Akülü forklift makineleri, indirme, kaldırma ve taşıma işlemlerinin yapıldığı kompakt tasarıma sahip iş makinelerinden biridir. Genellikle dar çalışma alanlarında rahat ve dengeli bir hareket etme olanağına sahip olan forklift türlerinden olmaktadır. Kolları sayesinde yaptığı kaldırma-indirme gibi fonksiyonları sahip olduğu elektrik motorları vasıtası ile gerçekleştirir. Dizel yakıt ile çalışan forkliftler daha çok açık alanlarda, arazi işlerinde ve çok daha ağır yükler ile çalışır. Ancak akülü forkliftler AC motorlar ile çalışır ve şarj desteği sayesinde uzun saatler boyunca daha az ağırlık gerektiren işlerde kullanılır. Yakıt maliyetine sahip olmadığı için yüksek enerji verimliliğine sahip akülü forklift sayesinde işletmelerin giderleri minimuma inmektedir. Akülü forklift seçimi yaparken kullanılacak alan, makineyi kullanım süresi ve yük ağırlığı dikkate alınmalıdır. Yapılacak işe en uygun olan forklift makinesinin akülü forklift olacağına doğru karar vermek gerekir. Kaldırılacak maksimum ağırlık ya da kaldırılacak yükseklik forklift seçimini etkileyen bir unsurdur. Kaldırılacak yük ile birlikte toplamda oluşacak makine ağırlığı denge kaybı yaşamamalı ve güvenli bir çalışma ortamı yaratmalıdır. Birçok farklı sektörde çalışmaya uygun olan akülü forkliftler sayesinde kaldırılması mümkün olmayan ağırlıktaki yükler bu iş makineleri sayesinde çok rahat bir şekilde taşınabilmektedir. Daha çok sanayi gibi alanlarda depolama, sevkiyat ve stoklama işlemler için tercih edilen iş makinelerinden biridir.
Akülü Forklift Nedir?
Forklift, belirli ağırlıklara sahip malzemelerin yüklenmesi, indirilmesi, taşınması ve istiflenmesi için kullanılan iş makineleridir. Bir diğer adı ile istif makinesi denilmektedir. Çatallı kollara sahiptir ve bu kollar sayesinde yükü alıp kaldırır ve belirli bir mesafeye taşıyarak istifleme yapar. Taşıma kapasiteleri 400 kg ile 40 ton arasında değişkenlik göstermektedir. Forkliftler daha çok şantiye alanlarında, limanlarda, büyük depolarda ve fabrikalarda kullanılmaktadır. Elektrik motoru ya da içten yanmalı motor ile çalışan bir hareketli kaldırma iş makinesidir. Güç kaynağına ve hareket sistemine göre farklı çeşitlerde bulunur. Güç kaynağına göre ayrılan çeşitlerden biri olan akülü forklift, bataryalı forklift olarak da bilinir. Şarj edilebilir bir akü ile çalışan bu forkliftler, yürüyüş, kaldırma gibi hareketlerini elektrik motorları ile gerçekleştirmektedir. Makinede kullanılan aküler genelde büyük traksiyoner tipte bulunur. Aynı zamanda bu forkliftlerin volt ve amper değerleri oldukça yüksektir. Kapalı alanlarda en sık tercih edilen bir forklift türü olmaktadır. Bunun sebebi, egzoz gazı üreten araçların kapalı ortamlarda sağlığı olumsuz etkilemesidir. Akülü forkliftler sıfır emisyon ile çalışır. Bu özelliği sayesinde depo gibi kapalı alanlarda özellikle tercih edilir. Emniyetli bir yapıya sahiptir. Doğru oranda kaldırılacak ağırlık ile birlikte güvenlik önlemleri alındığında tehlikeli alanlarda güvenle çalışabilirsiniz. Akülü forklift fiyatları, dizel forkliftlere göre farklı fiyatlarda bulunabilmektedir. Dizel forkliftler daha fazla ağırlıktaki yükleri kaldırabilmekte ve açık arazi alanlarında çalışabilmektedir. Bu gibi faktörler, foklift makinelerinin çeşitlerindeki fiyat farklılıklarının nedenlerinden bazısıdır. Akülü forkliftlerin ağırlık kaldırma tonajlarına göre farklı amper ve akü değerleri bulunmaktadır. Daha hafif ağırlıklar için akü ve amper değerleri düşük olan akülü forkliftler bulunmaktadır.
Akülü Forklift Özellikleri ve Çeşitleri
Akülü forkliftler daha düşük ağırlıklar üzerinde işlem yapılabilmesini sağlayan iş makinesi çeşitlerinden biridir. Elektrik motorları sayesinde çalışması ve hareket etmesi sağlanır. Sahip olduğu hareketli parça sayısı diğer forklift çeşitlerine göre daha az olduğundan akülü forklift çeşitleri daha az arıza meydana getirir. Akülü forklift araçların hareketini sağlayan parçalar az sürtünme ile çalışmaktadır. Az sürtünme gerçekleştiği için parçaların aşınma süresi uzun olmakta ve bakım, arıza gibi problemler daha az ortaya çıkmaktadır. Aynı zamanda makinenin parçaları geri dönüştürülebilir olma özelliğine sahiptir. İçten yanmalı forklift makinelerine oranla sarf malzeme giderleri daha azdır. Akülü forkliftlerin ekonomik çalışma süreleri daha uzun ömürlüdür. Akülü forkliftler, çok ağır yükleri kaldırma kapasitesine sahip değildir. 500 kg ila 8000 kg arasındaki yükleri rahat bir şekilde taşıyabilir. Akülü forkliftler şarj edilerek kullanılır. Standart şebeke elektriği ile güvenli bir şarj sağlamak mümkün olmaktadır. Daha az ses çıkararak çalışma sağladığı için forklifti kullanan operatörün konforu ve güvenliği daha yüksek seviyededir. Yedek akülerin bulunması sayesinde kullanımı 24 saate kadar çıkabilir. Güvenlik özelliklerine sahip olması sayesinde operatörün çalışması güvene alınmış olur ve işten sağlanan verim artırılmış olur. Vardiyalı sistemlerde çok rahat bir şekilde kullanılır. Yedek güç kaynağı depolanması sayesinde uzun süren saatlerde iş yapabilmektedir. Akülü forklift makinelerinin lastikleri genel olarak dolgu olan ya da iz bırakmayan çeşitlerdeki dolgu lastiklerden üretilmektedir. Düz zeminlerde çok etkili bir şekilde hareket edebilmektedir. Ortalama 5 yıl sonrasında akülerin değişmesi gerekmektedir. Kullanım ömrü ve verimleri bakımı ve kullanım şekli ile doğru orantılıdır. şarj deşarj sürelerine dikkatle uyulması ve bakımlarının tamamlanması gerekmektedir. Akü suları düzenli olarak tamamlanmalıdır. Bu kurallara uyulması halinde akülü forklift makinesinin verimi ve çalışabilirliği artmakta ve daha az maliyete sebebiyet vermektedir.
Akülü Forklift Kullanımı ve Avantajları
Birçok farklı özelliğe sahip akülü forklift avantajları arasında şunlar yer alır :
- Şarj edilebilir bir akü ile çalışır. Genellikle çalışma süreleri 8 ila 10 saat arasında olmaktadır.
- Çalışırken neredeyse hiç ses duyulmaz, sessizdir.
- Egzoz gazı çıkarmazlar. Bu sayede çevre dostudur.
- Kapalı çalışma alanlarında, saha çalışmalarında ve özellikle diğer forklift çeşitlerine göre gıda sektöründe en çok tercih edilen bir iş makinesidir.
- Akülü forkliftler elektrik maliyeti çok yüksek olmadığı için minimum seviyede bir işletme maliyeti oluşturur.
- Bakım maliyetleri akülü olduğu için diğer forklift araçlarına göre oldukça azdır. Bakım süreleri geniş zaman aralıkları ile yapılabilir.
- Parça ömrü uzundur. Bu da işletmelere büyük avantaj sağlar.
Akülü forklift kullanımı sırasında dikkat edilecek belirli kriterler vardır. Öncelikle akülü forkliftlerin ağırlık kaldırma kapasiteleri çok yüksek değildir. Bu nedenle çok ağır yükleri bu iş makineleri ile taşımanız mümkün olmaz. Zemin açısından dengesiz, eğimli, topraklı ve yağışlı alanlarda kullanım açısından uygun değildir. Çünkü elektrikli forkliftlerin içerisinde elektronik kart ve devre sistemleri bulunur. Yağışlı havalarda dışarıda çalışması bu nedenle mümkün değildir. Daha çok kapalı ortamlarda kullanılması tavsiye edilir. Dünyada artık dizel forkliftlerin yerini akülü forkliftler almaktadır. Elektrik tüketim maliyeti dizel forkliftlerin yakıt maliyetine oranla 3 kat daha ucuz olmaktadır. Aynı zamanda gürültüsüz ve sıfır emisyonla çalışan bu makineler konforlu ve güvenli birer iş makineleri olmaktadır. Başta gıda olmak üzere ilaç, kimya, tekstil gibi sektörlerde zorunlu tercih olarak öne çıkmaktadır. Forklift kullanırken uyulması gereken bazı kurallar bulunur. Bunlar:
- Forklift kullanırken mutlaka koruyucu ekipmanlar giyilmeli ve uyulması gereken güvenlik kurallarına uyulmalıdır.
- Forklift kullanacak kişi, kullanma yetkisi bulunan kişiler arasından seçilmelidir.
- Rampa gibi tehlikeli olabilecek alanlarda dönüş yapmak tehlikelidir.
- İnsan taşınmasına uygun değildir.
- Çatal bölümleri aşağı indirilmeden forklift hareket ettirilmemelidir.
- Araca taşıma kapasitesinin üzerinde yük konulmamalıdır.
- Yük kaldırma mekanizmasının altında kimse olup olmamasına dikkat edilmelidir.