Kompakt ekskavatör ya da mini ekskavatör adıyla adlandırılan iş makineleri, kazıcılar arasında yer alan en küçük araçlardır. Orta boy veya büyük boy ekskavatörlerin giremediği dar alanlarda kullanılırlar. Tonajları ve bununla doğru orantılı olarak iş kapasiteleri 0.7 ton ile 8.5 ton arasında değişiklik göstermektedir. Mini ekskavatörler hidrolik sisteme dayalı bir çalışma prensibine sahiptir.
Bu makinelerin sağladığı en büyük avantajlar şu şekilde sıralanabilir:
- Küçük ve kompakt yapısı sayesinde hareket kabiliyetinin fazla olması,
- Çeşitli ataşmanlar yoluyla birden fazla amaç için kullanılabilmesi,
- Yakıt tüketimi az olduğu için ekonomik ve tasarruflu bir kullanım sağlaması,
- Paletli hareket sistemine sahip hafif bir makine olduğu için çalıştığı zemine zarar vermemesi,
- Vinç yardımıyla kolayca istenen noktaya yerleştirilebilmesi.
Ancak mini ekskavatörün sağladığı bu avantajlardan faydalanabilmek için işin gerekliliklerini doğru şekilde tespit etmek, markaları ve modelleri tanımak, tercih yaparken işe uygun modeli seçebilmek gerekir. Bu yazıda mini ekskavatör marka ve modelleri ile ilgili detaylı bilgiler bulabilirsiniz.
Mini Ekskavatör Üretimi Yapan Markalar
Küçük kazıcılar olan kompakt ekskavatörler üretilmeye başlanmadan önce, küçük ölçekli işler ve dar alanlarda gerçekleştirilen çalışmalar kazma, kürek ve insan gücü yoluyla yapılıyordu. Bu seçenek hem çok zahmetliydi hem de işin tamamlanma süresinin uzamasına yol açıyordu. 1970’li yıllarda mini ekskavatörlerin dünya genelinde kullanılmaya başlanmasıyla birlikte sektörde büyük ilerlemeler meydana geldi. Hem iş gücünden hem de zamandan tasarruf etmek açısından oldukça avantajlı olduğundan bu iş makinelerinin kullanımı giderek yaygınlaşmaya başladı. Bunun sonucunda çok sayıda marka farklı modeller geliştirmeye başladı. Bu alanda faaliyet gösteren markalar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Airman: Airman’ın 2,1 tonluk ve 5,3 tonluk iki modeli Türkiye’de öne çıkıyor. Kısa kuyruk yapısı ile gelişmiş bir hareket kabiliyeti sağlayan makineler, ECO ve PWR olarak adlandırılan iki farklı çalışma modu sayesinde de ihtiyaca göre yakıt tüketimini düzenleyerek ekonomik bir kullanım sağlıyor.
- Case: B Serisi mini ekskavatörlerini Türkiye’de satışa sunan Case markası, sıfır kuyruk dönüşü özelliği ve gelişmiş teknolojiye sahip hidrolik sistemleri ile öne çıkıyor. Üç hidrolik pompadan iki tanesinin değişken debili pistonlu tipte tasarlanmış olması makinelerin eş zamanlı olarak farklı hareketler yapmasına olanak tanıyor.
- Caterpillar: Caterpillar markası Türkiye’de 4 farklı kompakt ekskavatör modeli ile hizmet veriyor. Bu modellerden en küçüğü 1,5 tonluk bir yapıya sahipken diğer seçenekler arasında daha yüksek tonajlı modeller de yer alıyor.
- Doosan: 1,5 ton ile 8 ton arasında değişen kapasitelere sahip 8 farklı kompakt ekskavatör modelinin üretimini gerçekleştiren Doosan, farklı ihtiyaçlara hitap eden bir marka. Çelik ya da kauçuk paletli, sıfır kuyruk ya da kısa kuyruk yapısına ilaveten farklı tonajlar arasından da tercih yapmayı mümkün kılıyor.
- Eurocomach: Eurocomach, 13 tanesi sıfır kuyruk olmak üzere toplam 14 tane mini ekskavatör modeli bulunan bir marka. Farklı tonajlarda seçeneklerin yer aldığı modellerde, 5,7 ton üzeri makinelere klima seçeneği ile erişmek mümkün.
- Hitachi: Daha çok orta ve büyük boy ekskavatör modelleri ile tanınan Hitachi’nin 2 ton ile 7 ton arasında değişen kapasitelere sahip kompankt ekskavatör modelleri de mevcut. Airman markasının ürettiği modellere benzer şekilde, Hitachi’nin geliştirdiği modellerde de ekonomi modunda çalıştırma seçeneği bulunuyor.
- Hyundai: Hyundai markasının 1,5 ton ile 8 ton arasında çeşitlilik gösteren kapasitelere sahip 6 farklı mini ekskavatör modeli mevcut. Bu modeller hem kauçuk palet hem de çelik palet seçenekleri ile piyasaya sunuluyor.
- IHI: Özellikle belediyeler tarafından yaygın olarak kullanılan modellerin üreticisi olan IHI, palet genişliğini ayarlama imkanı tanıyan seçenekleri ile öne çıkıyor.
- JCB: Türkiye’de pazar payı en geniş olan markalar arasında yer alan JCB, mini ekskavatörlerin dönem dönem marka ismiyle anılmasının da sebebi. JCB markası, 1 ile 8 ton arasında değişen 17 modeli ile tüketicilere geniş bir ürün gamı sunuyor.
- Komatsu: 900 kilogramdan başlayan tonaj seçenekleri ve kısa kuyruklu modelleriyle Komatsu markası da ekskavatör piyasasısın bilinen isimleri arasında yer alıyor. Modelleri, açık veya kapalı kabin opsiyonları ile temin etmek mümkün.
- Kubota: Traktör, dizel motor ve iş makinesi üreticisi olarak 1980 yılından beri hizmet veren Japonya menşeli firma Kubato, 850 kilogram ile 9 ton arasında değişen kapasiteleriyle birçok mini ekskavatör modeline sahip.
- Mecalac: Daha çok hibrit iş makineleri üretimiyle tanınan bir marka olan Mecalac, kazıcı fonksiyonu ile yükleyici fonskiyonunu tek bir araçta birleştiren mini boy makineler üretiyor. Beko Loderden farklı olarak, kazma ve yükleme işlemlerinden bir tanesi makinenin ön kısmı, diğeriyse arka kısmı tarafından yerine getirilmiyor. Mecalac mini ekskavatörleri, ataşman değişimlerinin tek bir düğme ile pratik bir şekilde yapılmasına imkân vererek çok işlevli araçlar sunuyor.
- Sunward: Türkiye’de satışa sunulan 3 tane mini ekskavatör modeli bulunan Sunward markasının sağladığı kapasite 3,5 ton ile 5 ton arasında değişiklik gösteriyor. Sunward iş makinelerinin üretiminde Yanmar ve Kubato firmalarının ürettiği parçalar kullanılıyor.
- Takeuchi: İlk kompakt ekskavatör üreticileri arasında yer alan Takeuchi markası, yürüyüş bandı genişliğinin 98 santimetre ile 130 santimetre arasında ayarlanmasına imkan tanıyor.
- Terex: Türkiye’de satışı yapılan 5 tane modeli bulunan Terex, yük algılamalı hidrolik sistemi ile bilinen markalardan bir tanesi. Terex mini ekskavatör modelleri, daha az sayıda pompa sayesinde yakıt tasarrufu ve bakım kolaylığı sağlıyor.
- Volvo: Volvo markasının Türkiye’de satışı yapılan 5 adet mini ekskavatör modeli mevcut. Volvo, makinelerinde kendi geliştirdiği motor ve hidrolik sistemleri kullanıyor oluşu ile öne çıkan markalardan bir tanesi.
- Wacker Neuson: Wacker Neuson markasının en önemli özelliklerinden bir tanesi, 1 ton ile 15 ton arasında değişen kapasitelere sahip ekskavatörler üretmesi. Marka, geniş ürün gamı sayesinde farklı ihtiyaçlara karşılık vermeyi hedefliyor.
- Yanmar: 100 yıldan uzun bir süredir motor üreten Yanmar markası, 1971 yılından itibaren de mini ekskavatör piyasasında yer alıyor. Değişken debili pistonlu pompa kullanımı sayesinde, Yanmar ekskavatörleri eş zamanlı olarak birden fazla sayıda hareketi gerçekleştirebiliyor. Sıfır kuyruk dönüşü ile gelişkin bir hareket kabiliyeti sağlıyor. Ayrıca, Yanmar piyasaya sürdüğü modellerin parçalarını ve motorlarını da kendisi ürettiği için alıcılar nezdinde güvenilir bir duruşa sahip. Sıfır kuyruklu mini ekskavatörün mucidi olduğundan özellikle bu ürün grubunda ekstra bir güven sağlıyor.
Mini Ekskavatör Seçerken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Çok sayıda marka tarafından sunulan sayısız model seçeneği arasından nasıl tercih yapmak gerekir? Verimlilik, pratiklik ve tasarruf için gerçekten işin ihtiyaçlarına uygun bir makine tercih etmeniz gerektiğinden iyi bir ön araştırma ve inceleme bu noktada büyük önem taşır. Bu aşamada temel olarak dikkat etmeniz gereken unsurlar şu şekilde sıralanabilir:
- Yapacağınız iş için gerekli olan kapasite ve tonaj değeri,
- İşin yapılacağı mekanın gerekliliklerine uygun şekilde hareket kabiliyeti,
- İşin yapılacağı zeminin gerekliliklerine uygun şekilde kauçuk ya da çelik palet seçimi,
- Yakıt tasarrufu sağlamanıza yardımcı olacak sistemler.
Ancak bunları her zaman tek başınıza doğru şekilde saptamanız mümkün olmayabilir. Bu noktada satın alım veya kiralama işlemlerini gerçekleştirmeden önce ekspertiz hizmeti almanız, tam ihtiyacınıza uygun bir tercih yapmanıza olanak tanır. Bu sayede, sonraki süreçlerde gündeme gelebilecek israfların ve güvenlik sıkıntılarının önüne geçebilirsiniz.