İnşaat işleri, yol yapımı ve peyzaj çalışmaları gibi pek çok işlem için olmazsa olmaz ürünler elbette iş makineleridir. İş makineleri hem birçok insanın günlerce yapacağı işleri saatler içerisinde bitirebilir hem de aynı zamanda oldukça işlevsel olan çalışma mekanizmaları sayesinde birden fazla iş için kullanılabilir. Ancak iş makineleri hem işlemleri bittiğinde saklama alanı bakımından hem de fiyatları bakımından basit ve tek bir iş için satın alınamayacak kadar pahalı ve depolanması zorlu olan makinelerdir. Bu nedenle pek çok kullanıcı inşaat, peyzaj ya da yol yapım çalışmaları gibi hem zor hem de meşakkatli işleri, işçiler ile beraber gerçekleştirmektedir. Bu nedenle işler çok uzun zaman içerisinde gerçekleşirken pek çok hata da meydana gelmektedir. Bu gibi pek çok sebeple kullanıcılar makineleri kullanmayı daha sık tercih etmektedir. Ancak makine satın almak yerine en sık tercih edilen işlemlerden biri de makinelerin kiralanmasıdır. Kiralama işlemleri hem güvenli hem hızlı olması sayesinde en sık tercih edilen yöntemlerin başında yer almaktadır. En sık kiralanan makinelerin başında vinçler gelmektedir. Vinçler içerisinde en sık tercih edilen iki model ise çift kırma vinç ve kırmalı vinç olmaktadır. İki model de birbirinden farklı olmakla birlikte işlevleri de farklılık göstermektedir. Kendi içlerinde de birden fazla alt başlığa ayrılan bu vinç çeşitleri özellikle belli başlı alanlarda çalışmaları nedeni ile çoğunlukla kısa süreli kiralama yapılmaktadır. Sahibinden kırma vinç tercihleri daha sık olmakla birlikte sahibinden çift kırma vinç kiralamak isteyen kişi sayısı da oldukça yüksektir. Bu nedenle pek çok vinç sahibi makinelerini bu kriterlere uygun olarak kiralama sitelerine eklemektedir.
Çift Kırmalı Vinç Nedir?
Pek çok kullanıcı işlemlerini gerçekleştirmek için vinç arayışına girdiğinde ilk araştırdığı konu çift kırma vinç nedir olmaktadır. Bu araştırma elbette en işlevsel ve en kolay iş yapabilecek olan çeşidinin arayışından kaynaklanmaktadır. Çift ya da tek kırmalı vinç ayrımı yapılacağında en temel ayrım için taşıyabileceği ağırlık esas alınmaktadır. Çift kırma vinç özellikleri arasında en dikkat çeken kısım bu nokta olmaktadır. Çift kırmalı vinçler 25 ton ve daha fazla yükü kaldırma kapasitesine sahip olan vinçlerdir. Ancak bu noktada 25 tondan daha az yükler ya da ağrılıklar takılması son derece yanlıştır. Çift kırmalı vinçlerin olduğu kadar tek kırmalı vinçler de bulunmaktadır. Aralarında olan en büyük fark tek kırmalı olan vinçlere, çift kırmalı vinçler kadar büyük ağırlıklar takılmamalıdır. Çift kırmalı vinçlerin özelliklerine bakmak gerekirse:
- Çift kırmalı vinçler, kolayca taşınabilmektedirler.
- Genellikle inşaat ve şantiye alanlarında, tuğla çimento ahşap parke gibi pek çok malzemenin alt kattan üst katlara rahatlıkla ve hızla çıkartılabilmektedir.
- Çift kırmalı vinçlerin birbirinden farklı çeşitleri bulunmaktadır. Hemen her çift kırmalı vinçler aynı sistematiğe sahip olmayabilir.
- Sökme ve takma işlemleri içinde en etkili vinç çeşitlerinden biridir.
Aynı zamanda bu gelişmiş özellikleri her yeni çıkan modelle birlikte değişim göstermektedir. Bu modellerin her birinin kullanımı da özel kişiler tarafından yapılmaktadır.
Çift Kırma Vinç Kullanımı
Vinçler özellikle hem işlevsel olmaları hem de birden fazla çeşide ev sahipliği yapmaları sayesinde en sık tercih edilen makinelerin başında yer almaktadırlar. Vinçleri kısaca tanımlamak gerekirse; insan gücünün kaldıramayacağı kadar ağır ve büyük cisimlerin (Taş, kaya, ağaç, odun vb.) kolayca kaldırılmasını, bu kaldırma sürecinin de son derece güvenli ve kolay geçmesine yardımcı olan makineler olarak tanımlanabilir. Vinçlerin hemen hemen her çeşidi de ağır iş makinesi kategorisi içerisinde yer almaktadır. Genellikle ağır olan bu maddelerin her birine yük denmektedir. Pek çok aksam ile vincin ucuna yerleştirilen bu yükler vincin hızlı ve güvenli hareketi ile saniyeler içinde taşınmaktadır. Bu sayede insan gücü ile günlerce sürecek olan işlemler hem hızlı hem de güvenli bir şekilde tamamlanmış olur. Her vincin dış görüntüleri benzerlik gösterse de her biri birbirinden farklı görevlere sahip iken her birinin işlevi de birbirinden farklıdır. İnsanın kaldıramayacağı yükleri kaldırmak, yüklemek ve boşaltmak için kullanılan vinçler gerekli hallerde uygun olan modelin seçimi ile 360 derece dönebilmektedir. Hatta bazı vinç modelleri yukarı ve aşağı hareketine de sahiptir. Bu sayede yük taşımacılığı yapılması da kolay olmaktadır. Özellikle evden eve ya da ofisten ofise gibi mobilyaların taşınması halinde kullanılan ve asansör olarak adlandırılan pek çok ekipman da vinç kategorisine girmektedir. Aynı zamanda 40 metreye kadar boyu uzayabilen vinç çeşitleri de bulunmaktadır. Tek kırma vinç gibi pek çok ayrım da bulunmaktadır. Hemen her işin yapılması için en uygun olan vinçler pek çok çeşide ev sahipliği yapmaktadır. Bu denli fazla çeşitliliğe sahip olan vinçler hem oldukça kullanışlı hem de etkili olmak için sizlerin seçimlerini bekliyor.
Çift Kırma Vinç Özellikleri
Yoğun bir ağırlığa sahip olan malzemeler için insan gücü her zaman en doğru tercih olmamaktadır. Bu nedenle pek çok kullanıcı işine en uygun olan vinç çeşidini aramakta ve bu vinç çeşidini kiralamak için de en uygun markalara bakmaktadır. Vinçler birbirinden farklı modelleri ve işletim sistemleri ile hemen her işe özel olan modeller içermektedir. Bu sayede her iş için farklı modelde vinç kullanılması gerekmektedir. 30 tonluk çift kırma vinç ve 40 tonluk çift kırma vinç gibi ağırlık farkı olan işlerde çift kırma vinç kullanımı son derece avantajlıdır. Bu nedenle en temel ayrımlara bakarak vinç çeşitlerini sınıflandırmak oldukça zorlu olabilmektedir. Vinç çeşitlerini sınıflandırılması yapılırken önemli olan iki temel nokta vardır. Bunlar hareket kabiliyeti ve ağırlık kaldırma kapasitesidir. Bu iki temel eksen etrafında belirli bir sınıflandırma yapılması mümkündür. Bu sınıflandırmalara bağlı olarak bakıldığında ise vinçleri şu şekilde sınıflandırabilir;
- Kule Vinç: Genel olarak hemen her kesimden kişinin vinç dediğinde ilk aklına gelen modellerden biri kule vinçler olmaktadır. Kule vinçlerin temel çalışma prensibi, yük taşımaktır. Daha çoğunlukla şantiye ve limanlarda kullanılan bu vinçlerin tepe noktasında camlı bir kabin bulunur. Buradan kontrol edilen vinç hem oldukça ağır yükleri transfer edebildiği gibi yükleri yükseltilebilmesi sayesinde oldukça kolay çalışmaktadır.
- Pergel Vinç: Şekli ile paralel bir isme sahip olan pergel vinçler, bir pergeli andıran görüntüye sahiptirler. Bir ayağı sağlam bir beton üzerine oturtularak güvenlik sağlanmaktadır. İstenilen ölçülerde dönebilmesi sayesinde oldukça kullanışlıdır. 360 derece dönme kapasitesine sahiptir.
- Sepetli Vinç: Bu vinç çeşidinde diğer vinçlerin aksine uç kısımda yük değil sepet bulunur. Genellikle itfaiye ekiplerinin kullandığı bu vinç çeşidi ile sepet kısmında insan taşınmakta, tadilatlar ya da kurtarma işlemleri gerçekleştirilmektedir. Hem yükselebilir hem alçalabilir hem de 360 derece dönüş sağlayabilirler.
- Gezgin Vinç: Bu vinç çeşidinin iki tarafında da ray sistemi bulunmaktadır. Raylı taşımacılığa ev sahipliği yapan tren, tramvay gibi aygıtlar ile aynı sistematiğe sahiptir.
Makinegetir’i inceleyerek siz de işinize en uygun olan vinci kolaylıkla kiralayabilirsiniz.