nelerdir?

Asfalt finişerleri farklı özellikleri ile birbirlerinden ayrılır. Finişer makinası çeşitleri lastik tekerlekli ve paletli olmak üzere ikiye ayrılır. Lastik tekerlekli finişerler farklı zeminlerde konforlu ve güvenli bir şekilde çalışmayı sağlar. Daha çok büyük ölçekli işlerde tercih edilir. Lastik tekerlekler zeminde iz bırakmaz ve maksimum hareket kabiliyeti sunar. Paletli finişerler ise farklı serim işlerinde kullanım için idealdir. Küçük finişerler sayesinde kanalları asfalt ile kaplamak, yürüyüş ve bisiklet yollarını kaplamak, trafiğe açık yolları asfaltlamak mümkündür.

Ham asfalt döküldükten sonra insan gücüyle yapılamayan düzleme işi için özel olarak üretilen finişerler, sıkıştırma yaparak zeminin pürüzsüz olmasını sağlar. Finişer, oldukça kolay bir şekilde asfaltı yere serer ve bunun için tonlarca ağırlık ile yapar. Finişer asfalt makinası ile pürüzsüz ve düz yollar yapılabilir. Yeni nesil finişerlerde 32 derece eğimli yüzeylere dikey asfalt serme özelliği bulunur. Bu sayede baraj gövdelerini asfalt ile kaplamak mümkündür.

Finişer Makinası Fonksiyonları

Özellikle büyük ölçekli işlerde avantaj sağlayan finişerler, verimli bir şekilde çalışmanıza yardımcı olur. Finişer özellikleri ile ilgili şunlar söylenebilir:

  • Saatte 200 ton serme kapasitesine sahip 3,2 metre serme genişliğinde finişerler bulunur.
  • Bazı modeller saatte 1100 ton serme kapasitesi ve 8,5 metre serme genişliğine sahiptir.
  • Metrekarede 0,2 ile 1,9 kg yayma hızına sahiptir.

Kaliteli ve ekonomik bir şekilde serim yapmak için oldukça avantajlıdır. Güçlü besleyici haznesi ile toplam 11 ton malzeme alabilir. Taşıma kabiliyetinin yüksek performanslı olması sayesinde 25 tonluk kamyonların 60 saniyede boşaltılmasını sağlar.

Finişerleri verimli bir şekilde kullanabilmek için serme kapasitesinin üzerinde çalışmaya zorlanmaması gerekir. Eğer eğimli bir yüzeyde çalışma yapılacaksa 32 dereceden fazla eğimli bir yüzeyde çalışmamalıdır. İstenilen kalınlıkta malzeme serimi yapabilmek için yayma hızına uygun çalışmak oldukça önemlidir. Finişer kullanma talimatı ve kullanım alanlarına uygun çalışılmalıdır. Eğer finişer makinası satın alındıysa bakımları zamanında yaptırılmalıdır. Kiralama ile finişer kullanmak da mümkündür. Bu durumda makinanın bakımlarının tam olup olmadığına bakılmalıdır.

Finişer Nerelerde Kullanılır?

Beton ve asfalt dökme işlerinde kullanılan finişer özellikle yol inşaatlarında sıkça kullanılır. Asfaltı yere serer ve düzler. Asfaltın istenilen kalınlık, eğim ve yüzey düzgünlüğünde serilmesine yardımcı olur. Uçak pisti yapımında da kullanılan bu makine oldukça geniş kullanım alanına hitap eder. Ayrıca finişer kullanım alanları arasında beton dökümü de yer almaktadır. Farklı çeşitler arasından kullanım alanınıza en uygun olanı tercih ederek verimli ve yüksek performanslı bir şekilde çalışabilirsiniz.

Finişerlerde; mastar, taşıyıcı, beton olukları, beton karıştırıcı helezon, çekme aracı beton konveyörü, demirci ve servis arabası, taşıma aracı bölümleri bulunur. Bu makinalar hidrolik piston sayesinde yükselip alçalabilir. Bu sayede %80 eğimde, istenilen kalınlıkta ve 15 metre genişliğine beton dökebilir. Farklı özelliklere sahip finişer fiyatları değişkenlik gösterir. Bu nedenle ihtiyacınıza en uygun çeşidi tercih etmeniz gerekir. Kullanım alanlarınız farklılaşıyorsa her biri için bir finişer almak yerine kiralama yoluyla bu makinayı kullanabilirsiniz. Bu sayede farklı işlerinizi oldukça ekonomik bir şekilde halledebilirsiniz.