İnşaat ve yapı sektörü başta olmak üzere geniş kullanım alanları ile gözler önüne serilen silindir makineleri; zemin düzleme aracı olarak bilinir. Kullanılan ekipmanlara göre farklı modellerde karşınıza çıkabilen silindirler; statik, dinamik ve tokmaklar olmak üzere üç farklı kategoride listelenebilir. Statik silindirler, asfalt kaplamalarının sıkıştırılması alanında kullanılırken dinamik silindirler, asfalt kompaksiyon uygulamalarında tercih edilir. Hangi silindirin hangi alanda kullanıldığını detaylı bir şekilde öğrenmek istiyorsanız silindir nedir, çeşitleri ve özellikleri nelerdir sorularının cevabını bu yazıda bulabilirsiniz.
Silindir Nedir, Çeşitleri Nelerdir?
Zemin sıkıştırma veya kompaksiyon makineleri olarak da bilinen silindir iş makinesi, asfalt karışımı ve temel malzemenin sıkıştırılması uygulamasını gerçekleştiren makinedir. Farklı çeşitlere sahip olan bu makineler, farklı özelliklere de sahip olabilir. Kullanılan ekipmanlarına göre statik silindirler, dinamik silindirler ve tokmaklar olarak üç farklı kategoriye ayrılan bu makinelerin sınıflandırmasını aşağıda inceleyebilirsiniz:
- Statik silindirler:
- Keçi ayak silindirler
- Demir/çelik bandajlı silindirler
- Küt ayak silindirler
- Lastik tekerlekli silindirler
- Kafesli silindirler
- Dinamik silindirler:
- Plakalı vibratörler
- Vibrasyonlu silindirler
- Dahili vibratörler
- Elle çekilir vibrasyonlu silindirler
- Tokmaklar:
- Kren tokmaklar
- Sıçrayan tokmaklar
Silindir Çeşitlerinin Özellikleri ve Kullanım Alanları
Toprak alanların düzleştirilmesi, karayolu bakımı, yapımı ve onarımı, su kanalı açımı ve düzleştirilmesi gibi inşaat ve yapı sektörü içerisinde farklı alanlarda kullanılan silindir makinesi; farklı özellik ve kullanım alanlarına sahip olan çeşitlere sahiptir. Demir/çelik bandajlı silindirler; tek bandajlı, çift bandajlı ve üç bandajlı olmak üzere üç farklı çeşide ayrılır. Zemini yukarıdan aşağıya doğru sıkıştıran bu çeşit makineler, yüzeysel kompaksiyon yapmak için kullanılır. Kompakt ve pürüzsüz bir yüzey elde edilmesinde önemli bir rol oynar. Pürüzleri ve buruşuklukları gidermek amacı ile ütü gibi de kullanılabilir. Granüler malzemeler, kaya dolguları ve kum, çakıl ve kil karışımlarında iyi sonuçlar verir. Her tür asfalt kaplamalarının sıkıştırılması işlemlerinde tercih edilebilir.
Keçi ayaklı silindir özellikleri ise görünüm ve kullanım açısından diğerlerinden kolaylıkla ayrılabilir. Uzun, ince çaplı ve yuvarlak yapıdaki ayakları; dairesel çıkıntılardan oluşur. Bu dairesel çıkıntılar yardımıyla zemine kompaksiyon işleminin uygulanmasını sağlayan keçi ayaklı silindirler, killi ve ince daneli zeminlerde daha çok tercih edilir. Kuru killi zeminlerde ise en etkili olduğu bilinen bu makinelerin granüler zeminlerde kullanılması tavsiye edilmez.
Geniş ve dikdörtgen yapıdaki çıkıntıları ile ön plana çıkan küt ayaklı silindirler, ıslak ve siltli zeminlerde yüksek performans sergiler. Birbirine yakın olan çok sayıda tekerleği ile dikkat çekici bir görünüme sahip olan lastik tekerlekli silindirler ise kaba ve ince daneli zeminlerde kullanılır. Kalın tabakaların sıkıştırılması işlemlerinde ilk tercih edilen silindir çeşitleri arasında yer alır. Alt ve temel tabakalarının sıkıştırılmasında etkili bir şekilde kullanılan lastik tekerlekli silindirler, elle ayarlanabilen ve yürürken otomatik olarak ayarlanan farklı tür modellere sahiptir. Statik silindirler içerisinde karşınıza çıkan son çeşit kafesli makineler olur. Ağır çelik ızgaraları ile göz dolduran bu çeşit, alüvyonlu ve ıslak zeminler de dahil olmak üzere her türlü zeminde işlem yapabilir. Çakıllar, kumlar ve kaya bloklu zeminlerde yüksek performans sergileyen bu makineler; yüksek çekme hızlarına ulaşabilir.
Vibrasyonlu yani titreşimli silindirler, özellikle kumlu zeminlerin sıkıştırılmasında etkili olur. İnce taneli zeminlerde ise tavsiye edilmez. Plakalı vibratörler, küçük sıçrama hareketi ile zemini sıkıştıran makinelerdir. Kaba daneli dolgularda, küçük deliklerin kapatılmasında, zemin ve kaldırım gibi topraklarda asfalt kompaksiyon uygulamalarında tercih edilebilir. Dahili vibratörler, vinç yardımı ile veya elle zemin malzemesi içerisine sarkıtılarak sıkıştırma işlemini gerçekleştirir. Derine inme özelliği açısından ön plana çıkan dahili vibratörler, yeterli ölçüde sıkıştırılamamış ve derinde kalan tabakalara bölgesel müdahale için kullanılır. Dinamik silindirler içerisinde karşınıza çıkan son çeşit elle çekilir vibrasyonlu silindirler olur. Küçük tamir işlerinde daha çok tercih edilen bu makineler; ek yama, yol onarım ve park alanlarında asfalt uygulamalarında başarılı sonuçlar verir.
Dinamik kuvvetler ile birlikte yüzeysel sıkıştırma yapabilen tokmaklar ise sıçrayan ve kren tokmakları olmak üzere iki farklı çeşit ile gözler önüne serilir. Zemin malzemesi üzerinde doyurucu bir kuru birim hacim ağırlığına kadar sıkıştırma işlemi gerçekleştirebilen sıçrayan tokmaklar, daha çok kaba daneli zeminler üzerinde tercih edilir. Kanal, yapı geri ve yüksekliği az olan dolgularda kullanılması uygundur. Bir ve iki metre yükseklikten düşüş yapabilme özelliğine sahip olan kren tokmaklar ise ince daneli malzemedeki granüler ve kaba daneli zeminlerde kullanılır. İnce daneli zeminlerde kullanılması tavsiye edilmez. Silindir çeşitleri, özellikleri ve kullanım alanları hakkında bilgiye sahip olmak; hangi alanda hangi silindirin kullanılmasının daha uygun olacağını seçme durumlarında size yardımcı olacaktır.
Silindir Operatörü Kimdir, Nasıl Silindir Operatörü Olunur?
Silindir iş makinelerini emniyetli ve verimli bir şekilde kullanabilen, çalışma öncesi ve sonrasında makinenin bakım, kontrol ve ayarlarını yapabilen ve operatörlük belgesine sahip olan nitelikli kişilere silindir operatörü denir. 10 Şubat 2020 tarihli 7 sayılı karar ile kabul edilen Zemin Sıkıştırma Makineleri Tipi İş Makinesi Kurs Programı’na dayalı olan operatörlük belgesi olmadan silindirleri kullanmak yasa dışı bir uygulama sayılır. Milli Eğitim Bakanlığı onaylı Zemin Sıkıştırma Makineleri Tipi İş Makinesi Operatörlük Belgesi’ne sahip kişiler, bu makineleri kullanmaya yetkili olan tek nitelikli grup olarak tanımlanabilir. Çalışma Bakanlığının gönderdiği iş müfettişleri, silindir kullanıcılarına bu belgeyi sorarak denetim yapmaktadırlar.
Operatör Belgesi’ne sahip olmayan kişiler yasal olarak silindirleri kullanamaz ve bu elemanları çalıştıran işverenler de İş Sağlığı ve Güvenliği hükümlerine göre suçlu sayılır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylı olan ilgili kurslara giderek eğitim alındıktan sonra sınavlardan da başarılı olunur ise bu belgeyi almaya hak kazanılabilir ve gerekli sektörlerde güvenli bir şekilde çalışmak için ilk adım atılmış olunur.
İşinize Uygun Silindir ve Bütçenize Uygun Teklifler İçin Doğru Adres YTRENT.com!
İnşaat sektörü başta olmak üzere yol çalışmaları, geri dönüşüm tesisleri ve yapı sektörü gibi farklı alanlarda kullanılabilen silindirler; farklı çeşitleri ile sizlere geniş bir kullanım alanı sunar. İşinize uygun silindir çeşidine kiralama veya satın alma yolu ile bütçenize uygun teklifler eşliğinde sahip olmak istiyorsanız doğru adres YTRENT.com olur.
Birbirinden farklı kiralama seçenekleri sizlere sunulur. Projeniz için ihtiyaçlarınız, iş yoğunluğu ve daha birçok kriter doğrultusunda doğru seçimi yapabilirsiniz. İş makinesi kiralama hakkında detaylı bilgiye sahip olmak istiyorsanız YTRENT.com’a göz atarak sorularınızın cevabını bulabilirsiniz. Ayrıca sizin için özel olarak listelenmiş olan silindir fiyatları tekliflerini inceleyerek avantajlı bir deneyim yaşama fırsatını da yakalayabilirsiniz.