Sanayi ve şantiye gibi alanlar başta olmak üzere pek çok sektörde kullanılan platform çeşitleri, firmaların ihtiyaç duyduğu ekipmanlar arasında yer almaktadır. Platform nedir sorusunu, ulaşılması güç yüksekliklere güvenli bir şekilde ulaşmayı sağlayan araçlar olarak cevaplamak mümkündür. Birbirinden farklı kullanım alanlarına sahip olan platformlar, acil müdahale gerektiren alanlarda da sıklıkla tercih edilir. Platformlar, farklı çeşitlerden meydana geldiğinden dolayı çeşitli sektörlerde kullanılmaktadır. Yüksek ağırlığa sahip malzemeleri sağlıklı bir şekilde hareket ettirebilmek için tercih edilen platformlar, işletmelere kolaylık sağlamayı amaçlamaktadır. Farklı türlerden meydana gelen platformlar, taşıma kapasitesi, tasarım ve kullanım amacı gibi özellikler sebebiyle birbirinden ayrılmaktadır. Farklı boyut ve yüksekliğe sahip olan platformlar, çalışanların iş kalitesini sürdürebilmek amacıyla tercih edilmektedir.
Platform Türleri Nelerdir?
İşleri kolaylaştırmaya yönelik tercih edilen pek çok platform türü bulunmaktadır. Platform türleri arasında;
- Makaslı platformlar,
- Dikey platformlar,
- Teleskopik platformlar,
- Eklemli platformlar,
- Sipariş toplayıcılar yer almaktadır.
Platform türleri arasında yaygın olarak tercih edilen makaslı platformlar, akülü ve dizel olarak ikiye ayrılmaktadır. Akülü platformlar, sessiz çalışmaları sebebiyle bina içi kullanıma uygunluk göstermektedir. Platformun yüksekliği kullanım amacına göre değişiklik göstermektedir. Platform modelinin hem tekerlekli hem de tekerleksiz alternatifleri bulunmaktadır. Dizel platformlar ise bina dışı kullanım amacıyla tercih edilmektedir. Engebeli ve ulaşılması zor olan alanlarda tercih edilen dizel platformlar, çeşitli iklim koşullarına karşı dayanıklı bir yapıya sahiptir. Çok daha yüksek alanlara ulaşmak amacıyla kullanılan araçlar, yüksek güvenlik önlemleri çerçevesinde üretilmektedir. Makaslı platform kullanımı esnasında güvenlik ve kullanım talimatı gibi unsurlara dikkat edilmelidir. Ortalama 3 metre ila 15 metre arası yüksekliğe erişim sağlayabilen platform türleri, çalışmaları güvenli bir şekilde sürdürebilmek açısından tercih edilmektedir.
Personel yükseltici platform olarak adlandırılan ekipmanlar, diğer iş makineleri gibi güvenlik açısından donanımlıdır. Personel yükseltici platform nasıl kullanılır sorusunu cevaplamadan önce, ekipmanın kullanım talimatının okunması gerekir. Aracı kullanırken alınan önlemler eşliğinde, güvenlik açığı oluşması engellenerek platformun etkin bir şekilde kullanılması amaçlanır. Operatör belgesine sahip olan kişiler tarafından kullanılması gereken platformlar, farklı boyutlardan meydana gelmektedir. Çoğu zaman 8 ila 22 metre arasında değişiklik gösteren yüksekliğe ulaşabilirler. Platform boyutları ise 3 metre ila 5 metre arasında değişiklik göstermektedir. Araçların genişliği, 1 metre ya da 1,5 metre civarında olabilir. Platform vinç araçları, yüksek yapılara yüklerin güvenlikli bir şekilde taşınması, dış cephe işlemleri, kat aralarına yük ve malzeme boşaltılması gibi alanlar için uygunluk göstermektedir. Yapısı gereği uzayabilen özelliğe sahip olan araçlar, çeşitli aparatlar eşliğinde birden fazla görev amacıyla kullanılmaktadır. Teleskopik platformlar da dizel motora sahip personel yükseltici platformlardan biri olarak ifade edilmektedir. Yatay ya da dikey yönlü yükselebilen bu platform türü, güvenli bir çalışma ortamı sunmaktadır.
Platformların Kullanım Alanları ve Fiyatları
Platformların türlerine göre değişiklik gösteren kullanım alanları söz konusudur. En yaygın şekilde kullanılan platformlar arasında yer alan makaslı platformlar, geniş bir kullanım alanına sahiptir. Dış cephe üzerinde yapılması söz konusu olan tadilat işlemlerinde kullanılmaktadır. Makaslı platformlar, inşaat sektörü başta olmak üzere pek çok alanda tercih edilebilir. Tamirat işlemlerinde de kullanılan araçlar, kargo firmalarının tercih ettiği platform çeşitleri arasında yer almaktadır. Lojistik ve kargo sektöründe sıklıkla kullanılan makaslı platform türleri, ürünlerin yüksek raflara yerleştirilmesi esnasında tercih edilmektedir. Depo ve ambarlarda da platform kullanımına rastlamak mümkündür. Manlift olarak adlandırılan personel yükseltici platformlar ise çalışanların belirlenen yüksekliğe güvenle çıkmasını sağlamaktadır. Personel yükseltici platformlar kullanım alanlarına ve yapılması planlanan işlerin çeşitliliğine bağlı olarak iki farklı grup altında incelenmektedir. İç mekanda yapılan çalışmalar için akülü, engebeli alanlarda yapılan çalışmalar için dizel makaslı platformlar tercih edilmektedir.
Personel yükseltici platform kullanım alanları arasında, malzeme sökme ve malzeme montaj işlemleri de yer almaktadır. Platformların kullanım alanları arasında temizlik işlemleri de bulunmaktadır. Özellikle çok katlı plaza gibi yapıların dış cephe temizliğinde tercih edilen platform modelleri, binaların dışarıdan temizlenmesini sağlamaktadır. Platformlar, inşaat, şantiye ve bina temizliği gibi alanlara ek olarak ağaç budama gibi işlemlerde de kullanılmaktadır. Yapıların dış cephe temizliğini, tamiratını ve boyama işlemlerini platformlar eşliğinde gerçekleştirmek mümkündür. Farklı iş kolları tarafından kullanılması mümkün olan platformlar, çok amaçlı iş makineleri olarak bilinmektedir. Makas platform gibi araçlar, özellikle dar alanlarda kullanıma uygundur. Bazı platform çeşitleri, 8 metre ila 27 metre arasında değişen uzunluk yapısına sahip olduklarından dolayı, ağır çaplı yüklerin kaldırılması esnasında kullanılmaktadır. Hem iç hem de dış mekanda kullanıma uygunluk göstermektedir. Eklemli platform olarak adlandırılan bazı araçlar, ileri, yukarı ve aşağı yönlerde hareket sağlaması sebebiyle inşaat alanlarında tercih edilmektedir. Şantiye ve dar kullanım alanlarında tercih edilen eklemli platformlar, engebeli araziler için elverişli teker yapısına sahiptir.
Paletli ayak yapısından meydana gelen platform modelleri ise zemine hasar vermeyen özelliği sebebiyle kullanılmaktadır. Bu sebeple, müze, alışveriş merkezi, restorasyon ve süsleme çalışmalarının yoğun olarak yapıldığı hassas zemin yapısına sahip mekanlarda sıklıkla tercih edilmektedir. Düşük ses seviyesine sahip olan platform modeli, elektrikli ve dizel çalışma özelliğinden meydana gelmektedir. Farklı platform türleri hem platform hem de yerden kontrol edilmektedir. İç mekan kullanımına uygun olan platform modelleri ise iz bırakmayan lastik yapısından meydana gelmektedir. Zorlu ve engebeli zemin koşullarında faaliyet gösteren platform alternatifleri çoğu zaman şantiye ve kırsal alanlarda kullanılmaktadır. Platformların kullanım alanları kadar fiyatlarıda önemlidir. Platform lift fiyatları, platformların modeline göre değişiklik göstermektedir. Fiyatlandırmada etkili olan faktörler arasında, araçların markası, türü, boyutu, yüksekliği ve kullanım alanları yer almaktadır.
Platform Kiralama
İhtiyaç halinde çoğu zaman, kullanım alanına uygun gösteren platformlar satın almak yerine kiralanmaktadır. Depolama ya da AVM gibi alanlarda kullanılacak platformlar çoğu zaman satın alınırken, proje bazlı çalışmalar için tercih edilecek platform türleri kiralanmaktadır. Daha az gider sağlamak amacıyla da kiralanan platformlar, sahip oldukları teknik özelliklere göre çeşitli farklılıklar göstermektedir. Platform kiralama işlemleri sırasında ilk olarak, platformun hangi amaçla kullanılacağı belirlenmelidir. Ardından marka ve teknik özelliklere göre seçim yapılarak platform temin edilmelidir. Manlift, makaslı, dizel, teleskopik ve sepetli gibi türlere sahip olan platformlar, kullanım alanlarına göre farklılık göstermektedir. Bu sebeple, proje amaçlı platform kiralamak isteyen firma ya da kurumlar, platform türünü belirleyerek kiralama işlemlerini tamamlamalıdır. İlgili firmalar tarafından kiralanan platformlar, dizel ve elektrikli gibi çeşitlere ayrılmaktadır. Çalışan sağlığı ve güvenliğini koruma amacıyla kiralanan platform çeşitleri, yüksek yapılara ulaşmayı sağlamaktadır. İç ve dış ortamlarda kullanılan araçlar, yüksek yapılarda çalışma yapacak firmalar tarafından kiralanmaktadır. Platform vinç kiralama işlemleri öncesinde dikkat edilmesi gereken birtakım unsurlar bulunmaktadır. Platform eşliğinde yapılacak projenin ayrıntıları hakkında kapsamlı bilgiye ulaşılması durumunda, ihtiyaç duyulan platform türünü tespit etmek kolaylaşacaktır. Kiralanacak olan platformun açık ya da kapalı alanda kullanıma uygunluğu, teknik özellikleri, yüksekliği ve boyutu gibi faktörlere dikkat edilmelidir.