İş sektörü bünyesinde en sık kullanılan araçlar içerisinde yer alan iş makineleri arazi tipi iş makinelerdir. Halk arasında kısaca, forklift veya portif olarak da anılan forklift araçları, insan gücünün yetmediği zamanlar dahilinde devreye girmektedir. Bu tip forklift araçlar, ağır yükleri kolaylıkla kaldırılırken transferi de sağlar. Bu sayede ise iş gücü yönünden büyük kazançlar elde edebilirsiniz. Arazi forklifti bir diğer özellik kapsamında zaman yönetimi açısından en kazançlı makineler arasında yerini almaktadır. Transferini kolaylıkla yapabilmesi ve ağır yükleri kaldırabilmesi açısından pek çok yönden insan gücü gerektiren işlerde de zamandan tasarruf etmenizi sağlamaktadır. Forklifter, birbirinden farklı çeşitlerde piyasada yerini almaktadır.
Peki arazi forkliftin kelime anlamı nedir? Arazi forklift, öncelikle engebeli arazi forklifti olarak da geçmektedir. Özellikleri ise şu şekildedir;
- Standart bir forklift ile pek çok özelliği paylaşan bu tip iş araçlarının en önemli farkı ise standart forkliftler dengeli ve düz zemin üzerinde çalışırken, arazi forkliftin çalışma alanı genellikle pürüzlü ve kayalıktır.
- Engebeli arazi forklifti sıklıkla bir fabrika ve depo yerine dış mekânda kullanılmaktadır.
- Depoda yer alan ürünlerin istiflenmesi açısından engebeli arazi forkliftini kullanmanız önerilmez. Çünkü engebeli arazilerde ve daha ağır işlerde kullanılmak üzere tasarlanmıştır.
- Arazi tipi forklift kullanımı daha güvenli olmakla birlikte lastik tiplerinin de zemin ile uyumlu olması bakımından dikkat çekmektedir. Bunun yanı sıra, şantiyede binanın veya çatının üzerine bir yük taşınmak istediği zaman, engebeli arazi forkliftlerden faydalanabilirsiniz.
- Özellikle çok ağır yüklerin güvenli bir şekilde taşınmasını sağlamakta olup, yağmur, kar ve rüzgâr gibi dış faktörlerden etkilenmemektedir.
- Genel yapısı itibari ile çelikten yapılmıştır.
- Çok daha güçlü bir çerçeveleri bulunmaktadır. Bu çerçeve, daha ağır yük ve eşyaların taşınmasına da olanak sağlamaktadır. Bunun yanı sıra, yüklerin çok daha yüksek bir konuma taşınmasını da mümkün kılmaktadır.
- Engebeli arazi forklift çeşitlerinin en dikkat çeken özellikleri arasında lastikler yer almaktadır. Lastikler, yumuşak olan toprağa batmayacak bir biçimde dizayn edilmektedir. Bu sayede dengesiz ve eğimli olan zeminlerde güvenli bir çalışma olanağı sağlamaktadır.
- Engebeli arazi forkliftlerin bir diğer özelliği arasında ise manevra kabiliyetinin yüksek olması yer almaktadır. Ürün yelpazemizde bu kapsamda yer alan forklift modellerinden biri, arazi tipi forklift modelidir.
Dilerseniz arazi forklift hakkındaki detaylara geçmeden önce sizlere aşağıda yer alan konu başlığı altında forklift çeşitlerinden bahsedelim.
Forklift Çeşitleri Sınıflandırması
Forkliftleri tasarım, güç kaynağı ve hareket sistemine göre sınıflandırmak mümkündür. Kullanılan güç kaynağı kapsamında, arazi forklifti modelleri ve çeşitleri de değişkenlik göstermektedir. Forklift denildiği zaman ilk akla gelen 4 farklı tür şunlardır;
- Akülü Forkliftler : Akülü forkliftler, bataryalı forklift olarakta geçmektedir. Şarj edilebilir bir akü olması sayesinde çalışmaktadırlar. Sesleri oldukça az olmaktadır. Egzoz gazı salınımlarının olmadığı bu forklift türü, bu nedenle çevre dostu forklift sınıflandırması altında yer almaktadır. Kaldırma kapasiteleri daha düşük olmakla birlikte, çok ağır yüklerin kaldırılması bu yönden pek mümkün gözükmemektedir. Dengesiz, tozlu, topraklı ve yağışlı zeminlerde kullanıma uygun değildir. Şarj edilerek çalıştırılabilmesinin yanı sıra genellikle 8 ile 10 saat arası çalışabilmektedir.
- LPG’li Forkliftler: LPG’li forkliftlerin güç kaynağı LPG motordur. Aslında dizel forkliftler ile birlikte de ilerlemektedir. Çünkü genellikle LPG’li forkliftLer dizel forkliftlere alternatif bir seçenek olarak değerlendirilebilir. Ağır yükleriniz için de ayrıca iyi bir tercih olabilmektedir. Fakat, LPG sistemi ile çalıştığından dolayı kapalı alanlarda dahi kullanımı daima büyük bir risk taşımaktadır. Bu sebeple kapalı alanlarda dahi kullanıma uygun olmamaktadır. Bu nedenle açık alanlarda, işinin uzmanları tarafından kullanılmaları çok daha uygun olacaktır. Forklift operatörü sadece güvenli sürüş açısından değil aynı zamanda güvenli birer çalışma alanlarının oluşması için de önemli olmaktadır. Alanında uzman olmayan bir personelin forklift makinesinin kullanması da büyük kazalara neden olmaktadır. Bu sebeple, forklifti mutlaka sertifikalı forklift operatörleri kullanmalıdır.
- Elektrikli Forkliftler : Elektrikli forkliftler güç kaynağı elektrik motoru sınıflandırması arasında yer alan forklift çeşitlerindendir. Elektrikli forkliftleri çok daha ağır işlerde kullanmanız için ise uygun değildir. Bununla birlikte, açık alanlar için de tercih etmeniz önerilmez. Elektrikli forkliftlerin çok daha kapalı alanlarda kullanımı yaygın olmaktadır. Gürültüsü çok fazla olmaması sebebi ile sessiz olunması gereken ortam dahilinde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ayrıca, hafif ve çok ağır olmayan işler için de tercih edebilirsiniz.
- Dizel Forkliftler : Dizel forkliftler çeşidini çok daha ağır işlerde kullanabilirken, açık alanlarda da rahatlıkla kullanabilirsiniz. Dizel forkliftlerin güç kaynakları, 2 veya 4 zamanlı dizel motordur. Özellikle, açık alanlarda kullanımının kolay olması bakımından tercih sebebi bir forklift modelidir. Kullanımının pratik olması ve en ağır işlerde dahi güvenli, kaliteli ve güvenli çözümler üretmektedir. Bu sebeple sıklıkla tercih edilen forklift tipleri arasında yer almaktadır.
Arazi tipi forklift özellikleri kapsamında sizler de en uygun forklift türünü belirleyebilirsiniz.
Hareket ve Tasarım Sistemlerine Göre Forklift Çeşitleri
Hareket sistemleri bünyesinde forklift çeşitleri 4 farklı gruba ayrılmaktadır. Forkliftler, debriyajlı forklift, hidrostatik forklift, elektrik motorlu forklift, tork konvertörlü forklifttir. Debriyajlı forkliftler sıklıkla kullanılan bir forklift modeli olmamakla birlikte, makinenin çalışması esnasında, debriyaj problemi oluşabilir bu sebeple fazlasıyla tercih edilen veya piyasada yaygın olan bir forklift modeli olmamaktadır. Tork konvertörlü forkliftler, sıklıkla benzin, dizel ve LPG’li forkliftlerde kullanılmaktadır. Bu tip forkliftlerin kavrama sistemleri de genel anlamda tüm iş makinelerinde karşınıza çıkmaktadır. Forklift operatörünün çok daha kolay kullanabileceği makineler arasında yer almaktadır. Ayrıca, tork konvertörlü forklift’lerin hidrolik şanzımanlarına sahip olmaktadır. Hidrostatik forkliftlerde, iletim elemanları bulunmamaktadır. Hidrostatik motor ve pompa ile çalışmaktadır. Yani tork konvertör veya debriyajlı forkliftlerde olduğu gibi de kavrama yoktur. Forklift operatörleri, hidroliğe yön vermiş olan valfleri kumanda etmektedir. Böylelikle forklift ileri ve geri bir şekilde hareket etmektedir. Diferansiyel, şanzıman ve şaft gibi hareket iletim elemanlarına sahip olmamaktadır. Tüm sistem hidrostatik motor ve pompa temellerine dayanmaktadır. Son olarak ta elektrik motorlu forkliftlerden bahsetmek gerekirse elektrikli forkliftlerin hareket sistemlerinin elektrik motorları olduğunu belirtmek gerekmektedir. Makine, elektrik motorlarının döndürme hareketleri sayesinde hareket etmektedir. Tasarımlarına göre de birden fazla forklift çeşitleri yer almaktadır. Dengeli forkliftler, sık 3 tekerlekli forkliftler ve sık depolama forkliftleri olarakta farklı gruba ayrılmaktadır. Yükün ağırlıklarını dengelemeleri için dengeli forklift olarakta bilinmektedir. 3 tekerlekli forkliftler de ise maksimum manevra kabiliyetleri bulunmaktadır. Dar ve manevranın daha güç olmuş olduğu çalışma alanlarında da kullanılmaktadır. Gerek iç mekan, gerekse dış mekânlar için uygundur. Sık depolama forkliftleri ise daha çok dar alanlar için tasarlanmaktadır. Sıkışık ve dar alanlarda kullanılması bakımından sık depolama forklifti olarak bilinmektedir. Daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi forklift’er, depolarda, benzeri alanlarda sıklıkla düz zeminli çalışma alanlarında kullanılan iş makinelerindendir. Ayrıca engebeli arazilerde çalışmamaktadır. Engebeli arazilerde rahatlıkla çalışan forklift modeli arazi forklifttir.
Arazi Tipi Forklift Fiyatları ve Kiralık Çözümler
Akıllı tasarıma sahip oluşu nedeni ile kol gücünü hemen hemen ortadan kaldırmış olan forkliftler açısından satın alma yerine arazi forklifti kiralama çözümleri de sunulur. Kiralık forkliftlerin tercih edilme nedenleri arasında ise başta kısa süren iş çözümleri gelmektedir. Kiralama yapılması esnasında ise özellikle kısa süreli eşya veya mal taşınması ihtiyaçlarınızın en iyi biçimde giderilmesine yardımcı olmaktadır. Kiralık forkliftler aynı zamanda, taşıma kapasiteleri kapsamında sizlere büyük bir kolaylık ve imkan tanır. Özellikle zamandan tasarruf etmenize imkan tanırken, güç harcamadan da ürünlerinizi herhangi bir engel ile karşılaşmaksızın istediğiniz noktalara doğru hareket ettirebilmenize de imkân tanır. Fakat kiralama her ne kadar etkili çözümler sunuyor olsa da daimi ve süreklilik gerektiren işlerde satılık forklift tercih etmeniz gerekmektedir. Çünkü arazi tipi forklift avantajları kapsamında, işinizin sürekli olarak tekrar ediyor oluşu sebebi ile düzenli bir biçimde kullanmanıza da imkan verecektir.
Arazi tipi forklift fiyatları detaylarına etki eden çeşitli etkenler bulunur. Bu etkenler şu şekilde sıralanır;
- Forklift yakıt türü
- Forklift markaları
- Forklift modeli
- Kullanım oranı
- Taşınacak yükün miktarına göre fiyat değişiklikleri farklılık gösterebilmektedir.