Kısacası, mini ekskavatör, kazıcı olan ekskavatörlerin en küçük boyutuna sahip olan halidir. Motor bölümü, bir bom ve boma bağlı bir kovadan oluşmaktadır. Genellikle kauçuk veya çelik paletler yardımı ile hareket etmektedir. Ancak tekerlekli modelleri de bulunmaktadır. Binaların yıkılmasında, özellikle iç dekorasyonda, yol yapımında ve çevrenin güzelleştirilmesinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Zincirli ya da hidrolik olabilen bu araçlar, yer değiştirmeye gerek duymadan hareket becerileri sayesinde kendi etraflarında dönebilmektedir.
Ekskavatörün Parçaları Nelerdir?
Ekskavatörler, bom, bom silindiri, kepçe, kol, yürüme hidrolik motoru, kepçe silindiri ve kule dönüş hidrolik motorundan oluşmaktadır. Bu açıdan bom, toprağın kazılmasından sonra toprağı taşıyan kısımdır. Bom silindiri ise, yükün taşınması sırasında bom için hareket kolaylığı sağlamaktadır. Kol, yükün alınması sırasında gerekli işlemler için yardımcı olurken; kepçe toprağın kazınması, taşınması ve ayrılması işlemlerinde rol almaktadır. Kepçe silindiri ise, kepçenin hareket etmesini kolaylaştırmaktadır. Yürüme hidrolik motoru sayesinde enerji aktarılarak, ekskavatörün hareket etmesi sağlanmaktadır. Son olarak kule dönüş hidrolik motoru, kazı ve yükleme işlemlerini ekskavatörün hareket etmeden gerçekleştirmesine yardımcı olmaktadır. Mini ekskavatör kullanımı sayesinde erişilebilen tüm bu özellikler, kazı işlemleri sırasında sizlere büyük kolaylıklar getirmektedir.
Ekskavatör Çeşitleri
Ekskavatör çeşitleri, paletli ve lastikli olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Ağırlık kaldırabilme kapasitelerine göre ise mini, küçük, orta ve büyük boylarda bulunmaktadır. Elektrikli mini ekskavatör genel olarak dar alanlarda yapılacak çalışmalar için tercih edilmektedir. Tam tur dönebilme özelliği olan bu araçlar, 0,7 ila 8,5 ton arasında bir ağırlığa sahiptir. Küçük ekskavatör ise 11 – 18 ton arasında ağırlığı olan ve taş duvar yapımı, karayolu çalışması, çevre düzenleme ve yükleme ile boşaltma işleri için kullanılmaktadır. 25 – 30 ton ağırlığında olan orta bot ekskavatörler, büyük kazı işleri, kamyon yüklemeleri ve taş kırma işlemleri için tercih edilmektedir. Büyük boy olanlar ise güç, yakıt ve hız verimliliği açısından maliyet ve zaman tasarrufu sağlamaktadır. Genel olarak büyük ocaklar ve büyük kazı projeleri için kullanılmaktadır.
Yürüyüş sistemine göre ikiye ayrılan ekskavatörler, eğer paletli olma özelliğini taşıyorsa, daha çok gevşek zeminler için kanal açma ve kazı işlemlerinde kullanılmaktadır. Tercih edilmesinin en büyük nedeni ise bu işlerde dengenin önemli olmasıdır. Bu açıdan paletli araçlar, dengeli bir çalışma sistemine sahiptir. Aynı zamanda düzgün olan zemini bozmamaları için özel bir biçimde taşınması gerekmektedir. Lastikli ekskavatörler ise daha çok sert zeminler üzerinde kazı çalışmaları, yükleme ve taşıma işlemleri yapılacağı zaman kullanılmaktadır. Paletli olanlara kıyasla zemini bozmadan işlemleri gerçekleştiren bu araçlar, genel olarak karayollarında yapılacak olan işler için tercih edilmektedir.
Mini Ekskavatörün Genel Yapısı
Mini ekskavatör, kabin ve motor, alt düzen ile çalışma grubundan oluşmaktadır. Üst katta kabinler ve motorlar bulunmaktadır. Bu grup içerisinde kabin, motor sistemi, hidrolik sistem, hidrolik pompalar, valfler ve diğer yardımcı ekipmanlar mevcuttur. Grubun yapısı gereği çalışma grupları ile alt sistemleri bir araya getiren bir tesistir. Alt düzen ise, kauçuktan veya muhtemelen lastik tekerlekli bir zincirden oluşan bir çekiş cihazı içermektedir. Önünde buldozer bıçağı vardır ve kule dönüş motoru ile şasiyle beraber kuleye bağlanmaktadır. Çalışma grubu temel olarak 3 ana gruptan oluşmaktadır. Bunlar bom, kol ve kepçeyi içermektedir. Mini ekskavatör kepçe yerine aynı zamanda çeşitli aksesuarlar da kullanılabilmektedir. Tüm bu parçalar ise hidrolik sistem ile beraber çalışmaktadır.
Mini Ekskavatör Avantajları
Mini ekskavatör, farklı çalışma alanlarında farklı ekipmanlarla çalışmanıza ve kepçeyi değiştirmenize olanak tanıyan çok işlevli bir iş makinesidir. Aynı zamanda pim sistemi ile kolaylıkla takılıp çıkarılabilen ataşmanlara da sahiptir. Bu ataşmanlardan bazıları aşağıdaki şekildedir:
- Hidrolik kırıcı
- Tırmık
- Hidrolik matkap
- Tesviye kovası
- Kazma kovası
- Döner motor
- Açılı tesviye kovası
- Hidrolik kesici
- Mikser
- İskelet kova
- Riper
- Kol uzatma ataşmanı
- Polip ataşmanı
Bomun dönüş açısı modele ve tonaja göre değişmekle birlikte bu strateji zamandan ve verimlilikten tasarruf etmek, dar bir alanda çalışmak ve manevra kabiliyetini artırmak için geliştirilmiştir. Özellikle orman teraslarında yıkım ve parçalama işlerinin yapılması açısından avantajlıdır. Dozer bıçakları ise çalışma sırasında küçük ekskavatörleri stabilize etmek için kullanılmaktadır. Ana fonksiyonlarının yanı sıra buldozerin ebadı nedeniyle dar bir alanda yapılan zemin tesviye işini de yapabilmektedir. Bu durum, küçük bir ekskavatörü çok işlevli yapan bir cihazdır. Tüm bu avantajlar ile mini ekskavatör tavsiye edilen hafriyat araçlarından biridir.
Ekskavatör Kiralama
Mini ekskavatör kiralık ve satılık olarak iki farklı şekilde erişime açıktır. Bu açıdan genel olarak kiralama yöntemi kullanılmaktadır. 1 ve 12 ton arasında bulunan bu araçlar, sert zeminlerde kırıcı ekipmanları ile kırım yapabilmektedir. Ayrıca burgu ataşmanı ile karayollarındaki trafik levha kazımı ve ağaç kökü kazısı gibi işler için de kullanılmaktadır. Çalışma zemininin mermer, granit ve iç mekan zemini olması durumunda çelik paletler zarar verdiği için kauçuk paletli mini ekskavatörlerin kullanımı tercih edilmelidir.
Ekskavatör Kiralama Fiyatları
Mini ekskavatör fiyatları ekskavatörün çeşidine göre değişiklik göstermektedir. Eğer bu araçları kiralamak isterseniz, genel olarak fiyatlar aracın özelliği, büyüklüğü ve kullanılacak olan süreye göre farklılaşacaktır. Aynı zamanda hangi şehirde kiralanacağı da fiyatı etkileyen faktörlerden biridir. Mini ekskavatörün fiyatı, büyük boyda olanlara göre daha düşüktür. Bunun en büyük nedeni ise mini olanlarının daha az beton veya toprak taşıyabilmesidir. Bunlara ek olarak mini ekskavatör markaları da fiyatın belirlenmesinde önemli bir etkendir.
Ekskavatör Kiralamanın En Temel 5 Faydası
- Ekskavatör kiralamanın en büyük faydası, yalnızca kendi işinize odaklanabilmenizdir. Bu açıdan satın alma işlemleri için finansman veya peşinat düşünmenize gerek kalmamaktadır.
- Yatırımı siz yapmadığınız için ise bilançonuzda gereksiz hareketlenmeler olmamaktadır.
- Kasko ve sigorta masrafları ise kiralamanın gerçekleştirildiği firma tarafından gerçekleştirilmektedir.
- Ruhsat, tescil ve noter ücretleri de kiraladığınız firma tarafından karşılanmaktadır.
- Makinenin arızalanması durumunda ise yedek parçaların bulunması ve servis ihtiyacının karşılanması konularıyla siz ilgilenmek zorunda kalmazsınız.
Ekskavatör Kiralarken Nelere Dikkat Edilmeli?
2. el mini ekskavatör kiralarken ilk olarak neden kiraladığınız ve amacınızın ne olduğunu bilmelisiniz. Bundan dolayı amacınıza uygun olan bir ekskavatör kiralamalısınız. Eğer yükleme yapmak adına kiralama işlemini gerçekleştiriyorsanız, önceliğiniz bom parçasının kapasitesi ve özellikleri olmalıdır. Eğer amacınız kazı yapmak ise kiralamayı düşündüğünüz aracın çok iyi bir biçimde kırma işlemlerini yapabileceğinden emin olmanız gerekmektedir. Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise kiralanan makinenin bakımlarının belirli aralıklarla düzenli bir biçimden yapılmış olmasıdır. Böylelikle parça değişimi ve tamir işleri gibi konular ile kullanım esnasında karşılaşmaz ve işlerinizi aksatmazsınız. Aynı zamanda seçilen ekskavatörün zemine uygun olması gerekmektedir. Eğer bahçe zemini gibi zarar görmesini istemediğiniz bir zeminde çalışma gerçekleştireceksiniz, kauçuk paletli ekskavatör tercihi yapmalısınız. Aracı kullanacak olan operatörün kabin içerisinde saatlerce olacağı gerçeğini göz önünde tutarak, kabinin ergonomik koşullar içinde olmasına özen göstermelisiniz. Bu açıdan kabin nem, havalandırma ve sıcaklık koşullarını uygun bir biçimde karşılamalıdır. Ayrıca mini ekskavatör yorumları doğrultusunda da daha önceden ekskavatör kiralayan kişilerden yardım alabilirsiniz.