Günümüzde diğer çoğu işkolunda olana da benzer şekilde yapı ve inşaat alanında da proje ve planların hayata geçirilme işlemlerinin aldığı vakit giderek daralmış, hız ve verimlilik yükselmiştir. Bu durumun başlıca sebeplerinden biri de iş makinelerinin bu sektöre giriş yapmasıdır. İş makinesi tanımı şu şekilde yapılmaktadır: İnşaat ve yapı sektöründe çeşitli işlerde kullanılan çok amaçlı motorlu araç. Bu makineler, amaçları ve kullanım alanlarına göre çeşitlilik göstermektedir. Tanımı gereği inşaat ve yapı alanında vazgeçilmez bir yer edinmiş olan iş makineleri, çalışma kolaylılığının yanı sıra proje sürelerini kısaltmaları sebebiyle de kar sağlamaktadır. Fakat, iş makinelerinin size sağlayabileceği yararları değerlendirebilmek için planlarınıza ve projelerinize uygun olacak iş makinesi tercihlerinde bulunmanız gerekmektedir. Buna göre, projeye uygun iş makinesi kiralama seçeneklerinizi gözden geçirirken dikkat etmeniz gerekenler ve hatalı iş makinesi seçiminin ne gibi sonuçları olabileceği aşağıdakiler gibi sıralanabilir:
- İş makinesi seçmeden önce bilirkişiler ve alanında uzmanlaşmış olan çalışanlar ile birlikte projenizin ihtiyaç ve niteliklerini belirlemelisiniz. Projenizin ihtiyaç ve niteliklerini göz önünde bulundurmadan yaptığınız iş makinesi seçiminiz çalışmadaki verimliliği azaltır ve beklenmedik gecikmelere sebep olabilir.
- İş makinesi çalışmaları projenize yarar sağlasın istiyorsanız, öncelikle iş makinesi çeşitleri, işlevlerini ve fonksiyonlarını araştırmalısınız. Eğer araştırma yapmadan iş makinelerinizi seçerseniz, projeniz için uygun olacak işlevselliği sağlayamayabilirsiniz.
- İş makinelerini seçerken çalışma kapasitelerini göz önünde bulundurmalısınız. Projeniz için uygun kapasiteli iş makineleri seçmezseniz verimlilik düşecektir. Daha da kötüsü, bu durum iş kazalarına sebep olabilmektedir.
- Projeniz için seçeceğiniz iş makinelerinin periyodik kontrol bilgilerine bakmalısınız. İş makinelerinin güvenli çalışması için periyodik kontrol süreleri aşılmamalıdır. Kontrol bilgilerini bilmeden seçtiğiniz iş makineleri iş kazalarına yol açabilir. İş makinelerinizin bakımlarını da aksatmamanız gerekmektedir, iş makinesi kepçe kısımları, iş makinesi paleti ve iş makinesi lastikleri gerektiğinde değiştirilmelidir. Gerekli denetlemeleri ve onarımları yaptırmak hayati önem taşımaktadır.
- İş makinesi operatörlerini, projenize uygun olan iş makinelerini kullanmaya izni olan kişiler arasından işe almalısınız. İşe aldığınız operatör, seçtiğiniz iş makinesini kullanma yetkisine sahip değilse bu durum hem iş kazaları hem de düşük verimlilik ile sonuçlanabilir. Bu nedenle, iş makinelerinizi seçerken hangi operatör ile çalışmanız gerektiğini de göz önünde bulundurmalısınız.
- Projenize uygun olarak seçilecek olan iş makineleri için göz önünde bulundurmanız gereken iş güvenliği kuralları hakkında da bilgi edinmelisiniz ve projenizi bu kurallara uygun olarak gerçekleştirmelisiniz. İş güvenliği kurallarına uyulmamasının sonucunda hukuki yaptırımlar uygulanmaktadır. Ayrıca, iş güvenliğinin ciddiye alınmaması halinde iş kazaları gerçekleşebilmektedir.
- Projenize uygun iş makinelerini seçmek için bütçe dostu iş makinesi fiyatları araştırabilirsiniz. Farklı iş makinesi markaları hakkında bilgi edinmek bütçenizi aşmama konusunda size yardımcı olabilecek bir stratejidir.
İş Makinesi Çeşitleri Nelerdir?
Projeniz için en uygun iş makinesi seçimi için, önce iş makinesi adları hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Özellikle yapı inşaat alanında kullanılan iş makinesi isimleri ekskavatör, loder, beko loder, dozer, greyder, iş kamyonu, kompaktör, silindir, skreyper, tünel açma makinesi, vinç, sondaj makinesi ve forklifttir. Bu alanda kullanılan iş makineleri, inşaat işleri için tasarlanmıştır ve ağır hizmet tipi araçlar olan ağır ekipmanlardır. Temel kazmak, büyük miktarlarda veya çevre düzenlemesi gibi ağır işlerde kullanılırlar. Gelin, projelerin vazgeçilmezi olan iş makinelerine yakından göz atalım.
İş Makinesi Ekskavatör Nedir?
Ekskavatörler çok yönlü kullanıma sahiptir. Paletli ya da lastik tekerlekli türlerine rastlamak mümkündür. Üst ve alt seviyelerde yapılan kazılarda, kanal kazmada, zemini sıyırma ya da kırmada ve yükleme işlemlerinde kullanılabilirler.
İş Makinesi Loder Nedir?
Loder, traktörün yükleyici kısım olarak görev yapan bir kepçe ile birleştirilmesiyle ortaya çıkmıştır. Bu iş makinesi tipi yükleme işlerinde kullanılır. Loderler, paletli ve tekerlekli yükleyici olmak üzere ikiye ayrılır. Paletli loderler yere daha kapsamlı bir şekilde değdiğinden işlemleri daha güvenli bir şekilde yapmanızı sağlarlar. Fakat lastikli loderler de paletlilerden daha hızlı hareket edebilme fonksiyonuna sahip olduğundan avantaj sağlar.
Beko – Loder Nedir?
Beko Loder, ya da diğer bilinen adıyla kazıcı-yükleyici, traktör gövdesinin önünde kova ve arkasında kazıcı ile birleştirilmesi ile ortaya çıkmış olan bir iş makinesidir. Bu makine, çeşitli malzemeleri yüklemek ya da taşımak için veya toprağı kazmak için kullanılmaktadır. Yükleme ve taşıma işlevi gören kovanın ve eşeleme ve kazma fonksiyonuna sahip olan kazıcı kısmın hareketi hidrolik sistem ile gerçekleştirilmektedir.
İş Makinesi Dozer Nedir?
Dozer, paletli bir iş makinesidir. Ön tarafında bulunan kepçesi ve bu kepçesinin altında bulunan bıçakları ile toprak parçalama, kazıma ve kaldırma işlemlerini yerine getirebilmektedir. Dozerlerin hareket hızları azdır fakat biçimleri dengeli ve güvenlidir.
İş Makinesi Greyder Nedir?
Greyderler, çoğunlukla yol yapımı işlerinde yüzeyin düzeltilmesinde kullanılan fakat şev meyillendirmede, çukur açmada da işlevi olan çok amaçlı makinelerdir. Başka şekillerde de kullanımları mümkündür. Yer şekillerini düzleştirmeye, kavis ya da eğrilik vermeye, materyalleri yığmaya ya da sermeye yarayabilirler. Greyderler; ön kısım, arka kısım, şasi ve kazıyıcı levhadan oluşmaktadır.
İş Kamyonu Nedir?
İş kamyonları toprak, kaya ve maden taşıma görevlerinde kullanılan yapan iş makineleridir. Düz kamyonlar, şasi kamyonlar ve belden kırmalı kamyonlar gibi farklı modelleri vardır. Belden kırmalı modeller, zor koşullarda ve yüksek manevraya ihtiyaç duyulan alanlarda daha çok tercih edilir.
Kompaktör Nedir?
Toprağı, asfaltı, zemin ve yol kaplama malzemelerini sıkıştırmakta kullanılan iş makinesine kompaktör adı verilir. Kompaktör ile sıkıştırılan toprağın yük taşıma kapasitesi arttırılır, çökmesi ve şişmesi önlenmiş olur. Sıkıştırma işlemi kompaktörlerin zıplayarak ya da titreyerek oluşturdukları basınç sonucunda gerçekleşir.
İş Makinesi Silindir Nedir?
Silindir temel olarak asfalt ve toprak gibi malzemeleri sıkıştırmakta kullanılmaktadır. İnşaat, yol veya baraj işleri için kullanılabilirler. Silindirler sıkıştırma şekillerine göre birbirlerinden ayrılır. Üç farklı çeşidi olan silindirin statik, titreşimli ve salınımlı modelleri vardır.
Skreyper Nedir?
Skreyper sert zeminlerin gevşetilmesini, gevşetilmiş olan zeminde kazı yapılmasını ve hafriyat taşınmasını sağlar. Ayrıca, yol yapım çalışmalarında malzemelerin homojen olarak serilimini sağlar. Yol yapımlarında materyallerin heterojen serilimini önler ve malzemeyi türdeş hale getirir. Motorlu ya da çekili modelleri bulunabilir.
Tünel Açma Makinesi Nedir?
Tünel açma makinesi, diğer bilinen adıyla köstebek, tünel açmaya yarayan, boyutları 200-300 metreyi bulabilen iş makineleridir. Bu makineler, bir yandan kazarken bir yandan da kazılan taş ve toprağı ayrıştırma bandıyla taşıyabilmektedir. Her türlü toprak tipinde, sert kayalarda ve kumlarda etkilidir.
Vinç Nedir?
Vinç, inşaat ve yapı işlerinde insan gücünün yetmediği kaldırma işlemlerinde kullanılmaktadır. Ağır cisimleri kaldırmada yardımcı olur ve kule, pergel, gezgin ve tek ray türleri mevcuttur.
Sondaj Makinesi Nedir?
Zemin tanıma, su ve maden arama gibi işlevleri olan sondaj makinesi, jeolojik araştırmalar yapmak gibi çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır.
İş Makinesi Forklift Nedir?
Forklift, hafif olmayan malzemeleri kaldırarak başka taşıtlara yüklemeyi sağlayan çatallı bir iş makinesidir.