Her geçen gün teknolojik açıdan gelişen iş makineleri, insan gücünün yetmeyeceği işleri büyük bir beceri ile halleden makineler olarak bilinir. Peki, iş makineleri kış aylarına nasıl hazırlanır? Her birinin farklı farklı görevi olan bu makineler farklı birçok sektörde kullanılır. Ağır işlerin kolay bir şekilde halledilmesini sağlayan bu makinelerin bakımı ise oldukça özen ister. Bu iş makinelerinin herhangi bir kazaya sebebiyet vermemesi için iş güvenliği açısından dikkatli bir şekilde takip edilmesi ve periyodik olarak bakımlarının yapılması gerekir. Kış aylarının çetin şartlarında iş makinelerinin düzenli çalışabilmesi için bakımlarının iklim koşullarına uygun bir şekilde yapılması gerekir. Böylece bu makineler kış aylarında da hem sorun çıkarmadan hem de verimli bir şekilde çalışmış olur. Her araçta olduğu gibi iş makinelerinin da kış aylarına uygun bakım süreçlerinden geçmesi gerekir. İş makinelerinin arızalanmadan önce bakımı yapılırsa, hem zamandan hem de paradan önemli ölçüde tasarruf sağlanmış olur. İş makinelerine önceden bakım yapılırsa muhtemel kazaların ve arızaların önüne geçilmiş olur. Bütün bu nedenlerden dolayı iş makinelerinde kışlık bakım çok önemli bir gerekliliktir. Aşağıda yer alan iş makinelerine ve ekipmanlarına kışlık bakım yapılması gerekir.
- Bir iş makinesinde bulunan hidrolik bomun kışlık bakımı yapılmalıdır.
- İş makinesinde bulunan hidrolik direksiyon sistemine kışlık bakım yapılmalıdır.
- İş makinesi kesme ekipmanı ve lastiklerine kışlık bakım yapılmalıdır.
- Yükleyiciler ve ekskavatörlere kışlık bakım yapılır.
- Dozerlere kışlık bakım yapılır.
İş makinelerine kış gelmeden gerekli bakım ve onarım yapıldığında hem iş güvenliği açısından önlem alınmış olur hem de işletme mali açıdan oluşabilecek zararlara karşı kendisini korumuş olur.
Kış Mevsimi İş Makineleri Bakım Önerileri
İş hayatında oluşabilecek risklere karşı her zaman önceden hızlı önlemler almak önemlidir. Bu nedenle oluşabilecek risklerin önlenmesi içi kış mevsimi iş makineleri bakımı önceden yapılması gerekir. Eğer makinelerinize kış bakımı yaptırırsanız hem makinenizin ömrünü uzatmış olursunuz hem de daha verimli ve güvenli bir çalışma ortamı yaratmış olursunuz. Kış aylarında öngöremediğiniz arızalarla karşılaşmamak için iş makinelerinizin kış bakımlarını kış ayına girmeden yaptırmalısınız. Kış aylarında konforlu bir çalışma ortamı sağlamak için iş makinelerinin kışlık bakımlarının yapılmış olması önemli bir noktadır. İş makinelerinizin ekipmanlarının uygun servis ve bakım almasını istiyorsanız bu konuda YTRENT size gerekli desteği sunabilir. İş makinelerinin kışa hazırlığı sürecinde yapılması gereken bazı işlemler aşağıda yer almaktadır:
- Soğuk hava şartlarına karşı iş makinelerini korumak için üretilen motor ve hidrolik yağların kullanılması gerekir.
- İş makinesinin tüm ekipmanlarını periyodik bakım şartlarına uygun olarak temizlemek gerekir.
- İş makinesi lastiklerine bakım yapılırken diğer diğer kauçuk parçalarında bakımdan geçirilmelidir.
- İş makinesi yakıt filtrelerini temizlemek gerekir.
- İş makinesine bakım yaparken soğutma suyunu kontrol etmek gerekir.
Yukarda kısaca aktarılan başlıklar altındaki bakım ve onarım işlemleri ile iş makinelerinin kışlık bakımları uygun bir şekilde tamamlanabilir. Ayrıca ekipman ısıtıcılarının bakım ve onarımını yapmakta çalışma alanında konforlu bir ortam yaratır. Bunun yanı sıra iş makinelerinin bataryalarının bakım ve onarımının da iş makinelerinin kışa hazırlanmasında çok önemli bir rolü bulunur. Bunun için bataryaların elektrolit seviyeleri, pilin şarjını koruması ve batarya pillerinin tam kapasitede çalışıyor olması iş makinelerini kış koşullarına hazır hale getirir. İş makinelerinin kışa hazır olmasını istiyorsanız gerekli bakım ve onarımı mutlaka yaptırmalısınız. İş makinesi bakım kartları bu konuda size yardımcı olabilir. Bakım kartları üzerinden iş makinenizin bakım ve onarım geçmişini takip edebilirsiniz. Bu konuda işinde uzman olan kişilerden destek alabilirsiniz.
İş Makinesi Sistemlerinin Kışlık Periyodik Bakımı
İş makineleri hem yaptıkları iş bakımından hem üzerlerinde taşıdıkları ekipmanlar açısından oldukça detaylı olan makinelerdir. Bu makineler inşaat alanlarında, maden sahalarında, büyük kuyuların açılmasına kadar daha birçok değişik alanda kullanılan oldukça yüksek performansa sahip araçlar olarak bilinirler. Bu makinelerin güçlü performanslarının kaynağı, içinde yer alan mekanik sistemlerin dengeli bir şekilde çalışmasından gelir. İşte bu nedenle bir iş makinesi sisteminin kışlık periyodik bakımı yapılırken makinenin tüm donanımlarının düzenli bir şekilde gözden geçirilmesi gerekir. Ayrıca iş makinesi sistemlerinin kışlık periyodik bakımları yapılırken hortumları, sıvı deposu ve soğutma sistemleri düzenli bir şekilde kontrol edilmelidir. Yükleniciler, radyatör de yer alan soğutma suyunun radyatörün kapağına kadar dolduğunu kontrol etmelidir ve kapağın tahliye basıncına uygunluğunu denetlemelidir. Bu tür kontroller iş makinesi onarım ve bakım belgesi dikkate alınarak yapılan kontrollerdir ve soğutma sisteminin donmasını önler. Soğutma sıvı sistemi motorun ısı sisteminin istenilen seviyede kalmasını sağlayan bir ekipmandır. Soğutma sıvı sistemlerinin görevleri şu şekilde sıralanabilir:
- İş makinelerinde korozyonu önler.
- İş makinesi radyatörde kaynama derecesini yükseltir.
- İş makinelerinde salmastraları yağlar.
- Bileşenlerin aşınmasına neden olan kavitasyona engel olur.
İş makinesi sistemlerinin kışlık periyodik bakımlarının soğutma sıvılarının uygun bir derecede olması iş makineleri için çok önemlidir. Bunun yanı sıra iş makinelerinin yağ değişimlerinin düzenli bir şekilde yapılması gerekir. Hidrolik sistemleri ve yağ marinaların kullanıcısının talimatlarının seri bir şekilde yerine getirir. Bu sistemler işlerini aksatırsa iş makinelerin performansları önemli ölçüde azalır. Bununla birlikte iş makinelerinin kışlık periyodik bakımları arasında bulunan kışlık yakıt sistemi kontrolü oldukça önemli bir yere sahiptir.
Kış Mevsiminde İş Makinesine Nasıl Bakım Yapılmalıdır?
Kış mevsimi geldiğinde şantiyelerdeki makinelerin, mevsim koşullarından etkilenmemesi için bakım ve onarımlarının yapılması gerekir. Bir iş makinesi kışa hazırlık için bakımdan geçerse arıza çıkarmadan verimli bir şekilde çalışır. Bundan dolayı kış gelmeden iş makinelerinin bakım, onarım ve ikmallerinin mutlaka yapılması gerekir. Bir iş makinesinin onarımının düzenli bir şekilde yapılması can güvenliği açısından da çok önemlidir. İş makinesine kış bakımı yapılırken bakım kılavuzundaki talimatlara mutlaka uyulması gerekir. İş güvenliği açısından iş makinelerine onarım ve bakım düzenli olarak yapılmalıdır. Periyodik kontrol hem makinenin ömrünü uzatır hem de makinenin sık sık arızalanmasının önüne geçer. İş makinelerine yapılacak kış bakımı ya da periyodik bakım çeşitleri kısaca şu şekilde sıralanabilir:
- Makine temizliği: Makinenin hem dış hem de iç temizliği iyi bir şekilde yapılmalıdır. Makinenin içerisine yerleşen kir ve toz gibi atıklar temizlenmelidir. Makine dış ve iç temizliği günlük yapıldığı temizliği günlük yapıldığı gibi kış mevsimine geçişte de yapılmalıdır.
- Yakıt sistemi kontrolü: Kış aylarında iş makinesinin motorunun düzgün bir şekilde çalışabilmesi için yakıtın filtrelerden geçebilmesi için motorun düşük ısıda çalışması gerekir. Ayrıca makinenin yakıt sisteminin kış koşullarına uygunluğu denetlenmelidir.
- Soğutma sistemlerinin kontrolü: Kış mevsiminde iş makinelerinin soğutma sistemlerinin bakımları da hava koşullarına uygun bir şekilde yapılması gerekir. Hava soğutucuları ve radyatörleri tamamen kirlerden arındırmak gerekir. Radyatör kapağı kontrol edilmelidir. Hortumlar kontrol edilmeli bir sorun var ise bakımı yapılmalıdır. Termostat özellikle kontrol edilmeli ve kış aylarına uygunluğu test edilmelidir.
- Elektrik aksamı kontrolü: Makinelerin beyni gibi çalışan elektrik aksamları özenle gözden geçirilmeli ve herhangi bir aksaklık var ise bakımları yapılmalıdır.
- Hava sistemi kontrolü: Hava sistemleri kontrolü, iş makinelerinin kış bakımlarında dikkat edilmesi gereken önemli noktalarından biridir. Hava sistemleri kontrol edilip uygun bir şekilde temizlenmelidir.
- Lastik bakımı: İş makinesi kış lastikleri bütün ekipmanları ile birlikte iyi bir şekilde kontrol edilmelidir. Lastiklerin basıncı ve havası kış koşullarına uygunluk açısından kontrol edilmelidir. Zincir takılmalıdır.
İş makinesi için yukarıda yer alan talimatlara uygun bir bakım yapıldığında iş makineleri en zor kış şartlarında bile çok verimli bir şekilde çalışabilir.