Genellikle inşaat alanlarında, en çok kullanılan iş makinelerinden biri vinçlerdir. Ağır iş piyasasında insan gücünün yetmediği durumlarda kullanılan aletlere vinç denir. Vinç kullanımı çalışma güvenliği ve insan sağlığı için önem arz eder. Vinçlerin genel çalışma prensipleri, ucuna bağlanılan yüklerin bir yerden başka bir yere transfer etmesidir. Sıklıkla inşaat alanlarında görülen bu ürün günümüz dünyasında birçok işte kullanıma açıktır. Birçok çeşide sahip olan vinçler kullanım alanlarına ve şekillerine göre değişkenlik gösterir. İnsan gücünün kaldıramayacağı ağırlıkları kaldıran vinçler, dönerek de hareket edebilme özelliğine sahiptirler. Vinçler 360 derece dönebilen, yukarı ve aşağı rahatlıkla hareket edebilen iş makineleridir. Standart vinçler ortalama 55 ton kaldırabilir. 40 metreye kadar da yüksekliğe çıkabilen vinçler çeşitlerine göre farklılıklar gösterir. Vinçler iş dünyasında hayatı kolaylaştırmak için çok önemli bir görev üstlenirler. İşlerin güvenilir ve hızlı bir şekilde yoluna konmasına yarar. Özelliklerine ve boyutlarına göre vinçler sınıflandırılır. Bunların yanı sıra kullanım amaçları da çok önemlidir. Bazı vinçler sadece raylar üzerinde çalışmaya uygunken bazı vinçler ise seyyar olarak adlandırılan türde işlevlerini yerine getirebilir. Hareketlerine göre sabit vinçler, lastik tekerlekli vinçler, köprülü vinçler, paletli vinçler, kule vinçler ve raylar üzerinde hareket edebilen vinçler olarak sınıflandırabiliriz. Kaldırma kapasitesine göre ise halatlı vinçler ve hidrolik halatlı vinçler olarak sınıflandırılır.
Vinç Çeşitleri
Kule Vinç
Kule vinçleri genellikle inşaat mühendisleri veya tasarım mühendisleri tarafından kullanılır. Kule vinçler genel olarak basit bir çalışma prensibine sahiptir. Uzun yıllar boyunca birçok iş alanında tercih edilir. Taşıma işi yapan işçilerin yukarı kaldırma işlemleri için daha güvenilir ve maliyetli bir çözümdür. YTRENT sayesinde kolayca temin edilebilen vinçler iş alanına parça parça olarak getirilir. Götürülen yerde teker teker birleştirilir ve kullanıma hazır bir hale gelir. Kule vinçlerin büyük bir direği vardır. Raylı bir sistemi vardır ve yükleri kaldıran yatay bir sistemden meydana gelmektedir. Raylı sisteme bom adı verilir. Bom kule vincin gövdesine yatay olarak yerleştirilir ve vinç dengesini sağlamak için kuyruk kısmına beton ağırlıklar konulur. Gövdeden uzaklaştıkça bom üzerindeki yük alımı azalır. Kule vincin en uzaktaki ucu yük kaldıracağı zaman kesinlikle bir tonu geçemez. Bu onun dengesini bozar ve istenmeyen kazalara yol açabilir. Ayrıca zorlu hava şartlarında kullanılması pek uygun değildir. Kule vinçleri kendi aralarında sınıflandırılır. Kulenin tepesinde bulunan halka düşey mesafede dönme işlemini gerçekleştirir. Dönebilen sistemlerde ise bu halka kule gövdesinde yer alır. Tek kuleli, iç ve dış kuleli, teleskopik kuleli olmak üzere ayrılır.
Paletli Vinç
Lastik tekerlekli vinçlerinden farklı olarak, paletli vinçler bir palet yardımıyla hareket ettirilebilir. Genellikle yumuşak arazilerde kullanılması uygundur. 360 derece dönebilmesi onun birçok çalışma ortamı için çok uygun bir konuma getirir. Daha ağır yükler ve devamlılık isteyen işler için kullanılması tercih edilir. Paletli vinçlerin bakımının aksatılmaması diğer vinç türlerine göre daha büyük bir önem taşır. Vinç bakımlarını aylık, yıllık veya saatlik dahi yapabilmeniz mümkündür. Paletli vinçlerin bakım periyotları kullanım sıklığına göre belirlenir. Periyodik bakımlarda dikkat edilmesi gereken temel nokta vinç halatları ile ilgili tedbirin alınması gerektiğidir.
Lastik Tekerlekli Vinçler
Kamyon üzerine monte edilmiş vinçlere lastik tekerlekli vinçler denilir. Ağır olması yumuşak araziler için kullanılması zor bir hale getirir. Birçok inşaat işi için kullanımı çok uygundur. Barındırdığı işlevsel özellikler ve boyutu ile fazlasıyla tercih edilir. Lastik tekerlekli vinçler popüler modeller arasında yer alır. Kullanım alanlarının genişliği sebebiyle birçok kişinin en sık tercih ettiklerindendir. İşlevsel özelliklerinden yararlanılması için gerekli bakımların aksatılmaması diğer tüm modellerde olduğu gibi büyük bir önem taşır.
Ray Üzerinde Çalışan Vinçler
Ray üzerinde çalışan vinçlere aynı zamanda monoray vinçler de denilebilir. Raylı sistemler sayesinde hareket edebilir ve tek bir yol üzerinde ilerler. Çelik konstrüksiyonlar ile imal edilir. Rayların bulunduğu yerlerde, ileri, geri, aşağı ve yukarı olacak şekilde 4 yönlü harekete sahiptir. Zorlu koşullar altında da rahatlıkla kullanılabilir. Yağmur veya kar gibi etkenlerden kolayca etkilenmez. -40 dereceye kadar soğukta çalışmaya devam eder. İnşaat, depolar, tersane, maden ocakları ve döküm ocakları gibi geniş bir kullanım alanına sahiptirler. Ray üzerinde çalışan vinçler hassas yapıya sahiptir. Bu sebeple, kullanım sırasında dikkat edilmesi gereken ayrıntılar asla atlanmamalıdır.
Köprülü Vinçler
Köprülü vinçlerin taşıma kapasiteleri 1 ton ve 40 ton arasında değişkenlik gösterebilir. Tasarım olarak guse ile çatı makası arasına kurulum yapılır. Çok ağır yükleri rahatlıkla kaldırabildiği için birçok iş ortamında rahatlıkla kullanılabilir. Genellikle seri üretim yapan fabrikalarda, depolarda, tersanelerde, hidroelektrik santrallerinde sıklıkla kullanılır. İnsan gücünün yetmeyeceği ağırlıkları kolaylıkla kaldırmaya yardımcı olur. İş gücünü büyük ölçüde azaltır. Daha hızlı ve güvenilir bir yol sunar. Köprülü vinçler zamandan tasarruf elde edebilmeniz için özel olarak geliştirilmiştir.
Sabit Vinçler
Çoğu inşaat alanlarında ve tersanelerde görülen sabit vinçler, iş gücünü fazlasıyla hafifletecek aletlerdir. Çok ağır yükleri rahatlıkla kaldırabilirler ve bunun için sadece bir operatöre ihtiyaç duyarlar. Diğer vinçlerden farkı olarak sabit vinçler, bulunduğu yerden hareket etmez. Bu ürünler 40 ve 50 ton arasında yük kaldırabilir. Ancak vinç kolu ilerledikçe ve merkezden uzaklaştıkça dengesini kaybedebilir. Bu sayede kullanılmasında çok dikkat edilmesi gerekilir. Yanlış ve hesaplanmamış bir harekette birçok zarara yol açabilir. Makineler boyut olarak çok fazla yer kapladıkları için vereceği zararlarda geniş çapta gerçekleşir. Hidrolik kollu vinçler ise 50 ve 60 ton arasında ağırlık kaldırabilir. Normal kollara göre daha dayanıklıdır. Sabit vinçlere ait olan bir diğer vinçler ise çelik ayaklı vinçlerdir. Bu vinçler en yüksek kapasiteye sahiptirler. 300 ve 400 ton aralığında yük kaldırabilir. Çelik ayaklı vinçler genellikle tersanelerde, gemi havuzlarının üzerinde, gemileri kaldırmak için aynı zamanda limanlarda konteynırları taşımak için kullanılabilir. Geniş kullanım alanıyla öne çıkan sabit vinçler gelişmiş teknik özellikleri ile tercih sebebi haline gelmiştir.
YTRENT ile Kolaylıkla Vinç Kiralama Hizmetleri
YTRENT, sizlere değişken fiyatlı, kaliteli ürünler sunma konusunda çok çalışıyor. Bu sayede birbirinden başarılı vinç modellerini, çok uygun fiyatlarla sizlerin karşısına çıkarıyor. Isızu, Volvo ve benzeri birçok tanınmış marka ile YTRENT, alanında emin adımlarla gelişmeye devam ediyor. Her işe uygun çeşitleri, her bütçeye uygun fiyatları, kaliteyi ve güveni tek yerde buluşturan YTRENT, kullanıcılarını premium hissiyatı sunuyor. YTRENT, fiyatların haricinde de birçok konuda destek veriyor. Acil ihtiyaçlar dahilinde operatör desteği sağlayarak, işlerinizde kurtarıcı bir rol oynayabilir. Aynı zamanda sizlere kiralama konusunda esnek süre tanır. Online sözleşmeler ile güvenilir bir şekilde alışverişinizi rahatlıkla tamamlayabilirsiniz. Ayrıca ürünleri aldıktan sonra herhangi bir kaza durumunda, sizlere ikame ürün sağlama desteği sunar. YTRENT, ihtiyacınız doğrultusunda sizlere yardım etmekten hiç geri kalmıyor. Aynı zamanda aklınıza takılan herhangi bir soruyu, uzman YTRENT kadrosuna sorabilir, herhangi bir sorunla karşılaştığınız takdirde hızlı bir şekilde destek alabilirsiniz.