Kırkayak kamyon genellikle 2000’li yıllardan sonra kullanılmaya başlanan bir kamyon modelidir. Çok ağır yüklerin taşınmasında büyük kolaylıklar sunan bu model, ilk çıktığı andan itibaren ağır yüklerin taşınmasında kullanılmış ve her geçen gün daha fazla yaygınlaşmıştır. Yüklerin kolay, hızlı ve rahat bir şekilde taşınabilmesi için üretilen bu modeller düz yolda ve engebeli alanlarda dahi yüklerin güvenli bir şekilde taşınmasına yardımcı oluyorlar. Hadi gelin sizinle beraber bu kamyon tipini biraz daha yakından inceleyelim. Aşağıda yer alan kırkayak kamyon nedir yazısını okuyarak daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.
Kırkayak Kamyon Hakkında Bilgi
Kırkayak kamyon olarak bilinen bu model ağır yüklerin taşınması işlerinde kullanılan çift eksenli ve çift lastikli araçlar olarak biliniyor. Dört dingilli bir yapıya sahip olan bu model diğer kamyon tiplerine göre hem daha küçük bir yapıda hem de daha fazla yük taşıma kapasitesine sahiptir. Bu sayede dar alanlarda hareket kabiliyeti birçok kamyon ve tır tiplerine göre oldukça fazladır. Özellikle büyük firmalar tarafından tercih edilen kırk ayak kamyon yakıt tüketimi açısından da büyük avantajlar sağlıyor. Özellikle şehir içerisinde yapılacak olan yük taşıma işlemlerinde sıklıkla tercih edilen bu araç hem taşıma kapasitesi ile hem de yakıt tüketimi ile kullanıcılarına büyük avantajlar sunuyor. Kırkayak kamyon modellerinde 12 adet tekerlek bulunur. Fakat 12 adet teker kullanımına ihtiyaç duymadığınız zamanlarda aracın çift tekerlek bulunan dingilleri kısmında hidrolik bir sistem bulunur. Az yük taşındığı zaman bu sistem sayesinde aracın çift tekerleklerinden bir tanesi yukarı kaldırılır bu durumda tekerleriniz eskimez ve daha uzun ömürlü olur. Bu modellerin kasaları genellikle yüklerin taşınabilmesi için özel olarak tasarlandığından, yüklerin boyutlarına göre kullanım alanlarıda değişebilir. Ayrıca 50 ayak kamyon ve 60 ayak kamyon çeşitleri bulunur. 50 ayak kamyonların kapasitesi tasarımına göre değişkenlik gösterebiliyor. Bu tür kamyonların yük taşıma kapasiteleri 60 ton veya daha fazla olabilir. Makine alırken veya kiralarken aracın yük taşıma kapasitesini ve kullanım alanlarını göz önünde bulundurmanız daha sağlıklı tercih yapmanız için büyük bir önem taşıyor. Genellikle kırkayak kamyon uzunluğu 8,20m genişliği ise 2,45 m boyutlarında oluyor. Bu kamyon modellerinde genellikle iki tür kasa tipi bulunuyor. Kırk ayak kamyon kasa ölçüleri ve modelleri şöyle sıralanabilir:
- Açık Kasa: Bu tip modeller yandan açılabilen ve havuzlu olan tüm modelleri kapsar. Bu tipte olan kasalara yükleme yaparken kasanın açılan yan kısımları kullanıldığı için daha kolay bir yükleme yapılmasını sağlar. Açık kasa kamyon modellerine eşya yüklemeleri daha kolay ve hızlı bir şekilde yapıldığından dolayı avantajlı oluyor.
- Kapalı Kasa: Bu modellerde genel olarak taşıma yaparken eşyalarınız ortam şartlarından zarar görmez ve daha rahat bir taşıma gerçekleştirebilirsiniz. Bu kasaların her tarafının kapalı olması eşyalarınızı daha düzenli bir şekilde ve hava şartlarından etkilenmeden taşımanızı sağlar. Kapalı kasaların sac ve tente olarak iki farklı türü bulunur. Her iki modelinde kendine özgü avantajları olduğu için tercih yaparken kendi ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurarak tercih yapmanız önemlidir.
Kırkayak Kamyon Nasıl Kullanılır?
Kırkayak kamyon modelleri konforlu ve rahat bir kullanıma sahiptir. Şehirler arası ve şehiriçi taşımacılık esnasında en fazla kullanılan bu araçları kullanırken kolay ve avantajlı bir şekilde sürüşünüzü gerçekleştirebilirsiniz. Her ne kadar taşımacılık yönünden büyük avantajları olsada bu araçları kullanırken dikkatli ve doğru bir şekilde kullanmak, gerekli belgelere sahip olmak oldukça önemlidir. Bu belgeler C sınıfı ehliyet belgesi, K yetki belgesi, SRC belgesi ve psikoteknik raporu olarak sıralanabilir. Bu belgelere sahip olarak güvenli bir şekilde kamyon kullanımınızı gerçekleştirebilirsiniz. Bu kamyon modelleri yük taşımak için tasarlanan bir yapıya sahip oldukları için çeşitli şartlar altında sürüş gerçekleştirebilirsiniz. Kırkayak kamyonları kullanmak için aşağıda yer alan adımları izleyebilirsiniz.
- Kamyonu çalıştırmadan önce, yükün doğru ve dikkatli bir şekilde yüklendiğinden emin olunuz.
- Anahtarı takın ve motoru çalıştırın.
- Kamyonu hareket ettirmek için vites kolunu kullanın.
- Aracı park etmek için volanı kullanın ve aracı park yerine yönlendirin. Vites kolunu park pozisyonuna getiriniz. Motoru kapatın ve anahtarı çıkarın.
Bu adımlardan yararlanarak doğru bir sürüş deneyimi gerçekleştirebilirsiniz. Ancak unutmayın ki bu araçlar büyük ve ağır araçlardır, sürüşlerinde dikkatli, yasalara uygun ve gerekli izinlerinizin olması gereklidir. Kırkayak kamyonların kullanım alanları çok çeşitli olabilir fakat genellikle aşağıda yer alan şekillerde kullanılırlar:
- İnşaat malzemeleri, tesisat malzemeleri ve endüstriyel ekipmanlar gibi ağır yüklerin taşınmasında kullanılırlar.
- Yol ve köprü onarımı ve yapımında malzemelerin taşınması için kullanılarak hızlı bir onarım işlemi gerçekleştirmeye yardımcı olurlar.
- Yıkım işlerinde kullanılan ekipmanların taşınmasında yardımcı olurlar
- Şehir içi ve şehirler arası nakliyat işlemlerini gerçekleştirirken kullanılır.
- Çekici ve araç kurtarma işlemlerinde kullanılabilir.
Kırk Ayak Kamyon En Fazla Kaç Ton Taşır?
Yük taşımacılığında kullanılan tüm araçların yük kapasiteleri yasalar çerçevesinde belirleniyor. Bu araçların üretici firmaları dingil sayıları ve motor gücüne göre değişkenlik gösterebiliyor. Aracın hem sürüş kabiliyetinin azalmaması hem de trafikte diğer araçların güvenliğini riske atmaması için yük taşıma işlemlerinde kullanacağınız aracın taşıma kapasitesini göz önüne alarak işleminize devam etmeniz büyük önem taşıyor. Kamyonların dingil miktarına bağlı olarak trafikte yük taşıma kapasiteleri belirleniyor. Kırk ayak kamyonlar taşıdığı yük miktarları ile de birçok avantaj sunuyor. Bu modellerin yük taşıma kapasiteleri tasarım amacı ve kullanım alanlarına göre değişkenlik gösterebiliyor. Genellikle yük taşıma kapasiteleri 10 ile 40 ton arasında değişiyor. Daha ağır yüklerin taşınması için kullanılan kırkayak kamyon boş ağırlığı kamyonun kendi ağırlığını ifade eder. Boş ağırlık aracın motoru,kasa lastikleri, şasi gibi birçok parçanın ağırlığını içeriyor. Kırkayak kamyonların boş ağırlığı genellikle 15 ton veya 16 ton arasında değişiyor. Yük taşıma kapasitesi yüklerin ağırlığına ve kasa ölçülerine göre belirlenir. Taşıtların boş ağırlığı yük taşıma kapasitesine eklenir. Örneğin, bir kırkayak kamyonun boş ağırlığı 10 ton ise yük taşıma kapasitesi 30 ton ise bu kamyonun toplam ağırlığı 40 ton olur. Kırkayak kamyon ölçüleri genel olarak uzunluğu 8,20 metre, genişlik 2,45 metre ve yüksekliği 2,60 metre olarak biliniyor. Kırkayak kamyon kaç ton taşır veya kırk ayak kamyon kaç ton yük alır gibi soruların cevabı ise kamyonun dingil sayısına göre taşıyabileceği yük miktarı belirlenir. Kırk ayak kamyonlar genellikle 32 ton ve 40 ton arasında yük taşımaları için en ideal araç olarak bilinir. Bu araçların yasalar tarafından yük taşıma kapasitesi ise 40 ton olarak belirlenmiş şekilde bulunuyor. Sizlerde makine kiralarken yük taşıma kapasitesini ve kullanım alanını göz önünde bulundurarak hızlı bir şekilde tercihinizi gerçekleştirebilirsiniz. Yapacağınız kısa süreli işler için makine kiralayabilir böylece en az masraf ile işinizi tamamlayabilirsiniz. Kiralık kırkayak kamyon ve kırkayak kamyon fiyatları için YTRENT’i inceleyebilir ve sizin için en kaliteli araçları en uygun fiyata bulabilirsiniz.