Elektrik çağdaş toplumlar için önemlidir. Hemen hemen her işletme veya ev sürekli bir güç kaynağına ihtiyaç duyar. Sonuçta elektrik, ışıklara, bilgisayar ekipmanlarına ve elektronik cihazlara güç sağlamak için kullanılır. Elektrik gücü, büyük güç şebekeleri elektriği hazır hale getirdiği için genellikle hafife alınan bir metadır. Günümüzde kullanılan jeneratörler 1831 yılından itibaren hayatınıza girmiştir. İngiliz bilim adamı, fizikçi ve kimyager Michael Faraday tarafından oluşturulan çok basit bir alet, bugünkü jeneratörün ilk örneğidir. Jeneratör elektrik enerjisi sağlar ve elektrik santrallerinde bulunan elektrik jeneratörleri, günümüzün elektrik şebekeleri için neredeyse tüm gücü sağlamaktadır. Jeneratörler, bir elektrik kesintisi sırasında elektrik enerjisi ortaya çıkaran, günlük rutinlerin ve ticari operasyonların kesintisiz olarak devam etmesini sağlayan kullanışlı ürünlerdir. Jeneratörler, çeşitli uygulamalara uyacak şekilde çeşitli elektriksel ve fiziksel düzenlerde gelir.
Jeneratör Çeşitleri
Jeneratörlerin birçok çeşidi mevcuttur. Ancak temel olarak 6 jeneratör çeşidinden söz edilir:
- Benzinli jeneratör
- Dizel jeneratör
- Biyodizel jeneratör
- Emülsifiye dizel jeneratör
- Propan gazlı jeneratör
- Doğal gazlı ve hidrojen jeneratör
Benzinli Jeneratör Nedir ve Çalışma Prensibi Nasıldır?
Benzinli jeneratörler, benzinin kimyasal enerjisini mekanik enerjiye dönüştürmek için kullanılır. Benzinli motordan gelen mekanik enerji daha sonra rotor olarak bilinen hareketli bir bileşene güç sağlamak için kullanılır ve bu stator olarak bilinen sabit bir bileşen etrafında hareketli bir manyetik alan oluşturur. Bu işlem, statorların sargıları arasında bir voltaj farkına neden olur ve böylece elektrik üretilir. Benzinli jeneratör motorları doğalgaz, dizel, benzin vb. çeşitli yakıtlarla çalışır. Adından da anlaşılacağı gibi benzinli jeneratörlerde jeneratör motorlarını çalıştırmak için yakıt olarak sadece benzin kullanılabilir. Benzinli jeneratörler ülke genelindeki akaryakıt istasyonlarında kolayca bulunabildiği için kullanıcıları için ideal bir seçimdir.
Geniş Kullanım Alanına Sahip Benzinli Jeneratörler
- Benzinli jeneratörler, elektrik kesintilerinin yaygın olarak meydana geldiği evlere veya işyerlerine elektrik sağlamak için kullanılır. Ev ve iş cihazlarının sorunsuz çalışmasını sağlamak için yedek güç kaynağı görevi görürler. Ana hattan güç kaynağına erişilemeyen iş yerlerinde makinelerde ve cihazlara güç sağlamak için kullanılırlar.
- Jeneratörler afete hazırlık ile eş anlamlıdır ve acil durum kullanımı en yaygın işlerinden biridir. Jeneratörlerin, günlerce gücü kesen bir kasırga veya sel gibi doğal bir afet sırasındaki kullanışlılığı hayat kurtarma için çok önemlidir.
- Acil olmayan nedenlerle elektrik kesildiğinde, yüksek kapasiteli yedek bir yedek jeneratör, sizi günlük rutininizde hiç aksatmadan sürdürebilir.
- Şantiyeler genellikle hazır güç kaynaklarından kesilir. Ancak bu, her şeyin elle yapıldığı anlamına gelmez. Büyük dizel jeneratörler genellikle makineyi, römorkları, havalandırmayı, su pompalarını, güvenliği ve daha fazlasını desteklemek için masa testerelerine, öğütücülere, matkaplara ve diğer elektrikli aletlere güç sağlayan portatif jeneratörlerle birlikte çekilir. Kaynak makinesini bir jeneratörle birleştiren, kaynak için özel bir jeneratör sınıfı bile vardır.
- İnşaat sahaları gibi, madenler de genellikle işlerin yapılması için jeneratörlere bağlı olan ilkel ortamlardır. Ayrıca madencilerin çalışmasına olanak sağlamak için yer altındaki tünelleri de aydınlatmaktadır.
- Jeneratörler genellikle tarım operasyonları için birincil güç olarak ayrıca ulaşılması zor yerlerde çalışmak için de taşınabilir güç olarak kullanılmaktadır.
Benzinli Mini Jeneratörlerin Kullanım Alanları
Taşınabilir portatif jeneratörler hayatta çok kurtarıcı bir yere sahiptir. Zor zamanlarda imdada yetişen, keyifli zamanlarımızda kullanabileceğimiz mini jeneratörler hayatınızın bir parçası olmaya başladı. Benzinli mini jeneratörlerin kullanım alanları:
Jeneratör Kiralama
- Işıklar, buzdolabı, bilgisayar, TV ve mobil şarj cihazları gibi temel küçük cihazlara güç sağlamak için taşınabilir bir mini jeneratör kullanabilirsiniz.
- Elektrik kaynağına kısıtlı erişimi olan bir sahada çalışıyorsanız, mini jeneratör elektrikli el aletlerinizi çalıştırmanın ve işinizi sürdürmenin kullanışlı ve güvenilir bir yoludur. Günümüzde, devrilme kasası ve toprak kaçağı koruması gibi güvenlik özelliklerinin yanı sıra ağır hizmet tipi dahil olmak üzere, şantiyenin zorlu talepleri için özel olarak tasarlanmış sağlam jeneratörler bulunmaktadır.
- Mini jeneratörün konserler, açık hava partileri, düğünler, festivaller ve pazarlar için olmazsa olmazlardan biridir. İster büyük bir topluluk etkinliği isterse arka bahçe partisi olsun, portatif mini jeneratörler ışıklar, müzik sistemleri için gerekli gücü sağlayabilir.
- Doğanın sunduğu en iyi şeylerin tadını çıkarmak gibisi yoktur, özellikle de elinizde birkaç lüks eşyanız varsa… İster kamp, karavan, ister tekne gezintisi yapıyor olun, taşınabilir bir mini jeneratör, dizüstü bilgisayarlar, küçük bir dondurucu, radyo ve mobil şarj cihazı dahil olmak üzere konforlu ve keyifli bir yolculuk için ihtiyacınız olan ekipmanı çalıştırmanıza yardımcı olacaktır.
- Kasırgalar, orman yangınları, seller gibi doğal afetler meydana gelebilir. Ancak elektrikler kesildiğinde, taşınabilir mini jeneratör çeşitleri imdada yetişir. Yardım kuruluşları ve acil servisler tarafından kurtarma operasyonlarını yolunda tutmak ve ailelerin güvende ve emniyette kalmasına yardımcı olmak için kullanılırlar.
Herkes bir jeneratör kiralayabilir. Acil bir durum olduğunda hemen hemen herkes kiralık jeneratör arayışına girmektedir. Ancak bunu doğru şekilde yapmak, bir makine satın almaktan ve bir kiralama sözleşmesi yapmaktan daha fazlasını gerektirir. Kiralık jeneratör arayışında iseniz dikkat etmeniz gerekenler:
- Jeneratör yıkanmış, temiz ve görsel olarak çekici olmalıdır. Bakımsız görünen bir makine ihtiyacınızı karşılamayabilir.
- Jeneratörün bakımı düzgün yapılmış olmalı ve tüm sıvılar ve filtreler uygun durumda olmalıdır. Devam eden günlük hizmet genellikle müşterilerin sorumluluğundadır ancak kiralama şirketi, sorumluluğun kabul edildiğinden ve anlaşıldığından emin olmalıdır.
- Jeneratörün uygun bir toprağa bağlı olduğundan emin olunmalıdır. Doğru topraklama, atmış devre kesiciler, kıvılcım veya ark oluşturan kısa devreler ve kontrolsüz elektrik akımı dahil olmak üzere jeneratörün çalışmasıyla ilgili risklerin çoğunu azaltır.
- Kiralama sözleşmesi dikkatle okunmalı. Kiralık jeneratörünüzü temin etmek için bir şirket seçerken, hizmet sağlayıcıdan kiralama sözleşmesini istemek ve imzalamadan önce sözleşmeyi detaylı bir şekilde incelemek önemlidir.
- İhtiyacınız olan jeneratörün boyutu, doğru üniteyi seçerken en önemli faktörlerden biridir. Jeneratörünüzü kiralamadan önce, ne kadar güç tüketeceğini düşünmeniz ve doğru kapasiteyi hesaplamanız gerekir.
- Kiralık jeneratör için kiralama şirketi ile görüşürken, ekipmanın ne kadar yakın zamanda test edildiğini sormak, sorun yaşamamak adına önemlidir. Kiralama işlemleri için jeneratör fiyatları değişkendir.
Benzinli Jeneratörlerde Sessiz Çalışma Performansı Mümkün müdür?
Jeneratör denildiğinde genelde aklınıza elektrik kesildiğinde kulağınıza oldukça gürültülü bir ses ile devreye giren makineler gelir. Fakat ilerleyen teknoloji ve gelişen modern çağda sessiz jeneratör de bulmak mümkün hale gelmektedir.
Kimse gürültülü jeneratörleri sevmez. Sessiz bir ev jeneratörü uykunuzu bölmez veya komşularınızı rahatsız etmez. Kamp ve karavan için sessiz bir jeneratör, gürültülü ünitelere göre daha fazla tercih edilecektir.
“Hangi jeneratörün en sessizi olduğunu nasıl anlayacağız?” diye sorarsanız, genel olarak; 80 dB’den fazla gürültü üreten jeneratörler yüksek olarak kabul edilir. 60 dB’den daha az gürültü seviyesi üreten jeneratörler sessiz jeneratörler olarak kabul edilir. Görüldüğü gibi sessiz jeneratörler buzdolabı (50 dB) veya konuşma (60 dB) ses seviyelerindedir. Daha yüksek sesli jeneratörler, bir kamyon kadar (80 dB) veya bir saç kurutma makinesinden (90 dB) daha fazla gürültü üretebilir.
Jeneratörlerin ürettikleri gürültü miktarına göre ses aralıkları ve sonuç olarak sınıflandırması aşağıda verilmiştir.
- En Sessiz Jeneratör: 50 dB’nin altında.
- Sessiz Jeneratörler: 50-60 dB.
- Ortalamadan Daha Sessiz Jeneratörler: 60-70 dB.
- Ortalama Gürültü Üreticileri: 70-80 dB.Ortalamadan Daha Yüksek Sesli Jeneratörler: 80-90 dB.
- Gürültülü Jeneratörler: 90 dB’nin üzerindedir.