İnsan gücünün yetmediği tonlarca ağırlığı kaldırabilen ve ürünlerin istiflenmesine yardımcı olan forkliftler, bir işletmenin en önemli ihtiyaçlarından biri. İşletmelere pek çok avantaj sağlayan forkliftler çalışma prensipleri açısından değişiklik gösteriyor. Geleneksel dizel forkliftler özellikle açık alanlarda yaygın olarak kullanılsa da günümüz teknolojisi ile farklı modellere yönelen işletmeler de bir hayli fazla. Elektrik motorlarıyla çalışan akülü forkliftler bu alanda öne çıkıyor.
Günümüzde otomobiller, otobüsler, motosikletler gibi araçların çoğunda hala içten yanmalı motorlar kullanılsa da forkliftler elektrik kullanımında oldukça ileri bir seviyede bulunuyor. Özellikle kapalı ve dar alanlarda etkin performans gösteren akülü forkliftler, son yıllarda pek çok sektörde kullanılmaya başlandı. Hem yakıt derdinden kurtulmak hem çok daha verimli ve sessiz bir şekilde çalışmak hem de maliyetleri düşürmek istiyorsanız akülü forkliftler tam size göre.
Akülü Forklift Nedir?
AC elektrikli motorlarla çalışan; yükleme, boşaltma ve istifleme işlemlerini gerçekleştiren; özellikle dar alanlarda manevra kabiliyeti ile öne çıkan ve yüksek performansa sahip olan emisyonsuz forkliftler akülü forklift kategorisine giriyor. Özellikle açık alanlarda yaygın olarak kullanılan dizel motorlu forkliftlere göre tasarımlarının oldukça kompakt olması sayesinde ergonomik bir kullanım sağlıyor.
Küçük Alanlarda Yüksek Manevra Kabiliyeti
Çok dar bir depoda ağır ürünleri kaldırmanız, taşımanız ve istiflemeniz gerektiğini düşünün. Bu işlemleri gerçekleştirmede insan gücünün yetersiz kalacağı ve büyük boyutlu araçların kullanılamayacağı aşikar. Bu noktada devreye giren akülü forkliftler kompakt tasarımları sayesinde işletmelere etkin çözüm sunuyor. En dar alanlarda bile hiçbir sorunla karşılaşmadan çalışabileceğiniz akülü forkliftler manevra kabiliyetleriyle de öne çıkıyor.
Lityum İyon Akülerle Maliyeti Düşürürken Verimliliği Artırın
Günümüzde elektrik enerjisiyle çalışan otomobillerde, uzay ve havacılıkta, askeri uygulamalarda ve günlük hayatta kullanılan pek çok elektronik cihazda lityum iyon piller kullanılıyor. İlk kez 1900’lü yılların başlarında kullanılmaya başlanan ve yavaş yavaş kurşun asit pillerin yerini almaya başlayan lityum iyon pillere forkliftlerde de yer veriliyor.
Bu değişimin nedenini anlamak için öncelikle kurşun asit aküler ve lityum iyon akülerle çalışan forkliftleri karşılaştırmanız gerekiyor. Günümüzde, özellikle uygun fiyatlı olması ve güç kalitesi nedeniyle hala yaygın olarak kullanılan kurşun asit aküler, uzun vadede işletmenize fazla maliyetli olabilir. Bunun en önemli nedenlerinden biri forkliftlerde genellikle sulu kurşun asit aküler kullanılmasıdır. Güç kaynağının doğru bir şekilde çalışabilmesi için bu akülere düzenli olarak su takviyesi yapmanız gerekir. Aynı zamanda, akülerin kapasitesinin yaklaşık %20’sinin altına düşmeden şarj edilmesi de şarttır. Uzun sürede şarj olan kurşun asit akülere kıyasla lityum iyon aküler çok daha kısa sürede şarj olarak enerji tüketimini azaltır. Bu anlamda, işletmenizde çoklu vardiya sistemiyle çalışıyorsanız hızla şarj olan akülerle iş verimini de artırabilirsiniz. Neredeyse hiçbir bakım gerektirmeyen aküler her zaman kullanıma hazırdır. Maliyet tasarrufunun yanı sıra lityum iyon akülerin avantajlarından biri de akü değişimine gerek duyulmadan çok uzun yıllar boyunca kullanılabilmesidir. Aynı zamanda, kurşun asit akülerden farklı olarak şarj için ayrı odalara ve havalandırma sistemine de ihtiyaç duymazsınız. Lityum iyon aküler için ilk başta diğer akülere göre daha fazla bütçe ayırmanız gerekebilir; bununla birlikte, uzun vadede işletme maliyetinden elde edeceğiniz tasarruf ve iş verimliliği ayırdığınız bütçeye değecektir.
Kapalı Alanlarda Güvenli Kullanım Sunar
Kapalı bir alanda çalıştığınızı ve sürekli egzoz dumanı soluduğunuzu düşünün. Akülü forkliftler ve dizel araçlar arasındaki en önemli farklardan biri de burada kendini gösteriyor. İçten yanmalı motorlarla ve benzin gibi yakıtlarla çalışan forkliftler insan sağlığı için son derece zararlı olan karbonmonoksit gazı salınımı gerçekleştiriyor. Özellikle havalandırmanın yetersiz olduğu kapalı ortamlarda sürekli bu gazı soluyan çalışanlarda zehirlenme gibi istenmeyen durumlar görülmesini istemiyorsanız akülü forkliftleri kullanabilirsiniz.
Dizel motor emisyonlarının sağlıksız olması nedeniyle özellikle son yıllarda kapalı alanlarda bu forkliftler yerine akülü araçlar kullanılıyor. Çoğu dizel forkliftte partikül tutucular ve katalitik konventör kullanılsa da çalışanların sağlığı açısından bunlar yeterli çözümler olarak görülmüyor. Aynı zamanda düzenli aralıklarla emisyon ölçümü yaptırmak, egzoz tahliyesini kontrol etmek, iyi bir havalandırma sistemi yaratmak işletmeler için maliyet ve zaman kaybı demek. Üstelik tüm bu uğraşlar tam bir çözüm üretmiyor. Bu nedenle, iş güvenliği ve çalışanların sağlığı açısından kapalı alanlarda akülü modeller tercih ediliyor.
İş güvenliği açısından önem taşıyan noktalardan biri de forkliftlerin kullanımıyla ilgili. Hem operatörler hem de yaya olarak çalışanlar için forkliftler tehlikeli olabilir. Operatörler forklifte inip binerken ya da forkliftin yüklere çarpması sonucu, çalışanlar ise yüklerin altında kalarak ya da forkliftlerin hareketli parçalarının onlara çarpmasıyla yaralanabilir. Özellikle dar ve kapalı alanlarda yaşanan bu yaralanmaların ve iş kazalarının da çözümü akıllı özelliklerle donatılan ve kompakt tasarımlara sahip olan akülü forkliftler. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte çok daha fonksiyonel hale gelen akülü araçların çoğu eğimli ve engebeli zeminlerde güvenle kullanılabiliyor. Otomatik fren sistemleri, maksimum dayanıklılık, görüş açısını artıran kompakt tasarım, virajlarda hızın otomatik düşürülmesi gibi özellikler sayesinde işletmenizdeki iş kazalarının önüne geçebilirsiniz.
Gürültü Sorununa Kökten Çözüm
İçten yanmalı motorlarla çalışan dizel forkliftler ürettikleri güç kadar ses de çıkarır. Özellikle endüstriyel ve kapalı alanlarda kullanılan dizel forkliftler yalnızca operatör için değil çalışanlar için de olumsuz bir çalışma ortamı yaratır. Elektrik motorlarıyla çalışan akülü forkliftler gürültü sorununa da çözüm olur. Sıfır emisyonla ve şarj edilerek kullanılan bu araçlar sessiz çalışması sayesinde çoğu işletmenin tercih ettiği araçlar haline gelir. Endüstriyel gürültü seviyesini yükseltmeyen akülü forkliftler operatör ve çalışanlar için konforlu ve huzurlu bir çalışma ortamı yaratır.
Soğuk Havalarda da Yüksek Performans
Akülü forkliftlerin sağladığı avantajlardan biri de çok düşük sıcaklıklarda da tam performans göstermesi. İçten yanmalı motorlarla çalışan dizel forkliftlerde, özellikle soğuk kış aylarında bir miktar performans düşüklüğü görebilirsiniz. Yalnızca forkliftler değil elektrik tüm araçların soğuk havadan etkilenmemesi iş verimliliği ve sürekliliği açısından büyük önem taşıyor.
Yeşili Koru!
Dizel forkliftlerin en önemli dezavantajlarından biri yalnızca çalışanların sağlığına değil çevreye de zararlı gaz salınımı gerçekleştirmesi. Özellikle yüksek emisyonla çalışan araçlar çevreye çok daha fazla zararlı gaz salınımı gerçekleştiriyor. Genellikle açık alanlarda kullanılan dizel forkliftler bazı işletmeler tarafından kapalı alanlarda da kullanılıyor. Bu zararlı gaz üretimi kapalı alanlarda çok daha büyük tehlike yaratıyor. Her ne kadar çıkarılan yasalarla dizel forkliftlerin emisyon değerleri kontrol altına alınmaya çalışılsa da düşük de olsa karbonmonoksit salınımı olduğu bir gerçek.
Akülü forkliftlerde ise durum tam tersi. Sıfır emisyonla çalışan araçlar yalnızca karbonmonoksit değil çevreye ve çalışanlara zarar verecek herhangi bir gaz salınımı gerçekleştirmiyor. Gaz salınımının yanı sıra düşük enerji tüketimiyle de çevre dostu olan akülü forkliftler, bu düşük enerjiye rağmen performanslarından ödün vermiyor.
Çoğu akülü forklift üreticisinin geri dönüşüme de önem vermesi çevreye sağlanan avantajlardan biri. Forkliftlere monte edilen parçaların neredeyse tamamının geri dönüştürülebilmesi sayesinde çevreye dost bir tutum sergileniyor.