İş makineleri, amaçları ve kullanım alanlarına göre çeşitlilik göstermektedir. Tarım, sanayi ve inşaat alanları başta olmak üzere çeşitli kuruluşların iş ve hizmetlerinde de kullanılmakta olan iş makineleri, iş amacına göre çeşitli ekipmanlar ile donatılmış motorlu araçlardır. Beko Loder, ya da diğer bilinen adıyla kazıcı-yükleyici, traktör gövdesinin önünde kova ve arkasında kazıcı ile birleştirilmesi ile ortaya çıkmış olan bir iş makinesidir. Bu makine, çeşitli malzemeleri yüklemek ya da taşımak için veya toprağı kazmak için kullanılmaktadır. Yükleme ve taşıma işlevi gören kovanın ve eşeleme ve kazma fonksiyonuna sahip olan kazıcı kısmın hareketi hidrolik sistem ile gerçekleştirilmektedir. Beko Loder, tarım, sanayi ve inşaat gibi alanlarda iki işlevi birden yerine getirebilmesi sebebiyle en çok tercih edilen iş makinelerinden biridir. Yükleyici olan kova kısmı ile malzemeler yüklenip taşınabilmektedir. Ne var ki Beko Loderler uzun mesafe için uygun kullanıma sahip değildir. Bu nedenle malzemeler yalnıza kısa mesafede taşınabilir. Kazıcı kısım ise, kanal kazmadaki, yapı temellerindeki ve hendek kazmadaki işlemler için kullanılmaktadır. Beko Loderler, Loderlerden farklı olarak ön kovasının yanı sıra arka taraflarında da kazıcıya sahiptir. Ülkemizde inşaat sektörünün gelişmesi ile iş makinelerine olan ihtiyaç artmıştır. Bu ihtiyaç sebebiyle iş makinelerini kullanmakla görevli olan kişilere olan talep de artmıştır. Bu kişilere iş makinesi operatörü adı verilmektedir. İş makinesi operatörleri, farklı iş makinesi sınıflarına göre birbirinden ayrılır. Özel sektörde en düşük 3.000 TL ve ortalama 4.900 TL maaş alan iş makinesi operatörleri, seçtikleri iş makinesi sınıfına göre farklı alanlarda çalışabilmektedir.
Beko Loder Operatörü Nedir?
Beko Loder Operatörü; inşaat, sanayii ve tarımda yaygın olarak kullanılan iş makinesi Beko Loder’in sürücüsüne denir. Başka bir deyişle, Beko Loder Operatörü görev tanımı, belli şartlar ve düzenlemelere uygun olarak Beko Loder iş makinesini kullanmakla yetkili olmak, palet ve lastik tekerlekli yükleyiciler ile ataşmanları kullanmak suretiyle, çeşitli malzemeleri yükleme, taşıma, boşaltma ve kazma işlemlerini güvenli bir şekilde gerçekleştirme sorumluluğuna sahip olmak olarak yapılabilir.
Beko Loder Operatörü Çalışma Alanları Nelerdir?
Beko loder iş makinesi, çok yönlülüğü ve işlevselliği sebebiyle Türkiye pazarında yaygın bir kullanıma sahiptir. Bu nedenle, Beko Loder operatörü olan kişiler kendilerine birçok farklı alanda çalışma fırsatı bulabilir. Bu alanlardaki değişen iş fırsatlarına göre de farklı maaş skalaları vardır. Genel bir tablo çizmek gerekirse Beko Loder operatörlerinin maaşları da diğer iş makinesi operatörleri maaşları gibi özel sektörde değişkenlik göstermektedir. Buna göre bu iş makinesini kullanmakta uzmanlaşan kişiler kendilerine farklı maaş seçenekleri ile çeşitli alanlarda iş bulabilirler. Bu alanlardan bazıları aşağıdakiler gibidir:
- Dar alanlı ve küçük ölçekteki yapı yerleri,
- Yol yapım faaliyetleri,
- Kazı işleri,
- İnşaat ve yapı işlemleri,
- Kent ve peyzaj tasarımları,
- Çeşitli imalathaneler ve üretim yerleri.
Bunların dışında daha farklı alanlarda da çalışabilecek olan Beko Loder operatörü, kullandığı iş makinesinin işlevselliği ve hem kazıcı hem yükleyici olmak üzere sahip olduğu çift fonksiyonu sebebiyle çeşitli çalışma alanlarına sahiptir. Özellikle inşaat ve yapı sektöründe işe alımların fazla olduğu bir pozisyondur.
Beko Loder Operatörü Ne İş Yapar?
İnşaat, sanayii veya tarım alanlarında, kum ve çakıl ocaklarında ya da maden işletmelerinde, çeşitli fabrikalarda, planlama çalışmalarında görev alabilen Beko Loder operatörleri, çalıştıkları alanlarda birçok sorumluluğa üstlenmektedir. Hem taşıyıcı hem yükleyici işlevi olan bir iş makinesini kullandıklarından dolayı çalışılan alana bağlı olmakla birlikte görevleri çeşitlidir. Bu görevlerden bazıları aşağıdakilerdir:
- Beko-Loderi güvenli bir şekilde çalışma alanına ulaştırmak,
- Çalışmaya başlamadan önce güvenliği sağlamak için gerekli olan rutin kontrol ve bakımları yapmak,
- Beko Loderi ve ilişkili olduğu diğer makineleri güvenliği tam olarak sağlayarak ve amacına uygun bir şekilde çalıştırmak,
- Mühendis ve denetçiler tarafından oluşturulan yönergeler doğrultusunda davranmak,
- Yükleme sırasında Beko Loder kepçesini indirerek ve eğerek yükleme işlemlerini gerçekleştirmek,
- Yüklenecek olan ağır malzemeleri Beko Loder kepçesine doldurmak,
- Yüklenmiş olan malzemeleri boşaltılması gereken alanlara götürmek,
- Toprağın ya da pistin çalışma işlemleri için engebeli olması durumlarında kazma aracılığıyla düzeltmeleri gerçekleştirmek,
- Beko Loderin yağının ve suyunun denetimlerini yapmak,
- Arızalı kısımları inceleyerek gerektiğinde küçük onarımlar yapmak,
- İşe başlama buluşmalarına katılmak,
- İşlemlerdeki olası aksamaları önlemek ve güvenli bir çalışma alanı oluşturmak için takımdaki diğer işçiler ile birlikte uyumlu bir şekilde çalışmak.
Beko Loder Operatörü Nasıl Olunur?
Beko Loder operatörü alımı, özellikle inşaat ve sanayii alanlarında sık sık gerçekleşmektedir. Peki ama Beko Loder operatörü olmak için ne yapmanız gerekmektedir? İlk yapmanız gereken şey, hangi iş makinesini kullanmak istiyorsanız ona uygun olan sınıfı tercih etmektir. Dozer sınıfı, loder sınıfı, greyder sınıfı gibi birçok farklı iş makinesi sınıfından Beko Loder’i seçmeniz beklenmektedir çünkü birbirinden farklı iş makineleri onlar için özel olarak verilen eğitim ve kullanım alıştırmalarına sahiptir. Beko Loder operatörü ehliyeti almanız için gereken ilk şart, ilköğretiminizi tamamlamış olmanızdır. İkinci olarak, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylı olan Beko Loder operatörü kursu katılımı ile alacağınız eğitim sonucunda Loder operatörlük belgesine ve G sınıfı araç ehliyetine sahip olmanız beklenmektedir. Kanun ve yasalar, Beko Loder operatörü olmak isteyen kişileri, operatörlük belgesi alma konusunda zorunlu kılmaktadır. Bununla birlikte, iş güvenliği alanındaki uzmanlar da işletmelerde ve şirketlerde kontrol ve denetimlerini gerçekleştirirken bu iş makinesi tipini kullanan kişilerin Beko Loder sınıfına özel operatörlük belgesine sahip olması gerektiğini belirtmektedir. Aynı uygulama Çalışma Bakanlığı bünyesinde iş denetçiliği yapan kişilerce de gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle, operatörlük belgesini almamış kişilerin iş makinesi kullanmaları yasa dışıdır. Eğer iş yerinde bir kaza olursa, bu kazanın yükümlülüğü tamamen operatöre ait sayılmaktadır.
Beko Loder operatörü kursu başvurusu için ihtiyacınız olan belgeler aşağıdaki gibidir:
- Nüfus cüzdanınızın ya da kimlik kartınızın kopyası,
- Vesikalık resminiz,
- Minimum eğitim şartı olan ilköğretim mezunu olduğunuzu göstermeniz için gerekli öğrenim belgeniz,
- Sağlığınızın operatör olmanıza engel olmayacağını gösteren doktor tutanağı,
- Daha önce ceza alıp almadığınızı gösteren adli sicil belgesiniz,
- HES kodu.
Eğitim sonunda gireceğiniz sınavlardan geçmeniz halinde operatörlük belgesine sahip olabilirsiniz. Eğer eğitim sonundaki sınavlardan geçemezseniz sınava girmeniz için bir şans daha verilmektedir. Beko Loder operatörlük belgesi, Beko Loder tipi iş makinesini kullanabilmenizin yanı sıra kazıcı- yükleyici (Beko Loder) tipi iş makinesinin işe başlangıcı ve işlem sonunda yapılması gereken denetimlerini, düzeltmelerini ve küçük çaptaki onarımlarını da yapabilecek niteliğe sahip olduğunuzu göstermektedir. Beko Loder operatörü olmak için sahip olmanız gereken diğer özellikler şu şekilde sıralanabilir:
- El-ayak-göz koordinasyonunu sağlayabilme yeteneğine sahip olmak,
- İş birliği ve ekip çalışmalarına eğilimli olmak,
- Dikkat ve sorumluluk sahibi olmak,
- Zaman yönetimi becerisine sahip olmak,
- İletişim becerisine sahip olmak,
- 18 yaşını doldurmuş olmak,
- Problemler karşısında çözüm üretebilmek.