Sanayileşen dünyada makinelerin kullanımı insan hayatını kolaylaştırmış ve bu sayede yapılacak işlerde hem güçten hem de zamandan tasarruf ile pratiklik sağlamıştır. İnsan gücünün daha çok çaba, güç ve zaman istemesine karşılık makineler onun zıttı olarak daha az çaba ve zaman gerektirir. Hayatın hemen her alanında karşılaştığımız iş makineleri de tüm dünyada oldukça fazla kullanılmaktadır.
Ülkemizde de oldukça yaygın olarak kullanılan iş makinelerinden bir Beko loderdır. İngilizce backhoe loaders olarak bilinen bu makineler Türkçede de Beko loder olarak kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra İngilizce anlamının karşılığı olarak Türkçeleşmiş bir ifadeyle kazıcı yükleyici ismiyle de bilinir. Pek çok kullanım alanına sahip olan makinenin ana gövdesi bir traktördür. Traktörün ön ve arka kısımlarına eklenen kova ve kazıcı ile traktörden ayrılır ve bir iş makinesine dönüşür. Markası Hidromek Beko loderlar sektörde oldukça önemli bir yere sahiptir.
Beko Loder Nasıl Kullanılır?
Beko loderlar hakkında kısaca bilgi sahibi olduktan sonra akıllara nasıl kullanıldığına dair bir soru gelir. Pek çok alanda yararlanılan bu makineyi olduğu yerde kullanmak için operatörlük belgesi yeterliyken aracı trafikte de kullanabilmek için tıpkı diğer iş makinelerinde olduğu gibi G sınıfı ehliyet gereklidir. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak alınan bu ehliyet için 18 yaşını doldurma şartı, en az ilkokul mezun olmak ve iş makinesi kullanmak için sağlık yönünden bir engelin bulunmaması gerekir.
Operatörler tarafından kullanılan Beko loderlar tıpkı bir otomobil gibi direksiyon, vites, cam sileceği, korna gibi temel bölümlerden oluşur. Manuel bir araçtan farklı olarak debriyajı bulunmamaktadır çünkü otomatik sistemlidir. Makinenin öndeki kovasını ve arkadaki kazıcısını kontrol etmek için kullanılan kollar vardır. Bu kolların yani levyenin farklı hareketleri sayesinde kova, çenesi ve kepçe hareket eder.
Ön taraftaki kovanın kullanılması için levyenin hareket ettirilmesi gerekmektedir. Bununla yüke girme, yükü boşaltma, aracı ileri götürme, geri çekme hareketleri ortaya çıkar. Bunları yapmak için levye dört farklı yönde kullanılır ve her yön farklı bir fonksiyon içindir.
Kazma işlemleri içinse makinenin arka kısmı kullanılır. Burayı kullanabilmek için koltuğun tamamen geriye döndürülmesi gerekir. Araç buna göre tasarlandığı için koltuğun döndürülmesi oldukça pratiktir. Ön tarafta olduğu gibi yine levyenin çeşitli hareketleri sayesinde kazıcı farklı işlevlerde ve şekillerde kullanılır. Ön tarafın yükleyici olmasına karşılık arka taraf kazıcı görevindedir. Bu özellik bilhassa inşaat alanlarında kullanılır. Var olan yapıyı yıkma veya temel kazma kazıcının yaptığı en önemli işlemdir. Yıkım ve temel kazma, makinenin güçlü dişleri sayesinde rahatlıkla yapılır. Yıkım ve kazımdan sonra oluşan hafriyat atığının taşınması ya da çalışma sahasının dışına çıkarılması için kamyona yüklenmesi de yine bu bölüm sayesinde olur.
Beko Loder Nedir?
Ön tarafında kova ve arka tarafında küçük bir kazıcıdan meydana gelen Beko loder malzeme yükleme, taşıma ve bir yeri kazma gibi işlerde kullanılır. Yükleme ve kazıcının kullanılmasının hareketleri hidrolik sistem ile mümkün olmaktadır. Önde bulunan kova kısmı bir malzemeyi kısa süreli olarak başka bir yere ilave etmek için uygundur. Fakat teknik özellikleri sebebiyle uzun süreli taşımalarda kullanılması pek mümkün değildir. Arkada bulunan kazıcı kısmı ise kanal, hendek ve temel kazısı gibi kazıları yapmak için kullanılır. Hafriyatı kamyona yükleme sırasında da kazıcı kısmıyla hafriyatı taşıma ve kamyona boşaltma için kullanılır.
İşlevselliğiyle dikkat çeken Beko loder fiyatları üretim yılı, modeli ve markasına göre farklılık arz eder. Kiralanan ya da satın alınan makinelerde bunlar önemli kriterlerdir çünkü makinenin performansını ve kullanım sahasını etkiler. Fiziksel ve teknik özelliklerinin yanı sıra makinenin kiralanış süresi de fiyatlandırmada etkendir. Saatlik, günlük, haftalık ve aylık olmak üzere çeşitli sürelerde kiralanabilen makineler bu kıstaslara göre farklı fiyatlarla müşteri hizmetine sunulur.
Beko loder kepçe olarak da bilinir. Halk arasında kepçe ismiyle anılan ve genellikle inşaat alanlarında görülen bu makineler kullanımı ustalık gerektiren araçlardır. Kendisine has bir ehliyet ve eğitim gerektiren Beko loder kullanımı operatörler tarafından gerçekleştirilir. Makine gaz, fren, vites, kontrol levyesi gibi temel bölümlerden oluşur. Beko loder çalışması modellerine göre farklılık gösterse de genel olarak anahtarın kontağa takılmasından sonra başlatma düğmesinin aktifleştirilmesiyle olur. Marka ve modele göre vites ya da otomatik düğmeler sayesinde makinenin hareketi sağlanır. Makineyi ileri götürme, geri çekme, boşta bırakma bu kontrol mekanizmalarıyla olur. Aracı kullanırken dikkatli olmak oldukça önemlidir. Fakat kullanım sırasında sadece araca odaklanılmamalı, çevreye de hakim olunmalıdır. Çünkü kullanım alanı genel olarak düz ve sorunsuz bir zemin değildir. Aksine genellikle inşaat sahalarında kullanılan bu makineler fiziksel açıdan zorlu koşullarda kullanılır. Alanın zemin yapısı, yüksekliği ve engebesi gibi çevresel faktörlerin yanı sıra etraftaki diğer cihazlara, hayvanlara ve insanlara dikkat edilmesi gerekmektedir.
Beko loder kiralama satın almaya göre daha sık gerçekleşir. Farklı fonksiyonlara sahip olması nedeniyle iş makineleri arasında tercih edilme açısından önde olan bu makineler inşaatlarda, hafriyat taşıma sırasında ve sanayilerde kullanılır. Bu alanlarda kullanırken kiralama genellikle operatörüyle birlikte olur. Bunun haricinde eğitim amaçlı da kiralamalar söz konusu olmaktadır. Ehliyet alacak kişi pratik yapmak için ya da kullanımını geliştirmek isteyen kişi öğrenmek için bir operatör ile çalışarak bunu sağlayabilir.
Beko loder İzmir, İstanbul, Ankara, Bursa gibi büyük şehirlerde olduğu gibi diğer pek çok şehirde de kullanım alanının çok geniş olması ve farklı fonksiyonlara sahip olması nedeniyle tercih edilir. Sektörde sıklıkla tercih edilen belli başlı Beko loder markaları vardır. JCB, Hidromek, Volvo, Hyundai, Kawasaki bu markalara örnektir. En ünlü markalardan olan JCB ilk olarak 20. yüzyılın ikinci yarısında İngiltere’de üretilmiştir. Dünyada tanınan ve yerli bir marka olan Hidromek ise 1978 yılında başkent Ankara’da kurulmuştur. Pek çok ülkeye ihracı söz konusu olan Hidromek pek çok tasarım ödülüne sahip bir markadır.
Beko Loder Özellikleri
Beko loder ürün çeşitliliği geniş olan bir piyasadır. Ürünler markaların yanı sıra marka içinde de farklı özellikler barındırmasıyla ürün çeşitliliğinin geniş olmasına sebep olur. Bu özelliklere şunlar örnek olarak verilebilir:
-Fiziksel tasarım farklılıkları
-Aracın iç tasarımı
-Levyelerin ve gösterge panelinin yeri
-Koltuğun şekli
-Camların açılış kapanış şekli
-Aydınlatma
-Isıtma ve soğutma sistemi
Beko Loder Teknik Özellikleri
Fiziksel özelliklerin dışında teknik özellikler de önemlidir. Teknik özellikler ise makinenin bölümlerinde ayrı ayrı incelenir.
Motor; markası, modeli, silindir adedi, çapı, hacmi ve maksimum güçten ibarettir.
Hidrolik sistem; pompa türü, debisi ve basınçtan oluşur.
Şanzıman; vites adedi ve bayılma oranından oluşur.
Yürüyüş hızları; farklı viteslerde farklı hızlardadır.
Yükleyici performansı; açılır tip kova genişliği, kepçe genişliği, boşaltma mesafesi, kazma derinliği, kova ve kol koparma gibi özelliklerden müteşekkildir.
Kazıcı performansı; kova kapasitesi, kazma derinliği, kova dönme açısı, yükleme yüksekliği, kopartma kuvveti gibi farklı özelliklere sahiptir.
Dolum kapasitesi ve çalışma ağırlığı da teknik özelliklerdendir.