Ekskavatörler, ağır iş makineleri olarak iş sahalarının olmazsa olmaz ekipmanlarındandır. Çok işlevsel olan ekskavatörler, yaptıkları işe göre isimlendirilirler. Kazı, yıkım, taşıma ve kepçe konumunda kullanılabilen bu ağır aracın ön kısmına farklı parçalar takılabilir. Ekskavatörlerin diğer iş makinelerine oranla çok kullanılmasının nedeni çok işlevli olmalarından kaynaklanır. Ekskavatör modelleri de oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Bu yelpaze içerisinden yapılacak işe uygun bir araç seçilebilir. Ekskavatör çeşitleri içerisinde bulunan yıkım ekskavatörleri, adından da anlaşılacağı gibi, yıkım yapmak için kullanılan ağır araçlardır. Bu makinenin ön kısmında yıkıcı bir parça olan ataşman bulunur. Bu ek parça sayesinde bina ve yapı yıkımları kolay bir şekilde gerçekleşir. Ekskavatör nedir sorusuna cevap olarak çok çeşitli, işlevsel ağır makineler olarak söylenebilir. Örneğin yıkım yapacak olan ekskavatörün ön kısmına yıkım ataşmanı takılarak bu işlem gerçekleştirilir. Kullanım alanı bakımından bu ağır makine çok kullanışlı seçeneklere sahiptir. Hem şantiyelerde hem yol düzenlemelerinde hem maden ocaklarında bu ekskavatörler sıklıkla kullanılır. Yıkım ekskavatörleri ise genellikle yol ve bina yıkımı için kullanılır. Yol düzenlemelerinde öncelikle yolun yıkılması ve doldurulması gerekir. Karayolları düzenlemelerinde yıkım ekskavatörleri gerekli bir ekipmandır. Ekskavatör kırıcı ataşmana sahip olup, yıkım ekskavatörü adını alabilir. Ağır iş araçları, iş yükünü azaltan ve pratiklik sağlayan araçlardandır. Bu araçların teknik özellikleri ve sistemleri de dikkatle tasarlanmıştır. Gelişen teknolojiyle birlikte bu sistemleri kullanmak kolaylaştı. Ekskavatör çeşitlerini de kolaylıkla kullanmanız mümkün oluyor. İşinde uzman kişiler ve profesyonellerce bu araçlar kullanılabiliyor. Kazı, yıkım, taşıma ekskavatörleri birbirlerinden sadece ön ek parça olarak ayrılırlar. Genel olarak teknik özellikleri birbirlerine benzerdir.
Ekskavatör Çeşitleri ve Kullanım Alanları
Ekskavatör çeşitleri, iki farklı alt kategoride incelenir. Bu çeşitler aracın tonajına ve hareket etme sistemine göre şekillenir. Yürüyüş sistemlerine göre ilk çeşit paletli ekskavatörleridir. Paletli ekskavatörler, ağır araçlar olup düzenleme ve kazı işlerinde sıklıkla kullanılır. Paletli ekskavatörleri lastik tekerli ekskavatörler den ayıran büyük özellik, tek başına iş sahasına gelememesidir. Paletli ekskavatörler bir araç yardımıyla iş sahasına getirilir. Fakat lastik tekerlekli ekskavatörler, sürücüsü tarafından iş sahasına getirilebilen araçlardandır. Tonaj farklı olarak değişiklik gösteren ekskavatörler, paletli ekskavatörlerin alt kategorisi olarak ayrılır. Mini ekskavatörler, dar alanlar için oldukça uygun olup genellikle düzenleme işlerinde kullanılır. Mini ekskavatörlerin kullanımı diğerlerine oranla oldukça kolaydır. Örneğin bir bahçe düzenlemesi, peyzaj düzenlemeleri gibi işler için mini ekskavatör kullanabilir. Bir diğer ekskavatör çeşidi ise küçük ekskavatörlerdir. Küçük boy ekskavatörleri minilerden ayıran ise daha çok maliyetli işlerde potansiyel farkına göre çalışmasıdır. Örneğin peyzaj düzenlemesi için mini ekskavatörler kullanılırken taş duvar yapı için küçük ekskavatörler uygundur. Bu durumda işin zorluğu devreye geliyor. Ekskavatör markaları da bu çeşitler içerisinde farklı değişikliklere gidebiliyor. Ayrıca mini ekskavatörler ile küçük ekskavatörler arasındaki bir diğer değişiklik de ağırlıktır. Orta boy ekskavatörler ve büyük boy ekskavatörler de genellikle ağır işlerde kullanılan makinelerdendir. Bina yapımı, yıkımı, yol yapımları gibi işler için bu ekskavatör çeşitleri tercih edilebilir. Büyük maden ocakları ve kazı işlemleri için bu ekskavatörler oldukça uygundur. Büyük ekskavatörlerin motor güçleri de diğerlerine oranla daha yüksek bir potansiyele sahiptir. Bunun sebebi sert zeminlerde çalışmasını kolaylaştırmaktır. Ayrıca yük kaldırma gibi özellikleri gelişmiş olup, büyük boy, orta boy ekskavatörler tercih edilir. Bir diğer ekskavatör çeşidi ise lastik tekerlekli ekskavatörlerdir. Bu çeşit, genellikle yıkım, taşıma, altyapı gibi işler için rahatlıkla kullanılır. Ayrıca metropol kentlerdeki düzenlemeleri yapmak için kolay sürülebilen ekskavatörler gerekebilir. Bu durumda lastik tekerlekli ekskavatörler ideal bir seçim olacaktır. Ekskavatör çeşitleri geniş bir yelpazeye sahip olup insanlar tarafından yapılacak işe uygun bir şekilde tercih edilir.
Ekskavatör Özellikleri
Ekskavatör teknik özellikleri içerisinde ilk özellik, işlevsel bir makine olmasıdır. Kazı, yıkım, düzeltme ve taşıma gibi işler için ekskavatörlerin ön kısmı farklı parçalar ile bu görevleri yerine getirir. Ekskavatör özellikleri, genel sistem olarak aynı fonksiyonlara sahiptir. Fakat çeşitler arasında özellik farkı görülebilir. Ekskavatör parçaları içerisinde bom, kol, kepçe, silindirler ve motorlar ana parçaları oluşturur. Bu parçaların her biri kendine özgü görevlere sahiptir. Merkezi parçalar içerisinde ise motorlar bulunur. Ekskavatör parçaları içerisinde motorlar, olmazsa olmaz parçalarındandır. Motor kontrolleri zamanla yapılmalıdır. Ekskavatör potansiyeli motorun gücüne ve kalitesine bağlı olarak şekillenir. Motor, zamanla bozulabilir veya eski potansiyelini kaybedebilir. Yıkım ekskavatörü de bu parçalara sahip olup diğerlerinden farklı olarak ek bir yıkım aparatına sahiptir. Yıkım ekskavatörünün görevleri arasında hem bina yıkımları hem de yol yıkımları bulunur. Yıkım makinesi olarak da isimlendirilen bu ağır iş makinesi, birçok alanda kullanılır. Ekskavatör özellikleri içerisinde önemli özelliklerden biri ise durduğu yerde dönme hareketi yapabilmesidir. Diğer iş makineleri için bu durum mümkün değildir. Fakat ekskavatörler hareket etmeden durdukları yerde yön değişimi yapabilirler. Böylece dar iş sahalarında kullanım kolaylığı sağlar. Ekskavatörleri diğer iş makinelerinden ayıran belirgin özellik dönüş potansiyeldir. Ekskavatör parçaları çeşitlere göre farklılık gösterse de ekskavatör çalışma prensibi genellikle aynı çizgide hareket eder. Bu nedenle kullanımı, operatörleri tarafından kolayca yapılabilir. Ekskavatörlerin kullanım alanı, oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Bu yelpaze içerisinden işe uygun bir ekskavatör çeşidi bulmak mümkündür.
Yıkım Ekskavatör Markaları, Fiyatları
Ağır iş makineleri, uzun yıllar kullanılabilen makinelerdendir. Bu makineler, birçok marka tarafından piyasaya sunuluyor. Markalar, kendi çizgilerinde iş makineleri üretimi yaparak küçük özellikleri şekillendirirler. Bu durumda markalar arasında seçim yaparken ekskavatörlerin özellikleri inceleyebilir, fiyatları karşılaştırabilirsiniz. Ekskavatör fiyatları, genellikle tonajına göre farklılaşır. Mini ekskavatörler ile büyük boy ekskavatörler arasında belirgin fiyat farkları olur. Ağır iş ekipmanları üreten markalar, üretimlerini işi pratikleştirecek şekilde yaparlar. Böylece işçilerin üzerine düşen ağır iş yükü azalmış olur. Ekskavatörler, çok işlevli makinelerdir. Bir ekskavatör, birçok kez farklı işlevler için kullanılabilir. Ana parçalarında değişiklik yapılmadan sadece ek parçaları değiştirilerek ekskavatörün işlevi değişir. Örneğin ekskavatör kepçe ile ekskavatör arıcı arasındaki belirgin fark makinenin uç kısmında bulunan ataşmanlardır. Kepçe ekskavatörü için kepçe ataşmanı, kırıcı için ise kırıcı ataşman yeterli olacaktır. Ekskavatör işlevlerinin yanı sıra kullanımı da oldukça kolaydır. Ekskavatör nasıl kullanılır, sorusu ekskavatör inceleyenlerin aklına gelen bir sorudur. Kullanımı için özel bir yetenekten ziyade çalışma gerektirir. Ağır iş makine operatörleri, aldıkları ders ile ekskavatörleri de rahatlıkla kullanılabilir. Ekskavatör kullanımı, diğer iş makineleri kullanımına benzer bir kullanıma sahiptir. Sizler de kullanmak için ağır iş makinesi operatör tekniklerini öğrenebilirsiniz. Ekskavatörler, işlevsel olarak çok kullanışlı araçlardandır. Bu ağır makineler, düzenlemelerde ve yapı inşaatlarında çok fazla kullanılan ekipmanlardandır. Çeşit olarak farklı kategorilere ayrılan ekskavatörler içerisinde yıkım ekskavatörleri önemli bir yer tutar. Şantiye sahalarından yol yapımlarına kadar birçok alanda ekskavatörler kullanılır. Geniş kullanım alanları ve iş yükünü hafifletmeli nedeniyle bu ağır iş makineleri günümüz yapı işlerinde büyük rol oynar.