Transmikser nedir sorusuna; beton santrallerinde üretilen betonu şantiye alanına taşınmasına yardımcı olan iş makinelerine transmikser denir, diyerek cevap verebiliriz. Üretilen betonun kullanıldığı alana ulaşıncaya kadar homojen yapısını kaybetmemesi gerekir. Üretimi yapılan taze betonun özelliğini koruyan bir iş makinesi ile taşınması gerekir. Santralde üretilen beton ortalama 2 saat içerisinde mutlaka transmiksere yerleştirilmelidir. Yerleştirilmediği zaman beton özelliğini kaybeder. Kullanılma özelliğini yitirir. Sıcak ve aşırı sıcak havalarda üretilen beton vaktinde kullanılmalıdır. Zamanında kullanılmadığı takdirde ne yazık ki hiçbir özelliği kalmaz. Üretilen betonun işlenebilirlik ve akışkanlık gibi en önemli özelliklerini her hava şartında koruyabilmesi gerekir. Betonun özelliğini kaybetmemesi için mutlaka transmikser araçlarıyla nakledilip kullanım alanına ulaştırılması gerekir. Transmikser ismi verilen bu iş makineleri betonun özelliğini koruyarak taşınmasını sağlar ve görevi betonun özelliğini korumaktır. Bu makineler betonun taşınması, karıştırılması ve inşaat alanına boşaltılması gibi önemli işlevlere sahiptir. Karıştırma işlemi beton cinsine göre yapılır. Farklı beton türlerine göre farklı hızlarda karıştırılır. Transmikserler beton taşımanın dışında çakıl, kum ve benzeri materyallerin taşınmasını da sağlar. Transmikserin arkasında bir boşaltma oluğu bulunur. Betonun döküleceği alan düz ve pompaya gerek olmayan bir alan ise bu oluk vasıtasıyla boşaltma işlemi gerçekleştirilir. Transmikser modelleri içinde üzerinde pompa bulunan modeller de mevcuttur. Betonun döküleceği alan yüksek ise veya şantiye uzak ise o zaman beton önce boşaltma oluğundan pompaya dökülür. Beton pompa sayesinde uzak veya yüksek döküm alanına ulaştırılır.
Beton Mikseri Nasıl Çalışır?
Transmikserin görevi betonu taşımak, karıştırmak ve güvenli şekilde şantiyeye boşaltmaktır. Her iş makinesinin olduğu gibi beton mikserlerinin de bir çalışma prensibi vardır. Ayakta duran transmikser beton taşıma kamyonu ile paralel çalışır. Betonun standartlara uygun olması için tambur yatırılır ve sürekli döndürülerek karıştırma sağlanır. İyi ve kaliteli beton elde edilmesi için izlenmesi gereken birtakım yollar vardır. Önce taş çakıl kum gibi maddeler eklenir. Sonra su koyulup belirli süre karıştırılır. Kum, kalan su ve katkı maddeleri eklenerek karıştırmaya devam edilir. Tüm karışım üç dakikadan az olmamak suretiyle karıştırılır. Tambur devamlı eğik vaziyette olmalı ve karışıma zaman verilmelidir. Beton mikserini çalışır durumda tutmak iyi ve kaliteli beton elde etmek için temizliğine dikkat edilmelidir. Ayrıca periyodik bakım ve onarımları yapılmalı, yağ seviyesine dikkat edilmelidir. Günlük kayış ve motor kontrolleri operatör tarafından düzenli olarak yapılmalıdır.
Beton Mikseri Çalışma Prensibi ve Çeşitleri
Beton mikseri çalışma prensibi iki çeşittir. Bu sistemler kuru ve yaş sistemlerdir. Tüm transmikserler betonun taşınması, karıştırılması ve boşaltılması işlemlerini bu iki sistemi kullanarak yaparlar. Kuru sistem transmikserler kuru karışımlı hazır beton taşıması yapan sistemlerdir. Kuru karışımlı beton sistemine kimyasal katkı ve maddesi ve su direkt olan betonun kullanıldığı alanda ilave edilir. Bu sistemde transmikser kuru vaziyetteki malzemeyi taşır. Beton santralinde veya transmikser içerisinde karıştırılan kum, çakıl ve benzeri maddeler çimento, su ve katkı maddesiyle buluşur mikser içinde kesinlikle su olmaz. Betona su ilave edileceği zaman bu işlem şantiye alanında yapılır. Diğer katkı malzemeleri de su ile beraber şantiyede ilave edilir. Beton transmikseri operatörü karıştırma ve su verme işlemlerini dikkatlice yapması gerekir. Su saatlerinin çalışıp çalışmadığını; karıştırma ve su verme işleme başlamadan önce kontrol etmelidir. Su kazanı genellikle 2 tondur. Yaş sistem transmikser kuru sistem transmiksere göre ters sistemle çalışır. Bu sistemde tüm malzeme ve su beton santralinde hazırlanıp miksere doldurulur. Yüklenen betonun kalıba dökülme süresi ortalama iki saattir. Transmikser şantiyeye veya döküm alanına ulaşıncaya kadar yol boyunca kazanını çevirerek ilerler.
Beton Mikseri Kiralama Nasıl Yapılır?
Beton mikseri kiralama nasıl yapılır diye merak edenler için bu soru şöyle yanıtlanabilir; kiralık beton mikseri ihtiyacı olanlar bu ihtiyaçlarını iş makinesi kiraya veren firmalar vasıtasıyla giderebilirler. Beton dünyada ve ülkemizde en yaygın kullanılan yapı malzemelerinin başında gelmektedir. Bu durum sadece seçeneklerin bol olmasından değildir. Beton tercih edilmesinin nedenleri arasında:
- Betonun özellikleri,
- Gücü,
- Betonun satın alınabilirliği,
- Dayanıklılığı,
- Esnekliği gibi birçok madde sayılabilir.
Gelişen teknoloji ile birlikte küçük firmalarda bile beton karıştırma işlemi transmikserler vasıtasıyla yapılmaktadır. Betonun dayanıklılığı ve gücü kullanılan malzeme ile doğrudan alakalıdır. Transmikser ihtiyacı olan kişi firmalar kiralama yoluyla sorunlarına çözüm bulabilirler. Hangi tür transmiksere ihtiyacınız olduğunu belirleyerek işe başlayabilirsiniz. Beton mikseri kiralama ihtiyacınızı günlük, aylık veya yıllık olarak mikser kiralama yoluyla çözebilirsiniz. İşe başlamadan önce olabilecek aksamaları göz önünde bulundurarak kiralama süresini belirlemeniz size avantaj sağlar. Mikser kiralamadaki amaç, beton ihtiyacınızı en ekonomik yoldan karşılayabilmek olmalıdır. Bu yüzden beton ihtiyacınızı en ekonomik yoldan karşılayacak mikser seçimi yapmalısınız. Kiralanacak mikserin periyodik bakım ve onarımlarının yapılmış olması gerekir. Bakımları yapılmış bir makine sorunsuz çalışacağından dolayı zamandan tasarruf imkanı sağlar. Makineyi kullanacak olan operatör tercihi makine tercihi kadar önemlidir. Beton mikseri için hangi ehliyet kullanır diye baktığımızda, G sınıfı ehliyet ve operatörlük belgesi ile kullanılır. YTRENT güvence ve kalitesiyle kiralık transmikser ihtiyacınızı kolay ve sorunsuz halledebilirsiniz.
Beton Transmikseri Kiralarken Nelere Dikkat Edilir?
Transmikser kiralama çok uzun süreli olmayan işlerde oldukça avantaj sağlar. Son zamanlarda iş makinesi ve transmikser kiralama eğilimi oldukça artmaktadır. Durum böyle olunca beton transmikseri kiralarken nelere dikkat edilir sorusu sık sık gündeme gelmektedir. Kiralanacak beton mikserinin size ne kadar süre lazım olacağını belirlemeniz gerekir. Kiralanacak beton mikseri ölçüleri ihtiyaca cevap verecek nitelikte olmalıdır. Beton transmikserleri mikser büyüklüklerine göre 6 m3 ile 16 m3 beton taşıma ve karıştırma kapasitesine sahiptirler. Kiralama yöntemi kısa vadeli işlerde ve anlık ihtiyaç durumunda oldukça mantıklı ve karlıdır. Beton mikseri kiralanacağı zaman ağır iş makinelerinde olduğu gibi kiralama sözleşmesi yapılmalıdır. Beton mikseri kiralama sözleşmesi anlaşan iki tarafın sözlü anlaşmalarını bir metne ve resmiyete dökme şeklidir. Sözleşme her iki tarafa sorumluluklar yükler ve her iki tarafta yükümlülüklerini yerine getirmekle mükelleftir. Sözleşme yapmak her iki tarafın da kendisini garanti ve güvence altına alma şeklidir. İleride ortaya çıkabilecek bazı sorunlar bu sözleşme ile çözüme ulaştırılır. Sözleşmenin önemli olmasının diğer bir faydası da devletin belirlediği ticari kurallara uygun olmasıdır.
Transmikser Fiyatları
En çok merak edilen konuların başında transmikser fiyatları gelir. Transmikser fiyatları marka ve modele göre değişiklik gösterir. Kiralama fiyatlarına marka ve model kadar beton mikserinin fiziki durumu ve yıpranmışlığı etki eder. Ayrıca beton mikserinin kapasitesi taşıma ve karıştırma hacmi fiyatlandırmada etkin rol oynar. Piyasada oldukça fazla fiyat listesi mevcuttur. Kiralama saatlik günlük veya aylık olarak yapılabilir. Kısa süreli kiralama bedeli aylık kiralamaya göre daha yüksek olabilir. Periyodik bakım ve onarımları yapılmış transmikser kiralamak zamandan oldukça tasarruf etmenize olanak tanır. Kiralık transmikser arayanlar YTRENT garanti ve güvencesiyle bu sorunu çözüme kavuşturabilirler.