Özellikle taşıma ve nakliye işlemleri, kaldırma işlemleri, boşaltma ve çekme işlemleri gibi çok yüksek katlı binalarda ya da alanlarda kullanılan sepetli vinç, pek çok alanda rahat kullanımı sayesinde oldukça tercih edilen makinelerin başında gelmektedir. Genel olarak inşaat alanlarında firmaların kullandığı vinçlerden farklı olarak tasarlanan bu sepetli vinçler, tekerlekli bir araca bağlı olarak çalışmaktadır. Diğer vinçlere oranlara hem ebat olarak hem de kullanım alanı olarak uygun kullanıma sahip olmaktadır. Sepetli vinçlerin bom mesafeleri, 25 metreden başlayarak 85 metreye kadar farklı çalışma yüksekliğine ve farklı taşıma yük kapasitesine sahiptir. Adını alan sepet kısmı sayesinde çalışanların yüksek noktalara ulaşmasını kolaylaştırmaktadır. İşgücünün verimliliğini arttıran ve daha hızlı çözümler sunan sepet vinç taşıma sistemleri, iş ve işçi güvenliğini de güvence altına alan araçlardır. Bu platformlar, sepette bulunan emniyet kemerleri sayesinde oluşabilecek iş riskini minimum seviyede tutmakta ve istenmeyen kazaların yaşanabilme riskini de azaltmaktadır. Özellikle çok katlı binaların dış cephe bakım ve tadilatında, malzeme taşıma ve çıkarma gibi işlemlerde kullanılan bu sepet vinçlerin kullanım alanlarının başında yüksek yapılar, direkler, billboard ve reklam panoları gibi yüksek alanlar gelmektedir. Her geçen gün yenilenen vinç modelleri sayesinde tüm sektörlerde ve her alanda kullanılan vinçler, sektörlerin ihtiyaç duyduğu kullanım alanlarına göre çeşitleri ve özellikleri her geçen gün gelişmeye devam etmektedir.
Sepetli Vinç Nedir?
Sepet şeklinde bulunan yapısı sayesinde belirli mesafe ve yükseklikte her türlü taşıma ve kaldırma işlemini gerçekleştiren ve tekerlekli araçların üzerinde bulunan sepetli vinç, mekanik bir sistem ile çalışmaktadır. Bu sepetli vinçler, taşıma araçlarının üzerinde bulunan platformun üzerine konumlandırılmakta ve ayarlanabilir yükseklik ayarı yapılabilmektedir. Mekanizma yapıları sayesinde vinç istenilen bölgede ve istenilen yükseklikte hizmet sunmaktadır. Tekerlekli araç üzerinde çalışan yapısı sayesinde şehir içi bölgelerde çok rahat bir şekilde kullanılabilmektedir. Yükseklik mesafeleri farklılık gösteren sepet vinçlerin 25 metre özelliğine sahip modeli, yaklaşık 200 ila 220 kilo yük taşıma kapasitesine sahiptir. Yükseklik mesafesi arttıkça taşıma yük kapasitesi ve sepet ölçüsü de artan sepetli vincin 85 metre özelliğine sahip modelin maksimum yük kaldırma kapasitesi 500 kg olabilmektedir. Her iki yöne 90 derece ya da 180 derece dönebilme özellikleri, sepetli vincin modeline göre değişkenlik göstermektedir. Farklı kullanım amaçları ve çeşitleri ile piyasada oldukça fazla sayıda sepetli vinç bulabilmek mümkündür. Kullanım alanına, çalışacak yerin yüksekliğine ve konumuna göre doğru sepetli vinci seçmek gerekmektedir. Dar alanlarda ve yüksek yerlerde çalışma imkanı sunan sepetli vinç platformu sayesinde;
- Her türlü inşaat projelerinde,
- Nakliye işlemlerinde,
- Belediye hizmetlerinde,
- Dış cephe bakım ve tadilat işlemlerinde,
- Yüksek bina cam temizliğinde,
- Boya, sıva, mantolama, badana, tamirat, tadilat ve elektrik işlemlerinde,
- Montajlama işlemlerinde,
- Reklam panosu ve billboard yerleştirme işlemlerinde,
- Ağaç budama işlemlerinde kullanma imkanı sunmaktadır.
Sepetli Vinç Çeşitleri Nelerdir?
Vinçlerde bom adı verilen ve ağırlık taşıyan kol bulunmaktadır. Bu bomlar, iş yapılacak yerin yüksekliğine ve bulunduğu yerin durumuna göre farklı ölçülerde bulunmaktadır. Sepetli vinç çeşitleri, 20 metreden 84 metreye kadar birden fazla metre yükseklik için kullanılabilecek tarzda üretilmiş sepetli vinç modelleri vardır. Kullanım alanına göre değişiklik gösteren bu modeller, belirli bir mekanizma ile çalıştığı için belirli yükseklik ayarlaması da yapılarak istenilen alanda faaliyet göstermesi sağlanabilir. Maksimum ulaşma yüksekliği, maksimum yanal uzama yüksekliği, maksimum kaldırma kapasitesi ve sepet ölçüsü gibi değişkenlik gösteren teknik özelliklere göre sepetli vinç fiyatları farklılık göstermektedir. Farklı tip ve tonaja sahip olan sepetli vinçler, açı dereceleri, flybom uzunluğu, yatay ve dikey çalışma mesafesi, uygun kalite standartlarına sahip olması, sepetin yük kapasitesi, arazinin durumu, çalışma yarıçapı ve ayak basma stroku gibi özelliklere göre de fiyatları farklılık gösterebilmektedir.
Sepetli vinçlerin periyodik olarak bakım ve kontrollerini yapmak önemlidir. Makinenin arızalanması gibi durumlardan kaçınmak için teknik personel tarafından belirli periyotlarda bu bakımların ve kontrollerin yapılması gerekmektedir.
Sepetli Vinç Nerelerde Kullanılır?
Daha çok inşaat sektöründe ve taşımacılık sektöründe kullanılan sepetli vinç, personel yükseltici alanlarında da kullanılmaktadır. Tekerlekli büyük araçların üzerinde kurulan sepetli platform, eklemli modeli ya da teleskopik bomlu modelleri ile piyasada yer almaktadır. Sepetli platform, kullanım alanlarına göre değişkenlik gösteren yapısı ile her türlü alanda kullanılabilen teleskopik vinç türlerinden birisi olmaktadır. Sepetli platform denmesinin sebebi, bomun sepet şeklinden kaynaklanmaktadır. Yüksek yapılarda çalışan işçiler için önemli bir makine olan sepetli vinç, pek çok alanda kullanılmaya elverişlidir. Genel olarak inşaat çalışmalarında ve nakliye çalışmalarında kullanılmasının yanı sıra belediyelerde ve üniversitelerde taşıma işlemlerinde, dış cephe bakım ve yenileme işlemlerinde, alışveriş merkezlerinde kaldırma, bakım ve temizlik işlemlerinde, yüksek konsept içeren kamu, özel ve ticari binalar ve oteller gibi alanların iç bakımı ve onarımında, tesis ve fabrika gibi girilmesi zor ve tehlike oluşturacak alanlarda, telekomünikasyon işlemlerinde, billboard ve pano asılması durumlarında da sepetli vinç kullanılmaktadır. Bununla birlikte çatı tamiri, oluk temizleme gibi hizmetlerde, rüzgar enerji santrallerinin bakımı ve onarımında ve belirli bir yüksekliğe ulaşmış ağaçların budama işlemleri gibi çevre düzenleme olaylarında sepetli vinç faaliyet göstermektedir. Yine konteyner taşımacılığı, sanayi bölgesi alanlarda yük indirme ve kaldırma işlemlerinin tümünde sepetli vinç tüm bu kullanım alanlarının dışında insanları yüksek yerlere ulaştırma ya da yüksek alanlardan indirme gibi durumlarda da yine sepetli vinç tercih edilmektedir. Bazı tür sepetli vinçler hareketli mekanizmaları sayesinde taşınılan bir yükü belirli bir noktadan istenilen noktaya ulaştırma konusunda da yardımcı olmaktadır.
Sepetli Vinç Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
İnşaat alanlarında ya da taşıma ve nakliye sırasında kullanılan sepetli vinç ile çalışmalarda iş güvenliği konusunda bilgili ve dikkatli davranmak gereklidir. Aynı zamanda kamyonet veya kamyon üstü gibi tekerlekli araçların üzerinde platformu bulunan iş makinelerini kullanabilmek için sepetli vinç ehliyeti alınmalıdır. Operatör sertifikası olan bu sepetli vinç ehliyeti için özel hazırlanan iş makinesi kurslarına katılmak, eğitim ve sınavda başarılı olma şartı aranmaktadır. Sepetli araç kullanma belgesi, personel ve yük yükseltici sertifikası ile birlikte kullanıldığından kaldırma yükleme operatörü bitirme sertifikası da almak gereklidir. Sepetli vinç ehliyet sınıfı, tüm iş makinelerinin sürücü belgesi olan G sınıfı ehliyet belgesidir. Bu belge ile birlikte belirli sepetli vinç kullanma talimatı kurallarına uymak büyük önem taşımaktadır. Sepetli vinç operatör belgesi alabilmek için belirli şartlar bulunmaktadır. Bunlar;
- En az ilkokul mezunu olmak
- Sürücü adaylarında sağlık açısından sürücü ve operatör olmasına engel oluşturabilecek herhangi bir sağlık sorunu bulunmaması
- 18 yaşından büyük olmak
- Hükümlü olmamak
- Adli sicil açısından engel teşkil edecek şekilde sabıkalı olmamak
Bu maddeleri sağlayan kişiler, belirli bir eğitim aldıktan ve sınavda başarılı olduktan sonra sepetli vinç operatörü olabilir.
Sepetli vinçlerde güvenlik, önemli konuların başında gelmektedir. Özellikle riskli bölgelerde kullanılan bu makinelerde sepete fazla sayıda kişinin binmesi engellenmelidir. Sepette bulunan toplam kişi sayısı 2 kişiyi geçmemeli ve sepette bulunan emniyet kemeri takılmalıdır. Emniyet kemeri de boma ya da can halatına bağlanmalı ve güvenlik talimatlarına uyulmalıdır.