Asfalt silindir makineleri bir yol yapımında son işlemin yapılmasını ve yolun düzgün görünmesini sağlayan makinelerdir. Genellikle büyük firmalar ve belediyeler tarafından daha düzgün görünümlü karayollarının yapılmasını sağlamak amacıyla kullanılır. Pek çok yol silindiri makinesi bulunur ve her biri farklı bir özelliğe sahip, çalışma gücü birbirinden farklı makinelerdir.
Asfaltın sıkışmasını ve pürüzsüz bir görünüm elde edilmesini sağlayan asfalt silindir makinesi güzel bir araç sürüşü için önemli hamleyi yapar. Asfalt silindir makinesinin kullanımı büyük bir önem taşır. Üzerinden asfalt silindir makinesi ile geçmeyen yollarda araç sürebilmeniz pek de mümkün olmaz. Peki asfalt silindir makinesi nasıl çalışır ve ne tür özellikleri vardır?
Asfalt Silindiri Nedir?
Asfalt; petrol katranı, çakıl taşları ve kumdan oluşan bir maddedir. Pek akışkan olmayan bu madde yol yapımında sıklıkla kullanılır. Pek çok farklı makinenin çalışmasıyla yapılan yollarda nihai ve en önemli görev asfalt silindir makinesi üzerindedir. Yol yapımında düzgün bir görünüm elde etmek için bu makinenin kullanımı şarttır. Kendinden önceki makinelerin serdiği asfaltın düzeltilmesi bu makinenin temel görevidir. Asfaltın düz bir zemin üzerinde eşit olarak dağıtılması önemlidir. Eşit dağıtılmayan asfalt düzgün bir yol görünümünü ortadan kaldırır ve araç sürüşü esnasında zorluk çıkarabilir. Asfalt silindir makineleri ağır iş makineleri arasındadır ve bir yolun son görünümünü elde etmesindeki görev bu makine üzerindedir. Yol silindiri nasıl çalışır sorusu bu şekilde yanıtlanabilir.
Asfaltın üzerinden geçer ve silindir yapısı sayesinde asfaltı sıkıştırır. Bu sıkıştırma işlemi ile asfalt yolla bütünleşme sağlar ve tüm asfalt birbirine yapışır. Böylelikle daha önceki makinelerin ardında bıraktığı izler ve bütünleşmemiş asfalt görünümü ortadan kalkmış olur. Daha sıkı ve düz bir görüntü ile pürüzsüz karayolu elde edilir. Farklı çeşitlerinin mevcut olduğu bu asfalt silindir makinelerinin her biri değişik yüzeylerde işlem yapabilir.
Asfalt silindir makinelerinin kullanım alanı oldukça geniştir. İnşaat sektöründe ve yol yapım çalışmaları gibi çeşitli alanlarda zemin düzleme aracı olarak görev alır. Aynı zamanda su kanalı açılmasında, düzleştirilmesinde ve yolların bakımı esnasında da kullanılabilir. Asfalt dökülen zemini yukarıdan aşağıya olacak şekilde düzeltir. Böylelikle sistemli bir çalışma yürüterek yolu düzeltir, boşlukları sıkılaştırır ve daha düzgün bir yol görünümü olmasını sağlar.
Asfalt Silindir Makinelerinin Özellikleri
Asfalt silindir makinesi ilk olarak uygulama yapılacak alana uygun olmalıdır. Uygun silindir asfalt makinesi seçilmeyen yollarda çalışma yapmak zorlayıcıdır ve ortaya güzel bir iş çıkmayabilir. Bu nedenle çalışılacak silindir makinesinin özellikleri bilinmelidir.
- Asfalt silindir makineleri genellikle 4,2 km/h hızıyla ilerler.
- Yolun ve kumun özelliğine göre seçilen asfalt silindir makineleri tek geçişte yolu sıkıştırarak düzgün görünüm elde eder. Böylelikle daha pürüzsüz ve ince yol yapabilmek mümkün olur.
- Ön tamburlar sayesinde sağ ve sol yönlü hareket sağlayabilirsiniz. Genellikle asfalt silindir makinelerinin tambur çapları 38 cm, tambur uzunlukları ise 650 mm olarak geçer.
- Asfalt silindir makinelerinin su depoları 35 litreliktir.
- Tercihinize bağlı olarak tek ya da çift silindirli asfalt yama silindiri mevcuttur.
- Yol silindiri kaç ton basar sorusunda asfalt silindirlerinin motor gücü ortaya çıkar. Asfalt silindirlerinin motor gücüne de bağlı olarak bastığı ton miktarı değişim gösterir. 1 ton ile 20 ton arasında değişen basma güçleri bulunur.
Asfalt Silindir Makinesinin Bakımı
Her makine türünde olduğu gibi asfalt silindiri makinelerinde de belirli dönemlerde bakım yapılmalıdır. Bakımı yapılmayan asfalt silindir makinelerinde çalışma potansiyeli düşer ve yaptığınız işten tam verim alamazsınız. Aynı zamanda bakımı düzenli aralıklarla yapılan asfalt silindir makinelerinin ömürleri uzar. Oldukça küçük işlemlerle yapılan bu makine bakımı sayesinde asfalt silindirinde meydana gelebilecek olan arızaların önüne geçmiş olursunuz.
Ayrıca asfalt silindir makinelerinin bakımları aksatılmadan yapılırsa makineden alacağınız verim artar ve böylelikle daha hızlı ve yüksek performansla işlerinizi yapabilirsiniz. Asfalt silindir makinelerinin temel bakımında cıvata kontrolü bulunur. Gevşeyen cıvatalar bakım esnasında sıkılmalı ve olabilecek arızaların önüne geçilmelidir.
Asfalt silindir makinelerinin ortalama olarak 100 saatte bir kez motor yağının değişmesi gerekir. Makinenin motor yağı düzenli olarak değiştirilmelidir. Böylelikle motor performansı düşmez hatta ilk günkü gibi kuvvetli kalmasında yardımı dokunur. Aynı zamanda silindir makinelerinin her kullanımdan sonra hava filtresi temizlenmelidir. Hava filtresi temizlenmeyen makinelerde hava kanalları tıkanır ve kir, toz nedeniyle makinede arıza meydana gelebilir. Ağır iş makineleri kategorisinde yer alan bu makinelerin tambur kısımlarında taş, asfalt ve kum birikir. Bu nedenle her kullanımınızın ardından makinenin tambur kısmını açıp temizlemeniz önemlidir. Böylelikle silindir makinesi için önemli olan tambur zedelenmez ve makinede olabilecek arızanın da önüne geçebilirsiniz.
Asfalt Silindir Makinelerinin Çeşitleri Nedir?
Asfalt silindir makinelerinin temel görevi yolun daha pürüzsüz görünmesini ve asfaltın yola eşit olarak dağılımını sağlamaktır. Genellikle tek geçişte dahi yolun daha ince ve düzgün görünmesini sağlayan bu makinelerin işlerinin düzgün olabilmesi için yola uygun olan makine çeşidinin kullanılması gerekir. Böylelikle daha detaylı ve düzgün yol düzleme işlemi yapabilmek mümkün olur.
Temelde 3’e ayrılan yol silindir çeşitleri her biri farklı göreve sahip olan parçalardan oluşur. Statik, dinamik ve tokmaklar olarak sınıflandırılabilirler. Statik makineler keçi ayak silindir, demir bandajlı, küt ayak, lastik tekerli ve kafesli olabilir. Dinamik silindirler ise plakalı vibratör, vibrasyonlu silindir, dahili vibratör, elle çekilir silindir olarak geçer. Tokmaklar ise kren ve sıçrayan tokmaklar ayrılabilir. Daha düzgün bir yol elde edebilmek için birbirinden farklı çeşitler bulunmaktadır.
Asfalt Silindir Makineleri Çeşitlerinin Kullanım Alanları
Pek çok farklı çeşidi bulunan asfalt silindir makineleri sayesinde daha düzgün bir yol görünümü elde edilebilir. Demir bandajlı silindir en genel kullanılan silindir çeşididir. Yüzeydeki bozuklukları giderir ve yolu tek yönlü ilerleyerek inceltir. Keçi ayaklı silindir ise daha taneli yolların düzeltilmesinde kullanılır. Kuru kilden oluşan yollarda rahatlıkla düzeltme işlemlerinde kullanmanız mümkündür. Küt ayaklı olan silindir çeşidi ise daha ıslak zeminlerin düzeltilmesinde kullanılmaktadır.
Lastik tekerli silindirleri ince taneli olan yollarda kullanmanız daha iyi bir sonuca ulaşmanızı sağlar. Kalın tabakadan oluşan yolları sıkıştırmakta daha iyi sonuç elde eder. Vibrasyon adı verilen ve titreşimli olan silindirler ise kum yapıdaki zeminlerde daha iyi kullanılır. Daha küçük delikleri kapatma görevi bulunan bu makine yeterli ölçüde sıkıştırma yapmanızı sağlar. Tokmaklı silindir makinelerini daha kaba ve hacmi yoğun yüzeylerde tercih edebilirsiniz. İnce taneli zeminlerde kullandığınız zaman iyi sonuç alabilmeniz mümkün olmayacaktır. Asfalt silindir makinesi, kullanılan yüzeye uygun olmazsa sonradan yolda problem çıkabilir. Daha iyi sonuç ve profesyonel iş için uygun asfalt silindiri tercih edilmelidir. Her biri farklı özelliğe sahip olan makinelere asfalt silindir kiralama ile ulaşabilirsiniz. Böylelikle farklı yüzeylerde daha iyi sonuç elde edebilir ve daha ince, pürüzsüz yol görünümü sağlayabilirsiniz. Bunun için kiralık asfalt silindiri arayışındaysanız YTRENT’i tercih edebilirsiniz.