Teknolojinin ilerlemesi ile iş hayatınızda çalışma yükünüzü hafifleten birçok ürün üretilmiştir. Kompresörler bu ürünlerden bir tanesidir ve kullanım alanı çok fazladır. Otomotiv, kimya, tekstil, sağlık, enerji, gıda ve cam endüstrisi gibi birçok sektörde kullanılır. Hava kompresörlerinin genel çalışma prensibi, havayı atmosfer basıncından daha yüksek bir basınçla sıkıştırmasıdır. Bu sayede sıkıştırılan gazı, tazyikli bir şekilde kullanma olanağı sunar. Genellikle fiziksel güç gerektiren işlerde, hava kompresörü kullanıcılara fazlasıyla kolaylık sağlar. Kompresörler kullanım alanlarına göre farklılıklar gösterebilir. Çalışma ortamlarına, boyutlarına ve sizlere sunduğu özelliklerine göre değişkenlik gösteren bu kompresörler, uygun olan ürünü seçme konusunda bizlere kolaylıklar sağlıyor. Ürünlerin özellikleri ve çalışma alanları hakkındaki bilgilendirme sizlere uygun olanı seçme konusunda fazlasıyla yardımcı olacaktır.
Sessiz Kompresör
Kompresörler genel olarak fazlasıyla gürültülü makinelerdir. Makinenin içerisindeki basınç çok fazla olduğu için yüksek ses çıkarmaları çok normaldir. Fakat bir kompresöre ihtiyaç duyan her iş kolu bu kadar ses ile birlikte çalışamaz. Bunlar hesaba katılarak üretilen sessiz kompresör özel olarak tasarlanır. Tamamen otomatik bir sisteme sahiptir ve büyük ölçüde gürültüsüzdür. Çalışırken sesi azaltmak için ekstra ses yalıtımı ve etkili yağlama gibi özelliklere sahiptir. Bu sayede çevre dostu bir rol oynar. Kapalı alanlarda kullanılmak için üretilir. Yüksek sesin herhangi bir işe engel olması durumuna karşı önlem almak için kullanılır. Genellikle medikal alanlarda tercih edilir. Aynı zamanda gürültünün az olması gereken, ofislerde ve fabrikalarda da kullanımı yaygındır. Bu kompresörler içerisindeki mekanik sürtünmeleri en aza indirerek daha sessiz bir kullanım sağlar. Ayrıca çoğu sessiz kompresör borularında, titreşim ve ses izolatörleri bulunur. 75 desibel altında çalışan bütün kompresörler sessiz kompresör olarak kabul edilir. Her kompresörün bir ses seviyesine sahip olması gayet doğaldır. Fakat sessiz kompresörlerin çok düşük ses seviyelerine sahip olması, onu birçok çalışma alanında çok kullanışlı bir ürün konumuna getiriyor. Sessiz kompresörler kendi içinde iki farklı çeşide ayrılıyor. Bunlar yağlı kompresör ve yağsız kompresördür. Bu iki çeşitte farklı özelliklere sahip olduğu için farklı çalışma ortamlarında tercih edilir.
Yağlı Kompresör
Yağlı kompresörler ağırdır ve az hareket ettirilebilir. Aynı zamanda çok büyük hacimlere sahiptir ve çok yer kaplar. Bu nedenle genellikle endüstriyel ortamlarda yağlı hava kompresörleri kullanılır. Çok fazla hareket ihtiyacı olmayan büyük çalışma alanları için daha çok tercih edilir. Fabrikalar, tersaneler bu tarz büyük çalışma alanlarına dahil mekanlardır. Genellikle otomatik olan bu kompresörlerin teknik sorunları çözülmesi hayli kolaydır ve az bakım gerektirir. Uzun kullanım ömürlerine sahiptirler. Yağlanmaları sayesinde aşırı ısı üretimine karşı dayanıklıdır ve sessiz bir kullanım sağlar. Zorlu koşullara dayanıklıdır, fazlasıyla işlevsel bir rol oynar.
Yağsız Kompresör
Yağsız hava kompresörleri yağlı kompresörlere göre daha fazla ısı üretir ve daha gürültülüdür. Daha fazla bakım gereksinimi vardır. Daha kısa bir kullanım süresine sahiptir. Ağır hizmet kullanımları ve büyük çalışma alanları için pek tercih edilmez. Kalıntının problem olabileceği, küçük atölyeler ve diş hekimlikleri gibi yerlerde kullanılır. Kendi evlerimizde de rahatlıkla tercih edilebilir. Daha küçük boyutlara sahiptir bu sayede rahatlıkla hareket ettirilebilir. Herhangi bir yağ kalıntısı bırakmaz ve temiz bir hava verir.
Mini Kompresör
Mini kompresör adından anlaşılacağı gibi diğer kompresörler ile aynı donanıma sahiptir fakat boyut olarak daha minimaldir. Bu sayede taşınma ve kullanım konusunda diğer kompresörlere göre daha fazla kolaylık sağlar. Basınç olarak diğer kompresörler ile aynı güce sahip değildir. Genellikle daha küçük işler ve çalışma ortamları için tercih edilir. Evde veya bahçelerde kullanılan kompresörler çoğunlukla mini kompresörlerdir ve daha kolay kullanıma sahiptir. Mini kompresör kendi içinde üçe ayrılır ve farklı özellikler barındırırlar.
Turbo Mini Kompresörler
Turbo mini kompresörler havayı sıkıştırma işlemi, içerideki havanın yüksek hızla dönüp kinetik enerji kazanmasıdır. O kinetik enerjide basınca dönüşür. Diğer kompresörlere göre çalışma tipi oldukça farklıdır. Makinenin içindeki havayı, santrifüj kuvvetlerine maruz kalır. Bu hava akışı ve basıncını hızlandırır. Difüzör bölümünden sonra hava, hızını kaybeder. Hızdaki bu kayıp, ek bir basınç artışı yaratır. Bu da turbo kompresörün çalışmasına olanak sağlar. Giriş, impeller, difüzör ve kolektör adında dört bileşenden oluşur. Genellikle gıda sektöründe kullanılsa da gaz türbinleri ve soğutma hava kontrollerinde de kullanımı yaygındır. Tek kademeli ve çok kademeli turbo kompresörler olarak kendi içinde ayrılır. Tek kademeli turbo kompresörler bir impellerden oluşur. Basınç için havanın üç ile bir sıkıştırma oranına kadar taşınmasında kullanılır. Yüksek verimlilik ve havanın yağsız olması çok kademeli kompresöre göre bir artıdır. Çok kademeli turbo kompresör 1 ve 10 arası impellerden oluşur ve çeşitli akış yolu konfigürasyonları ile düzenlenebilir.
Vidalı Kompresörler
Vidalı kompresör basınçlı hava elde etmek için kullanılan bir kompresördür. Diğer kompresörlere göre piston veya benzeri bir donanım kullanmaz. Diğer kompresörlerden farkı birbirine geçmiş rotor çifti kullanmasıdır. Piston yerine rotor çifti kullanan kompresörlere vidalı kompresör denir. Yağ enjekteli, düşük devirli ve kurutucu entegreli gibi özelliklere sahiptir. Sanayinin tüm kollarında ve endüstrinin çoğu yerinde vidalı kompresörler kullanılır. Boyut, maliyet ve işlevsellik açısından kullanıcıların birçok ihtiyacını karşıladığından endüstri alanında sıklıkla tercih edilir.
Pistonlu Mini Kompresörler
Pistonlu kompresörde, pistonun alt noktaya hareketi, atmosfer gazının emilmesi sonucunda kuru hava filtresi sayesinde temizler ve emme subaplarından geçer. Bir sonraki adım ise aynı şekilde üst noktaya hareketiyle subapları sıkıştırır ve basınç işlemi gerçekleşir. Pistonlu kompresörlerde, iki ya da üç kademeye sahipse alçak basınç kademelerinin oluşturduğu hava, diğer kademelere ara soğutucu ile aktarılır. Böylece kollektörde toplanarak çekvalften geçirilir ve sonucunda hava deposuna gönderilir. Depoda oluşan gazın içerisinde bulunan su buharı, vanalar ile atılmaları sağlanır. Bu sayede nemli tutulan hava, kullanılmaya hazır olur. Elektrik motoru ile çalışan kompresörler fazlasıyla tercih edilir. İnşaatlarda ve yol yapımında oldukça kullanılır. En önemli pistonlu kompresör parçaları ise gövde, piston kolu, piston, silindir ve krank milidir.
YTRENT ise büyük markaları kullanıcıları ile buluşturma konusunda başarılı bir yol izlemektedir. Köklü markalar ile çalışan YTRENT, fiyatlandırma konusunda da çok yardımcı oluyor. Her bütçeye uygun ürünler barındırması YTRENT’i çok önemli bir konumda tutuyor. Alanında öncü ürünlerden biri olan Dalgakıran kompresör gibi birçok üründe indirim ve güvenilir bir alışveriş sağlıyor. Sizlere istediğiniz kadar kiralama süresi ile esnek zaman koşulları sunuyor. Herhangi bir sorunda veya aklınıza takılan bir soruda uzman YTRENT’in uzman kadrosuna danışabilir, yardım alabilirsiniz.