Kule vinç, değişen kapasite ve boyutları ile inşaat ve yapı sektöründeki farklı talep ve ihtiyaçları karşılama konusunda önemli bir rol oynamaktadır. Özellikle insan iş gücünün yetersiz kaldığı projelerde işinize yarayabilecek kule vinçler, yükleme, kaldırma, boşaltma görevlerini üstlenebilir ve metrelerce yükseklikte çalışabilir. İşlev ve fonksiyonları, çeşitli marka, model ve taşıma hacimlerine göre değişebilen bu iş makinelerinin farklı kule vinç kiralama opsiyonları sayesinde inşaat projelerinizde önemli bir maliyet avantajı sağlayabilirsiniz.
Kule Vinç Nedir?
Kule vinç, 19. yüzyıla kadar uzanan geçmişe sahip bir iş makinesidir. İlk olarak 1853 yılında İtalya’da pamuk alanında üretim yapan bir fabrikada kullanılmak üzere bulunmuştur. Yaratıcısı Rodolfo Raimondi’dir. Kule vinç, genellikle inşaat ve yapı sektöründe ve şantiyelerde sabit ya da mobil olarak yerleştirilebilen, ağır malzemelerin hem yukarı ve aşağı hem de sağa ve sola doğru taşınmasına yarayan ağır çelik iş makinesidir. Türlü inşaatlarda ve şantiyelerde kullanılabilir. Peki, kule vinç ne işe yarar? Kule vinçlerden yararlanılmasının amacı; çoğunlukla çok ağır olan malzeme ve yüklerin kaldırılması olarak karşımıza çıkmaktadır. Kule vinç, ilgili iş makinesini kullanma eğitimini almış operatörler tarafından kullanılmaktadır. Bu operatör, vincin en yukarısındaki orta kısımda bulunan kabin içerisinden vincin çalışmasını yönetmekle yükümlüdür. Kule vinç kullanım alanları arasında kabul edilebilecek en önemli sektör inşaat sektörüdür. Kısa bir genelleme ile kule vinç düşey olarak yük taşıma işlevinin de getirisiyle, yüksek yerlerde malzeme taşıma işine yaramaktadır. Kule vinç çalışma prensibi karmaşık gibi görünse de aslında temel fizik yasalarına dayalıdır. Hidrolik sistemin ve elektrik motorunun kullanımı ile kule vinçler modern makineler haline gelmiştir. Elektrik motoru sayesinde kule vinçteki hidrolik sistem, makaralar, tırmanma sistemi ve elektronik sisteme enerji verilir. Dolayısıyla bir vincin en kuvvetli olan kısmı makara sistemindeki ağırlık merkezine en yakın olan yerdir. Kule vinçlerin bakımı aksatılmadan yapılmalıdır. Aksi takdirde önüne geçilemez sonuçlar doğurabilir ve iş kazalarına neden olabilir.
Kule Vinç Çeşitleri
Kule vinçlerin çeşitleri; kule yapıları, kol yapıları ve bulundukları zemine göre farklılık gösterebilmektedir. Kule yapılarına göre farklılık gösteren kule vinçler dönebilen ya da sabit olarak iki farklı fonksiyona sahiptir. Bu vinçler aralarında sabit kuleli, tek kuleli, iç ve dış kuleli ve teleskopik kuleli olarak üç grupta sınıflanmaktadır. Kol yapılarına göre kule vinçler, hareket yeteneklerine göre sabit vinç koluna, orsa vinç koluna ya da eklemli vinç koluna sahip olabilmektedir. Bulundukları zemine göre değişen kule vinçler ise hareketli platformlara oturtulabilenler, sabit tabanlılar ve ray sistemi üzerine sabitlenenler olarak üçe ayrılmaktadır. Kule vinç kaç ton kaldırır sorusunun cevabı, kule vinç özellikleri ve çeşitlerine göre değişmektedir. İnşaat sektöründe en fazla tercih edilen model 6 ton kapasiteli kule vinçlerdir.
Kule Vinç Özellikleri
Kule vinçlerin genel özellikleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Kule vinçler sabit halde ya da hareketli olarak kullanılmak için tercih edilebilir.
- Yerden yukarı yükselme yeteneğine sahiptirler. Kule vinç uzunlukları farklıkule vinç modellerine göre değişmektedir.
- Alanında eğitimli kule vinç operatörü unvanı olan kişilerce kullanılmaktadır.
- En fazla tercih edilen kule vinç modeli 6 ton taşıma kapasitesi bulunan modeldir. Bunun haricinde 0,5 ton ve 22 ton arası taşıma kapasitesi bulunan birçok modeli vardır. Kule vinç ağırlıkları taşıma kapasitelerine göre değişiklik göstermektedir.
- Saatte 50 kilometreyi geçen rüzgarda kule vinç ile çalışılması risk teşkil etmektedir.
- Periyodik bakımları aylık ve yıllık olarak yapılmaktadır.
- Kule vinçlerin satın alımı oldukça pahalıdır. Bu sebeple kiralama opsiyonları daha çok tercih edilmektedir. Kiralık kule vinç fiyatları modellere göre değişiklik göstermektedir.
- Kule vinç ölçüleri çok büyük olabildiğinden kurulumlarının tamamlanması birkaç gün alabilmektedir.
Genel hatlarıyla kule vinçler aşağıdaki bölümlerden oluşmaktadır:
- Kol (Bom)
- Karşı kol (Kuyruk)
- Kol bağlantısı (Gergi Demiri)
- Karşı kol bağlantısı (Kuyruk Gergi Demiri)
- Kabin direği
- Gergi direği (Kule Tepesi)
- Döner platform
- Çember dişli desteği
- Çember dişli
- Kule (Gövde) (Mast)
- Ana şasi
- Kule destekleri
- Tekerlek grubu
- Kaldırma halatı
- Araba
- Kanca bloğu
- Karşı ağırlık (Kuyruk Denge Ağırlığı)
- Kanca
- Araba yürütme mekanizması
- Döndürme mekanizması (Dönüş Grubu)
- Araba yürütme halatı
- Kaldırma vinci
- Kabin
- Elektrik kumanda kabini
- Ana ağırlık
- Temel bağlantısı (Ankraj)
- Temel
- Ana şasi
- Dönme ekseni
- Ayak blokları
Projelerinizde Kiralık Kule Vinç Kullanmanın Avantajları
Kule vinçler, hizmet verdikleri çeşitli alanlarda zaman ve maliyet tasarrufu için birebirdir. Siz de kiralık kule vinç kullanımı ile projelerinizde nasıl avantaj elde edebileceğinizi merak ediyorsanız gelin bu avantajlara birlikte göz atalım.
- Kule vinç kiralama seçenekleri ile projelerinizde yüksek maliyetten kurtulmuş olursunuz
Birçok farklı sektörde ağır yük taşınmasında yararlanılan kule vinçler, satın alım fiyatlarının yüksekliği sebebiyle kiralık olarak tercih edilmektedir. Dolayısıyla, kule vinçleri satın almaktan ziyade kiralamanız projeniz için maliyet avantajı oluşturur. Bu özelliği ile kule vinçler, sürekliliğin olmadığı projeler için idealdir. Kiralık kule vinç her ölçekteki firmanın tercih edebileceği türden bir iş makinesidir. Kiralama sonrası vincin iadesi yapılmaktadır.
- Kiralık kule vinç sayesinde bakım ve onarım masrafları proje bütçenizden düşülür
Kule vinçlerin periyodik bakım süresi üç aydır. Eğer kule vinçleri satın almaktansa kiralamayı tercih ederseniz bakım, onarım ve muhtemel bozulma masrafları için ödenmesi gereken ücretten de kurtulmuş olursunuz. Kule vinçlerin bakım, onarım ve bozulma masrafları vinç sahibi eliyle karşılanmaktadır.
- Elde tutma ve bulundurma maliyetinden kaçınmış olursunuz
Kule vinçlerin boyutları çok büyük olduğundan satın aldığınız kule vinçleri elde tutacağınız araziler için de bir kira bedeli ödemek zorunda kalabilirsiniz. Bu arazileri bulmak hem zor hem de maliyetli olabilmektedir. Kiralama seçeneği bu maliyeti ortadan kaldırır.
- Vinç kiralama ile malzeme taşınmasını kolaylaştırmış olursunuz
Kiralık kule vinç ile malzeme taşımacılığı yaptığınız projeleriniz de hem zamandan hem de insan gücünden tasarruf edersiniz. Ayrıca malzemeleriniz zarar almadan rahatlıkla taşınmış olur. Zamandan tasarruf ettiğiniz projeleriniz maliyet avantajı sağlamanıza yardımcı olabilir.
- Amortisman masrafları ile uğraşmazsınız
Satın aldığınız vinçleriniz zamanla eskiyerek değer kaybedeceğinden sizi zarara uğratabilir. Bunun yerine kiralama seçeneğini tercih ederseniz kayıt yapılmayacağı için sizi amortisman masraflarından kurtarmış olacaktır.
- Farklı ölçekli projelerinize uygun vinçler seçebilirsiniz
Eğer kule vinç kiralama seçeneğinin sizin ve projeleriniz için en doğru karar olduğuna kanaat getirirseniz birkaç noktaya dikkat etmeniz gerekebilir. Özellikle, kiralayacağınız kule vincin bakımlarının yapılmış olması, size sunulan teknik destek ve yedek parça servisi özellikleri ve vinci çalıştıracak olan operatörün yetkin olması önemlidir. Bununla birlikte kule vinç kiralama ücretleri konusunda bilgi alabilirsiniz. Kule vinçler günlük, haftalık, aylık ya da yıllık olarak kiralanabilmektedir. Kiralama ücretleri ise makinenin modeline göre değişiklik göstermektedir. Projelerinizin ihtiyaçlarına göre kule vinç kiralamanız hem iş verimi hem de zaman ve maliyet tasarrufu açısından size avantaj sağlayacaktır.