İş makineleri inşaatlardan tarıma, endüstriden yol çalışmalarına yapım, yıkım, yükleme ve taşıma işlemlerinin söz konusu olduğu birçok alanda hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Giderek artan ihtiyacın yönlendirdiği doğrultuda, bu makinelerin teknolojik altyapılarında da büyük gelişmeler meydana geldi. İhtiyaca en doğrudan ve en uygun şekilde karşılık verebilecek makinelerin üretilmesiyle birlikte, bu alandaki ürün çeşitliliğinin oldukça arttığını söylemek mümkün. Özellikle kazma işlemlerinde kullanılmak üzere üretilen ekskavatörlerin çok sayıda seçeneğinin mevcut olması, bu seçeneklerin kullanım alanına ve amacına göre farklı özellikler sunması, adeta bu durumu kanıtlar nitelikte! Bu yazımızda, bu ürünler arasında yer alan mini ekskavatör modellerini sizler için inceledik.
Ekskavatör Nedir?
İngilizcede “kazmak” anlamına gelen excavate fiilinden türetilen ve yabancı literatürde excavator olarak adlandırılan ağır iş makinesi, dilimize ekskavatör olarak geçmiştir. Anlamından da anlaşılacağı gibi ekskavatörler, küçük kanalların açılmasından büyük madenlerin kazılmasına kadar pek çok alanda öncelikli olarak kazma işleminin gerçekleştirilmesinde kullanılır. Türkçede kazıcı olarak da anılan bu makinelerin kullanılacağı alanda ihtiyaç duyulan performansa ve güce göre çok sayıda çeşidi bulunur.
Ekskavatör Çeşitleri Nelerdir?
Ekskavatörlerin temel sınıflandırması makinenin tonajına göre yapılır. Tonajına göre dört farklı ekskavatör tipi bulunur:
- Mikro Ekskavatör
- Mini Ekskavatör
- Midi Ekskavatör
- Büyük Ekskavatör
- Lastik tekerlekli ekskavatör (Mini-Midi-Büyük)
Farklı tonajlarda çok sayıda modelin bulunması, iş esnasında minimum enerji tüketimi ve yakıt harcaması ile optimum sonucun elde edilmesini sağlar. Hafif işler için o işin gerektirdiğinin üzerinde performansa sahip bir makinenin kullanılması yakıt masraflarının ve kiralama ücretlerinin artmasına sebep olur. Büyük işler için ise küçük tonajlı bir makinenin kullanılması iş esnasında kazaların yaşanmasına ve makinenin zarar görmesine sebep olabilir. Hidrolik sistemle çalışan kazıcı ve benzeri iş makinelerinde tonaj aşımından kaynaklı olarak en sık karşılaşılan arıza, fazla zorlanan aracın hidrolik hortumlarında patlama veya ataşmanda meydana gelen kırılmadır. Ekskavatörün ihtiyaca uygun çok sayıda seçenek sunması, hem israfın önüne geçerek gereksiz harcamaları asgariye indirmekte hem de makinenin fazla zorlanmasından doğabilecek arıza ve kazaları önlemeye yardımcı olmaktadır. Büyük ekskavatörlerin kiralamasında operatör ücretlerinin de arttığı düşünülecek olursa, düşük ölçekli çalışmalar için o işin gereğine uygun makinenin kullanılması operatör ücretlerinde de tasarruf edilmesini sağlar.
Mini Ekskavatör Nedir?
Kompakt ekskavatör adı da verilen mini ekskavatörlerin tonaj değerleri 0.7 ton ile 0.85 ton arasında değişmektedir. Mini ekskavatörler dizel motor ile çalışır. Makinenin hareketi lastik tekerlekler veya yürüyüş palet sistemi yoluyla sağlanabilir. Hareket sistemine göre mini ekskavatörler üç grupta değerlendirilebilir:
- Lastik tekerlekli
- Demir bandaj paletli / Çelik paletli
- Kauçuk paletli
Bu modellerin kullanımına, çalışma yapılacak zemine göre karar verilir. Asfalt gibi daha sert zeminlerde demir bandajlı palete (diğer adıyla çelik palete) sahip mini ekskavatörler tercih edilirken, çim alanın üzerinde kazı yapılması gerekiyorsa kauçuk paletliye yönelmek daha mantıklı olacaktır. Demir bandaj paletlerin çim alanlara ya da bahçe toprağına zarar vermesi kaçınılmazdır; ancak kauçuk paletli kompakt ekskavatörler çimlerde meydana gelen bir miktar ezilme dışında herhangi bir parçalanma veya deformasyona sebep olmaksızın çalışmayı tamamlayabilirler.
Mini Ekskavatörün Avantajları Nelerdir?
Düşük tonajlı ve küçük hacimli bir makine olması sebebiyle özellikle hafif işlerin icra edilmesinde kullanılan mini ekskavatörün, kullanım alanına göre çok sayıda avantajı öne çıkmaktadır. Bu avantajlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Saatte ortalama 3 litre akaryakıt harcadığı için daha büyük makinelere kıyasla tasarruflu ve ekonomik bir kullanım sağlar.
- Hantal bir makine değildir; bu sebeple oldukça işlevseldir.
- Küçük hacimli bir makine olduğu için özellikle yol yapım çalışmalarında kullanıldığında yolun tamamen trafiğe kapatılmasını gerektirmez. Trafik akışı diğer şeritlerden devam ederken işin tamamlanmasını mümkün kılar.
- Kabin kısmı kendi etrafında 360 derecelik dönüş kabiliyetine sahip olduğu için dar alanlarda kullanım kolaylığı sunan bir makinedir.
- Önüne yaygın olarak kova/kepçe ataşmanı takılır. Ancak hidrolik kırıcı, hidrolik matkap, tırmık ve mikser başta olmak üzere çok fazla ataşmanın kullanımına imkân tanıdığı için çok fonksiyonlu bir iş makinesi olarak kullanılabilir.
- Çok katlı binaların yıkımında vinç yoluyla binanın tepesine bırakılan bir mini ekskavatör sırayla katları kırarak yukarıdan aşağıya inebilir. Bu sayede, yıkım işleminin çok daha kısa sürede ve çok daha az maliyetle gerçekleştirilmesini sağlar.
- Herhangi bir binanın içinde yıkım işlemi gerçekleştirilmesi gerektiğinde oda kapısından içeri girerek çalışmayı tamamlayabilir. Küçük bir makine olması, binaların içinde yapılacak inşaat işlerinde tercih edilmesini sağlar. Herhangi bir işçinin çok daha fazla emek sarf ederek oldukça uzun sürede yapabileceği bir işi, mini ekskavatör son derece hızlı ve az maliyetli bir şekilde yerine getirebilmektedir.
Kiralık Mini Ekskavatör
İş makinesine ihtiyaç duyulan herhangi bir çalışmada özellikle hafif işlerde çeşitli avantajlar sağlayan bir araç olduğu için, mini ekskavatörü kiralamak satın almaya göre çok daha yaygın bir biçimde tercih edilmektedir. Bu durumda kiralama işlemi çoğunlukla operatörlü olarak yapılmaktadır. Peki, firmanız için mini ekskavatör kiralaması yapmak istiyorsanız nasıl bir yol izleyebilirsiniz?
İş makinesini kiraya vermek isteyen şahıslarla/kurumlarla iş makinesi kiralaması yapmak isteyen firmaları bir araya getiren bir platform olan YTRENT, bu mecrayı kullanarak makinesini kiralamak isteyen kişilerden çeşitli evraklar teslim etmesini talep eder. Operatörün ehliyeti, iş makinesinin iş güvenliği belgesi, makinenin son muayene belgesi gibi çeşitli belgelerin ibrazından sonra bu araç kiraya verilebilir. Aynı şekilde, kiralama yapan firma da bu evrakları teslim alır. Gerekli evraklar olmadan iş makinesini çalışma sahasına sokmak son derece riskli bir durumdur. Bütün iş makinelerinde olduğu gibi, mini ekskavatör kiralamasında da YTRENT, kiralama sürecinin güvenli koşullarda gerçekleşmesini ve olası iş kazalarının asgari düzeye çekilmesini garanti altına almayı hedeflemektedir.