Skreyper inşaat ve yapı inşa etme işlemlerinde ilgili zemini kendine doğru çekme, yükleme, taşıma ve boşaltma görevini üstlenmesi için üreticiler tarafından tasarlanmış ve piyasaya sürülmüş olan ağır bir iş makinesidir. Skreyperın amacı inşaat ve yapı kurma işlemlerinde inşaat sahasında bulunan ve inşaat görevini üstlenen çalışanlara yardım etmektir. Skreyper ağır bir iş makinesi olduğundan insan gücünün yetmediği noktalarda işçilere yardımcı olarak inşaat sürecinin hızlandırılması işlevini görmektedir. Skreyper modelleri genellikle eklemli bir kepçeye, büyük lastik tekerleklere ve bir kesici lamaya sahip olarak üretilirler. Skreyper bir buldozer ya da başka bir skreyper ile itilerek kullanılır. Skreyperler genellikle yol inşaatlarında, toprak dolgu işlemlerinde, kanal açma ve yarma işlemlerinde ve maden gibi alanlarda kullanılan ağır bir iş makinesidir.
Skreyper İş Makinesi Ne İş Yapar?
Skreyper bir adet zemin yükleme haznesi sahiptir ve genellikle bu haznede bir adet bıçak barındırır. Zemini yükleme sistemindeki hazneye bu bıçak yardımı ile toprak sıyıran, dolduran ve boşaltan skreyper, inşaat ve toprak işleme gibi yüksek iş gücü gerektiren alanlarda sıklıkla kullanılan bir ağır iş makinesidir. Skreyperın ilk işlevi üzerinde bulunduğu ilgili zemini sıyırmak tır. Toprak işleme alanında kullanılan bir skreyper ilk olarak yükleme sistemindeki haznesine taşıdığı bıçak yardımı ile toprak sıyırma işini yapar. Toprağı kendi kendine sıyıran skreyper, zemindeki toprağı böylece kendine doğru çekmiş olur. Skreyper iş makinesi ikinci olarak yerden sıyırdığı toprağı yüklenme işini yapar. Böylece yerde birikmiş yoğun toprak skreyper aracılığı ile sıyrılmış ve çekilip yüklenmiş olur. Bir seferde büyük ağırlıklarda toprağı kendine doğru çekip yükleme işlemini yapabildiğinden ötürü inşaat alanında oldukça büyük bir işleve sahiptir. Skreyper içerisine yüklediği toprağı, toprağın boşaltılacağı yere kadar taşıyabilmektedir. Böylece bir yerdeki toprağı kendine doğru sıyırmış, toprağı yüklenmiş ve taşınması gereken yere kadar taşımış olur. Skreyperler genellikle bir çekiş sistemine sahiptir. Kullanıldıkları inşaat ya da yapı inşa alanındaki işin türüne, boyutuna ve süresine göre farklılık göstermek şartı ile farklı bir büyük makine aracılığı ile edilebilmektedir. İnşaat, yapı inşa ya da tarım toprak gibi alanlarda genellikle traktör skreyper adlı ağır makineyi itme ya da çekme işlevini görür. İlgili skreypera bağlanan traktör, ihtiyaç olan zeminde skreperın daha güçlü, hızlı ve verimli çalışabilmesi amacı ile iter ya da çeker. Bu itme ya da çekme aracılığı ile skreyper yerdeki toprağı sıyırır, yüklenir ve istenilen bir bölgeye kadar taşır. Skreyper sert zeminlerin gevşetilmesi, bu sert zeminlerin kazısının yapılması ve kazı ardında kalan hafriyatın taşınması işlevini gören ağır bir iş makinesidir. Traktör ile itilen ya da çekilen skreyper, traktör ile itilip çekilmesi dolayısıyla ilgili zemini kolayca gevşetir, zeminde istenen kazıyı gerçekleştirir ve kazı sonrasında ortaya çıkan hafriyatı istenilen bölgeye kadar taşır. Tek seferde insan gücünün oldukça üst boyutlarında ağır işler yapabilen bir iş makinesidir.
Skreyper İş Makinesi Türleri
Skreyper iş makinesi farklı farklı alanlarda zemini sıyırma, kendine doğru itme ve çekme, sert zemini gevşetme ve inşaat aşamaları sonrası ortaya çıkan hafriyatı taşıma gibi ağır işlemleri kolaylıkla yapabildiğinden motor gücü, ilgili zemin ve boyut gibi özellikleri doğrultusunda çeşitli farklılıklar gösterebilmektedir. Skreyper tesviye gibi zemini yumuşatmanın ardından ilgili zemini düzleştirme gibi yüksek iş gücü gerektiren işleri kolaylıkla yapabildiğinden ötürü kullanıldığı alana göre çeşitli farklılıklar gösterir. Skreyperler üreticiler tarafından yürütme tipi ve düzeni söz konusu olduğunda lastik tekerlekli ve paletli olmak üzere iki çeşit olarak üretilir. Lastik tekerlekli skreyperler iki adet büyük lastiğe sahiptir ve genellikle bir traktör yardımı ile itilerek kullanılırlar. Paletli olanlar da lastik tekerlekli skreyperlar gibi genellikle itilerek ya da çekilerek kullanılırlar. Skreyperler üreticiler tarafından ikinci bir çeşit olarak kumanda şekli söz konusu olduğunda halatlı ve hidrolikli olmak üzere iki farklı çeşit olarak üretilirler. Halatlı skreyperler geleneksel metot ile çalışan iş makineleri arasında yer alırken hidrolikli skreyperlar hidrolikleri sayesinde yüksek işgücünün gerekli olduğu durumlarda ya da hızlı bir şekilde yük taşıma işlemi gerekli olduğunda yapılması istenilen işin kolaylıkla yapılabilen yeni nesil ağır iş makineleri arasında yer alır. Skreyper nedir sorusunun cevabını belirleyen ise genellikle skreyperın tahrik şeklidir. Skreyperler üçüncü bir tür olarak üreticiler tarafından tahrik şekli söz konusu olduğunda römork şeklinde ya da kendi motoru ile çalışan skreyperler olmak üzere iki farklı tip olarak üretilirler. Tahrik şekli söz konusu olduğunda ilk tipi olan römork şeklinde üretilen skreyperler, genellikle traktör gibi bir ağır iş makinesi aracılığıyla itilerek ya da çekilerek kullanılırlar. Tahrik şekli söz konusu olduğunda ikinci tipi olan kendi motoru aracılığı ile çalışan skreyperler, traktör gibi herhangi başka bir ağır iş makinesinin yardımı olmaksızın kendi motoru ile ilgili iş yükünü üstlenebilmektedir. Yürütme tertibatına, kumanda şekline ve tahrik tipine göre çeşitli farklılıklar gösteren ve bu farklılıklar doğrultusunda üretilen oldukça fazla sayıda çeşidi olmasına bağlı olarak skreyper fiyatları birbirlerinden çeşitli farklılıklar göstermektedir. Skreyperler ağır iş makineleri olduğundan kiralanma usulü aracılığıyla da çeşitli inşaat ya da yapı inşa alanlarında kullanılabilmektedirler.
Skreyper İş Makinesi Kiralamak
Skreyper iş makineleri inşaat ya da yapı inşa alanlarında insan gücünün yetmediği alanlarda inşaat işçilerine yardımcı olarak ilgili işin hızlıca yapılabilmesini sağlayan ağır bir iş makinesidir. Skreyperler traktör gibi ağır iş makinelerinde olduğu gibi inşaat ya da toprak işleme aşamalarının ardından taşıt işlevi görmek üzere kullanılmazlar. Skreyperler genel itibari ile inşaat alanında yapılmak istenilen işin tamamlanması aşamasında kullanılan ağır iş makinesidir. Bu sebeple skreyper iş makinelerine inşaat alanında çalışan kişilerin yalnızca işlem anında ihtiyacı olur. Bu doğrultuda inşaat yapma kararı alan iş sahiplerinin istekleri ve bütçeleri doğrultusunda skreyper iş makinelerini satın almak yerine kiralık olarak da temin edebilirler. Skreyper iş makinesi kiralama ihtiyacı olan inşaat alanlarında inşaat işçilerine ve inşaat sahiplerine çeşitli kolaylıklar sağlamaktadır. Skreyper kiralayan inşaat sahipleri, öncelikle skreyper gibi ağır bir iş makinesi satın almadan ilgili inşaat aşamasını tamamlayabilir. İnşaat sahiplerinin skreyper olan ihtiyacı doğrultusunda inşaat sahipleri skreyper satın almayı da tercih edebilirler. Skeyperlar inşaat işçileri ve inşaat sahiplerine inşaat alanındaki zemini kazma, kazılan zeminden çıkan hafriyatı taşıma ve serme gibi ağır insan gücü gerektiren işlemlerde yardımcı olan ağır bir iş makinesi türüdür. Skreyperler bu işlemler doğrultusunda inşaat sahipleri tarafından direkt olarak ya da bir iş doğrultusunda kiralanabilmektedir. Skreyper direkt olarak kiralayan inşaat sahipleri skreyper kullanacak inşaat işçisinin yardımı ile istediği alanın kazım, taşıma ve tesviye işlemlerini tamamlayabilir. Skreyper tesviye fiyatları skreyperın direkt kiralanması ya da işlem doğrultusunda kiralanmasına göre çeşitli farklılıklar gösterebilmektedir.