Ekskavatör ve Beko Loderlar, kazı işleri için kullanılan küçük makinelerdir. Beko Loderlar, Türkiye pazarı açısından oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir. Ekskavatörler ise giderek daha popüler bir hale gelmektedir. Kazma işlemleri için inşaat araçları kiralamayı veya satın almayı planlıyorsanız, ekskavatörler ve Beko Loderlar iki seçenek olarak karşınıza çıkmaktadır. Ancak benzer kullanımlara sahip olmaları ikisi arasında kararsız kalmanıza neden olabilmektedir.
Beko Loder Nedir?
Kazıcı anlamına gelen backhoe ve yükleyici anlamına gelen loader sözcüklerinin birleşiminden oluşan Beko Loader, her iki işlevi de aynı anda yapabilmektedir. Çeşitli malzemelerin yüklenmesi, kazılması ve taşınması gibi işlemlerde bu araçlar kullanılmaktadır. Bu araçta kazıcı ve yükleme kısımlarının hareketleri, hidrolik sistem aracılığıyla gerçekleşmektedir. İş makineleri arasında sıklıkla tercih edilen bu araç, herhangi bir malzemenin bir yerden alınarak kısa bir mesafede olan başka bir yere yüklenmesi amacıyla da kullanılmaktadır. Ancak uzun mesafe için yük taşımak açısından uygun değildir. Kazıcı kısımları ise yapı temeli, hendek kazısı, kanal kazısı ve kazıp yükleme işlemi için kullanılmaktadır. Üretim şekline göre farklılık gösteren Beko Loderlar, kırıcı, forklift, tefsiye küreği, betoniyer, riper, burgu ve POLİP gibi çeşitli aparatlar ile beraber de kullanılabilmektedir. Lastik tekerleklere sahip olması nedeniyle kendi kendine hareket edebilen bu kazıcı yükleyiciler, 8 – 10 kilometrelik alanlarda işlem gerçekleştirebilmektedir. Dönüş yapabilmek için ise ön tekerleklerini kullanmaktadır. Bu açıdan 180 derecelik hareket kabiliyetleri bulunmaktadır. Aynı zamanda Beko Loder yakıt tüketimi konusunda da kullanıcıları için kolaylıklar sağlamaktadır.
Beko Loder Ne İçin Kullanılır?
Ön kova veya forklift, malzemeleri bir konumdan diğerine taşımak veya malzemeleri bir yere yüklemek için kullanılmaktadır. Ancak, sadece malları kısa mesafelerde taşımak ve yüklemek için kullanılabilmektedir. Bu açıdan esas olarak kısa mesafeli hafif yük taşımacılığı için tercih edilmektedir. Arka bölümde yer alan kepçe ise kazma işlemleri için kullanılmaktadır. Bu açıdan yol yapımı, asfalt kırma, hendek ve kanal açma gibi işlemlerin yapımında Beko Loder çalışması alanlarından yararlanılmaktadır. Genel olarak bu araçlar,küçük inşaat işleri, yol çalışmaları, toprak işleri, inşaat işleri, şehir planlaması ve çevrenin güzelleştirilmesi, gıda işleme tesisleri ve yem işleme tesisleri alanlarında kullanılmaktadır.
Beko Loder Kiralama
Beko yükleyici çok yönlü bir inşaat makinesi olduğu için özellikle Türkiye’de iş makinesi satın almak isteyenlerin tercih ettiği bir araçtır. Her ne kadar Türkiye’de satın almak kiralamadan daha yaygın olsa da kiralama işlemleri de sıklıkla yapılmaktadır. Operatör ile kiralama yaparken, operatör şantiyeye gitmekte ve iş bittikten sonra makineyi iade etmektedir. Beko Loder kiralama süreciyle ilgili ilk dikkat etmeniz gereken husus ise iş makinelerini kullanmanız gereken alan ve makinenin kullanım amacıdır. Aynı zamanda aracın boyutunu ve kullanım amacını da dikkate almanız gerekmektedir. Düşük yükleyiciler olarak da adlandırılan Beko Loderlar, herhangi bir inşaat makinesi gibi hem avantajlara hem de dezavantajlara sahiptir. En iyi sonuçların alınabilmesi için ise planlanan işin türüne ve gereksinimlerine göre seçim yapmanız büyük bir önem taşımaktadır.
Ekskavatör Nedir?
Kazma işlemleri için kullanılan Ekskavatör nedir? Ekskavatörler, toprak işlerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Pek çok sayıda çeşidi olan bu aracın, hidrolik veya zincirli olması güç aktarımına göre değişmektedir. Küçük boyutlarda kanalların açılması ve büyük maden ocaklarının kazılması amacıyla her türlü alanda kullanılan ekskavatörler, zemin ve kazının durumuna göre lastik tekerlekli ya da paletli olabilmektedir. Aynı zamanda bu sistem, ekskavatörün ağırlığına veya kendi çalışması sırasında kaldırılan yüke göre motor hızını ayarlayabilmektedir. Böylelikle hidrolik pompanın hızını artırması ile yağ basıncı arttırılarak makinenin tam güçte çalışması sağlanabilmektedir. GPS desteği sayesinde ise makine performansının uzaktan ölçülmesine ek olarak, gerektiğinde işin durdurulabileceği veya çalışma alanlarının tanımlanıp bu çalışma alanlarında çalışabileceği bir uzaktan sistem mevcuttur.
Ekskavatör Ne İçin Kullanılır?
İnşaat, ekskavatör kullanımı açısından ilk sıralarda gelmektedir. Aynı zamanda ekskavatörler, toprak tesviye işleminde en çok kullanılan makinelerden biridir. Öte yandan bu cihazlar, boru döşeme gibi sondaj gerektiren her türlü işlemde de kullanılabilmektedir. Ekskavatörler sadece farklı alanlar için değil aynı zamanda farklı mevsimler için de uygundur. Bu açıdan çamurlu sonbahar toprağı veya karla kaplı kış toprağı için başarılı işlemler gerçekleştirmektedir.
Ekskavatör Çeşitleri Nedir?
Ekskavatör çeşitleri, ekskavatör çalışması açısından iki ana gruba ayrılmaktadır. Paletli ekskavatörler, Serbest arazide etkin bir şekilde kanal açma, kazma ve yükleme yapabildikleri için hafriyatın taşınması, yüklenmesi ve kazılması aşamalarında sıklıkla tercih edilmektedir. Lastik tekerlekli ekskavatörler ise, yürüme kabiliyetine sahip olmalarından ötürü, sert zeminlerde kanal açma, kazma, yükleme ve taşıma gibi işlemlerde kullanılmaktadır. Genellikle kaplanmış olan zeminlere zarar vermedikleri için karayolu üzerinde yapılan çalışmalarda tercih edilmektedir.
Ekskavatörün Verimini Neler Etkiler?
En önemli konulardan biri, ekskavatörün bakımını iyi bir şekilde yapmanızdır. Aynı zamanda zemin için uygun olan bir kepçe seçmeniz gerekmektedir. Kepçe kısmı, mümkün olduğunca çok malzemeyi taşıyabilme özelliğine sahip olmalıdır. Yükleme işlemi sırasında ise forklift ile makine arasındaki mesafe çok fazla olmamalıdır. Aksi bir durumda, yakıt maliyeti artacaktır. Eğer paletli ekskavatör tercihi yapacaksınız, bunun için paletin gerginliğini çalışma alanına göre seçmeniz gerekmektedir.
Beko Loder ve Ekskavatör Benzerlikleri
Ekskavatör teknik özellikleri Beko Loder ile benzerlik göstermektedir. Bu açıdan her iki aracın da sahip olduğu işlevler, yıkım çalışması, asfalt ve beton kırma, inşaat malzemelerini ve iş aletlerini taşıma, kazma, kaldırma, toprak temizleme, ormancılık, yükleme, kanal çalışması ile yol ve köprü çalışması şeklinde sıralanabilmektedir. Ancak her ne kadar bu iki inşaat makinesi benzer özellikler taşısa da pek çok farklı özelliğe de sahiptir.
Beko Loder ve Ekskavatör Farklılıkları
Beko Loder almak istiyorum diyen biriyseniz, ilk olarak bu araç ile ekskavatör aracı arasındaki farkları bilmeniz gerekmektedir. Böylelikle hangi aracın projeniz için uygun olduğunu öğrenebilirsiniz. İki iş makinesi arasında seçim yapmanız gerektiğinde, çalışma alanının boyutu çok önemlidir. Bu açıdan Beko Loder, daha geniş bir alanda daha hızlı hareket edebilen ve verimli bir şekilde çalışabilen nispeten büyük bir makinedir. Her ne kadar ekskavatörler ve Beko Loderlar, eşdeğer inşaat makineleri olarak kabul edilse de operatörler tarafından değerlendirildiğinde farklı olarak ele alınmaktadır. Bunun temel nedeni, iki aracın direksiyon açılarının farklı olmasıdır. Beko Loderlar 200 dereceye kadar dönebilirken; ekskavatörler 360 derece dönüş sağlayabilmektedir. Aynı zamanda daha küçük ekskavatörler daha hafiftir. Bu nedenle bahçe gibi alanlarda, toprağa zarar vermeden güvenle kullanılabilirler. Nispeten büyük tonajlı ve büyük makineli Beko Loderlar ise daha yüksek kaldırma kapasitesine sahiptir. Küçük ekskavatörler, daha az yakıt kullanan nispeten küçük ve hafif makinelerdir. Ancak daha az yakıt tüketimi açısından öne çıkmaktadır. Eğer hem düşük üretkenlik ve bir miktar yüksek üretkenlik gerektiren işler için araç arıyorsanız, bu açıdan Beko Loder kullanımı tercih edebilirsiniz.