Kazıcı yükleyici olarak da bilinen beko loder, traktöre monte edilen bir iş makinesidir. Kanal kazma ve yükleme işlerinde sıklıkla kullanılan kazıcı yükleyiciler, pek çok avantaja sahiptir. Bir kazıcı yükleyicinin ön kısmında kepçe ve arka kısmında bir beko bulunmaktadır. Bekolu yükleyicilerin birbirinden farklı kullanım alanı bulunmaktadır. Ağaçların kazılıp yeni yerlere taşınması gibi pek çok boyut ve türdeki peyzaj işlemlerini gerçekleştirmek için kazıcı yükleyicilerden faydalanmak mümkündür. Ek olarak, kayalar ve çakılları hareket ettirmek gibi ağır işlemlerde de bekolu yükleyicilere başvurabilir. Beko loder kepçe modelleri, küçük kazı işleri için de tercih edilmektedir. Peyzajın her dönem rahatça sulanması adına oluşturulan sulama hatları için hendek kazım işlemlerinde beko yükleyiciler kullanılmaktadır. Bir bekolu yükleyici tek bir ünite bünyesinde birleştirilen üç parça inşaat ekipmanının birleştirilmesinden meydana gelmektedir. Bir traktör, bir yükleyici ve bir bekonun tek bir ünitede birleştirilmesi sonucu beko loder oluşmaktadır. Kazıcı yükleyicide yer alan her bir ekipman parçası, belirli bir iş türüne uygun şekilde kullanılmaktadır. Standart bir şantiye ortamında beko operatörü, işleri tamamlamak için çoğu zaman üç bileşeni de kullanmaktadır.
Beko Loder Parçaları Nelerdir?
Bekolu yükleyicilerin parçaları arasında yer alan traktör, yükleyicinin temel yapısı olarak bilinir. Traktör, turbo şarjlı bir dizel motora ve temel direksiyon kontrollerine sahiptir. Ek olarak traktörde büyük ve sağlam lastikler bulunmaktadır. Beko kabinlerinde tamamen kapalı ya da açık bir kanopi yapısı yer almaktadır. Bu sayede operatöre koruma sağlamak amaçlanmaktadır. Yükleyici ön kısma ve beko arka kısma takılarak, her iki bileşenin de farklı işlevlere hizmet etmesi sağlanır. Yükleyici, pek çok uygulamada kullanılarak birbirinden farklı amaçlar için tercih edilmektedir. Operatörün aracı sürerken yükleyiciyi kontrol etmesi beklenir. Beko loder kiralama esnasında da göreceğiniz bir diğer parça kazıcı olarak ifade edilir. Bir bekolu yükleyicinin ana aracı olarak bilinen kazıcı, toprak gibi sert malzemeleri kazmak ya da kanalizasyon gibi ağır yükleri kaldırmak amacıyla kullanılmaktadır. Kazıcılar, malzemeleri kaldırabilir ve belirtilen yere bir yığın halinde bırakabilir. Beko olarak bilinen yükleyiciler, özellikle hendek kazmak için tercih edilmektedir. Bekoyu kullanmak için operatörün traktörü park ederek koltuğu döndürmesi gerekir.
Bom, beko kolunun operatörün yer aldığı kabine en yakın olan uzun kısmı olarak ifade edilmektedir. Yükseltilip alçaltılabilen bom, aynı zamanda soldan sağa hareket ettirilebilir. Beko kolunun ikinci kısmına seviye çubuğu, üçüncü kısmına ise kova denir. Bekonun son kısmı olan kova, taşınması gereken toprağı ya da molozu toplayan kısımdır. İşlem esnasında kepçenin hareketini kolaylaştırmak amacıyla kepçe çubuğu ve kepçe arasında bir mil yer alır. Toprak ya da molozu toplamak için kova, kepçe çubuğuna doğru hareket ettirilir. Beko loder kullanımı için gerekli olan parçalar arasında, kazıcı yükleyicilerdeki ataşmanlar da yer almaktadır. Ataşmanlar, arka tekerlerin arka kısmında yer alan iki dengeleyici ayak olarak bilinmektedir. Bekolu kazma işlemi için önemli olan ataşmanlar, kazım esnasında ağırlığın yükünü almakla görevlidir. Aksi takdirde, dengeleyici ayakların bulunmadığı bir araçta ağır yükün ağırlığı ya da zemini kazmanın kuvveti sebebiyle aracın tekerlek ve lastiklerinde zorlanmalar beklenir. Stabilizatörler, traktörü sabit tutarak bekolu kazmanın sarsıntı etkisini en aza indirerek, traktörün kaymasını önlemektedir. Kazıcının güçlü olmasına yardımcı olan unsur, hidrolik basınç olarak ifade edilir. Hidrolik hatlar, hidrolik sıvı deposu, pompa ve piston eşliğinde makine operatörünün toprağı kazmasına olanak sağlamaktadır. Beko loder araçların standart donanımı, arka uçta dar bir kova ve ön kısımda yer alan yükleyiciden meydana gelmektedir.
Beko Loder Nasıl Kullanılır?
Bekolu yükleyici kullanırken ilk olarak, ön kontrol aşamalarını gerçekleştirmek gereklidir. Beko loder nasıl kullanılır sorusuna cevap olarak verilebilecek bazı adımlar bulunmaktadır. Ön kontrol, ekipmanın kullanıma hazır olup olmadığını belirleyen bir aşamadır. Özellikle kiralık beko loder tercih edilmeden önce, yapılan ön inceleme sonucunda aşırı aşınma, sızıntı ya da çatlak gibi hasarlar olup olmadığından emin olmak gerekir. Makineyi sabitledikten sonra, koltuğu ayarlayıp emniyet kemeri bağlanmalıdır. Ek kontrol kollarında gerekli düzenlemelerin gerçekleştirilmesinin ardından yön kontrol kolu “nötr” konumuna getirilmelidir. Gaz pedalını yüksek rölanti konumuna getirip, başlat konumuna çevirerek makine başlatılmalıdır. Makinenin ısınması, aracı çalıştırmak için uygulanması gereken üçüncü adımdır. Makinenin ısınması için ilk olarak, motorun yarım gaz ısınmasını sağlayarak bom kilidini ayarlamak gerekir. Ardından, yağı dolaştırmak amacıyla kontrolleri kullanarak bom birkaç kez indirilir. Ek kontrol arasında geçiş yaptıktan sonra, gösterge ve eylem ışıklarını kontrol ederek makinenin ısınmasını sağlamak mümkündür. Makine etkinliği için alanın temiz olduğundan emin olup tüm hidrolik donanımları kaldırmak gerekir. Servis freni pedalına basarak park freni bırakılmalıdır. Şanzıman kontrolünü devreye alıp hızlandırıcıyı aşağı itmenin ardından makine etkinliği adımı tamamlanmış olacaktır. Beşinci adım olarak ifade edilen makinenin kapatılması eylemi için ilk olarak park freni çekilir. Tüm hidrolik donanımlar indirilerek basıncı tahliye etmek amacıyla hidroliği döndürmek gereklidir. Motoru birkaç dakika boyunca düşük rölantide çalıştırarak başlatma anahtarını “kapalı” konuma getirdikten sonra makine kapatılır. Bekolu yükleyici kullanımı için gerekli olan son adım ise makine sonrası denetimdir. Makineyi ısıtmak, çalıştırmak ve kapatmak gibi aşamalar sonucu makine sonrası denetim gerçekleştirerek son incelemenin yapılması gerekir. Makineyi etraflıca inceledikten sonra aşınma, gevşek parça, çatlak ya da sızıntı gibi bir hasarın olup olmadığına dair kontrol yapılır. Sızıntı, gevşeme ve aşınma olup olmadığına yönelik incelemeler, motor bölmesi için de yapılmalıdır.
Beko Loder Kullanımının Sunduğu Avantajlar
Şantiye işleri için uygun olan bekolu yükleyiciler, birtakım avantajlara sahiptir. Sıfır ya da ikinci el beko loder yükleyicilerin avantajları arasında, çoklu görev özelliği bulunmaktadır. Temin edilen bir beko loder makine eşliğinde kazıma ya da kaldırma gibi büyük çaplı işler gerçekleştirilebilir. Bu sebeple bekolu yükleyiciler, hafriyat ve inşaat ekipmanları arasında en çok tercih edilen ekipmanlardan biri haline gelmektedir. Beko loder kullanımı çok amaçlı ve çok yönlü olarak ifade edilir. Yükleyicilerin avantajları arasında, farklı boyutlardan oluşması da yer almaktadır. Makinelerin boyutlarının farklı olması sayesinde büyük ya da küçük çaplı işler için tercih edilmektedir. Ataşman ayarı kolay olan bekolu yükleyiciler, çeşitli arazi türlerini kapsamaktadır. Engebeli arazilerde kolayca hareket etmek amacıyla tasarlanan makineler, işçilik maliyetleri azaltmaya yöneliktir. Yükleyicileri, hendek kazmak, yer altı kabloları dikmek, boru döşemek ya da binalar için temel oluşturmak amacıyla kullanmak mümkündür. Beko loder kullanmak için operatörlerin beko loder ehliyeti elde etmesi gerekir. Makineyi yalnızca şantiye alanında ya da firma içinde kullanacak olan operatörlerin operatörlük belgesi alması gereklidir. Beko loder eşliğinde karayoluna çıkacak olan operatörlerin ise ehliyetlerine “G sınıfı” sürücü belgesi olarak işletmesi söz konusudur.