Makaslı platform erişilmesi güç olan bölgelere erişimin sağlanması amacıyla tasarlanan bir platformdur. Bir çok farklı alanda kullanılan bu platform kişilerin büyük ölçüde işlerini kolaylaştırmaktadır. Makaslı platform en sık inşaat faaliyetlerinde tercih edilmektedir. İnşaat sırasında yüksek katlara yük taşınmasını ya da kişilerin inşaat cephesinde daha rahat ve güvenli çalışmasına olanak tanımaktadır. Dikey olarak çalışan makaslı platformlar aynı zamanda temizlik işlerinde de kullanılmaktadır.
Makaslı platformların kullanımı temel olarak kişilerin işlerini kolaylaştırmaktadır. Yüksek ağırlık taşıma kapasitesine sahip platformlar fabrika ve market gibi yerlerde ürünlerin yüksekte bulunan raflara yerleştirilmesinde kullanılır. İç ve dış mekanlarda kullanım için uygun olan platformlar insan gücünün daha verimli kullanılmasını sağlamaktadır. Makaslı platform modelleri istenilen yüksekliğe güvenli ve hızlı bir erişim sağlar. Dikey olarak istenilen yüksekliğe erişim sağlarken aynı zamanda yatayda da hareket edebilir.
Makaslı Platform Çeşitleri
Makaslı platformlar her kullanım ve ihtiyaca uygun olacak şekilde tasarlanmaktadır. Manuel,akülü, dizel, tek makaslı ya da çift makaslı gibi modelleri bulunmaktadır. Tüm platform modellerinin temel amacı benzerdir. Fakat iç ve dış mekanda ya da düz ve engebeli arazide kullanımlara uygun olacak şekilde tasarlanmıştır. Makaslı platform seçiminde kullanılacak alan göz önünde bulundurulmalıdır. Makaslı platform modelleri ve bu modellerin özellikleri şu şekildedir;
Manuel Makaslı Platform
Manuel makaslı platform tamamen insan gücüne dayalı olarak çalışmaktadır. Platformda bir adet pedal ve el freni kolu bulunmaktadır. Platform yükseltilmek istendiğinde pedalla istenilen seviyeye yükseltilebilir. Tekrar indirilmek istendiğinde ise el freni kolunun çekilmesi yeterlidir. Platformun taşıyabileceği yük miktarı, minimum ve maksimum tabla yüksekliği, tabla ölçüleri gibi özellikleri manuel makaslı platform özelliklerine göre değişiklik gösterebilir.
Akülü Makaslı Platform
Akülü makaslı platform genellikle iç mekanda kullanılmaktadır. Dış mekanda kullanıldığı takdirde mutlaka gereken güvenlik önlemlerinin alınması gerekir. Akü kullanım süresi ortalama 2 yılla 5 yıl arasında değişmektedir. Sessiz çalışması iç mekanlarda daha rahat kullanılmasını sağlar. Aküyle çalışan makaslı platformlar maksimum 16 metre yüksekliğine ulaşabilir. Platform genişliği ise modeline göre değişiklik göstermektedir.
Dizel Makaslı Platform
Dizel makaslı platform genellikle dış mekanda kullanılmak üzere tercih edilmektedir. Yüksek sesle çalışması nedeniyle iç mekanda kullanım için tercih edilmez. Dizel motorla çalışan platformun ortama yaydığı koku kapalı alanda çalışması için yeterince uygun değildir. Dizel makaslı platformun en önemli özelliği ise hava koşullarından olumsuz etkilenmemesidir. Engebeli ve zorlu arazilerde rahat bir kullanım sağlamaktadır. Platformun ulaşabileceği yükseklik, taşıyabileceği yük miktarı ve platform ölçüleri modellerine göre değişiklik gösterebilir.
Tek Makaslı Platform
Tek makaslı platform çeşitleri manuel ya da akülü olarak çalışmaktadır. Tek makasa sahip bir kaldırma sistemi bulunur. Platform ölçüleri makasın sahip olduğu özelliklere göre değişiklik gösterebilir. Bazı tek makaslı platformlarda aşırı yük uyarısı veren sistemler bulunmaktadır.
Çift Makaslı Platform
Çift makaslı platform iki ya da daha fazla makas kullanılarak tasarlanan platform çeşididir. Platformun özellikleri modeline göre değişiklik göstermektedir. Manuel ya da akülü sistem kullanılarak çift makaslı platform tasarlanabilir. Daha fazla makasa sahip olan platformlar tek makaslı olan platformlara oranla daha fazla yüksekliğe erişim sağlayabilir.
Makaslı Platform Özellikleri
Makaslı platform nedir sorusu çoğu insanın merak ettiği bir konudur. Farklı sektörlerde kullanılmak üzere üretilen makaslı platform modelleriyle sıkça karşılaşılabilir. Kullanım alanları ve ihtiyaçlara uygun modellerde tasarlanan makaslı platformların temel amacı erişimin zor olduğu alanlara daha rahat bir erişim imkanı sağlanmasıdır. Çok sayıda makaslı platform modeli bulunmaktadır. Platformlar çalışma prensibine göre temel olarak üçe ayrılmaktadır. Manuel, akülü ya da dizel olarak tasarlanan platformların kendi gruplarında da çok sayıda çeşidi bulunmaktadır. Çeşitli taşıma amaçlarına uygun olacak şekilde farklı ölçülere sahip olan platform modelleri bulunur. Platform ölçülerine bağlı olarak taşınabilecek maksimum yük miktarı da değişiklik gösterebilir. Makaslı platform elektronik ya da dizel olarak tasarlanmaktadır. Sahip olduğu tekerlekler sayesinde uzun mesafelerde dahi kolayca yük taşınmasına olanak sağlamaktadır. Dikey hareketin yanı sıra yatay da kullanılabilmesi ergonomik bir kullanım sağlamaktadır. Özellikle geniş alanlara kurulan fabrika benzeri işletmelerde kullanım için oldukça uygundur.
Sabit makaslı platform hidrolik platformlar arasında yer alır. Dikey çalışma prensibiyle çalışan sabit makaslı platform genelde katlar arasında gerçekleşen taşıma işlemlerinde kullanılır. Tekerleklerinin bulunmaması nedeniyle yatay kullanım olanağı sağlamaz. Güçlü bir yapıya sahip olan bu platformlar yüksek taşıma kapasitesine sahiptir. Makaslı platformlar arasında seçim yaparken birçok özellik bir arada değerlendirilmelidir. Öncelikle kullanılacak alan göz önünde bulundurulmalıdır. İç mekan kullanımında akülü makaslı platform en doğru tercihtir. Dış mekan kullanımında ise dizel makaslı platform tercih edilebilir. Dizel olarak çalışan makaslı platformlar zorlu arazi koşullarında kullanım için oldukça uygundur. İç mekanda kullanımda ise çok fazla gürültüye neden olabilir. Yük taşımak ya da yüksek bölgelere erişmek için kullanılan makaslı platformlar arasında seçim yaparken yük taşıma kapasitesi ihtiyaca uygun olarak tercih edilmelidir. Maksimum yük miktarından fazla yük taşınması iş kazalarına neden olabilir. Makaslı platform özellikleri tek makaslı ya da çift makaslı modellerde değişebilir. Modeller arasında seçim yaparken bulunan tüm özellikler incelenmelidir.
Makaslı Platform Avantajları
Makaslı platform kiralama işleminin birçok avantajı bulunmaktadır. Yüksek maliyetlere sahip olan makaslı platform kiralanarak maliyetler minimize edilebilir. Aynı zamanda insan gücüyle taşınamayacak yük miktarları platform sayesinde kısa süre içerisinde istenen yere taşınabilir. Makaslı platform kullanmanın en önemli avantajları şunlardır;
- Makaslı platform ölçüleri farklı ihtiyaçlara uygun olan ölçülerde tasarlanmaktadır. İş türüne uygun olarak tercih edilen makaslı platformlar istenilen yükseklikte rahat çalışma imkanı sağlar.
- Yüksek üretim marjına ya da yoğun çalışma disiplinine işletmelerde işin bitiş süresi oldukça önemlidir. İşin hızlı bitmesi için çok sayıda çalışan istihdam etmek tercih edilebilir. Bu durum işletmeye yüksek maliyetlere sebep olur. Makaslı platform birden fazla kişinin yapabileceği işi tek başına yapabilir. Daha ekonomiktir.
- Makaslı platform kullanılarak işin kısa sürede bitirilmesi sağlanabilir. Bu sayede işletme zamandan tasarruf sağlar.
- Yüksek katlara sahip olan binalarda bakım, onarım ve temizlik işleri oldukça zordur. Yapılacak olan iş öncesinde iş güvenliğinin sağlanması gerekir. Çekilebilir makaslı platform sayesinde yüksek binaların temizliği ve boya işlemleri kolay ve güvenli bir şekilde yapılabilir.
- Makaslı platformların yatay ve dikey yönde hareket eden modelleri bulunmaktadır. Bu platformlar geniş alanda kurulan işletmelerde daha hızlı yük taşıma işleminin gerçekleşmesini sağlar. Aynı katlar arasında hareket edebilmesinin yanı sıra yatay hareket imkanı da bulunur.
- İnşaat faaliyetleri sırasında yapılan tadilatlarda makaslı platformlar çok sık tercih edilir. Katlar arasında hızlı hareket imkanı sağlayan platform çalışanın gücünü daha verimli kullanılmasına olanak tanır.
- Makaslı platformlar sağlam yapıları sayesinde yüksek ağırlığa sahip olan yüklerin istenilen yüksekliğe kısa süre içerisinde az eforla taşınmasını sağlar.