Yurt dışından ürün getirmek isteyen pek çok kişinin ilk işlemlerinde gördüğü kelimelerden biri antrepo olmaktadır. Özellikle ürünlerin belli bir bekleme süresi sırasında konulduğu yer olarak düşünülen antrepo tam olarak bu tanıma uyacak bir işleve sahip değildir. Bu nedenle pek çok kullanıcının arama motorları üzerinden ilk arattıkları antrepo nedir olmaktadır. Pek çok firma için ihracat ve ithalat yapmak son derece önemli ve önde gelen bir ilke olmaktadır. Ancak bu işlemleri gerçekleştirmek sanıldığı kadar kolay olmamaktadır. Çünkü her bir satış biçiminde de hazırlanması gereken evraklar ve işlemler yer almaktadır. Özellikle yurtdışına ürün göndermek ya da ürünü yurt dışından almak isteyen kullanıcılar için bu işlemler son derece uzun ve sancılı olabilmektedir. Bu uzun ve sancılı süreç içerisinde alınan her bir ürünün bir alan içerisinde bekletilmesi mecburi kılınmaktadır. Bu ürünler herhangi bir kişiye teslim edilmediği için o alandan evrak ve gerekli prosedürler tamamlanmadan almak neredeyse imkansızdır. Bu nedenle depo benzeri bir alana ihtiyaç duyulmaktadır. Bu depo benzeri alanlara da antrepo denilmektedir. Antrepolar genellikle gümrüğe oldukça yakın alanlarda konumlandırılırlar. Bu alan bekletilen mallar ve eşyalar için ise ticari mal kategorisi işlev görmektedir. Pek çok kullanıcının ise antrepoda ürünlerinin bekleme süreleri değişiklik göstermektedir. Bunun en temel nedeni ise belirli bir bekleme süresinin olmamasından kaynaklanmaktadır. Her bir antreponun kendi içerisinde minimum ve maksimum bekleme süreleri bulunmaktadır. Bu noktada mallar evrak ve prosedür işlemlerinin bitişine kadar bekletilmektedir. Halk arasında gümrükten döndü olarak ifade edilen durumlar genellikle ürünlerin ülkeye alınmaması halinde gerçekleşen durumlardır.
Antrepo Çeşitleri Nelerdir?
Antrepolar birbirinden farklı işlevleri ile pek çok kullanıcının kafasında soru işareti yaratabilmektedir. Antrepo çeşitleri nelerdir denildiğinde ilk akla gelen gümrük alanları olmaktadır. Bu antrepo çeşitleri içerisinden yalnızca biridir. Birden fazla antrepo çeşidi bulunur. Genellikle bu konu ile ilgilenen kullanıcılar antrepo kiralama işlemini gerçekleştirmek isteyen kullanıcılar olmaktadır. Kiralama işlemi için antrepo ve türleri şöyledir;
- A Tipi Antrepo: Bu tip antrepolarda yerleştirilen her bir ürünün sorumluluğu tamamen bu alanın sahibinin olmaktadır. Antrepo sahipleri, içerisinde bulunan ürünlerin kayıtlarını kendisi tutmaktadır. Bu durumda eksik ürünün çıkması halinde alan sahibi gümrük vergileri gibi giderleri ödemekle zorunlu olmaktadır.
- B Tipi Antrepo: B tipi antrepolar da ise işletmecinin ürünler üzerinde hiçbir sorumluluğu yoktur. Sorumluluğu yalnızca kiralama işlemi ile sınırlı olmaktadır. Bu tip antrepoda stok kaydı da tutulmaz. Ancak ürünler teslim edilmeden önce her bir bilgisi beyannamelerde yer almaktadır.
- C Tipi Antrepo: Bu tip antrepolarda yalnızca listelenebilir eşyaların bekletilmesi sürecini üstlenmektedir. Listeler içerisinde yer almayan eşyalar hiçbir şekilde antrepoya alınmamaktadır.
- D Tipi Antrepo: Bu alanda gümrüğe depolanan eşyalar sunulmaz. Eşya listesinde yer alamayan eşyalar da bu antrepoya koyulabilmektedir. Ancak bunun gerçekleştirilebilmesi için çeşitli müdürlüklerden izin belgelerine sahip olmak gerekmektedir. D tipi antrepolara yerleştirilen ürünlerden alınacak olan bedeller ise beklemeye başladığı sürede hesaba alınmaktadır.
- E Tipi Antrepo: Depolanan mallar için E tiplerinde yine bakanlıklara izin alınması gerekmektedir. Bu noktada yapılan işlemler bir depolama işlemi olarak görülmekte ve antrepo stok defteri tutulması gerekliliği bulunmaktadır.
Bu kadar fazla çeşitliliğe sahip olan antrepolar için kendinize ve işleminize en uygun olan çeşidini seçebilirsiniz.
Antrepo Ödemesi Nedir?
Özellikle yurt dışından ürün getirmek isteyen pek çok kişinin antrepo ile ilgili bilgisi yeterli düzeyde olmamaktadır. Bu nedenle pek çok kişinin almış olduğu ürün ve eşyalar gümrük bölgesinden geri dönmektedir. Bu gibi durumlar için ise önde gelen nedenlerden biri de antrepoya ürünlerin nasıl konulacağının bilmemesidir. İlk olarak gümrük antreposuna hangi eşyaların konulacağını bilmek gerekir. Gümrük antreposuna ithalat vergilerine ve ticaret politikalarının hemen her birine uygun olan eşya ve mallar olması gerekmektedir. Eşya herhangi bir biçimde patlayıcı ve patlamaya neden olacak maddeler içermemelidir. Bu nokta da gümrükte eşyaların kalıcılık ile ilgili bir süresinin olmadığı da belirtilmelidir. Ancak gerekli olan işlemlerin her birinin 30 iş günü içerisinde yapılması oldukça önemli işlemlerden biridir. Hangi çeşit antrepoya mal ve ürünlerinizi koyduğunuza bağlı olarak ürünlerinin ya da eşyalarınızın sorumluluğu işletmeciye ya da size bağlı kalabilmektedir. Bu nokta da hangi alanda hizmet gösterilecek ise o nokta ile ilgili detaylı araştırma yapılması ve buna uygun olan yöntemleri içeren tipte bulunan antrepoların seçilmesi son derece önemlidir. Bu noktada ücretler değişkenlik göstermektedir. Her antrepo tipine uygun olarak antrepo fiyatları artmakta ve azalmaktadır. Bu nedenle kendinize ve yapacağınız işleme en uygun olan antrepo tipini seçmek daha sağlıklı ve uygun olacaktır. Özellikle araştırma yapılırken genel ve özel antrepo ayrımında dikkat edilmesi gerekmektedir. Hemen her çeşit kiralık antrepo bulmak son derece kolay ve hızlı olmaktadır. Tek yapmanız gereken beyannemenin ilgilli koşullarına dikkat etmek olacaktır. Aynı zamanda antrepo çeşitleri arasından hangisini seçeceğimizi de doğu bilmelisiniz.
Antrepo ve Depo Arasındaki Fark Nedir?
Antrepo ve depo arasındaki yer alan farklar da bu nokta da son derece önemli olmaktadır. Kullanıcılar ürünlerini muhafaza edecek bir alan arayışına girecekleri zaman bu iki çeşit karşılarına çıkmaktadır. Ancak pek çok kullanıcı aralarında yer alan temel farkı bilmediği için yanlış ürünlerin tercihini yapmaktadır. Bu durum her ne kadar masrafsız gözüksede son derece masraflı ve yanlış bir tercih yapılması halinde eksi bir gider kalemi oluşturmaktadır. Bu durumun önüne geçmek için ise iki ürünün de detaylı bilinmesi ve aralarında yer alan farkların net olarak bilinmesi gerekir. Antrepolar genellikle gümrük çıkışlarında yer alan ve gümrük için gelen malların belirli bir müddet bu alanda tutulduğu alanlar olmaktadır. Ancak birbirinden farklı antrepo tipleri bulunmaktadır. Bu tip antrepolara gümrüklük antrepo denmektedir. Bu nedenle antrepolar çok gelişmiş olmayan ürün çeşitlerindendir. Antrepo hizmeti içerisinde bulunan ürünlerin her biri onaylanmış ve gerekli prosedürleri tamamlandığı hallerde bu alanlar için özel olarak belirlenmiş olan bir süreleri yoktur. Bu alanda uzun süreler boyunca bekleyebilmektir. Ancak depolar bu şekilde işlemezler. Depoların kiralanması işleminden hemen sonra depo olarak nitelendirme işlemlerinden hemen sonra içeriye alınacak olan her bir ürünün kendine ait olan belirli bir depo süresi vardır. Bu noktada depolara konulan ürünlerin herhangi bir evrakı olmasına da gerek yoktur. Depolarda kendi içerisinde birbirinden farklı işlevlere sahip olabilir. Bu nedenle pek çok çeşit arasından seçilecek olan depo tipine özel olarak aralarında yer alan farklar konuşabilmektedir. Ayrıca bu alan içerisinde yer alan mallar pek çok işlemden geçirilmektedir. Lakin depo içerisinde bulunan mallara herhangi bir işlem uygulanmamaktadır. Antrepoya konulacak ürünler için antrepo beyannamesi tescili gerekmektedir. Depoya konulacak ürünler için ise özet beyan zorunlu tutulmaktadır. Sizde hem kendi ürünleriniz hem de sevdiklerinizin ürünleri için antrepo kiralayabilirsiniz. Kiralama işlemlerinin de kolay olmasından dolayı sıklıkla tercih edilir.