Temel olarak Loder yükleme için kullanılmaktadır. Bu araçlar, önden yüklenebilen bir traktör ve bir kürek parçasından oluşmaktadır. Kepçenin bir kısmı hidrolik olarak hareket ettirilmektedir. Bekolu yükleyici ile kazıcı yükleyici arasındaki fark ise, bir ekskavatör özelliklerine sahip olmalarıdır. Bu hem bir ekskavatör hem de bir yükleyicidir. Bir traktör, bir ön yükleyici ve arkada bir ekskavatörden oluşmaktadır. Bu araçlar inşaat sektörü alanında en çok kullanılan inşaat makinelerinden biridir. Loderlar hendeklerin ve inşaat alanlarının uzun mesafeli nakliyesi için uygun değildir. Kırma ekipmanları bağlantısı ile kazı, yükleme ve kırma işleri yapılabilmektedir.
Loder ile Yapılan İşler
Daha az sert toprağı kazmada, taş ocağından kum ve çakıl çıkarmada ve bir nakliye aracına yüklemede Loder kullanılmaktadır. Aynı zamanda maden ocaklarından ve kömür ocağındaki uygun bir yerde kazı ve yükleme yapma amacıyla da tercih edilmektedir. Temelden işin sonuna kadar inşaat işlerinde çeşitli amaçlarla kullanılırlar. Küçük veya büyük işler için lastikli loder, nakliye ve yükleme için ilk tercihtir. Bunların kazıları tek bir yerde indirme ve toplama ihtiyacını karşılamaktadır. Aynı zamanda yol yapım işi ile peyzaj ve kentsel planlama için de kullanılmaktadır. Yem fabrikalarında taşıma, toplama ve özellikle yükleme amaçlı kullanılan lastikli loderlar, ayrıca bu alanlarda çeşitli kazı, tesviye, nakliye ve yükleme işlemlerinde de kullanılabilen hafriyat araçlarıdır.
Loderların Ana Aksamları
Direksiyon simidi, lastik tekerlekler veya bıçaklar ve forklift üzerindeki motor bileşenleri, dozer ve greyderdekilerle aynıdır. Bu açıdan loderların ana aksamları aşağıdaki şekildedir:
- Kepçe: Yükleme kepçesi çeşitli şekillere sahiptir ve farklı toprak türlerini kazmak veya kazılan malzemeleri yüklemek için kullanılmaktadır. Kepçenin ucu, aşınmaya dayanıklı sert alaşımlı çelikten yapılmış düz veya tırtıklı bir bıçakla donatılmıştır.
- Yükleyiciler: Yükleyicilerin kapasitesine ve yapılan işin türüne bağlı olarak, yükleyici tipleri farklı boyut ve şekillere sahiptir. Genellikle birbirine paralel ve aralıklı olan iki çelik eleman bağlanır. Bir ucu bir kova ve diğer ucu bir menteşe yükleyicidir
- Hidrolik kollar: Genellikle silindir şeklinde, ikisi bomu kaldırma ve indirme gibi harekete izin veren, diğer ikisi ise kepçenin doldurulmasına, düzleştirilmesine, döndürülmesine ve boşaltılmasına izin veren dört adet hidrolik kol vardır.
- Mekanik kollar: Kepçeyi hareket ettirebilen özel çelik parçalardır. Bir ucu hidrolik kepçe koluna ve diğer ucu kepçeye bir pivot pimi ile bağlanmaktadır.
Lastikli Loder Nedir?
Lastikli Beko Loder dökme yüklerin taşınması için uygundur. Ancak çeşitli aksesuarlar monte edilerek kanal kazma, taşıma, yükleme ve istifleme işlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Özellikle bazı makinelerde daha fazla hareket ve çalışma kabiliyetine sahiptir. Bu nedenle çimento ve taş ocakları gibi alanlarda ilk tercih olarak kullanılmaktadır. Tekerlekli yükleyiciler için hareket hidro-mekanik veya hidrostatiktir. Hidro mekanik motor tarafından üretilen güç tekerleklere dizel motor, torkkonventer, hidrolik şanzıman, transfer kutusu, ön ve arka diferansiyel, planet sistemi ve tekerlekler sıralamasında aktarılmaktadır. Hidrostatik motorun ürettiği güç ise tekerleklere dizel motor, hidrolik pompa, çalışan hidrolik motor, transfer kutusu, ön ve arka diferansiyel, planet sistem ve tekerlekler sıralamasında aktarılmaktadır.
Lastikli Loder Kullanma Talimatları
Lastikli loder kullanma talimatı açısından zorunlu olan ilk husus, operatörün gerekli tüm yerlerde gerekli kişisel koruyucu ekipmanı giymesidir. Bu açıdan aynanın altındaki kulaklıklar, sahada çelik burunlu ayakkabılar / botlar, kasklar ve iş kıyafetleri, kişisel korunma için minimum gereklilikler sağlanmalıdır. Aynı zamanda kabinde kulaklık takılmalıdır. Geri manevra yaparken arka kısım sürekli kontrol edilmeli ve her durumda, geri bildirim sinyali her zaman verilmelidir. Kepçe operatörü dışında kimse makine dairesine girmemelidir. Bu açıdan loder yalnızca operatör tarafından kullanılabilmektedir. Hiçbir koşulda insanlar indirilmemeli veya varillere konulmamalı ve insanlar varillerde taşınmamalıdır. Loder hareket halindeyken kepçenin yerden yüksekliği 50 cm’yi geçmemelidir. Loder boşken 10 km / s hızında kullanılmalı ve maksimum yük 20 km / s olmalıdır. Loder yükleme çubuğunun altında hiçbir ekipman, araç veya personel bulunmamalıdır. Piston kolunun hidrolik sistemi sürekli olarak izlenmelidir.
Loderin servisinden sorumlu personel kesinlikle kısıtlanmıştır ve giysilerin ön ve arka uçları örtülür olmalıdır. Ayrıca personel, motora veya parçalarına yaklaşmak için zincir, kolye veya etiket gibi dekoratif nesneler kullanmamalıdır. Kokpit camı çatlarsa veya kırılırsa, ekipman hatası derhal tesis yöneticisine bildirilmelidir. Açık izin veya onay olmadan tamir etmeye çalışılmamalıdır. Kabinde yabancı cisimler veya gereksiz cisimler bırakılmamalı ve kepçenin dışına atlanmamalıdır. Yükleme sırasında kamyonlara ve araçlara zarar vermemek için özen gösterilmelidir. Çalışma sırasında aynada asılı duran ancak dahil edilmeyen nesneler vardır. Asılı nesnelerin boşaltılmasını sağlamak için ilgili makamlara haber verilmelidir.
Lastikli Loder Kiralanmalı Mı, Satın Mı Alınmalı?
Lastikli loder kullanımı için kiralama ve satın alma yöntemleri arasında seçim yapmak, işin türüne ve ilgili maliyet karşılaştırmasına göre verilebilir. Bazı şirketler, ağır iş yükü ve bu inşaat makinelerine olan sürekli talep nedeniyle kiralık lastikli loder kullanmak yerine satın almayı tercih etmektedir. Ancak lastikli loder kiralamanın pek çok avantajı da bulunmaktadır.
Kiralık Lastikli Loder Avantajları
Bazı iş sektörlerinde ekipmansız çalışmak imkansızdır. İnşaat sektörü bunlardan biridir. İnşaat sürecini tek başına çalışarak başlatmak veya tamamlamak imkansızdır. İnşaat makineleri inşaat sektöründe yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunlar arasında bulunan lastikli loder kiralık olarak kullanıldığı zaman işler, kısa sürede tamamlanabilmektedir. Hafriyat firmasının envanteri çeşitli inşaat makineleri içermektedir. Böylelikle zamandan tasarruf edebilmekte ve hızlı çalışma sağlanabilmektedir. Lastikli loderlar güvenli ve donanımlı olduğu için kullanıcılar için pek çok avantajı beraberinde getirmektedir. Bunun için, lastikli loder modelleri arasından kiralamak istediğinizi seçerek, bu hizmeti veren bir firma ile anlaşabilirsiniz. Firmayı veya ilgili personeli ise internette kolayca bulabilirsiniz. Fiyatı hesaplarken günlük, haftalık, aylık ve yıllık tüketimi ve makinenin özelliklerini dikkate almalısınız. Ancak satın alma yöntemine kıyasla, kiralama yöntemi daha karlı bir yöntemdir.
Lastikli Loder Kiralarken Nelere Dikkat Edilmeli?
İnşaat ekipmanı kiralamada kullanılan makinelere aşina değilseniz araştırma yapmanız önerilmektedir. Bunun için lastikli loder yorumları araştırması yapabilirsiniz. Aynı zamanda lastikli loderin ne için kullanılacağına da karar vermelisiniz. Amacınıza göre bir makine seçtikten sonra loderi kiralayacağınız firma ile iletişime geçmelisiniz. Bu aşamada lastikli loderin yaşı, modeli, ekipmanı, bakım ve onarım hizmetlerini göz önünde bulundurmak büyük bir önem taşımaktadır. Ardından günün, haftanın, ayın ve yılın saati dikkate alınarak kiralamak istediğiniz zamanı belirlemeniz gerekmektedir. Sonrasında ise mali durumunuzu göz önünde bulundurarak gerekli süreci tamamlayabilirsiniz. Böylelikle ihtiyacınız olan lastikli lodera hızlı bir şekilde erişerek işlerinizi hızlı bir şekilde bitirebilirsiniz. Ancak tüm bu süreçler içerisinde güvenilir bir firma ile anlaşmayı ve lastikli loderin sağlam olduğundan emin olmayı unutmamalısınız.
Kiralık Lastikli Loder Fiyatları
Kiralık lastikli loder fiyatları her şeyden önce yapılan işe, işin süresine ve loderin türüne bağlı olarak değişmektedir. Aynı zamanda bu fiyat farklılıkları şehirler arasında olduğu kadar ulusal ve uluslararası olarak da farklılık gösterebilmektedir. Bu açıdan lastikli loder kiralamadan önce firma ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.