Manuel Transpalet modelleri kullanım alanlarından önce Transpalet nedir sorusu sıklıkla sorulur. Transpalet, fabrika, depo gibi birbirinden farklı çalışma alanlarında kullanılan taşıma araçlarıdır. Sınırlı mesafelerde paletli yüklerin kaldırılabilmesi için insan gücünün kullanıldığı akülü taşıma araçlarıdır. 2 adet çataldan meydana gelen bu tür araçlarda, paletlerin üzerinde yer alan bir takım boşluklara bu çatalların girmesiyle ve yukarı kaldırılmasıyla yükleme yapılır. Hidrolik pompa desteğinin oluşu sayesinde tekrardan kaldırılan yüklerin hareket ettirilmesi ve taşınması sağlanmaktadır. Ağır yüklerin kısa mesafe içerisinde raf sistemlerine uygun bir şekilde istiflenmesi ve taşınmasında kullanılan transpaletler, yatay şekillerde istiflenmiş olan yüklerin de taşınmasında çok büyük bir kolaylık sağlar. Ortalama olarak 200m gibi belirli bir kaldırma yüksekliğine sahip olan bu tip taşıma araçları, paletleri aynı zamanda yerden keserek raflı sistemlere taşınabilme konusunda daha başarılı bir performansa sahip olmaktadır. Transpaletlerin içerisinde yer alan manuel transpaletler, pek çok farklı iş kolu bünyesinde kullanılan bir makine türü olma özelliği taşımaktadır. Amacı yük taşımak olan manuel transpaletlerin, bu anlamda insanların taşımasının mümkün olmadığı ağırlıktaki yüklerin kolay bir şekilde taşınmasına yardımcı olur. Yani üst üste yükleme yapabilmenizin yanı sıra tek seferde taşımayı tamamlayabilmeniz mümkündür. Manuel olması noktasında ise hiçbir enerji kaynağının kullanılmaması ise bir diğer ayrıntı olarak bilinir. Düz zeminlerde kullanımı uygun olan manuel transpalet modelleri, genellikle geniş depolarda kullanıma elverişlidir. Bu depo aynı zamanda büyük bir mağaza deposuna ait olabileceği gibi bir fabrikaya da ait olabilmektedir. Kapalı veya açık alanlarda kullanıma uygun olan bu modellerde dikkat edilmesi gereken unsur ise zeminin düz olmasıdır. Çünkü engebeli arazilerde bu tür makinelerin kullanımı uygun olmamaktadır. Kullanıcıların en fazla merak ettiği konular arasında olan transpalet çeşitleri ve özellikleri, fiyat, kullanım alanları gibi detaylar bulunur.
Transpalet Çeşitleri
Çalışma şekli ve kullanım alanlarına göre kendi arasında belirli sınıflandırmaları mevcuttur. Bu sınıflandırmalar arasında, geniş, dar ve kısa olarak üretilmekle birlikte kullanım alanlarına göre de tercih edilmektedir. Kullanım alanları doğrultusunda transpalet modelleri ve çeşitleri şu şekilde sıralanır:
- El Transpaleti (Manuel Transpalet): Manuel transpalet olarak da adlandırılan bu tip araçların hareket kabiliyetleri operatörler tarafından yönlendirilmektedir. Kaldırılıp istenen yere taşınabilmesi ve yüklenmesi, yere indirilmesi gibi tüm süreçlerin operatörler tarafından kontrol edilmesi sağlanmaktadır. Genel anlamda stoklanmış veya paketlenmiş ürünlerin veya yüklerin de operatörler kontrolünde kullanılmaktadır. Transpalet manuel, kullanım alanı olarak düz ve sert zeminler için de elverişlidir. Yük kapasitesine bakıldığında 1 ton ile 5 ton arasında yüklerin kaldırılıp istenilen yere transfer edilebilmesi için kullanılmaktadır. Bu modellerin ortalama çatal uzunlukları, 80 cm ile 3.5 metre arasında farklılık göstermektedir. Manuel transpalet kullanım alanları doğrultusunda, genellikle iş yüklerinin çok daha düşük olan iş yerleri için kullanılır. Çekilerek veya iterek kullanılan bu tür modelde, hidrolik pompa sayesinde de yükün kaldırılması sağlanmaktadır.
- Akülü Transpalet: Gücünü aküden alan akülü transpaletler, korumalı ve paketlenmiş hale getirilen ürün veya yüklerin akü yardımı sayesinde hareket ettirilmesi ve taşınması işleminde kullanılmaktadır. En sık kullanılan transpaletler arasında yer alan bu tür makineler genellikle akü ve çatal birimi, hareket motoru ve asansör motoru birimlerinden meydana gelmektedir. Kullanım kolaylığı yönünden pek çok sayıda imkan ve avantaj sağlamaktadır. Bu tür avantajlar arasında ise satın alma maliyetlerinin uygun olduğu durumlarda olması, boyutunun dar alanlarda daha rahat manevra imkanları sağlıyor olması yer alır. Kolay hareket edebilmesinin yanı sıra yükleri kaldırırken de hiçbir zarar vermeden kaldırma işlemini gerçekleştirir. Bu tür modellerde, çatalı indirmek ve yükseltmek için elektrik güçleri kullanılmaktadır. Aracın kolunda yer alan kumanda sistemi ile kontroller sağlanmaktadır. Yük çekme durumunda ise akü motoru sayesinde hiçbir fiziki güç gerektirmeden kolaylıkla çekebilmektedir. Akülü transpalet, daha yüksek dozlarda yük taşıma kapasitelerine sahip oluşu ile dikkat çekmektedir. İnsan gücü ile çalışmıyor olması bakımından operatörleri daha az yormaktadır. Aynı zamanda, zaman ve işgücü açısından da size tasarruf sağlamaktadır. Çalışma alanları ise genel olarak düz ve sert zeminler üzerinde kullanım açısından elverişlidir. Çok daha yoğun bir iş temposuna sahip olan iş yerleri için de ayrıca sıklıkla tercih edilmektedir. Kumanda kolunda ise yer alan kontrol sistemleri sayesinde, paletleri yükseltilebilirken bir yandan da alçaltılabilir. Fiziki bir güç gerektirmeksizin kolaylıkla çekilebilir olması dikkat çeken bu makineleri, forklift ehliyeti olan herkes rahat bir şekilde kullanabilmektedir. Yapısı bakımından daha eğimli alanlarda kullanıma elverişli değildir. Bunun nedeni ise olası bir eğimde yükün devrilebilme riskinin oluşudur. Genellikle marketlerde, tekstil fabrikalarında, kimyasal depo alanlarında ve benzeri sektörlerde kolaylıkla kullanılabilmektedir. Elektrikli transpaletlerin kaldırabilme kapasitesi ise yaklaşık 5000 kilograma kadar ulaşabilmektedir. Bu sebeple özellikle ağır yüklerin taşınmasında en çok tercih edilen makinelerdir.
- Mekanik Transpalet: Yapısı itibarıyla çok daha büyük tonajda yer alan yüklerin taşınabilmesi için kullanılmaktadır. 1.5 ton taşıma kapasitesi ile birlikte aynı zamanda paletli yüklerin de taşınmasında tercih edilmektedir. Yerden kaldırma özelliğinin olması bakımından 80 cm olması nedeni ile çok daha yüksek yerlere yükleme yapabilirsiniz. Bununla birlikte, akülü olması operatörlerin yükleri rahat bir biçimde taşımasına da imkan vermektedir.
Transpalet Nasıl Kullanılır?
Ekonomik ve pratik taşıma çözümleri üreten transpaletler, birbirinden farklı ebat ve ağırlıklarda yük taşıyabilecek kapasitede dizayn edilen makinelerdir. Motorlu transpaletler üzerinde operatörlerin oturma yerleri veya ayakta durmasına imkan veren kontrol yerleri bulunur. Bu sayede de aracı rahatlıkla komuta edebilir cinstendir. Transpaletleri kullanacak olan operatörlerin bu konuda gerekli olan tüm donanımlara sahip olması ve gerekli eğitimleri almış olması gerekmektedir. Can ve mal güvenliği açısından da yeterli belge ve bilgiye sahip olan operatörler tarafından bu makinelerin kullanılması önerilmektedir. Karmaşık olan iş makineleri olmaması bakımından kullanımları da oldukça basittir. Kullanma talimatlarında belirtilen bilgilere birebir uyarak kullanmanız gerekmektedir. Manuel transpalet kullanma talimatı içeriğini okuduktan sonra kullanım öncesinde gerekli kontrolleri yaparak, olası bir bakım ve arıza gerektiren durumlar için de önlem almalısınız. Dilerseniz bir transpalet almadan önce manuel transpalet kiralama seçeneklerinden de faydalanabilirsiniz.
Transpalet Fiyatları
Manuel transpalet fiyatları, diğer seçeneklerde olduğu gibi ürünün hidrolik gücü, markası, malzemesi, modeli ve teker yapısı gibi faktörlere bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Bu hususta ise en doğru bilgiyi alabilmeniz için, kullanım alanı ve taşınacak yük kapasitesi gibi faktörleri göz önünde bulundurmanız gerekir. İhtiyacınız olan transpaletin marka ve modeline karar verdikten sonra ise kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Firmanızın beklenti ve taleplerine uygun olacak şekil ve özellikle transpalet modellerimiz arasından istediğiniz seçeneği seçerek ekonomik ve kaliteli bir alışveriş yapabilmeniz mümkündür. Konu transpalet olduğu zaman, YTRENT’i inceleyerek ihtiyacınız doğrultusunda seçim yapabilirsiniz. YTRENT’te pek çok farklı seçenekte transpalet bulunmaktadır. Her birinin çeşitli özellikleri vardır. Bu özellikler dahilinde ise YTRENT üzerinden kolay ve hızlı bir tercih yapabilirsiniz.