Yıllar geçtikçe, iş makineleri daha gelişmiş hale geldi. Teknolojideki ilerlemeler, daha önce mümkün olmayan işleri yapmanın yeni yollarını getiriyor. İş makineleri hakkında internette oldukça fazla sayıda soru vardır. Bu sorulara; “iş makineleri bakımı nasıl olmalıdır?” konusu da dahildir. Ne tür inşaat makineleri mevcut, nasıl kullanılıyorlar ve genel olarak iş makineleri hangi işlerin sürdürülmesi esnasında kullanılıyor gibi çok sık sorulan sorular örnek olarak gösterilebilir.
İş makineleri birçok farklı sektörde kullanılmaktadır. Bu makineler, kullanımlarına bağlı olarak farklı görevleri yerine getirir.
- Toprağı parçalamak
- Hendekleri doldurmak,
- Püskürtmek
- Toprağı kazmak
Daha pek çok şey için kullanılabilirler. İş makinesinin türü, gerçekleştirilen projeye veya göreve bağlıdır. Bu çok amaçlı iş makinelerinin periyodik bir şekilde gözlemlenmesi ve olası aksaklıkların meydana gelmeden önlenmesi gerekir. Bu bağlamda, iş makineleri bakım onarım faaliyetleri günü gününe takip gerektiren, iş sağlığı ve güvenliği çerçevesinde hata kabul etmeyen bir iş sürecidir.
İş Makinesi Bakımı
Her iş makinesi için farklı özellikler farklılık göstermektedir. Bir inşaat makinesinde bulunan en yaygın özellik, maksimum yaklaşık 10 metre yükseklik sunan bir hidrolik bomdur. Diğer özellikler arasında hidrolik direksiyon sistemi, iş makinesi lastikleri ve kesme ekipmanı, kırıcılar, ekskavatörler ve yükleyiciler gibi diğer araçlar bulunur. Bu kısımların her birinin kontrolü yapılmalıdır.
İş makineleri, insanların günlük görevlerini yerine getirmelerine yardımcı olan çok işlevli araçlardır.
- Kalıp doldurmak
- Boru döşemek
- Duvar yıkmak
- Kablo kanalları kurmak
Şeklindeki eylemlerin gerçekleştirilmesinde iş makineleri kullanılabilir. Makine, herhangi bir kişinin elle yapabileceğinden daha fazla işlevi yerine getirmesine izin veren eklere sahiptir. Bu eklere örnek olarak, iş makinesi tepe lambası gösterilebilir. Bu lamba güvenlik amaçlı kullanılan bir ekipmandır.
Kış aylarının hızla yaklaşmasıyla müteahhitler ve işletme sahipleri, ekipmanlarını sert kış hava koşullarına hazırlamayı düşünmeye başlamak zorundadırlar. İster donma sıcaklıklarında çalışın ister mevsimlik ekipman depolayın, şirketlerin ilkbaharda maliyetli sorunlardan kaçınmak için uygun kış bakımını sağlamaları gerekir. Bu bağlamda kış mevsiminde, iş makineleri tamir bakım ustası arayanlar bir hayli fazladır.
İş Makinesi Donanımı
Bir iş makinesi pek çok farklı kısımdan meydana gelir. İş makinesi koltuğu ne kadar işlevsel ve olmazsa olmaz bir parça ise iş makinesi çakar lamba ekipmanı da güvenlik açısında bir o kadar lazım olan bir parçadır. Öte yandan iş makinesi motoru söz konusu olduğunda, operatörlerin yakıt, yağlama ve hava filtreleme konularına çok dikkat etmesi önemlidir. Bunun yapılmaması, maliyetli onarımlara veya makinenin arızalanmasına neden olabilir.
Yakıt sistemi bakımı, iş makineleri periyodik bakım çizelgesi kapsamında belli aralıklar ile gözden geçirilmesi gereken bir iş sürecidir. Bu bakım pek çok farklı aşamadan meydana gelir.
- Yakıt deposu kapağının temizlenmesini
- Depo kapağının düzgün çalıştığından emin olunması
- Yakıt enjeksiyon sistemi arızalarının takibi
- Yakıtta su veya tortu kontrolü
- Yağ filtresinin kontrolü
Ayrıca, kullandığınız yakıtın kalitesi, iş makinesi periyodik bakım formu içeriğinde belirtilmelidir. Soğuk havada çalıştırma, yakıttaki nem veya kirletici maddeler gibi yakıt kalitesi sorunlarını vurgulama eğilimindedir. Motor yağları, motorun hayati motor bileşenlerini korur. Her zaman iş makineleri bakım ve onarımcısı ve ekipman üreticisinin yağlayıcı ve değişim aralığı tavsiyelerine uyduğunuzdan emin olun.
Hava filtreleme sistemini, filtrelenmemiş havayı içeri çekebilecek açıklıklar açısından inceleyin ve her zaman doğru yedek filtreyi kullanın. Kirlenmiş hava, erken motor arızasının yaygın bir nedenidir. Bu tarz aksaklıkların önüne geçebilmek adına, iş makinesi bakım kartı gibi değerlendirme tutanakları hazırlayarak bütün onarım ve bakım sürecinin kayıt altına alınması gerekir.
İş Makinesi Sistemlerinin Periyodik Bakımı
İş makineleri oldukça kapsamlı aletlerdir. Büyük inşaatların yapım sürecinde veyahut derin kuyuların açılması gereken maden sanayinde dayanıklı ve güçlü performans sunan iş makinelerinden yararlanılır. Bu makineler bu güçlü performanslarını içlerinde bulunan sistemlerin kusursuz bir şekilde çalışmasına borçludurlar. İş makinesi bakımı, makine içeriğinde bulunan farklı alt sistemlerin denetlenmesini gerektirir.
Soğutma sıvısı deposu ve hortumlar dâhil olmak üzere soğutma sistemleri düzenli olarak kontrol edilmelidir.Yükleniciler, radyatördeki soğutma suyunun her zaman kapağa kadar doldurulduğunu doğrulamalı ve ayrıca kapağı uygun tahliye basıncı açısından incelemelidir. Bu kontrol ve incelemeler iş makinesi bakım onarım belgesi kapsamında gerekli olan bakım faaliyetleridir. Soğutma sıvısı, soğutma sisteminin donmasını engellemekten fazlasını yapar.
Soğutma sıvısı, esas olarak iş makinesinin motor sisteminin ideal ısı seviyesinde işlemlerini gerçekleştirmesinden sorumludur. Bu işlevini yerine getirebilmesi için bazı farklı fonksiyonları aynı anda yerine getirir;
- Korozyonu önler
- Salmastraları yağlar
- Kaynama noktası sıcaklığını yükseltir
- Bileşenleri aşındıran zararlı bir durum olan kavitasyonu engeller
Bu nedenle, soğutma sıvılarının kalitesi oldukça önemlidir. Yükleniciler ayrıca yüzde 50’de tutulması gereken soğutma sıvısı konsantrasyonunu da kontrol etmelidir. İş makineleri bakım ve onarımcısı, yağ ve soğutma sıvısı değişimlerinden sorumludur. İş makinesi yağ değişimi gibi değişimlerin aksatmadan yerine getirilmesi hayati bir öneme sahiptir. Yağ ve hidrolik sistemler makinenin kullanıcısının direktiflerinin hızlı ve seri bir biçimde gerçekleşmesinden sorumlu olan sistemlerdir. Bu sistemlerin aksaması halinde makinenin performansı önemli ölçüde azalacağından herhangi bir işlemi zamanında bitirebilmek oldukça zorlaşır.
İş Makinları için Kış Bakımı Tavsiyeleri
Proaktif olmak iş hayatında her zaman için gereken bir durumdur. İş makinları bakımı konusunda da proaktif olunması önerilir. Bu bağlamda, çok geç olmadan kışa hazırlanmaya başlamanız iş makinelerinin uzun ömürlü olmalarını sağlar. Daha biz farkına varmadan soğuk kış mevsimi kapımızı çalar ve hazırlıksız yakalanmamak çok önemlidir. Bu, daha düşük sıcaklıklardan ve olası planlanmamış arıza sürelerinden dolayı ekipmanınız üzerinde ek stres anlamına gelecektir.
İş makineleri bakım onarım işlemleri kış gelmeden tamamlandığında, kışın hiçbir sorun ile karşılaşılmaz. En iyi çalışma koşullarına ulaşmak için, hazırlıklarınızı tamamlamış olmanız önemlidir. İş makinesi ekipmanınızın uygun bakım ve servis almasını sağlamak için iş makinesi bakım onarım belgesi kapsamında gerekli görülen işlemleri hazırlamanız gerekir.
Kış mevsimi kapsamında iş makinesi bakımı sürecinde yapılmasında ekstra fayda bulunan bazı işlemler vardır.
- Soğuk havalar için özel olarak tasarlanmış hidrolik ve motor yağları kullanmak
- İş makinesi periyodik bakım formu kapsamında bütün ekipmanların özenle temizlemek
- İş makinesi lastikleri bakımı sırasında makinenin tüm kauçuk parçalarını kontrol etmek
- Yakıt filtrelerinin temizliğinden emin olmak
- İş makinesi motor bakımı kapsamında soğutma suyunun kontrolünü sağlamak
Bu ana başlıklar altında gerekli incelemeler ve düzenlemeler sonucu iş makineleri bakım ve onarım işlemleri tamamlanır. Bu aşamalara ek olarak, ekipman ısıtıcılarının kontrolünü gerçekleştirerek iş makinesi koltuğu gibi rahat bir çalışma ortamını oluşturacak parçaların ısınmasını sağlamış olursunuz. Kış mevsimine hazırlık kapsamında son olarak iş makinesinin batarya sistemlerinin iyi çalıştığından emin olmanız gerekir. Bunun için, pilin şarjını koruması, elektrolit seviyelerinin ideal durumda olması ve genel olarak pillerin tam kapasitede bulunuyor olmaları gerekir.
İş makinenizin ve ekipmanlarınızın bu kışa hazır olması için ilgili kontrollerin ve incelmelerin tamamlanması şarttır. İş makinesi bakım kartı gibi yardımcılar aracılığı ile bakım işlemlerinizin akıbetini kontrol edebilirisiniz. Ekipmanınızın tüm kış boyunca en yüksek performansta çalışmasını sağlamak için önerilen tüm kış bakımlarını gerçekleştirin. Bu konuda uzman olan iş makineleri bakım ve onarımcısı kişilere güvenebilirsiniz.