Tavan vinç, birçok sektörde kullanılan bir iş makinesi olup ray üzerinde yukarı aşağı ve yatay düzlemde hareket ederek ağır yüklerin kaldırılmasına yardımcı olur. Genelde ağır sanayide hem tonaj, hem de boyut olarak büyük malzemelerin taşınmasını sağlayan tavan vinç, çelik konstrüksiyondan imal edilmiştir. Ağır sanayinin yanında maden ocakları, döküm fabrikaları, tersaneler, antrepolar, limanlar gibi büyük makine parçaları gibi parçaların üretildiği ve kullanıldığı alanlarda tavan vinç, ideal bir profesyonel yardımcıdır. İhtiyaca göre farklı özelliklere sahip olan makinenin tek giriş gezer köprülü, çift giriş gezer köprülü, konsol vinç gibi çeşitleri vardır. Bina çatısına da kurulabilen modeli diğer modellerden daha yükseğe malzeme transfer etmeyi sağlar. Vinç kumandaları ve uzaktan kumandalar aracılığıyla kontrol edilen vinçlerin kurulumu da oldukça kolaydır. Ayrıca basit ve kolay kullanılabilen sistemi ve çelik yapısı makinenin uzun süre dayanmasını sağlar. Tavan vinci nedir? sorusu özellikle ağır sanayide çalışanların sıklıkla sorduğu bir sorudur. Çelik malzeme üreten fabrikalar, büyük maden ocakları yaklaşık minimum 160 kg maksimum 63.000 kg taşıma kapasitesi sunan tavan vinci çeşitlerinden kendi ihtiyaçlarına uygun olanını seçerken yaklaşık olarak 4,5 metreden 104 metreye kadar yükseklikte taşıma olanağı sağlayabilmesi ise makinenin diğer bir avantajıdır. Tek yollu bir ray sistemi üzerinden çalışan tavan vinç çeşitleri, bu haliyle malzemeleri oldukça geniş bir alana transfer edebilme kabiliyetine sahiptir. Vincin çalışma mekanizması, elektrik motoru ve hidrolik motor aracılığıyla çalışmak üzere kurgulanmıştır. Tavan vincin diğer bir özelliği de her türlü hava ve ortam koşullarına dayanıklı olmasıdır. Vincin çalışma alanı, üretim hattına göre ayarlanabildiğinden yalın üretim sistemine katkı sağlayarak verimli üretimi destekler. Yük transferi önceden tanımlı sistemler üzerinden yapıldığından operatörün kumanda vasıtasıyla yükü istenilen hedefe transfer etmesi kolaydır. Kaldırma ve yükleme yapan iş makinelerinde geçerli olan operatörlük belgesine sahip olmak tavan vinci nasıl kullanılır? sorusunun teorik cevabı olarak verilebilir. Bununla birlikte operatör belgesi alırken uygulanan pratik deneyim, tavan vinci kullanımı sırasında önemlidir. Basit bir tanımla vinç arabası, raylar, köprüler ve kumanda gibi parçalardan oluşan tavan vinçlerde vinç arabasında ise tambur, vinç motoru, yürüyüş motorları ve çelik halat ve kancalar bulunur. Elektrikli kumanda paneli üzerinden kullanılan makinelerde genellikle kumanda kolu 6 yön tuşu ve 1 emniyet butonuna sahiptir. Kanca halatı, ilk 2 tuş aracılığıyla hareket ettirilirken diğer 2 tuş ise vinç arabasının köprü üzerindeki hareketinden sorumludur. Geriye kalan son 2 tuş ise köprünün tamamını raylar üzerinde hareket ettirmek üzere programlanmıştır. Diğer butonlardan ayrı olan emniyet butonu, acil durumlarda makineye giden elektriği keserek makineyi deaktive eder.
Tavan Vinç Nasıl Çalışır?
Fabrika, atölye, ambar, liman gibi oldukça geniş kullanım alanına sahip olan tavan vinci teknik özellikleri itibariyle tek raylı ve iki raylı çalışma sistemine sahiptir. Tek raylı sistem küçük kapasiteli yüklerin tek ray üzerinde hareket ettirilmesi mantığıyla çalışırken içeriğinde kaldırma motoru, kanca bloğu, yürüme kirişi ve köprü yürütme grubu gibi yük taşımayı kolaylaştırıcı parçalar barındırır. Etkili fren sistemi ve uzaktan kumanda edilebilmesi ise yükü yönlendirmede etkili olurken elektromanyetik ya da elektro hidrolik güç uygulaması makineyi çalıştırır. Tavan vinçlerin hareket yollarında bulunan şalterler, yükün ana yük, arabalı vinç ya da yardımcı yük olmasına göre yürütme yolları sınırlarını belirlenmesine yardımcı olur. Ayrıca yük kaldırma tamburları da yükün mahiyetine göre ana ve yardımcı yük kaldırma tamburu olarak sınıflandırılır. Tavan vinç kumandası, kabinde bulunan levyeler üzerinden yapılabildiği gibi kablolu ya da kablosuz kumandalar aracılığıyla da yapılabilir. Tavan vinçte yük kaldırma çelik halatlar aracılığıyla yapılır. Tavan vinci kullanımı sırasında halatlar tamburla yük arasında bağlantıyı sağlar. Halatların taşıma kapasiteleri ise çaplarına ve yapım özelliklerine göre değişkenlik gösterir. Halatların dayanım süresi ile uygun olması ve doğru kullanılmasıyla bağlantılıdır. Tavan vinçte kullanılan makaralar ise yükün yönünü değiştirmeye yararken kanca blokları yük kaldırma ekipmanı olarak kullanılır. Diğer yandan sapan ise yükü kancaya bağlayan elemandır. Taşıma kapasitesi bağlama şekli ve kol açısına göre değişen sapanların tekli ve çiftli gibi bağlama şekline göre açısı da değişir. Traversler, kıskaçlar, askı halkaları gibi bağlantı elemanlarının bir arada senkronize kullanılması yükün güvenle hedeflenen yere ulamasını sağlar. Vinci kullanan ve bakımını yapan personelin eğitim ve deneyiminin yanında kontrol adımlarını dikkate alarak işlemleri tamamlaması olası kazaların önüne geçer. Ayrıca uygun iş güvenliği ekipmanı kullanımı da iş kazalarının önüne geçen önemli bir önlemdir. Tavan vinçlerin en önemli avantajlarından biri, montajının kolay olması ve ihtiyaç olan her alana kolaylıkla kurulabilmesidir. Tavan vinci çalışma prensibi itibariyle her türlü yükün kaldırılmasında kullanılmak üzere geliştirilmiştir. Özellikle üretim hattına yanına monte edilmesi üretim sürecini kısaltarak işgücü ihtiyacını minimize eder. Fabrikalarda büyük teneke ve torbalarda gelen ham maddelerin üretim sahalarına ve makinelerin naklinden makine parçalarının montajı ve büyük parçaların taşınmasına kadar birçok alan tavan vinç kullanımı için uygun alanlardır. Operatör belgesi olan kullanıcılar, bir yandan makinenin verimli kullanılmasını sağarken bir yandan da aldıkları eğitim olası makine arızaları hakkında da bilgi sahibi olmalarını sağlar.
Tavan Vinç Çeşitleri ve Fiyatı
İş ekipmanları arasında sıklıkla kullanılan tavan vinçler, önemli kaldırma araçlarından biridir. Tek bir özellikte ve tipte olmaması kullanılacağı alanların ihtiyaçlarına göre tercih edilmesine olanak sağlar. Tavan vinç çeşitleri, tek kiriş gezer köprülü vinç, çift kiriş gezer köprülü vinç ve konsol vinç olmak üzere 3 farklı kategoride incelenebilir. Gezer köprülü vinç olarak da anılan tavan vinç sistemleri kirişler, üzerinde maksimum kaldırma mesafesini sağlamak amacıyla tasarlanmış sistemlerdir. Tek kiriş gezer köprülü vinçler alçak tavan mesafelerinde çalışma gerektiren çalışma alanlar için uygundur. Taşıma ve istifleme konusunda ekonomik ve güvenilir çözümler sunarken yatırım masrafının düşük olması, işletmelerin tercih etmesi için önemli bir sebeptir. Bina üzerine fazla yük yüklememesi binaya zarar vermesinin önüne geçerken vinçler için özel üretilen motor ve redüktör grupları sayesinde sahip olduğu darbesiz çalışma özelliği makinenin ömrünü uzatır. Çift kiriş gezer köprülü vinçler ise ağır tonajlı yüklerin iş güvenliği kuralları çerçevesinde transferini, kaldırılmasını ve taşınmasını sağlar. Çift gezer köprülü tavan vinç sistemleri gibi sistemlerde kaldırma grubu kirişler üzerinde yer alır. Böylece ihtiyaç duyulan maksimum kaldırma yüksekliğinin sağlanması kolay olur. Bunun yanında tasarımların FEM, DIN, VFI, CMMA gibi standartlara göre uygun olması, makinenin sürdürülebilir kalitesini garantiler. Bu makine grubunun diğer bir özelliği ise aynı köprü üzerinde birden fazla kaldırma grubunun kullanılabilir olmasıdır. Son kategori olan konsol vinç ise daha çok tavan vinçlerinin altında çalışarak iş istasyonlarına malzeme tedariğinde kullanılır. Maksimum 5 ton taşımak üzere üretilen konsol vinçlerin kol uzunlukları ise 10 metredir. Tüm tavan vinç çeşitleri, iş süreçlerini destekleyerek iş gücünden ve zamandan tasarruf etmeye yarayan önemli kaldırma ve yükleme ekipmanlarıdır. Tavan vinçlerin bakımı yapıları gereği oldukça pratiktir. Her iş makinesinde olduğu gibi hem bakımı, hem de kullanımı sırasında gerekli iş güvenliği ekipmanlarını kullanmak güvenli kullanım ve bakım için gereklidir. Farklı boyut ve kapasitelerde üretilen tavan vinç fiyatları da makinenin özelliğine göre değişkenlik gösterir. Daha detaylı bilgi için sitemizi inceleyebilir, ihtiyacınız olan tavan vinç modeline karar verebilirsiniz.