Kompaktör özellikle bir zeminin son döşeme işlemlerine hazırlanması için kullanılan özel olarak geliştirilmiş bir makinedir. Zeminde yer alan kum, çakıl, toprak veya benzeri malzemelerin sıkıştırılması için kullanılır. Bu sayede düz bir zemin elde edilir ve daha sonra zemine her türlü kaplama işlemi yapılabilir. Zemine uyguladığı kuvvetli basınç ile istenen sıkılaşmayı yakalamak çok uzun sürmez. Ancak bunun için makinenin zeminin her köşesine etki edecek şekilde gezdirilmesi gerekir. Zemin sıkılaştırılırken içerisinde yer alan hava boşlukları yok edilir ve bu sayede zeminin çökmesi de tamamen engellenmiş olur. Bu da zemine kaplama işlemi yapılırken hiçbir sorun olmaması ve kalıcı çözümler bulunması anlamına gelir.
Kompaktör ile sıkılaştırma işlemleri mutlaka zemin kaplama uygulamalarından önce yapılmalıdır. Yol yapımında asfaltın silindir ile ezilmesi de bir nevi kompaktör işlemi olarak görülebilir. İkisi de aynı mantıkla yapılan işlemlerdir. Kompaktör makineleri zemini sıkılaştırmak için titreşim verirler. Dakikada yüzlerce kez yere vuran ve bu sayede bir titreşim oluşturan kompaktör zemin içinde yer alan tüm hava boşluklarının yok olmasını sağlar. Farklı tasarımlar ile üretilebilen kompaktörler genellikle insan gücü ile kullanılırlar. İnsanların yaptıkları tek işlem genellikle kompaktörü gezdirmek ve zeminin her yerine etki etmesini sağlamaktır. Bunun dışında kompaktör sürekli olarak yere vurup istenen düzleşmeyi sağlar. Makineyi kullanan kişiler gerek duyulan yerlerde makinenin çalışma şiddetinin artmasını veya azalmasını sağlayabilirler.
Kompaktör hakkında bilgisi olmayan kişiler bu ürünü kullanmadan önce mutlaka kompaktör nedir ne amaçla kullanılır ve nasıl temin edilir gibi soruların yanıtlarını bulmalıdırlar. Zemini düzgün olması istenen yapılar için olmazsa olmaz ürünlerden biridir. Özellikle fayans, beton, asfalt veya benzeri malzemeler ile kaplanacak zeminlerin mutlaka düz olması gerekir. Aynı zamanda zemin altında gözle görülmeyen hava boşluklarının da olmamasına dikkat edilmelidir. Çünkü ilerleyen zamanlarda boşluklar çökmelere neden olabilir. Aynı zamanda tam düz olmayan bir zeminde kaplama işlemleri istendiği gibi olmayabilir. Bu riski almamak için mutlaka kompaktör makinesi ile tüm boşlukların alınması ve zeminin tam anlamı ile düz bir hale getirilmesi gerekir.
Birçok kişi yaşam alanlarında zeminin yeteri kadar düz olmamasından yakınmaktadır. Bu duruma neden olan en önemli etkenlerden biri de zemin düzleştirme işlemlerin olması gerektiği gibi yapılmamasıdır. Özellikle zemin altında kalan boşlukların giderilmemesi ile oluşan çökmeler veya görmezden gelinen çıkıntılar bu sorunlara neden olabilir. Bu sebeple son kaplama işlemleri yapılmadan önce mutlaka doğru kompaktör çeşitleri kullanılarak zemin için gerekli düzleştirme işlemi yapılmalıdır. Bunu yapacak olan kişilerin zeminin son durumunu kontrol etmeleri ve her yerin tam olarak istendiği gibi düzleşip düzleşmediğini onaylaması gerekir. Eğer istenen sonuç alınmamışsa o zaman yeniden bir düzleştirme yapılabilir.
Kompaktör Çeşitleri
Kolay kullanılan kompaktör makinesi farklı mantıklarda çalışabilir. Bazıları tekerlekli olabildiği gibi bazıları ise zıplayacak şekilde tasarlanmıştır. Değişik tasarımlar ile üretilen kompaktör çeşitlerini şu şekilde sıralanabilir:
- Tokmak zıp zıp
- Asfalt sıkıştırma makinesi
- Vibrasyonlu silindir
- İleri geri hareketli kompaktör
- Beton sıkıştırma makinesi
- Tablalı kompaktör
- İleri hareketli kompaktör
Bu kompaktör çeşitlerinin her biri farklı zeminler için üretilmiştir. Kullanıcılar düzleşecek zeminin büyüklüğüne veya zeminde kullanılan malzemeye göre farklı kompaktör modelleri tercih edebilirler. Örneğin, küçük bir zemin için zıp zıp kompaktör kullanılırken orta büyüklükteki zeminler için tekerlekli kompaktörler kullanılabilir. Eğer zemin betonsa ve çok sert bir zemin elde edilmesi amaçlanıyorsa o zaman beton sıkıştırma makinesi tercih edilebilir.
Bu ürünler her zaman ihtiyaç duyulan ürünler olmadığı için genellikle kiralama yolu ile temin edilirler. Birçok firma sahip olduğu kompaktör modellerini müşterilerine farklı ücretler ile kiralamaktadır. Bu sebeple siz de zeminin düzleşmesi için ihtiyacınız olan kompaktör modelini dilediğiniz süre boyunca kiralayabilirsiniz. Bunun için düzleşmesini istediğiniz zeminin büyüklüğüne ve aynı zamanda zeminde kullanılacak malzemelerin cinsine göre seçimler yapmalısınız. Bu sayede işiniz çok daha kısa sürmüş olur ve istediğiniz zemin düzlüğünü yakalayabilirsiniz.
Kompaktör Kiralama Ve Kullanıcıya Sunduğu Avantajlar
Kompaktör kullanmak istediğinizde birçok firma size bu araçlar için kiralama hizmeti sunabilir. Kompaktör kiralama seçeneklerini değerlendirip kısa zaman içinde size en uygun seçimleri yapabilirsiniz. Bunun için kısa bir araştırma yapmak ve en güvenilir kiralama firmalarının hangileri olduğunu öğrenmek sizin için yeterli olacaktır. Kiralık kompaktör kullanmanın size sunacağı avantajları şu şekilde sıralanabilir:
- Sadece ihtiyacınız olduğunda istediğiniz özellikleri taşıyan kompaktör modellerine sahip olabilirsiniz.
- Kompaktörlerin bakım ve onarım gibi sorumluluklarından bu şekilde kurtulabilirsiniz.
- Kompaktörleri saklamak veya depolamak için bir alana ihtiyaç duymazsınız.
- Her zaman bütçenize en uygun seçimleri yapabilir ve ekonomik anlamda sorun yaşamazsınız.
- Kompaktörlerde yaşanacak sorunlar için dilediğiniz zaman teknik servis hizmeti alabilirsiniz.
Kompaktör modelleri arasından en çok kullanılan ve en çok bilinen zıp zıp kompaktör modelidir. Bu araçlar inşaat alanlarında zemin düzleştirme, alt yapı işleri, çevre düzenlemeleri veya bordür düzenlemeleri için kullanılabilirler. İnsan boyuna uygun bir şekilde tasarlanan bu ürünleri bir kişi tutma kolundan tutarak kolay bir şekilde kullanabilir. Bu sayede zeminin her köşesine işleyecek şekilde darbeler atılarak tüm boşluklar tamamen yok edilir. Küçük alanlar için en ideal kompaktör modelidir ve kullanımı da oldukça kolaydır. Kullanıcı makinenin çalışma şeklini üzerinde bulunan yönlendirme tuşları ile dilediği gibi düzenleyebilir. Özellikle küçük ebatlı alanlar için en çok tercih edilen kompaktör modeli olarak bilinir.
Kompaktör Kullanmak İnşaat Sahalarında Ne Gibi Faydalar Sağlar?
Bilindiği gibi inşaat yapılacağı zaman zeminin tam anlamı ile düz olması çok önemlidir. Bunu sağlamak için dikkat edilmesi gereken birçok unsur vardır. Ancak en doğru seçenek kompaktör kullanmaktır. Eğer inşaatlarınız da kompaktöre kullanırsanız şu avantajları yakalayabilirsiniz:
- Zeminin gücü ve yük taşıma kapasitesi artar.
- Zeminin ilerleyen zamanlarda farklı şekillerde hasar görmesi engellenir.
- Zeminde çok ciddi bir mukavemet sağlanır.
- Su sızması, kabarma veya şişme gibi olumsuz durumların önüne geçilmiş olunur.
- Zeminin içinde ki tüm boşluklar alınacağı için ilerleyen zamanlarda çökme yaşanması kesin olarak engellenir.
Kompaktör ne işe yarar sorusu kadar aynı zamanda kompaktör nasıl seçilir ve kullanırken nelere dikkat etmek gerekir sorusuna da mutlaka yanıt bulmalısınız. Çünkü bu araçlar rastgele ve bilinçsiz bir şekilde kullanılmaması gereken araçlardır. Öncelikle zemin hakkında dikkatli bir analiz yapmalı ve size en uygun kompaktörün hangisi olduğunu araştırmalısınız. Uygun olan kompaktör temin edildikten sonra en önemli konu iş güvenliği kurallarına uygun olarak kullanılmasıdır. Bunun için makineyi kullanacak olan kişilerin iş eldiveni, baret, kulaklık veya çelik burunlu ayakkabı gibi güvenlik ekipmanları kullanması gerekir. Bu bilgiler ışığında hareket ettiğiniz takdirde sizde inşaat alanlarında ihtiyacınız olan kompaktör modellerini belirleyerek işlerinizi yapabilirsiniz. Aynı zamanda bu araçları temin etmeden önce kompaktör kiralama seçeneğini de değerlendirerek bu araçları daha ekonomik bir şekilde kullanma şansı yakalayabilirsiniz.