İnsan gücünün çok fazla ihtiyaç duyulduğu işlerde zamanın verimli kullanılması için iş makinelerinden destek alınır. Yüksek yerlerde güvenli ve kolay bir şekilde işlerin yürütülmesi için tasarlanan sepetli vinçler yaygın bir kullanım alanına sahiptirler. Genellikle orta büyüklükteki ağırlıkların taşınması ve hareket ettirilmesi için kullanılan bu vinç türleri genellikle 25 ton ya da daha az yüklerin taşınması gibi işlemlerde kullanılır. Tersane, otoban, fabrika, inşaat alanları gibi birçok alanda kullanılan bu makineler hem iş güvenliği açısından hem de zamandan tasarruf etmek için en çok tercih edilen makineler arasında yer alır. Kullanım açısından da avantajlı özelliklere sahip olması sıklıkla tercih edilmesine katkıda bulunmaktadır.
Sepetli Vinç Nedir?
Bir vinç türü olarak bilinen sepetli vinç genellikle araç üstünde yer alır fakat iş makinesi olarak da kullanılmaktadır. Bu vinç türü genellikle bir kafes veya sepet gibi bir yük taşıma alanına sahip olduğundan dolayı adını bu özelliğinden alıyor. Sepetli vinç çeşitleri genellikle taşımacılık, depolama gibi alanlarda kullanıldığından çalışırken insanların can güvenliğinde tehlike yaratacak bölgelerde konforlu, güvenli ve rahat bir çalışma alanı sunar. Sepetli vinç ile çalışmalarda iş güvenliği yönünü riske atmadan güvenli bir çalışma ortamı oluşturabilirsiniz. Çünkü sepetli vinç kullanılması, çalışılması tehlikeli ve yüksek alanlar için sağlıklı ve güvenilir bir alan oluşturmaktadır. Sepetli vinç tercihlerinin bir diğer nedeni ise insan gücünün yetmediği bölgelere kolay bir şekilde erişim sağlaması oluyor. Sepetli vinç nedir sorusu sıklıkla sorulan sorular içinde yer alır. Sepetli vinç, araçların üzerinde sağlam bir yapıda bulunur ve aşırı yüksek, çalışması riskli alanlarda insanların can güvenliğini sağlayarak işlerin hızlı, kolay ve güvenli bir şekilde yapılmasını sağlayan önemli bir iş makinesidir. Sepetli vinçlerin bom uzunluğu genellikle 25 metre veya 75 metre arasında değişebiliyor. İstenilen uzunluğa kolay bir şekilde ayarlanması ile kullanan kişilere büyük kolaylık sağlıyor. Sepetli vinç çeşitleri ise kullanıldığı sektöre ve boylarına göre değişkenlik gösterebiliyor aynı zamanda bu makineler metresine yani uzunluklarına göre de farklı çeşitlere ayrılabiliyor. Metresine göre sepetli vinç çeşitleri şu şekilde sıralanır: 20 metre, 25 metre, 30 metre, 43 metre, 45 metre, 53 metre, 60 metre, 65 metre, 70 metre ve son olarak 80 metre olmak üzere toplam 11 tane sepetli vinç çeşidi bulunuyor.
- Mobil Sepetli Vinç: Mobil sepetli vinç hareket edebilen vinç türleri arasında yerini alıyor. Bu modeller genellikle bir kamyon üzerine monte edilerek kullanıma hazırlanır. Bu tür vinçler genellikle yükleri taşımak için çeşitli büyüklüklerde tasarlandığından hafif ve büyük yükleri taşımak için en güvenilir ve ideal türler arasında yerlerini alırlar. Mobil sepetli vinçler inşaat demiryolu gibi alanlarda ve havaalanı, limanlar gibi yerlerde depolama alanlarını düzenlemek için rahatlıkla kullanılır
- Jumbo Sepetli Vinç: Çok yüksek alanlarda kullanım için en ideal çeşit olan jumbo sepetli vinç iş güvenliği açısından önemli bir araç olarak biliniyor. Fuar alanlarının kurulumu, dış cephe tamirat ve bakımı, binaların onarımında kullanılan bu makine çalışılması zor, yüksek ve tehlikeli alanlarda çalışanlarınız için güvenli bir çalışma ortamı oluşturur. Büyük kamyon modellerine monte edilen bu türlerde vinç ucunda yer alan sepet çalışma alanlarında istenilen yere sabit edilebilir.
- Örümcek Sepetli Vinç: Tıpkı bir örümceği andıran görüntüsü ile ismini alan bu model sepetli vinçler genellikle kapalı alanlarda kullanımı yaygın olan modeller arasında yerlerini alıyor. Bu modeler mini vinç olarakta adlandırılabilir. Ayrıca bu vinç çeşidi sayesinde çalışılması dar alanlarda rahatlıkla işlerinizi yapabilirsiniz.
Vinçlerin tehlike yaratmayacak bir şekilde kullanılması için kamyonun alt tarafında yer alan dört ayak toprak zemine monte edilebilir ve bu işlem sayesinde sepetli vinçte çalışan işçinin en az şekilde sarsılması ve kaza riskinin en aza indirilmesi sağlanır. Sepetli vinçler 180 derece kendilerini döndürebilirler.
Sepetli Vinç Nasıl Kullanılır?
Vinç kullanımı tasarımlarına ve özelliklerine göre değişkenlik gösterebilirler. Fakat genellikle aşağıda yer alan adımları takip ederek sepetli vinç kullanımlarını yapabilirsiniz.
- Öncelikle, kullanılacak olan alanın ve çevresinin güvenliğini kontrol edin. Vinç içerisinde yer alan yüklerin düşmemesi için gerekli olan tüm önlemleri aldığınızdan emin olun ve çalışma alanının etrafında da güvenlik önlemlerini uygulamayı unutmayın.
- Sepetli vinç kullanacak olan operatörün gerekli olan tüm eğitimleri alması ve vinç kullanımı hakkında bilgi sahibi olması bu konuda oldukça önemlidir.
- Kaldırılacak olan yükün ağırlığını ölçün ve kullandığınız vinçteki ağırlık kapasitesine uygun olacak şekilde ayarlayın.
- Yükü sepete yerleştirin ve tüm güvenlik tedbirlerini aldığınızdan emin olun.
- Vinç kontrol panelinden vinci kontrol ederek yükü istediğiniz yere taşıyabilirsiniz.
- Yükü indirirken dikkatli olun. Kullanımınız bittikten sonra vinci temizleyin ve gerekli bakımları yapın.
Sepetli vinç kullanma talimatı makinelerin çeşitlerine göre değişkenlik gösterebilir. Bundan dolayı vinç üretici firmasının talimat kitaplarını inceleyebilirsiniz. Sepetli vinç ile çalışmalarda iş güvenliği kuralları arasında özellikle dikkat etmeniz gereken bazı maddeler de şu şekilde sıralanır:
- İşyerinde kullanım sırasında güvenlik ekipmanları kullanılmalıdır.
- Kullanım sırasında personellerin güvenlik eğitimlerini almaları ve bu bilgilerin güncel tutulması önemlidir.
- İşyerinde vinçlerin kullanımı sırasında gerekli güvenlik önlemleri alınmalı ve uyarı levhaları kullanılmalıdır.
- Kullanılacak olan sepetli vinç için taşıma kapasitesine en uygun yük miktarı yüklenmeli.
- Vinç operatörünün kullanımı bildiğinden emin olunmalı ve güvenli bir şekilde kullanılması için kullanım kılavuzu okunmalıdır.
Sepetli Vinç Kullanım Alanları Nelerdir?
Sepetli vinçler güvenlikli bir hareket alanı oluşturduğu için en çok tercih edilen vinç türleri arasında yerini alıyor. Her ne kadar kullanımı kolay gibi gözükse de sadece operatörler tarafından kullanılabilir bir detaya sahiptir. Sepetli vinçlerin kullanım alanları oldukça yaygın ve geniş bir alanı kapsıyor. Karayollarında levhaların onarımında veya levha değiştirme gibi işlemlerde, park ve bahçe gibi alanlarda, havaalanlarında ve limanlarda ağır yüklerin taşınması veya yüklerin düzeltilmesi gibi işlemlerde, inşaat alanlarında yüksek yerlere erişmek için, taşımacılık işlemlerinde eşyaların kolay bir şekilde istenilen yüksekliğe çıkarılması için kullanılabilir. Aynı zamanda fabrika ve büyük imalathanelerde, binaların dış cepheleri ve tersane gibi alanlarda yüksek yerlere erişim ve yük taşımacılığı için kullanılır. Böylece çalışan kişilere güvenli bir çalışma ortamı sunar. Bu çeşitler itfaiye çalışanları tarafından birçok kurtarma operasyonunda sıklıkla kullanılır. Sepetli vinçlerin çalışma alanlarını kısa bir şekilde özetlemek gerekirse kullanımı çok yaygın olan bu türler insanların erişemeyeceği yükseklikteki alanlarda rahatlıkla kullanıma uygun bir şekilde tasarlanmış ve kullanılmaya devam ediyor. Kısa süreli bir kullanım yapacaksanız birçok makine çeşidinde olduğu gibi sepetli vinç makinelerini satın almak yerine kiralamak bütçeniz için en uygun seçenekler arasında yerini alabilir. Sepetli vinç kiralama çeşidinde kiralayacağınız makinenin büyüklüğü ve kullanım kapasitesine göre fiyat aralığı değişkenlik gösterebiliyor. Bütçeniz için en uygun ve en iyi sepetli vinç modellerine YTRENT üzerinden hızlıca ulaşabilirsiniz. Sepetli vinç fiyatları arasından kolay bir şekilde karşılaştırma yapabilir ve sizin için en uygun olan seçeneği hızlı bir şekilde bulabilirsiniz.