Makaslı platformlar yapıları ve işlevleri nedeniyle asansörlere benzetilmektedir. Platform yükselirken uzayan çapraz metallerden destek alır. Makaslı platform kullanmanın avantajı özellikle yüksek çalışma alanlarında oldukça fazladır. Yüksek alanlarda personele kolaylık sağlayan makaslı platform yük indirme, yük çıkartma, düzenleme gibi işlerde kullanılmaktadır. Kısaca İnsanların ulaşamadığı yükseklikteki işleri yapmasına yardımcı olan makaslı platform 3 ila 18 metre arasında yüksekliğe sahiptir. Makaslı platform diğer adı ile manlift birçok alanda karşımıza çıkan iş makinelerindendir. Makaslı platformlar 8-15 ton arası ağırlığındaki yükleri taşıyabilecek şekilde imal edilirler. Makaslı kullanmanın en büyük avantajı tonlarca yükü saniyeler içerisinde kaldırmasıdır. Operatör güvenliğine önem veren makaslı platformlar birden fazla işçinin işini hızlıca halledebilir. Betona gömme şeklinde monte edilen makaslı platformlar kullanılmadığı zamanlarda işçileri rahatsız etmemektedir. Hava koşullarının olumsuz olduğu zamanlarda dahi makaslı platform çalışma verimliliğini düşürmez. Özellikle fabrika benzeri işletmelerde kullanımı oldukça yaygındır.
Makaslı Platformun Kullanıldığı Alanlar
- Reklam, ilan montajlarının yapılması
- Yüksek yapılarda onarımın yapılması
- Depolarda yüksek yerlerdeki eşyalara rahat ulaşılması
- Dizi, film çekimlerinde kamera ve ışığın yüksek yerlere konumlandırılması
- Deniz araçlarının onarımı ve imalatları
- Beyaz eşya fabrikaları
- Mobilya fabrikaları
- Otomobil fabrikaları
- Kalıphaneler
- Kargo firmaları
- Pres imalatında
Kısaca makaslı platformların kullanım alanları günümüzde çok yaygındır.
Makaslı Platform Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Makaslı platform kullanmaya başlamadan önce kullanacak olan operatör güvenlik önlemlerini almalı baret ve emniyet kemerini takmayı unutmamalı. Makineyi kullanmadan önce makaslarda kırık, çatlama gibi deformasyon olup olmadığını kontrol etmeli bir sorunla karşılaşırsa makineyi kullanmamalıdır. Makineyi kullanmadan önce bir diğer bakılacak yer akülerdir zararlı gazlardan korunmak için önce koruyucu gözlük takılmalıdır. Akü kutup başlıkları kontrol ettikten sonra akü sularını kontrol etmek gerekmektedir, akü suları mutlaka plakaları 5 mm örtecek şekilde olmalıdır. Aküler genellikle 2 yıl ile 5 yıl arasında bir kullanım süresine sahiptir. Bundan dolayı makine ve akü bakımı düzenli aralıklarla yapılmalıdır. Kontrol bittikten sonra akü çekmecesi sıkı bir şekilde kapatılıp kilitlenmelidir. Son olarak acil indirme sisteminin çalışıp çalışmadığını kontrol edilmelidir. Makaslı platform kullanacak olan operatörün belgeli ve işinin ehli biri olması hız ve güvenlik açısından önemlidir. Operatör makaslı platformun üstüne çıktıktan sonra güvenlik etiketlerini inceleyerek maksimum kaldırma ağırlığını öğrenebilir. Hareketleri gösteren resimler uluslararası standartlarda temsili resimler ile gösterilmiştir.
Makaslı platformlarda iki adet hız seçeneği bulunmaktadır. Hız seçeneklerini gösteren resimlerde düşük hız salyangoz resmi ile gösterilirken yüksek hız tavşan resmi ile gösterilmiştir. Makine aşağı inerken 3 metrede durur ve operatöre çevreyi kontrol etmesi için 3 saniye verir. Tüm iş makinelerinde olduğu gibi makaslı platformlarda da makine çalıştırılmadan önce çalıştırılacak olan alanda herhangi bir çukur, kanal, tümsek gibi dış etkenlerin olup olmadığı kontrol edilmeli eğer varsa gerekli önlemler alınmalıdır. Makaslı platform kullanmaya başlamadan önce mutlaka kullanma talimatı okunmalıdır. Her ne kadar ağırlıklara karşı dayanıklı olsa da makinenin taşıyabileceğinden fazla yük taşımak iş kazalarına yol açabilir.
Makaslı Platform Çeşitleri Nelerdir?
İş güvenliği açısından oldukça güvenilir olan makaslı platform bina içerisinde ve bina dışında kullanıma uygundur fakat kullanım yerine göre farklılık göstermektedir. Bina içerisinde kullanılan akülü makaslı platform düşük ses seviyesine sahip olan bir araçtır. Akülü platformlar tekerlekli ve tekerleksiz olabilirler. Bina dışında kullanılan dizel motorlu makaslı platform daha gürültülü çalışır açık havada kullanılmasının bir diğer sebebi kullanılan dizel yakıtın zehirli gaz çıkarma olasılığıdır. Zorlu coğrafi koşullarda yüksek yerlere erişmesi ve güvenli olması bakımından daha sık tercih edinilen bir çeşittir.
Makaslı platformun bir diğer çeşidi hidrolik platformlardır. Hidrolik makaslı platformlar maden ocaklarında, ağır sanayi makinelerinin yapımında, pres imalatında, gemilerin yüklenmesi ve boşaltılmasında kullanılan bir araçtır. Bu makinede operatörün fazla eğilmesine gerek kalmaz. Hidrolik platform kısaca az yer kaplaması, kontrol kolaylığı olması ve ekonomik olmasından dolayı geniş bir kullanım alanına sahiptir. Hidrolik makaslı platform zemine veya çukura monte edilebilir. Bu makinede hidrolik yağı basınçta değişir ve bu yüzden makinenin yukarı ve aşağı yönde hareket etmesine sebep olur.
Pnömatik makaslı platform diğerlerine göre daha çevre dostu olan bir türdür, sadece atmosferik hava ile çalışır diğer çeşitlere göre daha pahalıdır. Havaya ihtiyaç duyulan her ortamda Pnömatik platform kullanılabilir çünkü bu makine hava basıncını kaldırma mekanizması olarak kullanmaktadır. Hareketli parça sayısı çok az olduğundan çok az bakım gerektirir. Pnömatik makaslı platformun motoru bulunmamaktadır.
Manuel makaslı platform insan gücüne dayalı çalışmaktadır. Platformda bulunan pedal ve fren ile kontrol edilir pedal yardımı ile istenilen yüksekliğe çıkan makine el freni kolunun çekilmesi ile indirilebilir.
Mini makaslı modeller yarı otomatik ve kendinden yürüyüşlü olarak iki gruba ayrılmaktadır. Maksimum ulaştıkları yükseklikler 5 veya 6 metredir.
Sabit makaslı platformlar tekerleklerinin olmamasından dolayı yatay bir kullanım sağlayamaz. Sadece dikey yönde çalışabilen sabit makaslı platform katlar arasında taşıma işlemini gerçekleştirmek için kullanılmaktadır.
Makaslı platformlar makaslarına göre tek makaslı ve çift makaslı olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Tek makaslı platform manuel veya akülü olabilirler. Kaldırma sistemi tek makasa sahiptir. Çift makaslı platform iki veya daha fazla makasa sahip olduğu için diğer çeşitlere göre daha yükseğe çıkma kapasitesine sahiptir. Tek makaslılarda olduğu gibi çift makaslı platformlarda da manuel veya akülü olma özelliğine sahiptir.
Makaslı Platform Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
- Birçok personelin yapabileceği işi daha az sürede personel tasarrufu ile gerçekleştirir.
- Yüksek yerlere kolay ve rahat erişim sağlar.
- Bakımı ve kontrolü kolaydır.
- Koruma çerçevesi ile personel güvenliğini sağlar.
- Fazla yük kapasitesine sahiptir.
- Makaslı platform kullanmak zaman tasarrufu sağlar.
- Zorlu çalışma alanlarında kullanıma uygundur.
- Aynı anda birden çok personelin çalışmasına imkân tanır.
- Acil durum butonu ve hareket alarmı bulunmaktadır.
- Hareket içerisinde iken hızı ayarlanabilir.
- Ağır yüklere karşı dayanıklı bir yapıda tasarlanmıştır.
- Taşınılacak olan yükler taşıma bandına kolaylıkla taşınabilir.
- Taşınan yükün indirilmesi de yüklemesi kadar kolaydır.
Makaslı Platform Kiralamanın Avantajları
- Makaslı platform kiralayarak proje maliyetinizi düşürebilirsiniz.
- Çeşitleri ve özellikleri inceleyerek farklı modeller içerisinden rahat seçme imkânına sahip olursunuz.
- Kiralama seçeneğinde genellikle operatör ücretleri de fiyata dâhil olunur böylece tasarruf sağlanır.
- Makaslı platform yatay ve dikey olarak hareket edebilmektedir, böylece aynı katlar arasında eşya taşıması yapabilirler.
- Makaslı platform kapıları kendiliğinden kilitlendiği için iş güvenliği bakımından oldukça güvenilir bir araç olabilmektedir.
- Makaslı platform kiralamadan önce belirli bir kriter listesi yapmalı ve karşı tarafa isteklerinizi belirtmeniz sizin için daha avantajlı olacaktır.
Kriter listenizi oluştururken ihtiyacınız olan maksimum yükseklik, yatay yaklaşıma ihtiyaç olup olmadığı, kapalı çalışma alanda makineye ihtiyaç olup olmadığı gibi özellikleri göz önünde bulundurarak sizin ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir liste oluşturabilirsiniz. Bu liste sayesinde makaslı platform kiraladığınız esnada size çok yardımcı olacağı gibi karşı tarafın sizin ihtiyaçlarınızı daha iyi anlaması yönünden de çok faydalı olacaktır.