İSG belgesi nedir? İş sağlığı ve güvenliği belgesi, çeşitli alanlarda faaliyet yürüten sektörlerde işçilerin, iş yeri ve üretim faaliyetlerinin güvenli bir şekilde yürütülmesi için bu alanda çalışmak isteyen kişilerin aldığı yeterlilik belgesidir. Bir işletmede iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olarak çalışmak için İSG Belgesi’nin ve İSG Eğitimi’nin mutlaka alınmış olması gerekir. Bu belgeye sahip olan işletmeler, çalışanlarına daha güvenli çalışma alanı sunar. İSG Sertifikası, iş güvenliği ve sağlığı alanında profesyonel eğitim veren kurumların eğitimini tamamlandıktan sonra alınabilmektedir.
Peki, iş sağlığı ve güvenliği ne işe yarar? Farklı iş kollarında çalışan işçilerin ve üretim yapan işletmelerin güvenlikli bir ortamda çalışmasına zemin hazırlar. Çalışanların iş kazası risklerini azaltmak, iş sağlığı ve güvenliği yönetmeliğinin en önemli hedefidir. Çalışanlar güvenli bir ortamda çalıştığı zaman üretim yapan işletmelerin de iş güvenliği sorunu ortadan kalkmış olur. Tehlikeli çalışma koşulları olan iş kollarında hem işçilerin güvenli ortamlarda çalışması hem de işletmelerin güvenilirliği açısından oldukça büyük önem taşır.
İSG Eğitimi nedir? İş sağlığı ve güvenliği eğitimi, güvenlik açısından tehlike barındıran iş yerlerinde, işçi ve iş güvenliğini artırmak, önlemler almak için detaylı eğitim verilen bir sertifika programı olarak bilinir. Belli başlı üniversitelerin bu alanda hazırladıkları temel düzeyde eğitim, çevrimiçi dersler olarak katılımcılara verilmektedir. Bu eğitim programının uygulamalı derslerine de katılımcılar yüz yüze katılabilmektedir. İSG Eğitimi’ne katılan katılımcılar bu eğitimi başarı ile tamamladıklarında ilgili üniversitelerin sunduğu İSG Eğitim Sertifikası’nı almaya hak kazanırlar.
İSG Sertifikası, bu tip alanlarda çalışmak isteyen kişilerin alanında uzman olduğunu kanıtlayan bir belge özelliği taşır. Aynı zamanda bu alanda çalışmak isteyenlerin CV’lerinde bulundurmak zorunda olduğu bir belgedir. Bu belgeye sahip olan kişiler, iş sağlığı ve güvenliği gerektiren ilgili iş başvurularında ilk tercih edilen adaylar arasında avantajlı bir konumda olur. İSG Eğitimi alan kişiler, çalıştıkları işletmelerde iş sağlığı uzmanı unvanı ile çalışırlar.
Kimler iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olabilir? Aşağıda sıralanan meslek gruplarında çalışan kişiler, İSG Sertifikası alabilir:
- Elektrik elektronik mühendisleri
- İnşaat mühendisleri
- Endüstri mühendisleri
- Makine mühendisleri
- Bilgisayar mühendisleri
- Mimarlar
- İç mimarlar
- Kontrolörler
- Müfettişler
- Kimyagerler
- Uzman doktorlar
- Gıda mühendisleri
- Öğretmenler
- Biyologlar
Bazı sektörler, belli başlı güvenlik riskleri taşıdığı için bu sektörlerde iş güvenliği açısından uzmanların çalışması zorunludur. Yukarıda sıralanan meslek gruplarının bazıları da bu gruplar arasında yer aldığı için bu mesleklerde çalışanların uzman sertifikası alması kolaylaşır. Bu sertifikayı alan kişiler, uzman olarak adlandırılır ve iş güvenliği uzmanlığı olarak iş yerlerine iş başvurusunda bulunabilir.
İSG Hangi Durumlarda Zorunludur?
İSG hangi durumlarda zorunludur? Bir işletmede yapılan iş, altı aydan daha uzun bir sürede yapılacaksa ve o işletmede çalışan işçi sayısı 50 ve üzeri işçiyi kapsıyorsa o işletme bir iş sağlığı ve güvenliği ekibi çalıştırmak zorundadır. İşletmeler işçi ve işletme güvenliği açısından bu ekibin aldığı kararları uygular. İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili esaslar ilgili yönetmelikle belirlenmiştir. İş güvenliği uzmanı yönetmelikteki bu esaslara göre hareket etmek zorundadır.
Altı aydan daha uzun süren işlerde ise asıl işveren ile alt işverenin işletmelerinde çalışan sayısı 50 ya da elliden fazla ise asıl işveren ve alt işveren kendi iş sağlığı ve güvenliği ekiplerini oluşturmak zorundadır. Ancak İSG faaliyetleri ile ilgili kararlar asıl işverenin kurduğu ekip tarafından alınır.
Bununla birlikte, altı aydan daha uzun süren işlerde, asıl işverenin işçi sayısı 50 ve daha fazla ise sadece asıl işveren iş sağlığı ve güvenliği ekibini oluştur. Ekip oluşturma zorunluluğu olmayan alt işveren ise asıl işverenin kurduğu ekibin aldığı kararları uygulamak için koordinasyon sağlayacak yetkili bir iş güvenliği uzmanı atar. Ancak alt işverenin işçi sayısı 50 ve üzerinde ise bu durumda alt işverenin iş sağlığı ve güvenliği ekibini oluşturması zorunludur. Bu durumda ekip oluşturma zorunluluğu olmayan asıl işveren, alt işverenin ekibinin aldığı kararları uygulamak için koordinasyon sağlayacak yetkili bir iş güvenliği uzmanı atar.
Bunun yanı sıra altı aydan daha uzun süren işlerde, asıl işverenin işçi sayısı ve alt işverenin işçi sayısı toplam da 50’nin altında ya da 50’nin üzerinde olursa bu durumda asıl işveren koordinasyonu sağlar ancak ekip birlikte kurulur. Bu açıklamaların da göstermiş olduğu gibi eğer bir işletme altı aydan fazla çalışma faaliyetleri yürütüyor ve toplamda 50 ya da 50’den fazla işçi çalıştırıyorsa iş sağlığı ve güvenliği ekibini kurup bu alanda uzmanlaşmış kişileri çalıştırmak zorundadır. Kısaca belirtmek gerekirse; bir iş yerinde profesyonel ve uzman bir iş güvenliği ekibinin çalışması için o iş yerinin en az 50 ve üzerinde işçi çalıştırması gerekmektedir.
İSG Belgesi Nasıl Alınır?
Çalışanların sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışabilmesi için iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının çalışması çok önemli bir husustur. Ancak bir işletmenin, bir iş güvenliği uzmanını çalıştırması o işletmeyi güvenli bir iş yeri yapmaz. Bu nedenle bu alanda eğitim almış, uzmanlaşmış ve uzmanlığı belgelenen kişilerin çalışması oldukça önemlidir.
Peki, İSG Belgesi nasıl alınır? İSG Belgesi, ÖSYM’nin yapmış olduğu sınav sonucunda başarılı olan kişilere verilir. Bunun dışında bazı üniversitelerin online İSG Eğitimi’ne katılım sağlanarak da bu belge alınabilir. Ancak iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olmak isteyen adayların bazı şartları karşılaması zorunludur. İSG Uzmanı olmak için üniversite mezunu olmak ve yapılan sınavlarda belli bir başarı sergilemek zorunludur. Ayrıca İSG Uzmanı olmak için ilgili fakültelerin bölümlerinden de mezun olma şartı aranmaktadır.
Aşağıda yer alan fakültelerin bölümlerinden mezun olan adaylar iş sağlığı ve güvenliği uzmanlığına başvurabilir:
- Fen Edebiyat Fakültesi Kimya ve Fizik Bölümleri,
- Mühendislik ve Mimarlık Fakülteleri,
- İSG Ön Lisans Bölümü.
Bununla birlikte iş müfettişleri ve teknik öğretmenlik yapan kişiler de iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olmak için başvuru yapabilir. Bu koşulları yerine getiren kişiler ilgili sınava girdikten sonra geçerli notu alıp uzman olabilir. İSG Belgesi nereden alınır? İSG Belgesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından verilen bir belgedir. Adaylar bu belgeyi almak için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yapmış hazırlamış olduğu sınava girer. Adayların girmesi gereken bu sınav İş Yeri Hekimliği ve İş Yeri Uzmanlığı olarak adlandırılmaktadır. Bu sınavın geçme notu 70 olarak belirlenmiştir. İSG Belgesi iş yerlerinde yürütülen faaliyetleri, güvenlik açısından yönetmelik ve yasalara uygun bir şekilde yapılıp yapılmadığını denetlemek için bu alanda çalışacak olan kişilerin uzmanlığını kanıtlayan bir belge özelliği taşır. YTRENT’in çözüm ortaklarının yol göstericiliği sayesinde size de pratik şekilde İSG Belgesi’ne sahip olabilirsiniz.