Elektrik enerjisi iş dünyasının ve gündelik yaşamın vazgeçilmez unsurlarından bir tanesidir. Teknolojik aletlerin hayatımızda kapladığı yerin giderek artmasıyla birlikte, aydınlatmadan ulaşıma, beyaz eşyalardan internet bağlantısına, kombi veya klima gibi iklimlendirme sistemlerinden bakım ve onarım çalışmalarına kadar birçok alanda elektrik enerjisine ihtiyaç duyarız. Bu nedenle, elektrik enerjisinde meydana gelen kesintiler günlük hayatta ve iş hayatından çok sayıda aksamayı beraberinde getirebilir. Eğer bir çözüm üretilemezse, bu kesintiler zaman ve nakit kaybına sebep olabilir. Bu ihtimali ortadan kaldırmak için en yaygın şekilde başvurulan çözüm jeneratörlerdir. Jeneratör hakkında merak ettikleriniz ve jeneratör kiralama sürecine dair ihtiyaç duyabileceğiniz bilgiler bu yazımızda!
Jeneratör Nedir?
Elektrik üreteci veya kısa haliyle üreteç olarak da adlandırılan jeneratör, mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren bir alettir. Sanayide çok yaygın bir kullanım alanına sahip olduğu için endüstriyel iş makineleri grubunda değerlendirilebilir. Bununla birlikte, üreteçlerin büyük ölçekli ve küçük ölçekli çok sayıda işletmede, alışveriş merkezlerinde, ofislerde, mağazalarda, marketlerde ve elektrik kesintisinin yoğun yaşandığı bölgelerde yer alan konutlarda sıklıkla kullanıldığını söylemek mümkündür. İlk jeneratör, 1831 yılında Michael Faraday tarafından İngiltere’de üretilmiştir.
Yukarıda da belirtildiği gibi, jeneratörün elektrik enerjisi üretebilmesi için mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürmesi gerekir. Bu mekanik enerjinin kaynakları farklılık gösterebilir. Bu kaynaklar, rüzgâr türbinlerini, içten yanmalı motorları, suyun ürettiği kinetik enerjiyi ve buhar makinelerini içerir. Ancak mekanik enerjiye ilaveten sırasıyla ışık enerjisini, ısı enerjisini ve kimyasal enerjiyi elektriğe dönüştüren fotoelektrik hücreleri, bataryalar ve termoelektrik jeneratörler de elektrik üreteçleri grubuna dahil edilebilir. Ancak jeneratör söz konusu olduğunda ilk akla gelen modeller, Faraday’in ürettiği aletin gelişmiş versiyonları olan ve elektromanyetik çalışma prensibine sahip olan elektrik üreteçleridir.
Jeneratör Çeşitleri Nelerdir?
Farklı özellikleri baz alarak jeneratörler arasında çok sayıda sınıflandırma yapmak mümkündür. Jeneratörleri manyetik alan yoluyla üretilen akımların cinsine göre iki gruba ayırabiliriz:
- Dinamo:
Doğru akım (DC) üreten makinelere dinamo denir. İlk üretilen jeneratörler bu prensiple çalışmaktadır. Ancak doğru akım üretmek maliyeti daha yüksek bir işlem olduğu için bu aletler günümüzde yaygın bir kullanım alanına sahip değildir.
- Alternatör:
Alternatör adı verilen aletler, manyetik alandan faydalanarak mekanik enerjiyi alternatif akıma (AC) dönüştürür. Dinamolardan daha az maliyetli bir elektrik üretme yöntemi sundukları için alternatörler daha sık kullanılır. Ancak bu aletlerde alternatif akımı doğru akıma dönüştüren doğrultucu veya redresör adı verilen bir parçanın kullanılması gerekir.
Elektrik üreticiler, mekanik enerjinin ortaya çıkarılması için kullanılan yakıt çeşidine göre de sınıflandırılabilir. Bu açıdan jeneratörleri 6 ana gruba ayırmak mümkündür:
- Dizel
- Biyo-dizel
- Benzinli
- Emulsifiye
- Propan gazlı
- Doğalgazlı
Son olarak, kullanım alanlarına göre de jeneratörler üçe ayrılmaktadır:
- Portatif:
Bir priz yoluyla elektrikli aletlere bağlanabilen, televizyon ya da buzdolabı gibi ev eşyalarını çalıştırmak için yeterli ölçüde enerji üretebilen, taşınabilir aletlerdir. Gaz veya dizel yakıt ile çalıştıklarını söylemek mümkündür. Portatif jeneratörler kısa süreli ve geçici olarak elektrik üretmede kullanılır.
- Çevirici:
Yukarıda da bahsedildiği gibi, alternatif akımı doğrudan akıma dönüştürmeden kullanılan ve bu işlem için bir redresöre ihtiyaç duyan aletlerdir. Alternatör adı da verilen çevirici jeneratörleri, elektrikle çalışan herhangi bir aygıta sürekli ve kesintisiz enerji sağlamak için kullanmak mümkündür.
- Yedek:
İsminden de anlaşılacağı gibi, yedek jeneratörler elektrik kesintisi söz konusu olduğunda belirli bir ortama elektrik enerjisi sağlamak amacıyla kullanılır. İçten yanmalı bir motorda yakıt olarak sıvı propan veya doğalgazın kullanılmasına dayanan bir çalışma prensipleri vardır. Ofislerde, marketlerde ve çeşitli işletmelerde kesintiden kaynaklı aksaklıkların önüne geçme amacıyla yaygın olarak bulundurulmaktadırlar.
Jeneratör Kiralama
Dönemsel etkinliklerde, çeşitli organizasyonlarda ve yurtiçi veya uluslararası fuarlarda jeneratör kiralama işlemi sıklıkla gerçekleştirilmektedir. Satın alma işlemi daha yüksek bir maliyete sebep olacağı için, özellikle kısa süreli ihtiyaçlarda kiralama yapmak tercih edilir. Bu durumlarda jeneratörün yakıt giderleri kiracıya aittir.
Sahip olduğu bir jeneratörü kiraya vermek isteyenler, kiralayan kişiden mal bedeli kadar teminat senedi ister. Jeneratör operatör gerektirmeyen ve bu nedenle operatörsüz kiralanan bir makine olduğu için, mal sahibinin böyle bir güvence talep etmesi yaygın bir uygulamadır. Mal sahibi, jeneratörü kiralayan kişiden veya kuruluştan kira bedeline ilaveten saat başına genel bakım maliyetini ödemesini talep eder. Kiralama sürecinde ücretlendirme bu şekilde yapılmaktadır.
Jeneratör Kiralarken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
İş makinelerinin ve endüstriyel iş makinelerinin tamamında kiralama öncesinde uzman desteği almak, ihtiyaca en uygun çeşitlerin ve modellerin tespit edilmesi açısından önemlidir. Hem güvenlik açısından hem de maliyetin en aza indirilmesi için, kiralama işlemi gerçekleştirecek olan şahıslara ve kurumlara bu süreçte ekspertiz hizmetine başvurmaları tavsiye edilir. Ancak, jeneratörler söz konusu olduğunda, uzman danışmanlığında karar vermenin ek bir sebebi olduğunu söylemek mümkündür.
Jeneratör kiralama işlemi öncesinde jeneratörün kullanılacağı alanda güç tespit işlemi gerçekleştirilir. Firmalar genellikle toplam güç ihtiyacını hesaplayıp bunu baz alarak jeneratör talebinde bulunurlar. Ancak güç tespitini bu yöntemle gerçekleştirmek, jeneratörün kullanılacağı alanda ani şekilde elektrik tüketen aletlerin bulunması durumunda çeşitli sıkıntılara sebep olabilir. Toplam enerji ihtiyacının hesaplaması, bu aletlerin anlık olarak artan ihtiyaçları da göz önünde bulundurularak yapılmalıdır. Bu nedenle, jeneratör kiralamayı düşünen kişiler veya kurumlar hangi modelin kendilerine en iyi şekilde hizmet vereceğine karar verirken bir uzmandan muhakkak destek almalıdır.
Jeneratör kiralaması yaparken güvenilir bir aracı firma ile çalışmanız; uzman desteğine ilaveten kiralamak istediğiniz jeneratörün yaşı, bakım geçmişi, fiziksel aşınma ve yıpranma durumu, toplam çalışma saati ile ilgili de net bir bilgi almanıza yardımcı olur. Makine kiralama işlemlerinizde YTRENT ile çalıştığınızda bütün kararlarınızı en iyi şekilde bilgilendirilmiş olarak verirsiniz; aklınızdaki soru işaretlerini giderebileceğiniz uzmanlardan danışmanlık alabilirsiniz; sürecin tamamını iç rahatlığıyla yürütmüş olursunuz.