Greyder iş makineleri yol yapım esnasında sıklıkla kullanılan iş makinelerindendir. Kullanım amaçları doğrultusunda yapılan işin daha kısa sürede bitmesini ve iş yükünü hafifletilmesine yardımcı olur. Genellikle tesviye ya da yayma işlerinde kullanılan bu makineler ağır iş makineleri kategorisinde yer almaktadır.
Kullanım alanları yaygın olan greyder iş makinesi, toprak tesviye işlerinde, hendek açma ya da açılan hendekleri düzeltme görevinde kullanılır. Herhangi bir iş öncesinde bitki tabakasının kaldırılmasında, iş yapılacak alanın gerecinin serilmesinde ve şev düzeltmesinde de kullanılmaktadır. Bunların yanı sıra zemin düzeltmesi ve kar yığılmalarında kapanan yolları açmak için kullanılır.
Greyder İş Makinesi Nedir?
Greyder iş makinelerinin ön ve arka tekerlerinin arasında uzama sağlayan, oldukça kullanışlı ağır iş makineleri arasındadır. Mekanik ya da hidrolik kumanda sistemine sahip olabilir. Geniş bıçağa, sahip olması nedeniyle hendek açma ve toprak tesviye işlerinde yaygın olarak kullanılır. Greyder iş makinesi nedir sorusunun en temel yanıtı bu şekilde verilebilir. Yol yapım işlerinde zaman tasarruf edilmesi, iş yükü hafifletmesi ve işlerin devamlılığının kolaylıkla sağlanması gibi avantajları bulunur.
Yol yapımında ihtiyaç olan sert zemine ulaşana kadar toprağın üst yüzeyinin kaldırılmasında yardımcıdır. Böylelikle greyder iş makinesi yol yapımını hazırlayan bir makinedir. Yol bakım esnasında, şantiye işlerinde, hendek temizleme işlerinde, bozulan yolların düzeltilmesi ve hendek açılması ya da düzeltilmesi işlerinde yaygın olarak kullanılır. Aynı zamanda yıkımın ardından kötü görüntü oluşturan moloz yığınları greyder ile temizlenir. Karın yoğun olarak biriktiği ve yolları kapadığı bölgelerde kar küreme görevini de üstlenir. Yol yapım aşamasının en önemli kısımlarından olan asfalt serme işini, malzeme karıştırma işini, iş yapılan alanın yüzeyinin hazırlama işlemlerini yapmak için kullanılmaktadır. Greyder iş makinesi ne işe yarar sorusu bu şekilde cevaplanabilir.
Greyder İş Makinesi Hangi Özelliklere Sahiptir?
Greyder iş makineleri yol, inşaat ve diğer ağır işlerde sıklıkla kullanılır. Greyder iş makinesi özellikleri ise ortalama olarak 5- 40 ton ağırlığındaki iş makineleridir. Ağır işlerde kullanılmaları dolayısıyla 60- 400 hp gibi bir motor gücüne sahipler. Pek çok farklı kullanım alanı olmasından dolayı her kullanım amacına uygun üretimleri bulunmaktadır. İçbükey şeklinde geniş bir bıçağı bulunur ve bu bıçakların kontrolü kumanda yoluyla sağlanır. Bu kumandalar greyder iş makinesinin türüne göre hidrolik veya mekanik olabilir.
Ön ve arka tekerleğinin arasında yer alan bıçaklar sayesinde iki yönlü hareketi mevcuttur. 4 metre ve 50 cm yüksekliğindeki bıçakları vardır ve bu bıçaklar aşağı ya da yukarı yönlü hareket sağlayabilir. Bıçaklar kullanılacağı alanlara göre ayarlanabilmektedir. Hendek kazı ve yüksek kazı pozisyonlarına girebilen bıçakları bulunur. Greyder iş makinesi hakkında bilgi elde edilmesi kullanım için kritik önem taşır. Kaliteli olarak üretilen çelik bıçakları sayesinde ne kadar ağır işte çalışırsa çalışsın bıçaklarının verimi düşmeyecektir. Darbelere karşı dayanıklılığa sahip olan bıçaklar greyder iş makinesinin en temel özelliğidir. Greyder iş makinelerinin ön ve arka tekerlekleri birbirlerinden farklıdır. Ön tekerlekleri sağa ve sola dönebilme, keskin dönüş yapabilme ve greyder yönüne bağlı olarak kazı alanına çekilmesini engelleme özelliğine sahiptir.
Greyder iş makinelerinin arka tekerlekleri ise daha iyi çekim gücüne sahiptirler. Aynı zamanda greyder makinesinin ön tekerlekleri arka tekerleklerine oranla daha geç aşınır. Bunun en önemli sebebi ise tekerlek dişlerinin birbirine göre ters olmasından kaynaklanır. Greyder iş makinesi markaları değişse de temel özellik bakımından birbirine yakındırlar. Motor gücü ve bazı tasarım özellikleri farklılık gösterir.
Greyder İş Makinesi Kullanımı
Greyder iş makineleri inşaat, maden ve yol çalışması gibi ağır işlerde çalışmasından dolayı farklı kullanım yöntemlerine sahiptir. Yoğun manevra gerektiren yerlerde bel kırma hareketi ile rahatlıkla çalışabilir. Greyder kullanan kişi bel kırma hareketi ile dar alanlarda bile makinenin kullanımını sağlar. Yalnızca hareket halindeyken yapılabilen bu hareket tek tuş ile yapılabilir.
Greyder bıçaklarının iş esnasında yere sürtünmesini ve kullanan kişinin bıçağı ayarlamakla uğraşmasını engellemek için greyder makineleri, ön lastik yatırma işlevine sahiptir. Ön tekerlekler kayma yapacak yönün tam tersi yöne yatırılır ve böylelikle makinenin yanlış yöne eğilmesi engellenmiş olur. Greyder iş makinesi nasıl kullanılır sorusunun cevaplarıyla beraber kullanım sırasında dikkat alınması gerekenler de önemlidir.
Greyder Kullanılırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Ağır iş makinesi kategorisinde olmalarından dolayı greyder iş makinesi çeşitleri kullanılırken dikkatli olunmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken birkaç husus bulunur.
- Greyder iş makinesi mutlaka bilgili birisi tarafından kullanılmalı. Aksi takdirde iş kazası olasılığı fazladır.
- Makinenin düzenli bakımdan geçmiş olması gerekir. Bu hem işlerin daha verimli yapılabilmesi hem de makinenin arızalanmasını önlemek içindir.
- Greyderi çalıştırmadan önce daha verimli bir iş ve zaman tasarrufu için zemin etüdü yapılması önemli olur.
- Greyder bıçağı ile kesme işlemi yapılacağı zaman mutlaka bıçaklar ona göre ayarlanmalı ve araç düşük viteste olmalıdır.
- Greyder çok hızlı kullanılmamalıdır.
- İşe başlamadan önce greyderin tüm aksamları kontrol edilmeli ve arızalı parçanın da değiştirilmesi gerekmektedir.
- Greyder sürücüsü bıçağın ısı durumunun kontrolünü sağlamalıdır. Daima yerle temas halinde olan greyder bıçağı kolayca ısınabilir. Metal malzemeden üretilen bıçakların ısınması ise beraberinde bazı olumsuzlukları getirir. Isı sebebiyle lastikler ısınır, bıçak metalinin yapısı bozulur ve iş verimi düşer. Oluşacak ısıyı önlemek için greyder fazla hızlı kullanılmamalıdır.
- Kazı ya da serme işlerinin hangisi yapılırsa yapılsın greyder iş makinesinin yüksek viteste kullanılmaması gerekir. Birinci viteste çalıştırılmalı ve gerekmedikçe ikinci vitese çıkılmaması önemlidir. Aksi halde makinenin patinaja kalkması, tekerlerin gömülmesi ve lastik hasarı oluşabilir.
Greyder İş Makinesinin Ana Aksamları Nelerdir?
Greyder iş makinelerinin kullanım amacına bağlı olarak farklı parçaları bulunur. Yapılan iş yoğunluğuna bağlı olarak bu parçaların değiştirilmesi gerekir. Ancak ana aksam denilen ve greyderde sabit olarak duran bazı parçalar yer alır. Greyder kumanda yeri bu aksamların ilkidir. Burada greyder kullanan operatör aracı kontrol edebilir. Kumanda yeri olarak da bilinen bu bölüm cam malzemeyle kapatılmıştır. Greyder kullanıcısının daha rahat bir görüş sağlayabilmesi için konforlu yapılması gerekir.
Toplamda altı adet tekerleri bulunur. Çalışılacak alana göre sağ ve sola yatabilirler. Greyder makineleri dar alanlarda bile rahat çalışabilmesi için tasarlanırlar. İş verimi ve güvenliği açısından makine lastiklerini özel kompresör yardımıyla eşit olarak şişirilmesi gerekir. Öne ve arkaya yatırılabilen kepçe de greyderin ana aksamlarındandır. Greyder gücüne ve çalışma alanına bağlı olarak farklı boyuttaki kepçeleri bulunur. Kepçelerin alt tarafında yer alan bıçaklar yardımıyla kesme işlemleri rahatlıkla yapılabilir. Ön, arka, sağ ve sol olmak üzere dört yöne yatırılabilmeleri mümkündür. Bunun yanı sıra hareket kabiliyeti sağlayabilmesi için dairesel dişli elemanı yer alır. Sert zeminlerde çalışma kolaylığı sağlaması bakımından tarak da eklenebilir. Greyder iş makinesi fiyatları özelliklerine göre değişim gösterir. Markasına, modeline ve tasarıma göre fiyatlar artabilir. İş yoğunluğuna göre ikinci el greyder iş makinesi alabilmeniz ya da kiralayabilmeniz mümkündür.