Dünyada beton en yaygın kullanılan yapı malzemelerinden biridir. Bu durum yalnızca sunduğu geniş uygulama seçeneklerinden kaynaklanmamaktadır. Ancak betonun özellikleri, gücü, satın alınabilirliği, dayanıklılığı ve esnekliği hayati roller oynar. Artan talep ve gelişen teknoloji ile artık küçük ölçekli uygulamalarda bile beton karışımı beton mikserleri diğer bir adıyla transmikserler kullanılarak hazırlanmaktadır. Yapay taş benzeri bir kütle olan beton bağlayıcı malzeme, agrega ve su ile elde edilir. Mukavemet ve kalite, betonun karıştırma oranlarına bağlıdır. Transmikser veya diğer bir adıyla beton mikseri betonu, agregayı ve suyu beton oluşturmak için homojen bir şekilde birleştiren bir makinedir. Transmikserler, çok büyük ticari karıştırma kamyonundan bazen mini mikser olarak adlandırılan daha küçük, taşınabilir beton mikserine kadar çeşitlilik gösterir. Bir transmikser, esas olarak bir motor, dönen bir tambur ve genellikle bir oluktan oluşur. Tambur içinde, betonu döndürmek için kullanılan malzemeler, eşit şekilde karıştırılarak uygulama ve şekillendirme için yumuşak kalır.
Beton Mikseri Nasıl Çalışır?
Çoğu kullanıcı beton mikseri nasıl çalışır sorusunun cevabını da merak eder. Transmikserler, betonu sahaya taşımak için güce ihtiyaç duyarlar. Betonun kamyondan dışarıya transfer edilmesi, kamyon tasarımlarındaki farklılıkların ortaya çıktığı noktadır. Çeşitli uygulamalarda olabilecek gereksinimler gibi beton mikserlerinde farklı ihtiyaçlar söz konusudur. Çoğu inşaat ekipmanının anlaşılması kolaydır. Vinçler nesneleri yukarı ve aşağı hareket ettirir. Damperli kamyonlar yükleri yükler, taşır ve boşaltılır. Buldozerler iter ve greyderler derecelendirilir.
Ayakta duran bir transmikser, beton karıştırma kamyonu ile aynı prensipte çalışır. Her ikisinde de sürekli dönen büyük, oval şekilli bir tambur veya kova bulunur. Tüm betonun iyice karışmasını sağlamak için tambur her zaman yatırılır. Şantiyelerde yaygın olarak kullanılan sabit bir beton mikseri söz konusu olduğunda, en iyi beton karışımının nasıl elde edileceğine dair izlenmesi gereken birkaç temel adım vardır:
● İlk olarak, mikser çalışırken taşı/çakılları eklenir,
● Yarım su eklenir ve bir dakika süre ile karıştırılır,
● Çimento karışımını da ekledikten sonra tekrar karıştırmaya devam edilir,
● Kumu ve kalan suyu eklenir,
● Tüm karışımı üç dakika daha karıştırılır.
Dikkat edilmesi gereken diğer noktalar ise; tambur daima eğilmelidir. Karışıma yeterince zaman verilmelidir, baskı altında beton karıştırma sürecini hızlandırmak istenildiğinde ancak tarifi takip etmek ve betonun düzgün bir şekilde karışması için her zaman yeterli zaman vermek önemlidir. Beton mikserini iyi çalışır durumda tutmak için toz veya kirden arınmış olduğundan emin olmak ve yağ seviyesini kontrol etmek için hava temizleyici gibi motor üzerinde günlük kontroller yapılmalıdır. Tahrik kayışı, doğru hizalama ve gerginlik açısından da günlük olarak kontrol edilmelidir. Beton mikseri kullanımı için bu ayrıntı önemlidir.
Transmikser Çeşitleri Nelerdir?
Transmikser 20. yüzyıla ait bir buluştur. Bir oluk bir limana takılır ve transmikserden alana sızar veya kıvamına bağlı olarak dökülür. Genellikle kamyon şoförü makineyi çalıştırır ve alana hedefler. Birçok transmikser, gerektiğinde bir damperli kamyona benzer şekilde tamburu kaldırabilen bir hidrolik kaldırma yatağına bağlanır. Çoğu hacimsel ve daha yeni transmikserler olan kamyonlar, betonu kamyondan projeye taşımak için bir pompa kullanır. Genellikle pistonlu olan pompalar, kamyonun önüne veya arkasına monte edilebilir. Pompanın önde olması, sürücünün çalışma alanının bir bölümüne manevra yapmasına ve betonu kabinin içinden yönlendirmesine olanak tanır. Kontroller mekanik, elektro-mekanik, hidrolik veya tamamen elektronik olabilir. Daha yeni kamyonlar, pompaların ve mikserlerin diğer bileşenlerini izlemek için daha fazla yerleşik bilgisayar kullanır.
Beton dökülmeden önce, bir dizi daha basit makine, betonun donmasını önlemek ve hatta betonu sahada karıştırmak için uyum içinde hareket eder. Filonun daha eski bölümlerinden bazıları, ilk mikserler gibi, betonu karıştırmak ve yerleşmesini veya bileşenlerine ayrılmasını önlemek için kürekleri kullanmıştır. Bu teknolojinin yerini büyük ölçüde burgular ve kanatçıklar almıştır. Geleneksel bir toplu karıştırıcının içinde, hafif bir tirbuşon desenli eşmerkezli bir dizi kanatçık bulunur. Tamburun dönüş yönü, ıslak betonu mikserin arkasına sıkıştırır. Mikser sahaya ulaştığında, sürücü makineyi mikserden şuta itmek için yönünü tersine çevirir. Hacimsel karıştırıcılar, betonu hareket ettirmek için helezonlar kullanır. Bunlar toplu karıştırıcıdaki bıçaklara benzer ancak daha küçüktür. Mikserin içinde bir operatör, verileri miksere besler ve birkaç burgu agrega ve çimentoyu birlikte besler. Karışıma su eklenir ve daha büyük burgular bileşenleri karıştırır. Beton mikseri çeşitleri arasında farklı türler bulunmaktadır.
Beton Mikseri Kiralama
Bir transmikser kiralamak istediğinizde işinize uygun çeşitlerde, sizin ihtiyacınız karşılayacak ve maliyette sizi zorlamayacak bir makine seçmeniz önemlidir. Beton mikseri kiralama seçeneklerinde aylık, yıllık gibi seçenekler bulunmaktadır. Kullanacağınız süreye göre transmikseriniz için kiralama sözleşmesi yapmanız gerekmektedir. Beton imalatının en ekonomik şekilde üretilmesini sağlayan bir makinenin seçilmesi, kiralayan kişi için çok önemlidir. Bu yüzden kiralanacak olan beton mikserini çok iyi araştırmak ve gereksinimlerinize göre bir beton mikseri seçmek son derece önemlidir. Kiralayacağınız transmikser makinesinin yıllık bakımlarının yapılmış olması, sorunsuz ve temiz olması gerekmektedir. Beton mikserleri insan gücüne gerek kalmaksızın çalışma sağlamaktadır fakat söz konusu makineyi kullanabilecek yetkinliklere sahip kişinin varlığı da makine kadar önemlidir. YTRENT güvencesi ile kiralama seçeneklerine göz atabilmeniz mümkündür. Transmikser fiyatları saatlik, günlük ve aylık kiralama seçeneklerine göre değişkenlik gösterebilmektedir.