İş makineleri, inşaat gibi alanlarda insan gücü ile yapılması zor olan işleri daha kolay ve pratik şekilde yapabilmek için tasarlanmaktadır. Ağır malzemeleri kaldırmak, bir yerden başka bir yere taşımak, oyuklar açmak gibi pek çok amaca hizmet eden iş makineleri bulunmaktadır. Teleskobik yükleyici de çok sık kullanılan iş makinelerinden biridir. ‘Teleskobik yükleyici nedir ?’ sorusu pek çok kişi tarafından sorulmaktadır. Telehandler olarak da bilinen teleskobik yükleyiciler ağır malzemeleri taşımak ve istenilen yere taşınmak için kullanılmaktadır. Uzatılabilir kollara sahiptir ve bu kollar sayesinde yükleri hem uzağa taşır, hem de belirli bir yüksekliğe kadar kaldırabilir. Bu makineler, inşaat alanlarının yanı sıra büyük depolarda da kullanıma uygundur. Bu tarz iş makineleri hem zamandan, hem de enerjiden tasarruf etmenize olanak tanıyor. Belki de saatler sürebilecek bir taşıma işlemini dakikalar içerisinde halletmektedir. Yük taşıma kısmı çatal şeklindedir. Malzemelerin yüklendiği bu aparata ‘bom’ adı verilmektedir. Taşımak ya da kaldırmak istediğiniz paleti ya da malzemeleri dengeli bir şekilde bu alana yerleştirdikten sonra taşıma işlemi gerçekleştirilebilir. Teleskobik yükleyiciler, bazı ekipmanlar sayesinde çok amaçlı şekilde kullanılabilir. Kullanım amacına göre ekipmanlar kepçe, bom uzatıcı, kanca gibi yardımcı ekipmanlar ile değiştirilebilir. Yüklü malzemeleri taşımanın yanı sıra toprak, moloz gibi yığınları ittirmek ve temizlemek için de kullanılmaktadır. Bu makineleri arıza ve sorun yaşamadan uzun yıllar kullanabilmek için kullanımına ve bakımına dikkat edilmelidir. Düzenli bakımı yapılan teleskobik yükleyicilerden en iyi şekilde verim alınmaktadır. Teleskobik yükleyici özellikleri ürün modeline göre değişmektedir. Her ürünün farklı fonksiyonları olabilir. Bunun yanı sıra her makinenin bir kapasitesi bulunmaktadır. Kullanım sırasında makinenin kapasitesi aşılmamalıdır. Bu gibi durumlarda makine arıza verebilir ya da yük devrilmesi gibi istenmeyen sorunlar yaşanabilir. Bunun yanı sıra her makinenin yükseklik kapasitesi farklıdır. Bazı modeller 4 metreye bazıları ise yaklaşık 20 metre yüksekliğe malzeme taşıyabilir. Kilo olarak taşıma kapasitesi de aynı şekilde modelden modele değişmektedir. Sizin için ideal teleskobik yükleyiciyi seçerken makineyi kullanma amacınızı ve ortalama yük kapasitenizi göz önünde bulundurmanız iyi olacaktır. Bu makineler inşaatlarda, tarım alanında ya da depolarda kullanılabilir. Makineyi kullanacağınız ortamdaki zeminin mümkün olduğunca stabil olması önemlidir. Aracın geçtiği yerde elektrik akımına sahip kablo gibi eşyaların bulunmamasına dikkat edilmelidir.
Teleskobik Yükleyici Bakımı Nasıl Yapılır?
İş makinelerinden istenen verimi almak ve daha uzun ömürlü olmasını sağlamak için bakımına dikkat edilmesi gerekmektedir. Ayrıca düzenli bakımı yapılmayan iş makineleri, istenmeyen iş kazalarına yol açabilir. Bakımı düzenli olarak yapıldığı zaman makineler çok daha verimli ve sağlam şekilde çalışmaktadır. Bir iş makinesinin ne sıklıkta bakıma ihtiyacı olduğunu belirlerken ne sıklıkta çalıştığı göz önünde bulundurulmalıdır. Aralıklı günlerde ve az saatler çalışan teleskobik yükleyici bakımı, sık ve yoğun çalışan makinelere göre daha seyrek yapılmaktadır. Genel olarak iş makineleri saat bazında bakımı yapılmaktadır. Örneğin; makinenin çalıştığı her 250 saatte bir motor yağına ve filtresine, hava filtresine bakılmaktadır. Bu şekilde belirli aralıklarla makinenin işleyişinde bir sorun olup olmadığı kontrol edilmiş olur. Makinede bulunan yağın belirli bir seviye altına düşmemesi gerekmektedir. Bu seviye sürekli kontrol edilmeli ve ihtiyaç olduğu durumlarda gerekli miktarda yağ eklenmelidir. Bunun yanı sıra gereken seviyeden fazla yağ konulması da makineye zarar verebilir. Makine kullanım sonrası herhangi bir parçası yağ ya da başka bir madde ile kirlenmişse uygun bir temizlik malzemesi ile temizlenmesi gerekir. Makinede paslanma gibi durumların olup olmadığı sürekli gözlenmelidir. Ayrıca yapılan düzenli kontrollerde bildirim panelinde herhangi bir sorun olmadığından emin olunmalıdır. Bu panelde uyarı lambaları ya da komutları gösteren kısımlar bulunmaktadır. Motor yağı, lambalar, sinyaller gibi pek çok fonksiyonun uyarısı bu panelde gözükmektedir. Aynı şekilde makinenin yakıt durumu da bu paneldeki göstergeler sayesinde takip edilebilir. Lastiklerin basıncı her kullanım öncesi kontrol edilmelidir. Yeteri kadar şişik değilse uygun ekipmanlar kullanılarak ideal basınca ulaşana kadar şişirilmelidir. Gerekenden fazla şişirilmesi, patlamalara ve kesiklere neden olabilir. Bunun yanı sıra bom uzatıcı ve kısaltıcı zincirlerin düzenli olarak yağlanması gerekir. Yükü taşırken zorlanmalar yaşanmaması ve zincirin kolay bir şekilde ilerlemesi için bu aşama oldukça önemlidir. Hava, hidrolik yağ filtreleri ya da motor yağ basıncı gibi fonksiyonlarda bir arıza olduğunda bildirim panelindeki göstergeler bunu bildirmektedir. Bu göstergeler her daim kontrol edilmelidir.
Teleskobik Yükleyici Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Makineyi çalıştırmadan evvel bazı noktalara dikkat etmeniz yaşanabilecek kazaların önüne geçer. Makinenin çalışacağı ve ilerleyeceği yerin zemininde elektrik kabloları ve çukur olmadığından emin olmalısınız. Bunun yanı sıra görüşü iyileştirmek ve kontrolü sağlamak adına makine üzerinde bulunan camların ve aynaların iyice temizlenmiş olması gerekir. Görüşte yaşanan bir bozukluk malzemelerin yanlış yere bırakılmasına ya da sürerken bir şeye çarpmanıza neden olabilir. Bunun yanı sıra emniyet kemerinin takılması son derece önemlidir. Birkaç basit önlem ile yaşanabilecek can ve mal kayıplarının önüne geçebilirsiniz. Lastiklerin ideal ölçüde şişik olmasına ve üzerinde herhangi bir kesik olmamasına da dikkat edilmelidir. Koltuğu pedallara ve komut düğmelerine rahatça erişebileceğiniz şekilde ayarlamalısınız. Bu sayede makineyi daha kolay kontrol edebilirsiniz. Makinenin içerisinde farklı amaçlar için kullanılan pek çok komut düğmesi bulunmaktadır. Bu düğmelerin her birinin ne işe yaradığını bilmeniz, makineyi doğru ve sorunsuz bir şekilde kullanmanızı sağlar. Basmamanız gereken bir düğmeye bastığınızda farklı sorunlar ortaya çıkabilir. Ürünler makinenin önündeki çatala yüklendikten sonra hareket haline geçildiğinde makinenin önü ve arkası daima kontrol edilmelidir. Makineyi kullandığınız ortamın ışık durumuna bağlı olarak farları da yakabilirsiniz. Ayrıca ürünü kaldırma ve taşıma gibi aşamalarda direksiyon hakimiyeti son derece önemlidir. Özellikle yükü kaldırdıktan sonra direksiyonda bir dengesizlik yaşanırsa malzemeler yüksekten düşebilir. Bunun yanı sıra dikkat edilmesi en önemli ayrıntılardan biri araç dışındaki kişilerin yükün altında beklememesidir. Herhangi bir dengesizlikte ya da devrilmelerde istenmeyen kazalara yol açabilir. Teleskobik yükleyici önünde bulunan boma malzemeler, dengeli bir şekilde yüklendikten sonra kişiler kenara çekilmeli ve yükün devrilebileceği alanda bulunmamalıdır. Teleskobik yükleyici fiyatları öncelikle makinenin markasına göre değişkenlik göstermektedir. Bunun yanı sıra makinenin kalitesi, taşıma ve yükseklik kapasitesi, sahip olduğu farklı fonksiyonlar ürünlerin fiyatının belirlenmesinde etkili kriterlerdir. Bu tarz iş makineleri satın alınabildiği gibi aynı zamanda da kiralanabilir. Eğer makineyi çok uzun yıllar ve dilediğiniz zaman kullanmak isterseniz satın alabilirsiniz. Kısa süreli işler için makineye ihtiyacınız varsa teleskobik yükleyici kiralama yapılabilir. Makineyi dilediğiniz gün ve saat kadar kiralayabilirsiniz. Bu nedenle bu tür işler için kiralama yöntemi satın almaya göre maddi açıdan çok daha avantajlıdır. Ayrıca makinenin bakımı, yakıtı gibi ayrıntılar ile kiralama yapan şirket ilgilendiği için bu tarz detayları düşünmenize de gerek kalmaz.