Endüstriyel iş makineleri göz önünde bulundurulduğunda ilk akla gelen ve sıklıkla kullanılan araçlardan bir tanesi forklifttir. Sektörde yer alanların ya da bu makineye pek aşina olmayan kişilerin konuya ilişkin bazı soruları ortaya çıkabilir. Forklift nedir? Nerede ve ne zaman ortaya çıkmıştır? Forklift nasıl kullanılır? Kiralık forklift nerede bulunur? Aklınızda bu veya benzeri sorular varsa, forklift adlı iş makinesine dair merak edilenleri sizler için derledik.
Forklift Nedir?
İngilizcede “çatal” anlamına gelen fork ve “kaldırmak, yükseltmek ya da asansör” anlamlarına gelen lift kelimelerinin birleşiminden oluşan forklift, ismini ön kısmında yer alan çatal şeklindeki ataşman yardımıyla yükleme işlemlerini gerçekleştiren bir iş makinesi olmasından alır. İnsanların kaldıramayacağı kadar ağır olan yüklerin ve malzemelerin kısa mesafeli olarak bir noktadan başka bir noktaya taşınmasında, herhangi bir araca yüklenmesinde veya belirli bir yere istiflenmesinde kullanılır. Bu işlemler, palet adı verilen ahşap, plastik, metal veya bunların birleşiminden oluşan malzemeler sayesinde gerçekleştirilebileceği gibi, bazı sektörlerde palet ile istiflemesi yapılamayacak buzdolabı, balya, bobin ve benzeri ürünleri ataşmanlar yoluyla kaldırmak ve istiflemek mümkündür. Forkliftin taşıyabileceği yük miktarı 0.5 ton ile 40 ton arasında, istifleme yapabileceği yükseklik ise 3 ile 10 metre arasında değişiklik göstermektedir.
Forklift Çeşitleri Nelerdir?
Forklift adlı endüstriyel iş makineleri enerji kaynaklarına göre temelde üç grup altında değerlendirilebilir:
- Akü ile çalışanlar:
İş güvenliği mevzuatı gereği kapalı alanlarda kullanımına izin verilen tek çeşittir. Forkliftin özellikle endüstride yaygın olarak kullanılan bir iş makinesi olduğu düşünüldüğünde, başta gıda fabrikaları olmak üzere çeşitli kapalı alanlarda akülü forkliftlerin kullanımı oldukça yaygındır. Bu makinelerde egzoz salınımı sıfırdır. Akünün ömrü 8 saate kadar yeterli olabilmektedir. Fakat, bu sürenin prensipte 5,5 – 6 saate kadar düşebileceğini göz önünde bulundurarak hareket etmek gerekir. Özellikle çift vardiya çalışan fabrikalarda, forklift kiralama işlemi esnasında yedek akü kiralamasının da yapılması, akü bitmesi sebebiyle işlerin aksamasının önüne geçer.
- Dizel motor ile çalışanlar:
Bu grupta yer alan makineler, dizel yakıttan sağlanan enerji yoluyla çalışma prensibine sahiptir. Yakıt deposunun tam dolu olduğu durumda 24 saate kadar kullanma imkânı sağladığı için avantajlı bir çeşittir. Ancak dizel yakıtın yol açtığı gaz salınımı sebebiyle kapalı veya iyi havalandırılmayan mekânlar için uygun değildir. İş güvenliği mevzuatı gereği de iç mekanlarda bu türün tercih edilmemesi gerekir.
- LPG ile çalışanlar:
Egzoz salınımı açısından akülü modellerle dizel motora sahip modeller arasında bir noktada yer alan LPG’li forkliftler, en ender kullanıma ve en az pazar payına sahiptir. Dış mekân kullanımlarında dizel motor ile çalışan modeller, iç mekân kullanımlarında ise akü ile çalışan elektrikli modeller tercih edildiği için LPG ile çalışanlar büyük ölçüde pazarın dışına itilmiş vaziyettedir.
Forkliftin Tarihi
İlk olarak 1800’lü yıllarda üretilen forkliftin, 19. yüzyılın ortalarından başlayıp 20. yüzyılın başlarına kadar devam eden teknolojik gelişmelerle bugünkü formatına ulaştığını söylemek mümkündür. Kaldırma ve yükleme işlevini yerine getirmesi için halihazırda kullanılmakta olan kaldıraçlara 1906 yılında Pennsylvania Railroad (Pennsylvania Demiryolları) tarafından akü ile şarj edilen platformlar entegre edilmiştir. Bunu takiben Birinci Dünya Savaşı esnasında, özellikle insanların işgücünün yetersizliğinden kaynaklı olarak ortaya çıkan ihtiyaçlarla birlikte, İngiltere’de malzeme yükleme işlemi için kullanılabilecek çeşitli ekipmanlar geliştirilmiştir. 1917 yılında, Amerika Birleşik Devletleri’nde traktörlerin akülü versiyonları üretilmiştir ve bu makineler kaldırma işlemi için kullanılmaya başlanmıştır. 1920’lerde ve 1930’larda forklifte dair teknolojik gelişmelerde yol kat edilirken bu makinenin kullanım alanı da genişler. Geçen zamanla birlikte, 1980’lerin sonunda operatör için daha konforlu bir kullanım sunan, kaza oranını asgariye indiren ve verimliliği artıran forklift modelleri tasarlanmıştır. Küresel ısınmanın gündeme gelmesi, bunu takiben çevre duyarlılığının artması ve kapalı alanlarda gaz salınımına sebep olan modellerin sağlık açısından zararlı olduğunun tespit edilmesiyle birlikte akülü forklift modelleri daha da ön plana çıkar ve bu modeller pazarda baş köşede yerlerini alır. Günümüzde kullanılan forklift modellerinin yaklaşmakta olan herhangi bir insanı algılayan ve makinenin stop etmesini sağlayan sensörleri bulunmaktadır. Bu modeller, olası kazaların önüne geçmekte ve güvenliğe dair endişeleri ortadan kaldırmaktadır.
Forklift Hangi Alanlarda Kullanılır?
Forklift, sadece düzgün zeminlerde çalışabilen ve toprak alanda kullanılması mümkün olmayan endüstriyel bir iş makinesidir. Uzun mesafeli taşıma işlemleri için uygun bir araç değildir. Trafiğe çıkması yasaklanmıştır. Saatte azami 10 kilometre hız ile hareket edebilir. Bu nedenlerden kaynaklı olarak kullanım alanının çok geniş olmadığını söylemek mümkündür. Ancak endüstriye ilaveten aşağıdaki alanlarda da forkliftler kullanılmaktadır:
- Gıda fabrikaları ve diğer fabrikalar
- Şantiyeler
- Limanlar ve gümrükler
- Depolar
Forklift Kiralamanın Avantajları
İnsan gücüyle taşınması zor veya tehlikeli olan yüklerin bir noktadan başka bir noktaya götürülmesi için forklift kullanmak oldukça avantajlıdır. Bu sayede, hem zamandan kazanmış olursunuz hem de insanların sakatlanması ya da yara alması ile sonuçlanabilecek iş kazalarının önüne geçmiş olursunuz. Forklift ihtiyacı içerisinde olan firmalar, genellikle satın alma ve kiralama seçenekleri arasında kararsız kalmaktadır. Satın alma yerine kiralama yönünde bir tercih yapmanın size sunacağı avantajlar aşağıdaki gibidir:
- Forklift ihtiyacınız kısa dönemli veya uzun dönemli olabilir. Kiralık forkliftler sayesinde sadece ihtiyaç duyduğunuz anlarda bu alanda harcama yaparak masraflarınızı asgari düzeye çekmiş olursunuz.
- İşyerinizde düzenli olarak belirli sayıda forklift çalıştırıyor olabilirsiniz. Ancak yılın belirli dönemlerinde forklift ihtiyacınızda artış olabilir. Bu dönemler için yedek forklift bulundurmak yerine işinizin gerekliliklerine uygun olarak kiralama yapmak daha tasarruflu bir seçenek olacaktır.
- Acil ihtiyaç durumu söz konusu olduğunda hızlıca kiralama yapabilir ve bu soruna çözüm üretebilirsiniz.
- Kiralama işlemini operatörlü olarak yapabilirsiniz. Böylece, yıl boyunca operatör maaşı ödemek yerine, belirli dönemlerde operatör gideri bütçesi ayırmış olursunuz.
- Forkliftinizin bakımı ve onarımı ile ilgilenmek zorunda kalmazsınız. Kiralama işlemini gerçekleştirdiğiniz firmadan uzman desteği alabilirsiniz.
- Makinenizin arızalanması durumunda ikame makine kiralayarak işleriniz yarıda kalmasını önleyebilirsiniz.
- Uzun dönem kiralamalarınızda aylık ödemeler sabit olarak yapıldığı için yıllık bütçenizi ilk günden belirlenmiş olursunuz.
- İlk yatırım maliyeti ile sermaye bağlamanıza gerek kalmaz.
- Forkliftleriniz daima düzenli bakımdan geçtiğinden dolayı sürpriz bakım masraflarından kurtulursunuz.
- Bakım ve onarımla ilgilenecek sabit personel bulundurmanıza gerek kalmaz.
Forklift Nasıl Kiralanır?
YTRENT platformu üzerinden iş makinesi ihtiyaçlarınızın tamamına dönük olarak kiralama desteği alabilirsiniz. YTRENT, sahip olduğu iş makinelerini kiraya vermek isteyen şahıslar/kurumlar ile iş makinesi kiralama işlemi gerçekleştirmek isteyen işletmeler arasında aracılık hizmeti sunan bir yapıdır. Platformumuz kiralama işlemlerinizi güvenle gerçekleştirebilmeniz için tüm süreçlerin içerisinde yer alır ve evrakların takibini yapar. Ayrıca, ihtiyaçlarınıza uygun şekilde iş makinesi kiralamanızı sağlamak amacıyla size uzman desteği sunar.