ytrent

Aydınlatma Kulesi

Dış mekanda yapılan tüm inşaat işleri için aydınlatma amacıyla kullanılan makinalara aydınlatma kulesi adı verilir. Bir alternatif akım jeneratörü olan bu kule sayesinde elektriksiz ortamlarda elektrik elde edilebilir ve ortam aydınlatılabilir. Enerji üreten bir motor ve alternatörden elde edilen elektriği, kuleye bağlı olarak LED veya halojen lambaları kullanarak ışığa çevirir.

Aydınlatma Kulesi Nasıl Çalışır?

Temelde bir jeneratör sistemi olan aydınlatma kulesi, dizel gibi yakıtlarla çalışan bir motor ve alternatöre sahip bir sistemdir. Ürettiği elektrik enerjisini ışığa dönüştürür ve aydınlatma sağlar. Jeneratörlü aydınlatma kulesi aynı zamanda bir şebeke elektriğine bağlanarak da çalıştırılabilir. Elektrik kesintisi olduğunda jeneratör sistemi devreye girer ve kesintisiz bir şekilde aydınlatma yapar. Ayrıca pil, güneş enerjisi ve hidrojen gibi çeşitli yakıtlarla çalışan çeşitleri de vardır. Seyyar ve tekerlekli olduğu için kolay bir şekilde araçla birlikte hareket edebilir. Üstün aydınlatma performansına sahip olduğu için dış mekan çalışmalarında oldukça sık tercih edilir.

Aydınlatma kulesi kullanımı oldukça geniş bir alanı kapsar. Bu alanlar:

  • Stadyum
  • Otoyol ve demiryolu sahası
  • Açık hava etkinlikleri
  • Özel gösteriler
  • İnşaat saha aydınlatmaları
  • Doğal afetler
  • Kırsal alanlar
  • Metro kazı alanları
  • Maden sahaları
  • Askeri üsler
  • Mitingler ve festivaller
  • Spor karşılaşmaları

Farklı alanlarda kullanım imkanı sunduğu için aydınlatma ihtiyacınızı etkili ve verimli bir şekilde karşılar.

Aydınlatma Kulelerinin Özellikleri

Projelerin hızlı bir şekilde tamamlanabilmesi için özellikle gece vardiyalarında sıkça kullanılan ışık kulesi, önemli bir ekipman olarak öne çıkar. Aydınlatma kulesi özellikleri arasında florasan ya da LED seçenekler sunması en önemlilerden biridir. Ayrıca kolay bir şekilde kurulabilen bu kulelerin, araç yardımıyla kolayca yeri değiştirilebilir. Yaklaşık 7-8 kW’lık kapasiteye sahiptir. Böylece harici monofaze yüklerin beslenmesine imkan verir. İnşaat sektörü gibi sürekli çalışılan projelerde aydınlatma yaparak güvenli ve konforlu bir şekilde çalışmayı sağlar. Aydınlatılması gereken alana göre farklı çeşitler tercih edilebilir.

Bir veya daha fazla sayıda yüksek yoğunluklu lamba ve bir direkten oluşan ışık kulesindeki lambalar için genellikle metal halide ampuller tercih edilir. Eğer jeneratör dizel yakıtla çalışıyorsa, ürettiği elektrik enerjisi ile bu lambalar çalışır ve aydınlatma sağlanır. Römorklar yardımıyla ışık kuleleri oldukça kolay bir şekilde taşınabilir. Lamba, direk, jeneratör gibi çeşitli ekipmanlar kolay bir şekilde birbirlerinde demonte edilebilir. Gece aydınlatmaları konusunda hızlı çözüm sunmakla kalmaz, kule aydınlatma avize mobil olduğu için kullanım açısından da pratiklik sağlar.

Işık Kulesi Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Açık hava etkinliklerinden ortamın doğru bir şekilde aydınlatılmasını sağlayan aydınlatma kuleleri, özel bir aydınlatma çözümü sunar. Işık kulesi, olası olumsuzlukları önlemekle birlikte ziyaretçilerin daha rahat hareket etmesini de sağlar. Ayrıca iş sahalarında kullanıldığında çalışanların güvende olması için de idealdir. Olumsuz hava şartlarında veya doğal afet durumlarında ortamın aydınlatılmasını sağlayan bir ekipmandır. Kolay kuruluma ve üstün aydınlatma özelliğine sahip olduğu için personellerin aydınlık bir ortamda çalışmasını sağlar. Ayrıca olumsuz durumları önlemek amacıyla da kullanılır.

Uzun süre ve emek gerektiren elektrik altyapılarına göre daha pratik olan aydınlatma kuleleri oldukça avantajlıdır. Tam dolu yakıt tankı ile 150 saate kadar kesintisiz çalışma özelliğine sahip olduğu için özellikle acil durumlarda hayati önem taşır. Akülü ışık kulesi elektrikle çalıştığı için doğa dostudur ve daha az enerji harcamayı sağlar. Jeneratörlü olanlar da uzun süre kesintisiz bir şekilde çalışarak üstün performans sergiler. Kullanım alanınıza ve ihtiyacınıza göre bunlar arasından seçim yapabilirsiniz.