İş makineleri kullanımına ve işlevine göre farklı isimlere sahip olmakla birlikte tüketim amacına göre de farklı şekillerde revize edilip üretime geçilmektedir. Teknolojinin varlığı sürekli değişim ve dönüşüm içerisinde tüketici, tüketim doğrultusunda gelişmeye müsait bir kullanım alanı sunmaktadır. Kullanılan araç gereçler, iş makinelerinde dönüşüme geçip, var olan üretimin şekillenmesinde önemli rol oynamaktadır.
İş makineleri genellikle inşaat ve endüstri sektöründe kullanılmaktadır. Burada taşımacılık, kazım, döşeme gibi ağır ve zor işlerin kolaylaşmasını sağlamaktadır. Teknolojik gelişime uğrayan iş makineleri bu kolaylığı ve standardı en yüksek seviyelere ulaştırmaktadır. İnsansal iş gücünü azaltıp, makineleşmeyle daha az zamanda daha çok iş yapmayı hedefleyen iş makinesi üretiminin kapsamı, sistemsel olarak gelişmektedir. Son teknoloji iş makineleri bu iş gücünün devir daimini en hızlı ve verimli şekilde eski makinelere oranla daha çok yapmaktadır. İş makineleri motorlu araçlardır. Çoğu tarım, sanayi, bayındırlık ve iş hizmetlerinde etkin kullanılmaktadır.
İşin değişimine göre iş makinesi rezervleri de değişmektedir. Taşımacılık sektöründe kullanılan iş makineleri çoğunlukla lowbed araçlardır. Bunun dışında toprak zemin kazmak amacıyla kullanılan ekskavatör, hendek kazmak için ise greyderler kullanılmaktadır. Makineleri iş için ayrı, aynı işin alt seçeneklerine göre yani zorluk ve kolaylığına işin amacına göre ayrı sınıflandırılmaktadırlar. İş makinelerinin genel kullanım alanı çok geniştir bu sebeple piyasada pek çok yeni nesil iş makineleri yer almaktadır.
En Teknolojik Yeni İş Makineleri Çeşitleri
İş makineleri çoğunlukla inşaat alanında tercih edilmektedir. İş makinelerini kullanabilmek için G sınıfı ehliyete sahip olmak gerekmektedir. Operatör kullanmaya uygun ehliyet sertifikası araçların kullanımında resmiyet kazandırılması bakımından önemlidir. Bazı teknolojik iş makineleri çeşitleri şunlardır:
- Dozerler
- Greyderler
- Damperli kamyonlar
- Kazı makineleri
- Yükleyiciler
- Kazıcı yükleyiciler
- Skreyperler
- Mini yükleyiciler
- Beton transmikseri
- Beton pompası
Dozerler paletli ve toprak seviyesinde kullanılan yol işçiliğinde kullanılan araçlardandır. Yol açma, arazi temizleme ve kaya sökme gibi işleri yapmaktır. Dozerler genellikle dizel motoru ile hareket verilen dozerler ve lastik tekerli olması ile iki sınıfa ayrılmaktadır. Greyderler ise; daha mekanik türde veya hidrolik kumandalı olmaktadır. Dozerler gibi toprak açmada veya yer seviyesinde kullanılmaktadır. Sert zemine ulaşana kadar greyderler çalışmasını sürdürmektedir. Geniş içbükey bıçağa sahip olan greyderler, teknik olarak ağır iş makineleri sınıfına girmektedir. Damperli kamyonlar ise gevşek malzemelerin taşınması için inşaat sektöründe kullanılmaktadır.
Malzemenin boşaltılması için önü kaldırılmaya müsait olarak dizayn edilen damperli kamyon arkadan hidrolik pistonlarla donatılmıştır. Kazı makineleri adından da anlaşılacağı üzere kazı yapmak üzere toprak işlerinde kullanılmaktadır. Diğer adı ekskavatör olan kazı makineleri, ön tarafında bulunan kova ile yükleme düzleştirme yapmaya yardımcı olurken, arka tarafındaki kova ile kazma işinde kullanılmaktadır. Aynı zamanda kazıcı yükleyiciler sınıfına da girmektedir.
Skreyperler zemini gövdesinde bulunan bıçak yardımıyla kendi kendine sıyırıp yükleme özelliğine sahiptir. Hazinesinde bulunan malzemeyi kendi kendine boşaltma özelliğine de sahiptir. Mini yükleyiciler genellikle küçük çaplı işlerde kullanılmaktadır. Dar ve manevra alanının küçük olduğu alanlarda kullanılmaktadır. Beton transmikseri betonun üretim alanından döküm bölgesine ulaştırmayı sağlamaktadır. Beton mikseri ise; harcın daha hızlı ve kolay hazırlanması için kullanılmaktadır.
En Teknolojik Endüstriyel Makineler
Genellikle sanayi ile ilgili olarak kullanıma sunulan endüstriyel makineler şunlardır:
- Forkliftler
- Jeneratörler
- İstif makineleri
- Kompresörler
Forkliftler taşımı ağır malzemeyi üst rafa veya kata taşıması amacıyla kullanılan paletlerin üzerinde yüklü olan malzemeyi kaldırmak suretiyle kullanılmaktadır. Elektrikli ve içten yanmalı motor ile çalışan forkliftler geçmiş döneme ait endüstri makinelerine göre yeni çıkan iş makinesi statüsündedir. Forkliftler kullanımına göre bazı ayrımlara tabii tutulmaktadır. Bazı forkliftlerde operatörün oturmasına izin verilirken bazılarında operatörün ayakta durması gerekmektedir.
Jeneratörler enerji üretimi veya var olan enerjiyi kesinti dahilinde sunulması ile endüstri alanında çokça kullanılmaktadır. İstif makineleri ise paletli yüklerin depo içinde bulunduğu konumda dikey olarak istiflenmesini sağlamaktadır. Kapalı depo ve temiz düz zeminde çalışması uygun görülmektedir.
Yardımcı makine olarak kullanılan istif makineleri genellikle operatör koltuğuna sahip olmamasından kaynaklı olarak ayakta kullanıma uygundur. Transpalet, stacker, reachtruck, dar koridor istif makinesi olmak üzere farklı çeşitlere sahiptir.
Kompresörler bulunan havayı hidrolik ihtiyaçların karşılanması amacıyla sıkıştırarak depolamaya yardımcı olmaktadır. Çektiği havayı yüksek oranda tüpün içinde sıkıştırarak depolamaya müsaittir.
İş Makinelerinin Kiralanması veya Satın Alınması Süreci
İnternet sitelerinde ilana çıkarılan yeni nesil iş makineleri günlük, yıllık, haftalık hatta saatlik kiralanmaya uygun olarak alıcılara sunulmaktadır. Alıcı için ilana hazırlanan iş makineleri modeli, satışa çıkarıldığı il ve aracın üretim yılı gibi önemli bilgileri ilan sayfasında bulunan açıklama kısmına ekleyerek şehir değiştirmeye gerek kalmadan ürünün kalitesini anlamaya yardımcı olmaktadır.
Kiralığa çıkarılan iş makineleri istediğiniz süre zarfınca kiralanmaya müsait olarak ayarlanmaktadır. İnternet sitesinin güvenilirliği bu konuda önemli bir ayrıntı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bazı sitelerde yer alan ikame makine desteği ile çalışma esnasında oluşan teknik aksaklıklara karşı alıcıya güven ve kalite referansı sağlamaktadır.
Talep doğrultusunda operatör desteği de sağlayan iş makinesi kiralama siteleri mevcuttur. Sitelerde yer alan filtreleme özelliği seçeneği ile aracın modeli markası ve bulunduğu şehir ve bütçeye uygun ilanları sırlanması için alıcıya seçenek sunmaktadır. Kullanım amacına göre kategorilere ayrılan iş makineleri internet sitelerinde de ilana çıkarıldıktan sonra belli kategorilere göre ana sayfaya düşmektedir. Site içerisinde yer alan aracın müsait olma durumu yine kiralama işlemi gerçekleşmeden önce alıcının bilgisine açıklama kısmında sunulmaktadır. Bu hususta sitenin size verdiği güven iş makinelerinin kiralanma sürecinde önemli rol oynamaktadır.
En Çok Tercih Edilen İş Makineleri
İş makinelerinin tercihinde kullanım durumu ve bulunan ülkede yer alan iş sektörünün çeşitliliği önemlidir. Maliyet açısından kullanıma uygunluğu ve çok yönlülüğü düşünülerek satın alınan iş makineleri, birden fazla işi tek makine ile yapması tüketimi ve tercihi artırmaktadır. Çok fonksiyonlu makinelerin avantajları, saha çalışmasında harcanılan mesai süresini azaltması, maddi yeterliliği sağlayıp az maliyetle çok iş yapması, personel maaşında yetkili firma için tasarrufa vesile olması, sahada yer alan fazla makine kirliliğini önlemesidir. Bunlar kazıcı yükleyiciler, mini yükleyiciler, teleskopik yükleyicilerdir. Birden fazla işi tek araçla yapılmasını sağlayan bu iş makineleri inşaat sektöründe çalışan firmalar için vazgeçilmez teknik elemanlardır. Üretimden arttırarak maliyetten kısan bu makineler teknolojik iş makineleri sınıfında en çok tercih edilen araçlardır. Araçların çoğunlukla çok işi tek operatörle yapması sebebiyle makine da o operatöre uygun, dört mevsim kullanışlı olarak hazırlanmıştır. Bu makinelerde açılabilir panoramik camlar kullanılmaktadır. İçten soğutmaya sahip olan araçlar turbo şarja sahip motorlar barındırmaktadır. Bu özellikler sayesinde hem operatör konforunu düşünülen hem de iş sahibinin maddi durumu gözetilerek üretilen son teknoloji iş makineleri en çok tercih edilen iş makineleri kategorisinde yer almaktadır. Kiralamanın yanında satın almaya da müsait olan bu makineler kiralamadan çok satın alınmaktadır. Genellikle tek kullanımlık veya belli bir dönem kullanılacak makineler kiralanmaktadır.