Mesleki Güvenlik ve Sağlık İdaresi’ne göre, standart forklift kapasite plakası, forkliftin kapasitesini içeren bir bilgi etiketidir ve forkliftin ne kadar ağırlık kaldırabileceğine dair bir üreticinin kılavuzu olarak da tanımlanır. Bu etiket, forkliftin kapasite verilerinin yanı sıra bir dizi önemli bilgi içerir.
Bu bilgileri araçlar için potansiyel ataşmanların kapasitesini göz önünde bulundurarak, forkliftin yük merkezini ve makinenin güvenli bir şekilde ne kadar ağırlık kaldırabileceğini belirleyen dereceleri gözden geçirmek çok önemlidir. Bu aynı zamanda daha uzun, yüksek kapasiteli ataşmanlar kullanmaya ve uygulamaya çalışırken nelerin mümkün olduğunu da belirleyecektir.
Yük Momenti
Forkliftin yük merkezi mesafesi arttığında, ağırlık dağılımını da değişir, bir aracın taşıyabileceği en fazla ağırlık miktarı, “Maksimum Yük Momenti” olarak adlandırılır ve bu yük merkezi mesafesinin çok fazla artırılması forkliftin devrilmesine neden olabilir. Yük momenti, nesnenin ağırlığına göre dönme noktası görevi gören sabit bir noktadır. Dengelenmiş bir forkliftte, dayanak noktası daima ön tekerleklerin aksıdır. Yani forklifte ne kadar devrilme kuvveti uygulanacağını belirleyen bu kısım “yük momenti”dir.
Bir forklift için maksimum yük momenti, aracın ağırlık derecesinin merkezi yük mesafesi ile çarpılmasıyla elde edilir. Yani forkliftin ağırlık derecesini merkez yüküyle çarparsak, maksimum yük momentine ulaşırız. Ancak, daha uzun bir ataşman kullanarak bu mesafeyi aştığımızda, bu kapasite tahmini şekilde revize edilmelidir. Yük merkezi mesafesi veri plakasında belirtilen mesafeden daha büyük olduğunda maksimum yükü bulmak için, maksimum yük momentini gerçek yük merkezi mesafesine bölünmelidir. Belirli ataşmanların kullanımının, forkliftin kaldırma yüksekliğini ve kapasitelerini azaltabileceği bilinen bir gerçektir. Ayrıca yükün büyüklüğüne, yükün ağırlık dağılımına ve yükün konumuna bağlı olarak yük merkezindeki ve ağırlık merkezindeki değişikliklerin maksimum kapasiteyi nasıl etkileyebileceğini ve devrilme risklerini nasıl artırabileceği de diğer risk faktörleridir.
Otomatik Kapanma Özelliği ve Yük Değişkenlerini Anlama
Yük Merkezi: Bu sayı, yükün dengeleme noktasının asansörden ne kadar ileride olduğunu gösterir. Merkezden ne kadar uzak olursa, o kadar az ağırlığa dayanabilir.
Geri Eğim: Maksimum geri eğim derecesi. Veri plakasında, eğim uygulanmadığı varsayılarak maksimum ağırlığı hesaplamak için kullanılır.
İleri Eğme: Asansörünüzün kolları öne eğildiğinde, dayanabileceği maksimum ileri eğim derecesinin hesaplamak için kullanılır ve direği ne kadar ileri yatırırsanız, o kadar az ağırlığa dayanabilir.
Ayrıca acil durumda operatörün aktive edebileceği, güç kaynağından araca giden akımı durdurabilecek bir acil durum düğmesi de bulunur. Bu acil durum mekanizması, belli bir ağırlığın üzerine çıkıldığında da otomatik olarak aktif hale gelebilir ve tüm elektrik devrelerini izole eder. Bu özellik, acil durum esnasında hızlı şekilde önlem sağlayarak hem operatör hem de çalışma sahası için yüksek güvenlik sağlar.
Doğru kullanıldığında, forklift uzatmaları verimliliği artırmak için harika bir yoldur. Yanlış kullanıldığında ise güvenlikten taviz verebilirler. Forklift uzatmaları ağır hizmet tipi çelikten imal edilmiştir ve güvenli bir topuk dayanağına sahiplerdir. Yine de bazı güvenlik endişeleri yaratmaları oldukça olasıdır. Çünkü yükü daha az stabil hale getirebilirler. Onlara çok fazla yükleme yapılması kamyonun kaldırma kapasitesini aşabilir ve sürücünün görüş açısını da bozabilirler.
Bir başka yaygın bağlantı, forklift “bom” uzantısıdır. Bu uzantılar ayrıca çatallara monte edilirler ve teleskopik olarak kullanılabilirler. Bu eklentinin uzatılabileceği anlamına gelir ve daha uzun yüklerin taşınmasını sağlar. Yukarıda belirtildiği gibi bu durum daima risk faktörlerini artırma eğilimi gösterecektir.
Lityum İyon Forklift Aküleri Verimli ve Daha Kullanışlıdır
Malzeme taşıma endüstrisinde, tasarruf ve verimlilik başarının iki önemli anahtarıdır. Çoğu şirket daha kısa sürede daha fazla iş yapmanın bir yolunu bulabildiğinde, rekabet avantajı elde ediyor. Bazı işlemler için, lityum-iyon forklift aküleri, işçilik maliyetlerini düşürürken, verimliliği artırarak ekstra avantaj sağlayabilir.
Forkliftlerin soğuk ortamlarda çalıştığı işlemlerde lityum pillere geçiş oldukça fayda sağlayabilir. lityum-iyon forklift aküleri soğuk ortamlarda (hatta dondurucuların içinde bile) hızlı biçimde şarj edilebilir ve güç kapasitelerini kurşun-asit muadillerinden daha iyi koruyabilir. Lityum-iyon piller, 1990’larda ilk kez tanıtılan nispeten yeni bir teknolojidir ve birçok farklı bileşiğe sahiptir; muhtemelen bu piller içinde en çok bilinen tür lityum demir fosfattır. Kurşun asitten çok daha kompakt ve enerji açısından daha yoğundur. Ayrıca su bakımı gerektirmez. Günümüzde, lityum iyon piller birçok taşınabilir elektronik cihaz ve araçta kullanılmaya devam ediyor. Askeri ve havacılık uygulamaları için de popülerlik kazandıklarını söylemek yanlış olmaz.
Bunun sebebini tahmin etmek zor değil: Kurşun-asit bileşenli aküler, elektrolit, su ve sülfürik asit karışımı içeren bir kasada gelir ve herhangi bir standart araba aküsüne çok benzerler. Bu piller, kurşun plakalar ve sülfürik asit arasında kimyasal reaksiyonlar oluşturur ve bakım ve sürekli su takviyesi gerektirir. Bu tip bir pil yıllar içinde rafine edilmiştir, ancak sürekli bakım zamanla bir dezavantaja dönüşebilir. Lityum-iyon teknolojisi tüketici pazarlarında kullanılmaya başlandığından beri, akıllı telefonlar, tabletler ve kameralar gibi taşınabilir cihazlarımızın çoğunda vazgeçilmez hale geldiler. Ayrıca Tesla gibi elektrikli arabalar da oldukça benzer piller kullanıyor.
Genellikle, pil seçiminde önemli bir faktör fiyattır. Kurşun-asit forklift aküleri lityum-iyon akülerden daha ucuzdur, ancak dayanıklılığı ve rahatlığı nedeniyle lityum-iyon seçeneği sayesinde uzun sürede daha fazla tasarruf etmek olası hale gelir ve çok daha güvenli bir yatırımdır. Lityum iyon forklift aküsü, malzeme taşıma endüstrisinde devrim yaratacak şekilde hazırlanmıştır. Forkliftinize veya kaldırma kamyonu filonuza güç sağlamak için lityum pil ile kurşun asit pilinin artılarını ve eksilerini karşılaştırdığınızda, bunun nedenini anlamak çok zor değildir. En büyük neden, potansiyel maliyet tasarruflarının muazzam olmasıdır. Lityum forklift akülerinin kurşun asit akülere nazaran daha pahalıya mal olduğu düşünülse de 2-3 kat daha uzun ömürlüdürler ve bu sayede çarpıcı tasarruflar yaratabilirler. Elektrikli forkliftlerinize lityum pillerle güç vermenin bazı önemli avantajları şöyle sıralanabilir: Lityum iyon aküler geleneksel kurşun asit akülerden çok daha uzun ömürlü olduğu için, maliyet tasarrufları hızla geri kazanılabilir ve bu forklift güç kaynağının çok daha uzun ömürlü olmasıyla sonuçlanır. Yani bu, pilleri şarj etmek için enerjiye çok daha az para harcamak anlamına geliyor. Ayrıca lityum piller çok daha sık şekilde şarj edilebildiğinden, zamanı oldukça avantajlı şekilde kullanırlar.
Bu Enerji Kaynağını Kullanmak İşçi Güvenliği Açısından da Olumlu Yönlere Sahip
Hidrojen dumanları ve asit sıçraması, kurşun asitli akülere sahip araçları kullanan işçiler için sağlık ve güvenlik sorunudur. Giysilerine, cildine veya gözlerine temas eden sülfürik asit oldukça kötü sağlık sonuçları doğurabilir. Lityum piller kullanılırken bu gibi potansiyel sağlık ve güvenlik tehlikeleri ortadan kalkar. Şarj için gereken alan, dökülme ve duman riski nedeniyle, kurşun asitli pillerle çalışan birden fazla forklift kullanan çoğu şirket, değerli depo alanlarının bir kısmını, iyi havalandırılan bir pil odasına ayırmak zorunda kalır. Yani forklift bataryalarının şarj edilmesi lityum bataryaların en büyük avantajlarından biridir. Bununla birlikte, benzer şarj sıklığı bir kurşun asit akünün ömrünü önemli ölçüde kısaltacaktır. Kurşun asit aküler, garanti korumalarına uygun olarak kalması için üreticinin spesifikasyonlarına göre özenle korunmalıdır. Lityum piller ise neredeyse bakım gerektirmez. Bu sayede çok daha uzun garanti süreleri bulunabilir.