Günümüzde yalnızca açık inşaat alanlarında değil alışveriş merkezlerinde, depolarda ve farklı sektörlerde pek çok alanda kullanılan personel yükselticiler, en sık karşılaşılan iş araçlarından biri. Manlift ya da makaslı platform gibi isimlerle de bilinen personel yükselticiler, yerden metrelerce yüksekte güvenle çalışılmasını sağlıyor. Yüksekte çalışmak pek çok riski barındırdığı içinse işletmelerin bu platformları kullanırken pek çok noktaya dikkat etmesi gerekiyor.
Personel yükselticiler işletmeler tarafından genel olarak satın alınmayan ve kiralanan araçlar olarak karşımıza çıkıyor. Depo ve alışveriş merkezleri gibi sürekli kullanımlarda satın alınsa da çoğu işletme için bazı durumlarda ihtiyaç duyulan personel yükselticilerin kiralanması oldukça avantajlı. Kiralamanın tercih edilmesindeki önemli nedenler arasında araçların periyodik bakımlarının yapılma zorunluluğu, sigorta ve kasko yaptırılması gerekliliği ve araçların yalnızca uzman operatörler tarafından kullanılabilmesi bulunuyor.
Peki, işletmelere çok sayıda avantaj sağlayan personel yükseltici ne demek önce buna bakalım.
Personel Yükseltici Nedir?
Sabit ya da tekerlekli bir yapı üzerinde yer alan bir platformdan oluşan araç personel yükseltici olarak adlandırılır. Belli bir yüksekliğe kadar çıkabilen platformlar, yerden oldukça yüksekte bile güvenli ve rahat bir çalışma ortamı yaratılmasına yardımcı olur.
Personel yükselticilerle ilgili işletmelerin yaşadığı ne önemli kaygılardan biri bu araçlarla yüksekte çalışmanın güvenli olup olmadığıdır. Tıpkı diğer iş makineleri gibi güvenlik talimatlarına harfiyen uyulduğu sürece personel yükselticiler de emniyetli bir çalışma ortamı oluşturur. Bu anlamda, güvenlik talimatlarının belirtildiği kullanma kılavuzuna dikkat etmek ve kiralama şirketinin uyarıları ve tecrübesine güvenmek gerek.
Personel Yükseltici ile Hangi İşler Yapılabilir?
Yerden oldukça yüksekte bulunan çalışma alanlarına personelin güvenle çıkmasını sağlayan platformlar işletmelerin işini oldukça kolaylaştırır. Peki, bu platformlar ne işe yarar?
- Yüksekte kullanılacak malzemelerin taşınmasında, sökülmesinde ve monte edilmesinde platformlar kullanılır.
- Bir işletmede çalışanların kapalı bir alanda da olsa metrelerce yükseğe güvenle çıkmasını sağlar.
- Çok katlı plazaların ve binaların dış cephelerinin cam ve genel temizliği için idealdir.
- Temizliğin yanı sıra dış cephenin boya, sıva, mantolama, afiş asma, süsleme gibi işlemlerinde kullanılır. Aynı zamanda çatı tamirleri ve yüksek yerlerde badana yaparken de platformlar işlevsel hale gelir.
Personel Yükseltici Çeşitlerini de Bilmek Gerek
Personel yükselticilerin çok fazla çeşidi bulunuyor. Bunlar arasında en bilinenleri ise makaslı platformlar, teleskopik platformlar ve sepetli platformlar. Bu sık tercih edilen personel yükselticilerin dışında ahtapot, örümcek, eklemli gibi platform çeşitleri de bulunuyor. Hatta bu platformlar da kendi içinde dikey platform, yatay platform, elektrikli platform, dar ve geniş şasi gibi pek çok türe ayrılıyor. Bu çeşitler arasından karar vermek ise işletmeler için oldukça zorlayıcı.
Hangi Personel Yükseltici?
Manlift kiralarken işletmelerin sorması gereken birinci soru hangi özelliklerde personel taşıyıcıya ihtiyaç duyduklarıdır.
Günümüzde en sık kiralanan makaslı personel yükselticiler dikey uzanan platformlardan oluşuyor. İleri ve geri manevra yapabilmesi, büyük miktarda ağırlığı tek seferde kaldırabilmesi ve yüksek performansla çalışması bu araçların en önemli avantajları arasında bulunuyor. Makaslı manliftler dizel ve akülü olmak üzere ikiye ayrılıyor. Bu noktada, makaslı manlift kiralarken işletmelerin motor gücüne dikkat etmesi de gerek.
Teleskopik manliftler ise doğrudan dizel motorlarla çalışıyor. Yatay bir düzlemde hareket edebilen bu platformlar neredeyse her açıda hareket edebildiği için genellikle inşaat sektöründe kullanılıyor. Bu platformlar sayesinde işçiler bir binanın en tepesine bile güvenle çıkabilir.
Sepetli personel taşıyıcılar ise pikap tarzı bir aracın üzerinde bulunan platformlardır. 70 metre gibi yüksekliklere ulaşabilen platformlar da sıklıkla tercih edilir.
Dizel mi Akülü mü?
İşletmelerin en sık tercih ettiği makaslı personel yükselticiler dizel ve akülü motor gücü seçeneklerine sahiptir. Bu nedenle, manlift kiralarken bu noktaya özellikle dikkat etmekte fayda var. Bu anlamda; zaman kıstası, zemin türü ve mekan önemli noktalar arasında bulunuyor. Dizel benzinle ve içten yanmalı motorla çalışan makaslı manliftler genellikle 24 saatlik vardiyalarda kullanılıyor. Bu modeller, benzin takviyesi sayesinde çalışmaya aralıksız devam eder. Özellikle zaman sıkıntısı olan işlerin hızlı bir şekilde bitirilmesinde etkili sonuçlar alınır.
Zemin türü de farklı güç tipine sahip makaslı manlift seçiminde kararsızlık yaşayanların dikkat etmesi gereken önemli noktalardan biri. Bina ya da fabrika dışında yapılacak çalışmalarda zeminin engebeli ve çamurlu olduğu durumlar yaygın olarak görülüyor. Bu bozuk zeminlerde ve arazi ortamında dizel manliftlerin kullanılması gerekiyor. Yalnızca makaslı değil dizel yakıtla çalışan teleskopik manliftler de açık alanda rahatlıkla kullanılabiliyor. Bununla birlikte, açık alanda ve düz zeminlerde akülü modeller de tercih edilebilir.
Mekanın ise açık ya da kapalı olması da göz önünde bulundurulması gereken önemli noktalar arasında bulunuyor. Özellikle yüksek emisyona sahip olan dizel platformların kapalı alanlarda kullanılması zararlı gaz salınımı nedeniyle oldukça sakıncalı. Akülü modeller ise kapalı alanlar için ideal tercihlerden biri. Bu araçların en önemli avantajları arasında sıfır emisyonla çalışması ve gürültü ve koku gibi problemleri de ortadan kaldırması bulunuyor.
Güvenlik Her Şeyden Önce Gelir!
Genel olarak iş makineleri kullanılırken iş güvenliğinin maksimum düzeyde sağlanması gerekiyor. Personel yükseltici kullanımında ise işin içine yerden metrelerce yüksekte bulunmak girdiği için iş güvenliğine daha da önem vermek şart. Yüksekte çalışan personelin güvenliğinin sağlanması günümüzde kanun ve yönetmeliklerle belirlenmiştir. Bu anlamda, bu kurallara uyulması ve yüksekte çalışılırken güvenli platformların kullanılması personelin emniyeti ve iş kazalarının yaşanmaması açısından büyük önem taşıyor.
Personel yükselticiler kullanılmadan önce risk değerlendirmesinin yapılması önemli noktalardan biri. Özellikle sepetli personel yükselticiler başta olmak üzere hangi tür platformun kullanıldığı fark etmeksizin gövdede ve platformda acil indirme butonunun bulunması gerekiyor. Bu butonun önceden çalışıp çalışmadığının kontrol edilmesi güvenliğin önemli şartlarından biri.
Kiralık manlifti kullanacak kişinin ise mutlaka bu işin eğitimini almış, bilgili ve tecrübeli bir operatör olması gerekiyor. Operatörün, kullanım sırasında araç çevresini dikkatli bir şekilde izlemesi önemli noktalardan biri. Bununla birlikte zeminden de gözünü ayırmaması gerekiyor. Operatörlerin, aynı zamanda acil durumlarda uygulanacak prosedüre de hakim olması şart. Bununla birlikte, sahada çalışan tüm personelin de yüksekte çalışan personellerin güvenliği hakkında bilgilendirilmesi gerekiyor. Operatörün hatalı kullanımı ya da çevrede bulunan çalışanların yanlış müdahalesi yüksekte çalışan personelin hayatını riske atabilir. Bu anlamda, manlift kiralayıcı firmanın uzman operatörlerle çalışması güvenliğin en önemli koşullarından biri olarak karşımıza çıkıyor.
Kiralama Sonrası Hizmetten Yararlanın
Personel yükselticiler kiralandıktan sonra bazı durumlarda arızalar görülebilir. Bu gibi durumlarda işletmelerin platforma kendilerinin müdahale etmemesi gerekir. Özellikle personel yükseltici ile ilgili yeterli bilgisi bulunmayan kişilerin arızayı onarmaya çalışması daha büyük sorunlarla karşılaşılmasına neden olabilir. Platforma yanlışlıkla uygulanacak bir kuvvet, aracın denge kaybına uğraması ya da devrilmesiyle sonuçlanabilir.
Bu durumda, manlift kiralayıcı firma ile iletişime geçmek en doğru yol. Kurumsal bir kimliğe sahip olan kiralayıcı firma bu gibi arıza durumlarında yetkili servislerini işletmelere yöneltiyor. Bu anlamda, kiralama sonrasında alınan hizmet sayesinde olası kazaların önüne geçilmiş olur.
Makine kiralamak için ana sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.