Transpaletler gerek insan gücü gerekse de elektrik gücüyle çalışan makinelerdir. İş makineleri arasında yer alır ve ağır eşyaların taşınmasını kolaylaştırabilmek amacıyla kullanılır. Kullanıldığı alana ve taşımakta olduğu yüke göre akülü transpalet kapasitesi değişir. Transpaletlerin taşıma kapasitesine göre yük koymanız gerekir. Aksi takdirde transpalet kullanımında zorlanabilirsiniz.
Transpaletler özellikle depo, hangar, market ya da fabrika gibi alanlarda kullanılan ve iş yükünüzü hafifleten makinelerdir. Pek çok çeşidi bulunmasıyla birlikte akülü transpalet kullanım pratikliği bakımından en sık kullanılan makinedir. Teker teker paketlemiş olduğunuz yüklerin rahatlıkla taşınmasını sağlayan bu makineler sayesinde ağır işleriniz daha rahat halledilebilir. Peki akülü transpalet kullanımı nasıldır? Transpaletler ne işe yarar ve kullanırken nelere dikkat edilmelidir?
Transpalet Nedir? Akülü Transpaletin Özellikleri Nelerdir?
Transpaletler çeşitli alanlarda kullanılan iş makineleridir. Manuel olarak kullanılan modelleri olduğu gibi akülü transpaletler de bulunur. İnsan gücünün taşımakta zorlandığı ağır paketleri transpalet yardımıyla kolay bir şekilde taşıyabilirsiniz. Hidrolik pompası sayesinde iki çatal halinde uzanan bu makineye yüklediğiniz eşyalarınızı taşıyabilirsiniz. Üzerine yüklediğiniz yükler yatay bir şekilde taşınır. Makinenin üzerine bulunan aparatları paletler arasında rahatlıkla hareket eder ve siz böylelikle paletleri sorunsuz bir şekilde kaldırabilirsiniz.
Manuel olarak kullanılan transpaletlerde yüklenen ağırlıkların taşınmasını, kaldırılıp ve yere indirme işlemlerini manuel olarak yaparsınız. Ancak akülü transpaletler sayesinde bu işlemi manuel olarak yapmanıza gerek kalmaz. Burada önemli olan akünün gücüdür. Akü gücüyle çalışan bu transpalet makinelerindeki yükler akü sayesinde kaldırılır. Kullanan kişiyi daha az yorması, iş gücünü hafifletmesi, zaman tasarrufu sağlaması ve daha yüksek ağırlıkta yük kaldırma özelliği sayesinde elektrikli transpalet kullanımı daha yaygındır. Akülü transpaletlerin yük kaldırma kapasitesi yerine göre değişim gösterse de ortalama 1000 kg ile 2500 kg arasında değişir.
Çatal ebatlarının daha geniş olması sayesinde yükleri daha rahat bir şekilde kaldırmanızı mümkün kılar. Aynı zamanda paletler arasına girerek paletleri taşımanızı kolaylaştıracak çatallar da akü yardımıyla hareket eder. Sizin yapmanız gereken tek şey kumanda kolunu kullanarak makineye yön vermek olacaktır. Akülü transpalet kullanan operatör herhangi bir fiziki güç kullanmaz ve ağır yükleri hangar, fabrika ya da depo gibi alanlarda kolaylıkla taşır.
Akülü Transpalet Kullanmak Ne İşe Yarar?
Akülü transpalet kullanım alanları geniş olan iş makineleridir. Marketlerden fabrikalara kadar uzanan kullanım alanları sayesinde iş yükünü hafifleten makinelerdir. Yalnızca ağırlık taşınmak için kullanılan bu makinelerin teker teker paketlenmiş çok sayıda yükün kısa sürede taşınmasını sağlamak en büyük avantajdır. Aynı zamanda;
- İnsan gücüyle taşınması zor olan yükleri taşınırken, zarar görmesini önleyebilirsiniz. Akülü transpaletlere yüklenen eşyalar rahatlıkla taşınır ve zarar görme olasılığı oldukça azdır.
- Kontrol kolu ile çatalları rahatlıkla indirip kaldırmanız mümkündür. Bu sayede daha üst bölümlerdeki paletlere ulaşım sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda kontrol kolu güvenlik sağlaması açısından da önem arz eder.
- Dar mekanlarda dahi rahat kullanım özelliği bulunur.
- Akülü transpaletlere yükleyerek taşıdığınız yükler daha kısa sürede hallolur. Bu sayede siz, iş ve zaman tasarrufu sağlamış olursunuz.
Akülü Transpalet Kullanırken Nelere Dikkat Etmeniz Gerekir?
Transpaletlerin belirlenen bir kullanım talimatı bulunur. Sizler bu kullanım talimatının dışına çıkmadığınız durumda oldukça avantajlı olan bir iş makinesi kullanmış olursunuz. Akülü transpaletler karışık yapıya sahip iş makinelerinden değildir. Bu nedenle dikkat etmeniz gereken birkaç unsur haricinde kullanımında zorluk çekmezsiniz.
Transpaletlerde yalnızca yük taşımanız gerekir. İnsan vb. gibi diğer şeyler taşınmamalı ve amacı dışında kullanılmamalıdır. Elektrikli transpalet çeşitleri kullanan kişi bilgili olmalı ve transpaletlerde taşıma kolunun yanından ayrılmamalıdır. Transpaletler kullanılmadığı esnada çatalları yere indirilmiş bir şekilde bırakılmalıdır. Düz bir zeminde kullanılmalı ve kapasitesinin üzerinde eşya yüklenmemelidir.
Transpaletin üzerinde yükleyeceğiniz eşyalar düzgün bir şekilde yerleştirilmelidir. Yanlış ve denge sağlamadan konulan eşyalar taşıma esnasında devrilebilir. İş güvenliğini sağlayabilmek için transpaletin kullanımı sırasında etrafta personel olmamalıdır. Bu konulara dikkat ettiğiniz takdirde akülü transpaletlerle iş yükünüzü herhangi bir sorun yaşamadan hafifletebilirsiniz.
Akülü Transpalet Kullanma Talimatı
Pek çok avantajı bulunan transpaletlerin eşya taşıma esnasında herhangi bir sorunla karşılaşılmaması ve iş güvenliği için kullanma talimatı mevcuttur. Bu talimata göre hareket edildiğinde akülü transpaletinizi daha uzun süre ve sıkıntısız bir şekilde kullanabilirsiniz. Akülü transpalet kullanma talimatı incelendiğinde önce vida ve cıvata gibi bağlantı unsurlarının kontrolü öne çıkar.
Akülü transpaletlerin kullanımı dışında bir kenarda park edilmesi ve çatallarının yere indirilmiş bir şekilde tutulması gerekir. Ortalıkta duran transpaletler sorun çıkarabilir ve çatalları yukarıda duran transpaletler yaralanmaya neden olabilir. Eğer eğimli bir alanda park edildiyse takoz yardımı ile desteklemeniz gerekir. Akülü transpaletlerin yük kaldırma kapasitesi 1000 kg ile 2500 kg arasındadır. Bu yük kapasitesini aşmayacak miktarda eşya yüklemesi yapmalısınız. Aksi takdirde makine devrilebilir ve siz zarar görebilirsiniz ya da makinenin çeşitli bağlantı yerlerinde hasara sebep olabilirsiniz.
Transpalet üzerinde patlama riski olan maddeler taşınmamalıdır. Yükler ağır olduğu için uzun süre çatalların üzerinde tutulmaması gerekir. Bu durumda çatallarda hasar meydana gelebilir. Transpalet makinesi kriko olarak kullanıma uygun değildir. Yükler eşit bir şekilde transpalet üzerine yerleştirilmeli, tek çatal üzerinde yük taşınmamalıdır. Eğimli bir yerde transpalet kullanılmamalıdır. Böyle bir durumda transpalet devrilebilir ve operatör zarar görebilir. İşlerinizin aksamaması ve taşıma esnasında sorun çıkmaması için akülü transpaletlerin şarj durumu kontrol edilmelidir.
Akülü transpaletler uzun süre kullanıldığında fren balatalarında hasar meydana gelebilir. İş makinelerinde herhangi bir olumsuzluk yaşamamak için fren balata boşluğunun gerekli ayarlamaları yapılmalıdır. Aynı zamanda hem sizin iş güvenliğiniz hem de transpaletin uzun ömürlü olabilmesi için üç ayda bir gerekli bakım ve kontrollerinin yapılması gerekir.
Transpalet Çeşitleri
Transpaletler temelde manuel ve akülü olmak üzere ayrılır. Ancak akülü transpalet makineleri de kendi içerisinde bazı ayrımlara sahiptir. Yarı akülü transpalet makinesi de bir diğer transpalet çeşididir. Bu transpalet modelinde yüne yük kaldırma ve indirme işlemleri için akü kullanılır. Ancak makinenin yürüme işleminden kullanan kişi sorumlu olur. Eşyaların taşınma esnasında insan gücü kullanılmadığı için eşya taşımanızda iş ve zaman açısından tasarruf etmiş olursunuz.
Elektrikli transpalet çeşitleri arasında bulunmasından dolayı makine üzerinde bir kontrol kolu yer alır. Kullanan kişi makinenin çatal kaldırma ve indirme işlerini bu kol tarafından sağlar. Her şarjlı transpalet modelleri kullanımında olduğu gibi yarı akülü transpaletlerde de kullanım öncesi şarj, bağlama yeri gibi durumlara dikkat edilmelidir. Akülü transpalet fiyatları ise istediğiniz ürüne göre değişim gösterir. Transpalet makinesinin özellikleri, modelinin yeniliği, kullanılan malzemenin ne olduğu ve eşya taşıma kapasitesi fiyat belirleyici unsurlardır. Aynı zamanda transpaletlerin teker özelliğine de dikkat edilmesi gerekir. Teker yapısı hassas olan transpaletler kullanım esnasında sorun çıkarabilirler. Akülü transpalet makineleri arasında ürünün yarı akülü ya da tam akülü olması da fiyat belirleyicidir. Fiyat seçeneklerini incelerken aynı zamanda ürünlerin teknik özellikleri de detaylı bir şekilde araştırılmalıdır.